Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Sunday, December 30, 2012

Rezeki Bawah Meja ::Ustaz Don 60 Minit::

Assalamualaikum...

Jangan lupa saksikan Ustaz Don Daniyal bin Don Bijayid 
rakaman ni pada 10.12.2012 hari tu di SPRM.

jangan lupa jam 10.00 mlm di 114 TV AlHijrah 

 seawal jam 9 pagi dah terpacak kat Dewan B2

biasa tengok 30 minit jer..ni lak 60 minit...
nak tau apa yang dikupas Ustaz Don mengenai tajuk "Rezeki Bawah Meja" jgn lupa tengok malam ni...
30 Disember 2012 jam 10.00 mlm di 114 saluran TV AlHijrah....

Online sampai lebam ::STREAMYX::

Assalamualaikum....

hampir sebulan x update blog..bukannya apa..nak kata sibuk sgt..x jugak..padahal rumah dah ada streamyx okay....ko ada? mestilah ada gak kan...hihii...

yang malasnya nak buka lappy tu yang lecehnya..kalau la ada destop kat rumah..kan best..on jer button then boleh surfing internet terus..kalau lappy ni..nak kena on lappy...on lak suisnya...masukkan pulak passswordnya...ermmm..sabar jer la.. dah on lappy ni..harusla boleh online sampai lebam...hehhehe..nak download movie pun boleh..hehehhe...

streamyx ni umie baru jer daftar 15hb TM datang rumah then pasangkan streamyx x sampai sejam pun..hehehe...sungguh la mudah...hihihi..apa tunggu lagi....meh la berstreamyx...hihi..

actually..kalau ada pilihan umie nak pasang unifi...tp memandangkan umie dok kat kawasan hutan dikelilingi oleh kelapa sawit ni..so coverage utk unifi x leh cover lagi...nanti kalau dah masuk unifi..bolehla upgrade jer..streamyx ke unifi...nama jer umie ni tempatnya bandar tp..hihii...still kemudahan x byk lagi..

ok..jap lagi nak update pasal ustaz don boleh...jap yer..jap lagi umie publish k...tungggguuuuu.....

Wednesday, December 05, 2012

JPO dan Legoland, Johor Bharu

Assalamualaikum....

11 November 2012...sekali lagi umie jejakkan kaki ke JB..last umie ke sana pada tahun 2008..time tu member umie masih mengajar di SK Kompleks Uda lagi...tp skrg dah pindah balik Sarawak..dulu umie beberapa kali gak ke JB sebab temankan dia driving balik dari Klang - JB atau pun JB - Klang.. g sana naik bas sorang2 tau... umie baru menerap 2 thn lebih di Putrajaya tp berani jer travel sorang-sorang tau..sb kerana kawan..susah nak tolak sb lagipun dia memang baik ngan umie...

masa 1st time ke JB..just glamour ngan Danga Bay nyer...skrg ni mcm-mcm ada...macam iklan astro lak kan..hahaha....

Pergi JB kali ni x sempat nak masuk bandar...umie sempat g Johor Premium Outlet (JPO) ada sesetengah org pronounce JPO ni.. J.P.O dan ada gak J.PO...tp yg penting..tptnya sama..iaitu di Indahpura...
mula2umie tgk nama Indahpura ni mcm satu kawasan lain jer...memang betul gak kawasannya seperti bukit yang ditarah dan JPO ni jer seketul kan situ....


sampai jer..hujan lebat...alkisahnya..dtg tok jalan2 jer...so..xdala nak beli apa-apa...lagipun pg JB bawa mak mertua sekali...so..jalan-jalan cuci mata..byk gak la brg jual kat sini...



see..umie dah membesar dengan sihatnya...dan ada gak org anggap umie pregnant...alhamdulillah..kalau ada org kata gitu..hopefully masin la mulut u all tau...adalah rezeki untuk umie...


malamnya pulak umie g Legoland...itupun sampai pintu gerbangnya jer...hihihihi...
cukup la...itupun sampai Medini Mall ni mlm..bukan boleh nampak apa2 pun....so..tgk dari luar jerla..insyaAllah,,,lain kali blh masuk...adik ipar umie kata... tiket masuknya RM110.00 kalau tunjuk IC..kalau beli online RM140.00 ni kawan umie yg beli online....

so..itu jer la untuk hari ni...

