Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Sunday, November 27, 2016

Dexandra MENIPU!!!

Assalamualaikum dan selamat tengari.. salam hujung minggu...

Kak umie nak bagi tau ni.. serius xsuka kena tipu, ditipu dan senagkatan dengannya..

Ni kak umie nak bagi tau ni.. saper pernah pakai perfume DEXANDRA? Mesti ramai dah guna dan maybe ada yang tak kenal lagi Dexandra tu apa kan...?

Dexandra ni produk keluaran bumiputera...Orang Malaysia jugak yang keluarkan dan rmaia dah yang beli dan dah pakai perfume tu siap repeat order banyak kali okay... apa yang istimewa sangat perfume ni?


DEXANDRA kata bau tahan lama dan boleh tahan sampai 8 jam..
Rasa macam tak percaya jer boleh tahan sampai 8 jam.. Kak Umie pakai tak sampai 8 jam tapi sebenarnya lebih dari 8 jam tau.

Sembur pagi turun kerja, balik kerja still ada lagi.. lepas mandi pun boleh dapat bau lagi bau perfume tu... You all rasa patut beli ke tak perfume macam ni?

Off Course la patut beli tau.. mana taknya.. harga berpatutuan dan dah kira murah dah tu... 1 botol 35ml RM65 untuk semenanjung dan RM70 untuk Sabah/Sarawak/Labuan dan 1 botol boleh tahan hampir 2 bulan.. so tak perlu nak beli setiap bulan tau.

Macam kak umie.. kak umie beli 2 botol sekali gus.. Kak umie pernah guna perfume HYPNOSE, PETITE CHERRIE, ZAHRA, BOMBSHELL dan DEXANDRA HER. Kak umie pakai tukar-tukar ikut mood hari tu dan aktiviti hari tu...

So you all.. kak umie memang recomended kan sangat perfume ni you all beli.

Nak beli kat sama? di mana?

Boleh whatsapp kak umie 0134215713.. nak free 1 botol tester dengan setiap pembelian 2 botol 35ml dari kak umie.

Cepat grab dari kak umie... stock perfume hampir semua ada...







Sunday, October 09, 2016

Kelas FBads

Assalamualaikum.. selamat berhujung minggu..
Dah masak untuk makan tnegahari? Masak apa tu?

Umie..? seperti biasa, sarapan merangkap makan tengahari..hehhee

ni umie nak cerita pasal aktiviti hari sabtu.. Hari Sukan Negara..eh.. bukan nak cerita pasal hari sukan..heheh.. umie nak cerita yang umie g kelas FBads anjuran Stokis Dexandra Putrajaya.

So ni 1st class Dexandra umie g.. Actually umie bukan rajin sangat nak g kelas bagai ni..hehe.. Kalau Shaklee pun.. tp kalau ada geng nak jer umie g..hehhe

Stokis Dexandra Putrajaya ni dah g kelas FBads ni itupun Stokis lain yang bagi tunjuk ajar..tak salahkan nak bagi ilmu secara percumakan.. tp biasanya yang free ni la org jarang nak hargai.. sebab tu ramai gak yang pergi kelas yang berbayar ni.. Nasib baik la Stokis Dexandra Putrjaya ni baik hati dia bagi kelas percuma untuk dropship dan agent bawah dia jer... umie g sesi petang..so tak ramai la yang datang sb pagi dah penuh...





Alhamdulillah... berjaya jugak umie buat iklan walaupun byk gak halangannya selepas Facebook umie kena block hari tu..macam-macam cara dah buat hantar report bagai ke FB.. dapat respond x boleh publish.. so balik dari kelas umie sambung cari ikhtiar balik nak settlekan masalah tu..

Kalau difikirkan balik.. aklau umie create page FB baru..adakah itu jalan penyelesaiannya.. mana tau facebook personal umie yang problemkan.. So, umie plan tukar nama page ke nama baru tp tak jauh beza sangat dengan nama page yang sebelum ni..



So.. inilah page FB umie.. Dexandra Scent --> boleh follow Dexandra Scent

Nak support page supplement Shaklee umie pun boleh gak --> VitaChat

Thanks for support umie..kawan-kawan...




Mee Segera Samyang Korea

Entri sebelum ni pun cerita pasal makanan kan... then kali ni pun umie nak cerita pasal makanan gak..

Hari tu ternampak mee samyang ni.. memang tak da terniat nak beli pun.. entah macam mana husband umie ni nak try.. tak pernah-pernah umie tengok dia beli makanan pelik-pelik ni...


