Follower

Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Friday, December 03, 2010

ZURIAT KITA: TERBELAKAH???

Assalamualaikum....

Tiap-tiap hari umie xtau nak update apa dalam blog ni..bahan ceritanya byk tp xda idea nak kuarkan cerita..baca blog kawan-kawan lagi seronok sampaikan blog sendiri tak berupdate..hehhehhe..dah puas berblogwalking baru ada idea nak taip apa lat sini..

hari ni tadi umie cuti...hubby pun cuti...then harus lah bercuti berdua...heheh..dah namanya suami isteri...
n3 ni umie nak cerita sikit mengenai seminar yang umie hadiri pagi hingga ke petang semalam di Parcel E...dah dekat nak hujung tahun ni...dok ofis pun xda kerja sgt..so haruslah isikan masa sengan perkara yang berfaedah...sekali sekala tu ikut la org g dgr ceramah dan berforum...best gak...

sekarang ni umie wat kerja di Unit Peperiksaan dan Kursus...so byk la kursus-kursus yang perlu umie dan rakan umie yang lain carikan calon utk menghadiri kursus, seminar dan bengkel tersebut...actually..unit ni khas utk Bahagian umie sahaja..so..calon-calonnya pun terdiri daripada Bahagian umie...



Zuriat Kita: Terbelakah?


ini lah tajuk Seminar Pemantapan Keluarga yang umie hadiri hari khamis tu...
Seminar yang best...penuh Auditorium Parcel E...1/3 dari audi tu peserta elalki dan selebihnya ada peserta wanita...byk pengajaran yang umie dapat

tajuk semnar ni lebih kepada soal anak tak sah taraf...
sekarang ni..bukan setakat anak sulung sahaja kita ingat boleh jadi anak tak sah taraf tp anak bongsu ker..anak ke 3 ker, ke-4 ker..tak mustahil semua tu akan berlaku....so..fikir2lah sblm buat yer...
umie nak share sikit la..maaflah kalu ada yang tersentuh dgn apa yang umie nak share kat sini...
daripada keadaan umie yang 0..kepada 8..oklahkan..tgk tajuk umie actually x faham pada mulanya..start dari kul 8.30 pagi hingga kul 2 ptg baru umie fhm apa sebenarnya yg disampaikan...
ramai sekarang kita dgr samada suami atau isteri yang bermain kayu 3 dan sampai mengandungkan anak x sah taraf dan di bin/binti kepada suami yang bukan ayah kandung kepada anak tersebut...u all fhm kan kalu nak kawin ni kenalah cari calon isteri/suami dari keturunan yang baik-baik kan...so..sekarang ni..kalu dah tau anak tu bukan anak yg sah taraf kenalah di walikan oleh hakim..bukan ayahnya..so begitulah kita nak jaga keturunan kita selepas tu..kalu still gak di walikan oleh bukan ayah kandung..keturunan tersebut still tak akan terbela lagi...so,jgn salahkan cucu cicit kita kalu benda ni akan berulang-ulang berlaku dalam keluarga kita nanti....
semuanya ni adalah utk memperingatkan diri umie gak supaya sentiasa setia, percaya, jujur kepada suami umie....umie harap u all fhm2lah apa yang umie terangkan ni yer utk panduan yang kita boleh kongsi bersama...

utk mengakhiri n3 umie ni....kenalah tempek gambar we all yang pergi seminar tu...kebanyakkan dah kawin...kecuali 2 dari kanan dan tukang ambik gambar tu jer yang blm kawin...

suria, shidah, nurul umie, maizatul, zue, wani dan tukang ambik gambar alif



4 comments:

  1. @Irtiyah

    hehhehe..tertekan publish tadi padahal n3 x habis taip lagi...hehhe

    ReplyDelete
  2. kejujuran itu penting dalam perhubungan. InsyaAllah ^_^

    ReplyDelete
  3. oohh.. kira pantas la saya mengomen ye, hehe

    betul la.. soal benda2 seperti ini perlu diingatkan kepada masyarakat dengan lebih kerap.

    Semoga semua orang sedar isu ini.

    ReplyDelete

meh la kongsi pendapat korang kat sini...