Sunday, December 02, 2012

Kuala Terengganu, Kemaman dan Kuantan :: 2 hingga 5 November 2012

Assalamualaikum....

Genap sebulan dah umie x update blog..apakah masalahnya tu...
semenjak 2 menjak ni kerja ofis makin melambak...nak tgk fb pun jarang..inikan pulak nak post something kat fb dan blog..tp walaupun begitu..nuffnang tetap jalan..tq nuffnang...walaupun x update dan tq gak kepada sesiapa yang g blogwalking ke blog umie walaupun xberupdate dan datang lak bukan secara langsung....hehehhe...

bln November bulan berjalan-jalan....awal bulan g Terengganu, Kemaman dan Kuantan...ketiga-tiga negeri ni umie dah pergi sblm ni..g Terengganu dah 2x, Kemaman 2-3 x..dan Kuantan byk kali gak...
pergi ke sana kali ni bukan apa..ikut mr. hubby g outstation..sambil2 tu g shopping..

actually....umie suka Terengganu..bukan sb apa...sb dapat g shopping tudung dan umie sampai sana ada kejutan budaya ckit...nak tau kenapa...kalau kat sana..majoriti pakai tudung..org berniaga di Pasar Payang boleh pakai baju vouge-vouge..memang salute la tgk diorg ni...tudung diorg pakai memang cantik-cantik belaka.. Sekali tgk..majoriti kedai kat sana ownernya melayu...b4 ni umie pernah gak ke Kelantan...perkara yang sama gak berlaku...tp sayang..neperla tpt seperti Kelatan & Terengganu ni jauh sgt..kalau x boleh jer umie kalau hujung minggu berjalan-jalan..hehhehe

 
dan satu lagi..umie suka makanan sana...kalau dibandingkan..semua negeri ada makanan yang famous kan...mcm nasi kerabu, sata, laksam, laksa sarawak, laksa penang n laksa johor...
kalau u all nak tau.nama jer umie ni kawin ngan org Johor..tp br 1st ime makan laksa Johor...hehehhe...

ok..selain dari makan-makan...umie g shopping ke Desa Murni...
Desa Murni yang umie pergi time di Terengganu hari tu adalah di Pengadang Baru..Kedainya tepi jalan jer..dan Desa Murni ni byk dah cawangannya...kalau x silap umie, cawangan di KL puna ada.

so..tulah umie je umie nak update hari ni...next n3 umie update kisah g Johor Bharu lak yer...

Wednesday, October 31, 2012

PIPUS a.k.a Otak-Otak Sarawak




Assalamualaikum...

Blog umie ni dah mcm blog jalan-jalan cari makan..
mana taknya..asyik makanan jer nak di post kat sini..gitu gak ngan FB umie pun sama..
sampaikan pakcik umie pun tegur asyik post makanan jer..

maaflah kepada yang mengidap tu yer...bukan sengaja tp sekadar nak berkongsi..kalau susah nak dapat makanan tu kat sini(semenanjung)..pg lah Sarawak..mesti ada benda baru dan makanan baru yang boleh di cuba...hihii

 
 ok..ni adalah PIPUS..atau dipanggil sebagai otak-otak
PIPUS ni dari isi ikan pari dan juga hati ikan pari..so..sb tulah baunya agak hangir dan mungkin sesetengah orang xleh nak makan sb baunya yang hangir..biasanya PIPUS ni di makan bersama SAGU

ni adalah sagu... kredit tu Kancil Tak Cerdik sb umie culik gambar ni..hehhee..

so selamat menjamu mata jer lah yer..hehhehe




Tuesday, October 30, 2012

Lobster

Assalamualaikum...

lama dah blog x berupdate...
baru-baru ni umie balik Sarawak lagi.. sambut Aidil Adha di Sarawak...
dan time tu gak la sana makan byk seafood...
sungguh sedap dan byk...
boleh makan aper jer dengan sukahati tanpa perlu bayar sb mak belanja..hehehe..


Lobster ni dijual ikut saiz diantara RM20-40 sekilo...
 
so inilah hasilnya setelah di masak...
boleh masak apa saja..
yang umie masak ni lobster masak kicap dan lobster tumis cina...
kari pun boleh..memang sedap..isi manis..
rasa nak makan lagi tetapi memandangkan kat sini mahal dan susah nak dapat..so..telan air liur jer la..ehehehhee

Saturday, October 20, 2012

Shawl Ariani

Assalamualaikum..

dah lama x menjenguk blog sendiri..ni kan pulak nak jenguk blog kawan-kawan..
lately agak busy ckit..di ofis masa terhad nak blog walking..di rumah pun gitu...