Pernah try makan mee ni... 
mee yang suatu ketika dulu pernah jadi bahan kontroversi gak ni..
di pasaraya dah melambak orang jual mee ni..

So malam tadi umie try la rendamkan mee ni dengan air panas..


masukkan perencahnya...

ada bijan, seaweed dan perencah...

memang pedas giler.. umie dapat 4 suap jer.. then minum air.. memang lagi makin pijar..
patutla ramai yang makan mee ni sediakan siap-siap air susu..

umie minum air masak jer k.. dah tak tahan.. letak gula atas lidah.. barulah lega sikit tp bibir pulak rasa pijar..

umie jenis tak makan pedas dan panas.. 
mungkin sebab mee ni tak panas masa makan, tu sebab boleh telan lagi tu..


Apa komen you all lepas makan mee ni?

Bagi umie, mee ni ok.. perencah pun ok tak pelik sangat rasanya..boleh makan lagi cuma yang tak tahan kepedasan tu.. umie tak sure la tahap tu dah sampai 10 ke tak tp bagi umie tu memang dah tahap 10 walaupun baru makan 4 suap jer pun...

kalau dah 4 suap pun dah macam tahap 10, agak-agak orang korea yang makan tu mesti bagi dia tahap 1 jer kot..orang korea kan suka makanan pedas..hehhee

boleh gitu?





Monday, October 03, 2016

LOBSTER

Assalamualaikum..

wahhh... malam baru nak mengupdate blog.. nak cerita pasal makanan pulak tu memandangkan dah lama gak umie tak post pasal makanan ni kan..hehehe

ada yang terliur ker... maaflah.. ni saja nak tunjuk... 

lobster ni umie tak beli kat sini(semenanjung) tapi di bawa dari sarawak.. hari tu kan family umie mai datang KL.. so diorg bawakan sekali la lobster ni..

Rami org dok tanya umie mcm mana nak bawa makanan laut ni ke KL..Actually umie bekukan dulu makanan laut ni dlm peti sejuk.. masa nak balik tu.. umei dah bungkuskan dengan newspaper dan kertas plastik bekas makanan tu then masukkan dalam luggage baju. balut dengan kain baju pun boleh. So far kalau bawa udang ni still okay lagi.. manis rasa udang tu still ada lagi..

tapi kalau umie bawa ikan dan memang pernah bawa balik ikan.. rasa ikan tu tak sama seperti yang kita makan di sarawak.. umie pun xtau kenapa. tu sebabnya uie jarang nak bawa ikan balik ke semenanjung..hehehe.. kalau nak beli ikan beli jer la kat pasar borong.. murah kot.. tp kalau udang dan lobster ni memang harga mahal kat sini kan...

pernah umie beli udang 10 ekor jer pun dah nak cecah rm10.00 tau.. bukan besar mana pun.. besar ibu jari jer kot.. tp dah masak.. udangnya kecut..hehehe



ok.. toksah la terliur tengok gambar ni k... kalau rasa terliur.. beli jer kat pasar borong..hehhehe




Tuesday, September 27, 2016

Love What You Do

What do you love to do?

Everything.. as long benda tu umie suka buat dan tak ada yang akan halang umie dari buat benda tu..tapi so far tak adalah nak buat benda yang bukan-bukan.

I'm free to do anything.. spend my time with my beloved one, spend my time surfing internet, watching korean drama the whole day, baking, reading, shopping n spend my money to buy something i want but it and i don't really need it buy i still want to buy it.

Can or not?

I want money freedom, financial freedom, time freedom too..

That's what i love to do...






Monday, September 19, 2016

Love Story




LOVE STORY


ooo..umie bukan nak cerita pasal kisah cinta umie tapi umie nak cerita pasal satu perfume yang namanya Love Story by Chleo.

Chleo dah keluarkan perfume ni pada September 2014 yang diilhamkan dari sebuah jambatan di Paris Pont des Arts in Paris padlocks.. You all tahu kan yang jambatan yang guna mangga untuk tulis ayat-ayat cinta kat padlock/mangga then manggakan pada jambatan tu.. then kuncinya dibuang di dalam laut atau buang dlm peti khas..

kalau you all baca wikipedia tau la sejarah guna padlock ni ni dari sejak dari dulu mengenai kisah percintaan semasa Perang Dunia 1.. Actually padlock ni nak mengingatkan kepada orang yang tersayang dan pada masa dahulu diorg letak mangga ni di pagar jambatan.. sampai la sekarang ni terikut-ikut..

Kalau you all peminat cerita korea.. mamang ada satu tempat di Korea yang kita boleh tinggalkan padlock ni, di Pulau Pinang pun umie rasa ada yang terbaru umie pergi ke Langkawi.. di Cable Care stage ke 2 tu.. tp dalam bentuk love..



Tapi Chleo ni lagi bijak.. dia expresskan rasa cinta tu pada perfume so keluarla perfume Love Story by Chleo ni..

ORIGINAL



Harga? RM591.50 tau.. tak mampu umie nak beli tau..hihih.. Disebabkan tak mampu nak beli perfume mahal macam ni la umie cari perfume yang inspired jer.. itu pun dah wangi...harga memang jauh lebih jimat dan murah dari original tapi baunya memang seakan-akan original..dan tahan lama.


INSPIRED DEXANDRA



Ni haaaa... perfume pilihan umie..Love Story Inspired Dexandra..murah dan jimat tau...Harga pun berbaloi RM65/RM70, 35ml. Jimat jugak berbulan-bulan pakai sembur dan tahan lama.. yang penting boleh bawa solat.. tu yang wajib kena ambik tahu.. perfume yang kita guna selama ni boleh bawa solat ke tak?


TESTIMONI



Perfume ni dah ada yang pakai so.. adalah testimoni perfume ni.. ni pun umie google dan terjumpa testimoni ni.. terima kasih kepada owner testimoni ni.

CONTACT


So.. kalau ada yang berkenan nak try perfume Love Story ni boleh roger umie k.. Kalau ada yang berminat nak jadi dropship pun dialu-alukan.. boleh dapat harga dorpship..

#whatsapp0134215713
#dropshipwanted
#dexandralover
#dexandra




Monday, July 04, 2016

29 Ramadhan, 4.7.2016





Assalamualaikum dan Salam Ramadhan...

Esok dah Ramadhan terakhir tahun ni.. macam sekejap jer Ramadhan ni datang jenguk kita.. tak terasa dah 30 Ramadhan dah esok hari dan lusa dah raya.
Tahun ni umie beraya di Batu Pahat, rumah mertua.. then raya ke 4  dah balik Sarawak dan ambik cuti 3 minggu kali ni. Dah alang-alang balik guna waran kerajaan, so berbaloi kalau cuti lama.. baliknya jarang dan memandangkan cuti still banyak lagi.. boleh la ambik cuti lama sikit kan..


Esok bertolak balik Batu Pahat tp satu apa barang pun tak kemas lagi.. yang ada barang nak bawa balik Sarawak..hehehe



See... perfume jer dah 1 kotak A4.. ni dah ada yang buat payment dan booking.. so memang kena bawa sendiri la..lagi cepat..tak perlu kos pos laju.. jimat pulak tu kan..hehehe

barang-barang lain tak kemas lagi.. jap lagi nak kemas baju nak bawa balik Batu Pahat jer sebab petang 1st day raya nak balik KL semula..

So.. dikesempatan ini umie nak ucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin. Semoga raya kali ini memberikan rezeki yang melimpah ruah.. aaamiin...






Friday, June 10, 2016

Sampai dah Perfumenya

Alhamdulillah... sampai dah perfume yang di tunggu selama hampir 2 minggu...

Hari ni start dah buat promosi kat kawan ofis.. dah ada 7 botol yang dah di list down untuk di order ..4 botol dah dalam proses pos.. alhamdulillah...

Seronok pulak jual perfume ni rupanya..sebab ramai orang suka bau wangikan.. lagilah kita yang x mampu nak beli perfume mahal-mahal ni..



Happy tengok kawan-kawan yang beli perfume dapat beli perfume murah mcm ni.. bau dah setanding yang mahal.. saper yang tak nak kan...


So... umie beli la yang mini perfume 3ml ni setiap 1 dapat 20 botol.. boleh wat tester kat kawan-kawan.. mana tau nak order sekali kan...

Bulan ni ada diskaun untuk customer De'xandra tau..diskaun RM5 setiap botol khas dari 6 Jun 2016  sehingga 10 Julai 2016 jer tau... Jangan lepaskan peluang untuk dapatkan 2 botol RM110/RM120 jer...jimat banyak dah tu tau...

Kalau ada yang berminat nak try tu boleh jer whatsapp umie...013.421.5713...








Tuesday, May 31, 2016

Lamanya tak update.. Dropship

Assalamualaikum dan selamat malam u all...

Lamanya blog tak berupdate...

Tapi alhamdulillah.. ada gak yang jenguk.. terima kasih kawan-kawan..