Khamis lepas..ada mesyuarat cawangan dan sambil tu wat majlis harijadi..
biasa wat time lepas gaji ker..tp kali ni diawalkan pulak...so x sempat la nak wat agih kat ucapan padahal dah siap print bagai..almaklumla..biasa umie jer yang benda tu..
pada hari tu umie dpt hadiah dari puan Faridah.. dan hadiah dari cawangan pun umie dapat..
yang bestnya umie dapat hadiah shawl dari Ariani..suka2..dan hari Jumaat tu umie terus pakai..hehehe...tq puan...

Friday, October 05, 2012

Result KPSL 2012 dah keluar..dah check belum?

Assalamualaikum....

alhamdulillah...result KPSL 2012 dah keluar dan umie just ambik 1 paper jer..dan paper undang-undang yang umie ambik LULUS..alhamdulillah..
lepas ni boleh la prepare for the next step....


u all mcm mana?

Monday, October 01, 2012

Already 31st..

Assalamualaikum....

now i'm 31st...
uuuhhh.. dah mcm sebaya lak ngan mr. hubby umur umie ni...
anyway..tq utk semua ucapan u all utk umie...semoga doa kalian dimakbulkan Allah swt...

amin.....




Sunday, September 30, 2012

Exam F29 2012 dah lepas...

Assalamualaikum...

alhamdulillah...
sabtu..dah lepas..akhirnya umie duduk gak exam yang SPA wat utk jawatan F29..
erm..soalan math yang sungguh mencabar..masa mcm x cukup jer nak jawab....

untuk soalan yang berkaitan ngan IT lak...so far..lepas tanya hubby jawapannya..setakat yg umie ingat then mr. hubby kata betul..memandangkan mr. hubby pun menjawat jawatan F29..so far, byk gak membantu umie untuk duduk exam ni dan dia pun bagi galakan kalau umie dapat jawatan ni syukur sgt2 sb memang dah minat umie...tp kalau keputusannya tidak memihak kepada umie, umie redha jer la...

so far..yang umie ingat pasal soalannya adalah..: 

  1. apa tugas CIO?
  2. pasal peranti input dan output
  3. enjin carian
  4. topologi 
  5. LAN
  6. WWW
  7. OS

ermm..setakat tu jer la umie ingat..kalau ingat lagi umie tambah lagi yer...
soalan untuk isu semasa pun ada gak..rasanya u all boleh jawab kot..hehehhe....


Insan terpilih

Assalamualaikum....

dugaan...itu jer yg mampu umie ucapkan..
dugaan ni dtg dr sudut dan bentuk yg berbeza bg setiap orang dan hanya org yg layak jer akan diberi ujian untuk menerima dugaan ni...kalau difikir2...sedih gak mengenangkannya..apa boleh buat, hanya mampu untuk berdoa sahaja..sedih lah pulak..lagi pun xpernah lagi ada kawan yg mengalami dugaan gini...

wan dan tina...
akak doakan kalian diberi kekuatan untuk menghadapi hari-hari yg mendatang..
kalian berdua adalah insan yg terpilih untuk menerima dugaan dariNya...
semoga Allah memakbulkan doa utk kalian berdua...aminnn...
semoga segala urusan kalian dipermudahkan olehNya jua...aminnn..

Thursday, September 20, 2012

Kurung Moden


Assalamualaikum...

ni baju yang jahit ke berapa pun dah xtau dah...tp ni adalah kurung moden yang kedua milik org lain yang minta umie jahitkan utk dia..alhamdulillah..umie puas hati ngan hasil kerja umie sendiri...



tq Ina Misropil kerana menempah...hehehhe


Wednesday, September 19, 2012

Lama x berupdate...

Assalamualaikum...

wahh...umie ada blog rupernya...
lupa sekejap ada blog...
skrg beban kerja makin byk...memandangkan umie sorang yang wat kerja utk kursus..tp syukur.. ada yang rajin seperti Ina Misropil yang offer diri nak bantu memandangkan unit prospek x jalan lagi dan member lama umie Maizatul buat kerja pengambilan skrg ni...

dan sekarang ni pulak..dulu wat perkara tu sb hob tp skrg dah jadi macam income...
dulu menjahit ni sebagai hobi jer..dan dari masa ke semasa meng'improve'kan mutu, hasil dan kualiti jahitan tp sekarang dah jadi sumber pendapatan...dan umie pun dah ada buku khas utk jahit baju melayu cekak musang dan baju kurung moden..permintaan alter seluar dan baju pun ada gak..ambik pun x mahal..kalau alter seluar tu..murah sikit kalau antar kat kedai sb tolong kawan jer..so far..berbaloi la...hehhee

dan hari ni..umie ada terima 1 email dari SPA(Suruhanjaya Perkhidmaan Awam)...
actually, email tu dah masuk dalam inbox umie dalam kul 3.++ petang gitu..then baru terperasan nak bukak email pagi tadi...then..umie tgk..terkejut gak sb ada email untuk panggil exam..
jawatan ni umie dah apply lama dah..sejak kerja kerajaan dalam 6 thn ni..maksudnya stp tahun umie renew borang apply jawatan lain. yerla..sygkan ada diploma tp apply kerja guna SPM..nak wat perla diploma tu kalau x digunakan...

Jawatan yang umie maksudkan tu adalah F29..dan examnya lak 29 September 2012..
apalah umie nak jawab ni..ada gak tengok panduan exam dalam SPA tp mcm umum sgt..xtau nak blajar mcm mana..yang penting, sekarang..Ketua Unit umie dah bagi green light..katanya..kerja umie start hari ni sampai exam..blajar jer...hehhehe..alhamdulillah..ada gak org fhm macam dia..maksudnya, diakan kacau umie sgt la nanti..kalau setakat wat memo sikit-sikit tu umie xda hal...doakanlah umie dapat jawab yer kawan-kawan..dan diminta terangkanlah hati umie ni....amin...

so..ada sesiapa yang ambik exam gak ker? kalau ada tu, meh la kongsi sedikit ilmu memandangkan otak ni dah tepu dah ngan programming, networking dan sebagai yang sewaktu dengannya...hehhehe


Sunday, August 26, 2012

Sibling

Gambar kitaorg beradik perempuan...actually 4 org perempuan tp kakak no. 3 Dah balik tpt mengajar...lagi pun anaknya nak balik asrama di smk meradong dan yg belajar di Miri..so...yg ada 3 org ni jer la..


Tuesday, August 14, 2012

Kek raya tahun ni...

Assalamualaikum....

seperti sebelum ni dan thn sudah..umie biasa wat kek lapis sendiri..almaklumla umie ni sarawakian..so...kalau org sarawak ni..nak wat lapis tu adalah kemestian sb apa sarawak, kau time raya memang meriah dengan kek. So..thn ni umie wat 3 jenis kek..kek lapis batik kenyalang, kek masam manis dan kek coklat berganda..kek coklat berganda ni umie wat sukatan sendiri...dan bhnnya memang simple tp yg penting sedap...hehehe




Deco-deco

Alhamdulillah..hari ni dah 25 ramadhan..tinggal beberapa hari jer lagi nak raya dan ramadhann1433h akan meninggalkan kita...dan thn nie..lambat lak nak deco dinding kat ofis...kali ni...simple jer deconya memandangkan cawangan umie memang ramai pun...setiap cawangan ada deco utk raya...tp thn ni ada ke xla majlis raya jabatan...ermmm...kalau xda tu xperla...hihihi...

xsabar rasanya nak cuti ni..jumaat ni umie dah cuti...balik rumah mertua di bt pahat dulu then raya ke 4 lak balik beraya di sarawak...yahoooo....best2..u all lak turn balik raya ni ke rumah mertua atau sendiri...kalau yg bujang tu memang la rumah sendiri kan..hehehe


Friday, August 10, 2012

Biskut raya

Assalamualaikum....

wah..lama giler x update blog...bukannya xda idea cuma xda masa nak update..busy..bik rumah bukan nak sempat nak bkak notebook...balik rumah terus prepare makanan utk berbuka dan lepas tu start lak menjahit baju....penat tau...

so..hujung minggu ni jer ada masa nak wat kek dan biskut raya..
budak ofis ckp..biskut semperit sedap..so..umie teringin gak la nak try...so memang sedap...sedap..sedap..hehhehe..thanks kepada empunya resepi..rasanya umie ambik resepi ni dari myresepi...nantila umie watkan n3 khas utk resepi ni..ni just untuk simpanan umie..mana tau blh wat lagi...hihihihih



time umie wat n3 ni..umie tengah tunggu semperit umie ni habis bakar..sambil tu layan dulu lawak dari korea...hahahha...sambil tu gak tgk basuh baju(guna mesin basuh..)