Banyak benda nak update sebenarnya dan yang terkini...dan baru beberapa minit.. umie dah join dropship untuk Perfume De'Xandra..


Tak ada paksaan.. tak ada yang propose minta join jadi dropship bagai.. tp umie sendiri yang berminat.. dah lama dah tgk orang post pasal minyak wangi ni tp just boleh tengok dan tak pernah try pun lagi..

Umie memang pakai minyak wangi tp selalu tukar-tukar..dan guna produk keluaran Malaysia jer pun.. Produk luar negara pun pernah beli masa buat hantaran akad nikah tahun 2009..lepas tu x beli dah sebab tak mampu nak beli..hehehe.. yang umie beli jenama HUGO Femme..itu pun x habis pun... beli pun dah mahal okay... RM3++.++

Now.. you can choose.. dah ada jenama keluaran Malaysia dan Bumiputera yang hasilkan minyak wangi yang setanding perfume antarabangsa.. tahan berjam-jam lamanya.. ada yang sampai boleh lekat kat baju walaupun dah basuh still  ada bau..

Bonusnya.. perfume ni boleh bawa solat...alhamdulillah.. macam ni la yang kita cari kan...

So anyone yang nak try perfume De'Xandra boleh jer hubungi umie...kos pos pun minimum memandangkan saiznya boleh dibawa ke mana-mana.


Ni TOP SELLING DE'XANDRA.. so ni la yang biasa customer order dan yang customer suka.

So..now i'm the members of De'Xandra Perfume.. so.. boleh la beli dari trusted dropship Umie..013-4215713 (whatsapp)





Sunday, April 17, 2016

4 kali dah jumpa




Sepanjang 10 tahun duduk di semenanjung.. ni adalah perjumpaan kali ke 4 umie jumpa doktor gigi. Bagi umie ni adalah perjumpaan yang agak kerap.. kalau yang biasa jumpa doktor 2-3 setahun ada sesetengahnya memang normal.

Umie paling takut la kalau jumpa doktor gigi ni.. kalau setakat just buat scalling ok lagi.. tp kalau dah jumpa doktor sampai gusi bengkak ni paling takut.. kalau setakat bagi ubat dah ok xper ni sampai xbaik terpaksa cabut..

Sepanjang 10 tahun ni umie dah jumpa 2 doktor gigi dan umie penah buat entry pasal umie jumpa doktor di Seri kembangan pada tahun 2009 dan kali ke 2 doktor yang sama jugak time tampal gigi pada 2015 dan bleeding yang teruk jugak... Ingatkan panas sampai ke petang rupanya hujan di tengahari. 

Gigi umie bermasalah balik selepas di tampal tu.. gusi bengkak sampaikan nak makan pun payah.. terasa ngilu sangat kat gigi tu...





Yang sakitnya gigi geraham kiri 2 dari belakang. Bayangkanlah nak mengunyah macam mana tu..?? Beginilah rasanya kalau nikmat kat dunia ni Allah swt tarik.. so haruslah bersyukur then guna la gigi geraham sebelah yang tak biasa guna sampai senget-senget muka nak kunyah guna gigi belah kanan.. klakar pun ada sebab tak biasa kan..heheheheh

Untuk perjumpaan kali ke 3 dan ke 4 tu umie tukar doktor gigi pulak sb appointment gigi kat Seri Kembangan tu dah penuh dan disebabkan umie dah tak tahan.. so umie ke Dengkil.. tak jauhpun dari Putrajaya.

Salah satu sebab umie pilih doktor di Seri Kebangan tu sebab dah biasa pergi situ dan situ doktor perempuan. Alhamdulillah.. time ke klinik gigi di Dengkil, umie belasah jer masuk klinik gigi tu dan rupanya doktor perempuan gak.

Doktor tu sangat baik dan nampak muda lagi.. dan klinik tu pun ada blog gak.. Klinik Pergigian Dengkil Ria. Boleh la kalau ada yang nak walkin  ke klinik tu.

Kali pertama umie ke klinik ni sebab gusi umie bengkak sejak balik dari outstation.. nasib baik la tak kena time outstation.. kalau x menangis dalam hati jer la gitu.. sakit gusi ni lebih sakit dari sakit gigi tau.. sebab tu doktor bagi umie antibiotik dan painkiller. Doktor bagi tempoh 1 minggu, kalau masih sakit kena datang balik ke klinik.. dalam pada masa umie telan ubat klinik tu, umie try la google kesan kalau makan painkiller ni.. mengerikan tau.. so umie decide nak cabut jer walaupun gigi tu baru jer tampal last year n gigi tetap elok lagi tp memandang kan kesan masa panjang kalau makan painkiller ni.. so umie ambik keputusan nak cabut jer.