Saturday, July 28, 2012

1st menu Baazar ::Menu Berbuka::

Assalamualaikum...

Puasa ke 3 umie dah pg baazar..
taubat rasa nak g baazar kat putrajaya ni...
bukannya apa...time nak keluar dari tempat parking tu yang x boleh nak blah...jammed mengalahkan jem kat roti...hahahha...

tulah antara sebabnya umie jarang kalau nak melawat ke tapak baazar ni time bulan puasa...


nilah menu feverat umie..nasi kerabu...biru giler warna nasinya...mula tkaut nak makan sb warnanya..nasib baik la sedap..hehehhe....

u all lak suka makan apa?



Friday, July 27, 2012

Sahur + Jacobs

Assalamualaikum...

bulan puasa ni umie berazam nak turunkan berat badan..
nasib baik la umie ngan mr. hubby x memilih makanan untuk bersahur..makan biskut ngan kurma pun dah ok gak.

biskut lain dan x bukan biskut JACOBS la..hahaha...biskut ni rasanya masin2 sikit..sedap la nak tambah zat untuk berpuasa..hahahha..

u all lak sahur makan apa?



nota kaki: Hari ni umie cuti...ni auto publish jer..

Thursday, July 26, 2012

Mee Rebus Anjer

Assalamualaikum...

umie ni time bulan pose ni rajin bena post makanan kan..hehhe..
maaflah yer..umie sebenarnya nak bagi idea kat u all menu untuk berbuka sekali gus..kalau dah buntu sangat nak mikir makanan untuk berbuka tu meh umie tunjukkan ni...


mee rebus restoran Anjer kat bangi..

selamat berbuka puasa...hehehhee



Wednesday, July 25, 2012

Souvenir dari Bandung

Assalamualaikum...

hari tu umie dapat souvenir dari Bandung...pegawai umie g bercuti kat sana...
apalagi..kalau dia dah memberli souvenir ni..bagai mcm beli untuk anak dia..lagila untuk kalau jadi anak buah dia..yg untung umie ngan mai sb perempuan kan..so, mcm2 dia boleh beli...hehhe...

dan member lain biasa dapat magnaet fridge jer..then umie dan mai dapat handbag, telekung, FM dan cermin muka mcm bibir munggil tu..hehehhe...

seronok kalau dapat hadiah mcm ni..lagipun pegawai umie tu memang suka g bercuti ke luar negara...



so..terima kasih la Puan Faridah sb belikan untuk we all..hehhehe



Tuesday, July 24, 2012

Rainbow Kek @ Kek Pelangi

Assalamualaikum....

ni cerita 16 Julai 2012
baru nak wat n3 ni..

hari tu umie wat kek..
1st time wat kek guna frosting cream ni..

so inilah hasilnya...
walaupun xcantik..tp sedap tu yang penting...
hhehehe


nama jerrainbow tp warna x cukup 7..hehehe..yang ada 5 warna jer...

ok..umie xnak la cerita panjang2..so..kalau nak tau resepinya klik sini...

Tuesday, July 17, 2012

::durian::

Assalamualaikum....

dah setahun lebih umie tinggalkan rumah quarters di Presint 14, Putrajaya..sejak pindah ni..jarang dah nak jejak kaki kat sana..tp yg penting mr. hubby kalau setiap Jumaat di akan singgah rumah tu sblm g solat jumaat..

Jumaat lepas...singgah situ...
then mr. hubby belikan durian kat Presint 2
sedap giler....x rugi beli... 1kg=rm7.00
2 biji ni rm29.00
berbaloi sb isinya byk...




umie suka durian kampung...
kalau duria kacuk ni kureng ckit...
walaupun durian kampung ni isinya x la byk...tp sedap....
kalau di Sarawak time ni rasanya blm lagi musim buah durian kot...

bekalan tompoyak umie pun baru habis sabtu hari tu...
memandangkan nak puasa ni...rasanya xnak makan tempoyak lagilah..sb puasa ni rasanya nak betul2 kurangkan berat badan...

so u all..meh la kita g makan durian sblm puasa ni.....hehhehehe


Friday, July 13, 2012

Baju kurung moden cik antinah balqis....

Assalamulaikum....

ni tempahan kedua umie dapat lepas berani nak wat tempahan baju jubah hari tu...

ni opismate umie yang minta tlg watkan baju dia..katanya xda org nak watkan dah sb tempahan dah tutup...

so..umie ambik peluang ni nak wat baju ni...
actually umie pernah wat 1 baju kurung moden untuk umie sendiri..dan kali kedua umie wat kurung moden...tawakal jerla..lagipun dia pun percaya ngan umie..so, umie jahitkan untuk dia...kain ni pulak bakal mak mertua yang bagi kain ni...

umie ni nak kata jahit kemas x jugak...just nice jerla..x la teruk sgt sb majoriti baju umie, jubah dan blouse umie wat sendiri jer...kalau setakat baju sendiri tu boleh la nak taram..kalau kain org ni..nak kena fikir byk kali sblm nak gunting..xpasal2 nanti nak kena kutuk sb jahit x cantik..hehheheh

so..u all...kalau ada minat dan peluang nak menjahit tu..kembangkanlah kepakaran tu..kalau nak tau kemampuan diri sendiri tu, try la ambik upah menjahit baju org lain..dari situ, org akan komen kita ni jahit elok atau x elok..kalau jahit x elok tu boleh perbaiki..hehhee...ok.. tu jerla..



Thursday, July 12, 2012

Pie apple

Assalamualaikum...

umie ni kalau time hujung minggu..x sah kalau samada sabtu atau ahad..ada jer la oven kat rumah tu berasap..kalau x buat, rasa mcm lain la pulak..kadang-kadang wat sesuatu pun just umie ngan mr. hubby jer yang makan..then kalau ada lebih tu..bawa g ofis, boleh makan utk sarapan...lagi pun skrg ni..kalau nak turun g cafe ketat la sgt sb nak kena tulis nama kat buku la..oooohhh...complicated betul...dan start minggu ni nanti, mb giliran mr. hubby g beli makanan lak..hehehe...dah namanya dok 1 ofis...mr. hubby pun no hal..boleh belikan jer...

ni pai epal...
umie wat 2 minggu lepas...
epal kat rumah tu byk...sb pagi2 umie makan epal dalam kereta...dan dahla epal ni x manis dan rasa tawar n pahit..so apalagi..cari resepi berkaitan pai epal..so..jadilah painyer...
senang, mudah dan ringkas jer....hehhehe

selamat menjamu mata....


Tuesday, July 10, 2012

Riben kertas Origami

assalamualaikum...


saper pernah wat riben guna kertas ni..lipat-lipat dan jadilah gini...
ni namanya origami...

sblm ni dok lalu lalang kat fb kawan umie time poli dulu so..nampak la benda ni...kalau kat fb dia tu just tunjuk gambar jer..then mcm xreti lak nak ikut..then cari punya cari kat google..so nampak la blog ni...so...meh umie kongsikan laman web blog yang mie maksud kan kat SINI.

so..selamat mencuba....



Monday, July 09, 2012

ABC SS2 Shah Alam

Assalamualaikum...

sekarang dah masuk bulan Julai...n3 bulan Julai pertama pada hari ni...
sekarang cuaca x menentu kan..kejap hujan..jap panas dan tambah pulak musim jerebu skrg ni...

sedap x abc ni...hehehhe...teringin lak nak makan...
abc ni we all makan dalam hujung bulan 6 hari tu dan baru berkesempatan nak post kat cni...

sebelum ni umie makan yang dah siap tapau jer..itu pun opismate umie yang beli akalu dia keluar g Shah Alam dan balik bawa abc...memang marvelous la dapat makan time waktu panas...

ni..we all makan di SS2 Shah Alam..
mesti u all taukan mana tempat ni kan...saper yang dok kl n shah alam tu garenti tau dan glamour gak ngan budak Uitm Shah Alam kat situ..duduk makan situ rasa diri ni mcm student lak tu sb yang makan kat gerai tu majoriti student..heheh...terperasan nak jadi student kejap boleh..hehhehe...

harga 1 mangkuk ni rm3.50 kalau yang special..biasa yang special ni ada buah sikit dia letak...

so..u all..jamu mata jer lah yer..kalau ada sesiapa ibu yang mengidam tu..jemputlah ke SS2 Shah Alam...hehhehehe



Friday, June 29, 2012

Perasaan yang bercampur baur...

assalamualaikum...

sedih giler rasanya ni...

dah lama dah nak update perasaan mcm ni...

sebentar td umie g lawat ofismate umie baru bersalin mlm kelmarin..
dan hari ni baru nak g melawat dia..
anaknya sungguh comel..

dan di fb umie telah luahkan perasaan umie...
dah la time tu pulak sambil layan drama korea cerita sedih lak tu..lagi la bertambah sedih ni..

kalau time kat ofis, boleh lagi cover ngan gelak depan kawan-kawan...tp hati x menggambarkan seperti kat wajah...balik rumah menangis...tu jerla yang boleh umie buat...

kadang-kadang umie boleh menangis kat depan komputer di ofis..
hanya tuhan jer tau perasaannya...

"Kenapalah....kalau jer lepas besalam ngan org lepas bersalin ni..mesti sayu jer rasa hati..sedih pun ada gak..bukan sekali 2..tp byk kali dah..."

umie dah terima dah walaupun Tuhan blm mengurniakan rezeki untuk ku...

aku ikhlas menerima seperti yang telah ditetapkan oleh-Nya...aku redha dengan ketentuannya...dan aku pasrah...semoga dengan keadaan ku ini akan terhapus segala dosa dan memberi peluang kepada aku dan juga suami ku untuk bersyukur.


Friday, June 22, 2012

Takutnya menghadapi Ramadhan dan lebih lagi 1 syawal...

Assalamualaikum...

untuk makluman..n3 nixda gambar...just perkataan jer...

entah kenapa....suka nak menghadapi bulan Ramadhan tu memang x sabar jer...tp dah berakhirnya Ramadhan dan akan tiba lak syawal...

1 syawal... 1 syawal..


sedihnyer..bukan sb thn ni raya pertama kat rumah hubby tp peristiwa 1 syawal 1432H
umie xakan lupa sampai bila-bila....sedihnya...boleh la pulak air mata ni laju jurun...
skrg ni tgh dok sorang kat rumah..mr. hubby pulak otw balik dr ofis dan pagi td g outstation ke Segamat...

1 syawal 1433H..
genaplah setahun ayah umie kena angin ahmar...tp alhamdulillah...kesihatannya baik...syukur pada Allah swt...kalau umie berada disituasi ayah...umie xakan sabar sepertinya...
sesungguhnya ayah begitu redha dengan ujian yang Allah beri padanya...katanya yang datang(sakit) itu adalah rezeki utknya...
dia x menangis langsung pun walaupun dia tau org disekelilingnya bersedih...
sungguh besar dugaanmu ayah....

umie bersyukur...ada kakak di kampung yang boleh menjaganya dengan baik...ada hikmah kenapa Allah swt x beri dia jodoh untuknya...umie doakan semoga kakak bertemu jodohnya di syurga....kepada sesiapa yang belum lagi mendapat jodoh..sebenarnya Allah ada memberikan sesuatu yang terbaik untuk kita..

"SELAMAT HARI BAPA

Majlis Perpisahan Pn. Zehan

Assalamualaikum....

Dah 6 tahun dah umie kat ofis skrg ni...
org keluar masuk jer kat ofis ni..tp umie still kat ofis ni lagi...
ada sesetengahnyer baru jer register hari ni..esok dah nak tukar..mcm mana tu?

kalaulah umie berada di tempat mereka..apakah alasan yg umie nak bagi..
lagi pun..skrg ni..memang dah cukup senang umie dok ofis skrg ni sbnya..hubby umie pun 1 ofis yang sama cuma lain bahagian..walaupun lain bahagian..umie boleh lagi tengok dia lalu..hehehe

minggu lepas..ada seorg pegawai bertukar..
almaklumla dia gred N32 dan skrg memang tgh wat penempatan N32..memang nasib dia la dpt tukar dengan cepat...



inilah pegawai yang umie maksudkan tu...
pegawai ni memang sempoi..sb apa..umie boleh jer panggil nama dia tanpa perlu umie nak guna gelaran secara official..mula2 dia masuk cawangan umie pun dia dah remind..panggil nama jer katanya..so..umie panggil nama jerla..

serius u all..kadang2..kalau kita panggil seseorang tu cik @ puan..mcm ada gap jer
tp disebabkan atas urusan rasmi..so..kena la panggil cik @ puan...
nama pegawai ni Zehan..umur lak muda setahun dari umie jer...




so..hari isnin hari tu dia datang ofis sb memandangkan sblm dia dapat surat bertukar tu..umie n the geng yang g Pangkor tu x jumpa dia...so..kenalah dia dtg ofis balik...
just wat farewell kecik jer utk dia...

dia ni seorang pegawai yang sempoi..

hopefully...dia boleh mengembangkan bakatnya di tempat baru sb di ofis umie dia xleh nak tunjukkan kebolehan dia sb memandangkan unit prospek blm lagi beroperasi..so.. dia diofis jadi buku PKPA dan buku Undang-undang bagi we all..hehhe...
nak tau sebab apa..dia..cepat jer cari jawapan kalau yang melibatkan pekeliling ni sb pengetahuan dia tinggi dan byk idea...







Thursday, June 21, 2012

Gelagat Fasilitator dan Urus Setia

Assalamualaikum...

di resort ni memang cantik permandangannya...
ada swimming pool..ada pantai dan airnya lak dalam la jugak..
mandi pantai x sempat nak g...tp swimming pool tu ada la...

tengah perserta dok wat aktiviti masing-masing..so fasi dan urus setia pun ada aktivitnya jugak..
lepas habis jer jelajah semua aktiviti kat situ..apa lagi..aktiviti fasi dan urus setia adalah bergambar..heheheh

setiap gambar ada temanya..hehehhe




ni wat mcm termenung jauh....hehhehe



ni pulak anak-anak kapal tengah angkut perahu..hehehhe





ni..blur-blur tgh cari tema...hehehhe




ni bergambar ngan Tn Hj Mohamad Pakarul Razy..
Timbalan pengarah psikologi JPA
dia pun ikut jer...time ni dia otw nak g memancing



ni ingat nak g sembunyi kat pokok kelapa...
ni KC umie yang try guna dslr umie...hehehhe
mcm budak2 jer kan..hehehe



ni pulak tgh tunggu peserta g naik flying fox...



yang ni klakar..
pada mulanya umie nak p melangkah spider web ni...
tp..last2..kawan umie si woon ni boleh pulak dia tertarik sekali..hehhe...almaklumla ..orgnya kurus berbanding umie yang comel ni..hahahah..ni gambar candid oleh KC umie...



ni xtau apa...KC umie gak yg p ambik...dia kata mesti umie nak gak bergambar kan...meh sy ambik gambar awak katanya..last2 xtau nak posing mcm mana..hehhehe...


so far..seminar ni membuatkan umie rasa bercuti-cuti malaysia la pulak..
almaklumla aktiviti x padat dan relax jer...
permandangan lak cantik....
















Wednesday, June 20, 2012

Aktiviti Bina Semangat Teluk Dalam Resort, Pulau Pangkor



Assalamualaikum....

Minggu lepas ada seminar di Teluk Dalam Resort, Pualau Pangkor..

Seperti biasa..umie memang akan jadi urus setia jer la..lagi pun seminar ni untuk kumpulan sokongan II..actually, seminar ni sepatutnya dibuat pada bulan Mei hari tu..tp disebabkan ada majlis APC, terpaksa lah ditunda ke bulan 6..nasib baik la resort tu still available pada tarikh tu...

Seminar ni byk aktiviti dalam kelas jer...kalau dalam kelas tu biasalah wat LDK tp gambar yang umie nak tunjukkan jap lagi ni time waktu petang...



Seminar ni diadakan pada 13 hingga 16 Jun 2012 bertempat di Teluk Dalam Resort, Pulau Pangkor, Perak...Umie dah samapai ek Pulau Pangkor ni dah beberapa kali dah...

Petang hari Jumaat..ada aktiviti Bina Semangat dan ada beberapa aktiviti tu umie baru 1st time tgk..hehehe...walaupun wat teambuilding dah 2 kali..dan ni kali pertama umie tgk aktiviti ni....




ni namanya Water of Spirit..ni pihak resort tu yang bagi nama..



Traffic jam


Flying Fox



Tarantula



Spider Web



Eight to Square



Atom Pole



A-Frame

nama-nama aktiviti ni semuanya resort yang bagi...mcm seronok pulak tgk diaorg main ni..hehehhe