Alhamdulillah, pada 25 Mac  2016 umie g semula ke klinik nak cabut gigi. Syukur sangat tak sakit sangat pun sb sblm tu umie dah telan painkiller then bius pun x sakit. U all tahukan kalau gigi geraham ni akarnya ada 2-3 akar kan.. tp umie ada 1 akar jer...




Kalau macam dalam gambar ni 2 akar.. gigi geraham umie ada 1 akar jer.. macam pelik pulakkan.. doktor bagi peluang umie nak bawa balik gigi tu umie tak nak.. then katanya kalau tak nak, dia nak bagi kat student pergigian kat UKM...hehhee.. umie bagi jer la...

So hilangla 1 gigi umie..sayang pun ada.. tp memikirkan masa panjangnya, umie rela dan redha dicabut.. orang lain dah hilang banyak gigi dicabut tp umie baru 1st time dah macam apa da..hehehhe.. Kalau you all nak tahu.. kalau gusi ni sakit jangan dibuat main-main k... kalau dah kena infection, jangkitan tu boleh sampai ke pembuluh darah dan jangkitan tu boleh kena kat organ lain pada badan tu lagi bahaya kalau dah sampai ke otak.

So, lepas ni kenalah jaga elok-elok gigi k.. terutama sekali anak anda, elakkan bagi makanan yang manis-manis dan kalau boleh jangan ajar dan kalau diorang minta pun boleh terangkan sebab apa tak boleh bagi..supaya diorang pun faham.

So.. itu jerla nak cerita pasal gigi ni.. hopefully sama-sama la kita jaga gigi masing-masing k...




Monday, April 11, 2016

Sushi Sushi




Umie ni suka sangat kalau ada kawan meniaga makanan.. memang akan beli kalau kena ngan selera dan paling suka kalau boleh COD (Cash On Delivery) lagi best.

Nak keluar dari ofis nak ambik barang tu yang ada kemalasan sikit la memandangkan umie tak drive sendiri, kereta pulak husband umie yang bawa.

Minggu lepas, dah banyak kali gambar sushi lalu lalang kat news feed fb umie.. so umie terus order hari ni, esok pagi jam 830pg dah ada org cod kat ofis.

Umie bukan penggemar sushi memandangkan sushi ni makanannya mentahkan. Sebelum order umie dah tanya siap-siap dan dah tahu semuanya bahan yang dimasak, beranikan diri jer nak order memandangkan pernah gak makan sushi beli kat jusco tp macam tak boleh nak telan jer tau.. tp yang ni memang sedap.


Set sushi ni homemade tau.. ada yang beharga RM15, RM20 dan RM25. yang umie makan ni set RM20 ni pun dah berbaloi. Sosnya pun sedap..lepas ni nak repeat order lagi..

Yang umie pada tauke sushi ni sb falsafah dia... falsafah ker namanya ni?



Lepas jer baca ni umie terus minta dia tukar set menu yang umie order tu.. kalau ikutkan ada telur ikan kecik-kecik tu tp umie minta dia replace dengan baby octopus. Alhamdulillah.. tauke ni jenis layankan ajer customer dia minta apa.. siap dia boleh suggest lagi asamda nak ayam, udang atau baby octopus tu.

Rasa sushi ni tidak mengecewakan dan berbaloi kalau beli sb dia COD pun tak kenakan charge tambahan dan hantar pun on time. kalau ada yang nak sarapan dengan sushi pun boleh..hehehe

Kalau ada yang berminat ank try sushi ni boleh jer add fb tauke sushi ni.. Azrin Noor 

Sunday, April 10, 2016

Sedap ker Daging Kambing?



Dah lama dah umie tak keluar jalan-jalan cari makan..
Kalau dulu memang suka ni kalau jalan-jalan cari tempat sedap nak makan.

Hari ni umie singgah di Bandar Salak Tinggi.. bukan sekali 2 umie singgah makan kat sana tp hari ni baru 1st time nak try Nasi Arab Aisyah. Biasanya kalau nak pergi makan nasi arab ni kena pergi kedai pak arab baru la dapat makan nasi arab dan menunya sama jer kalau kat mana-mana kedai nasi arab cuma yang membezakannya sedap atau tidak dan tempat tu menjadi favourite pelanggan atau tak jer.

Hari ni dapat makan nasi arab yang menunya memang kena selera orang melayu..hehehe..sebab sambal cicah daging kambing tu sedap..

Actually husband umie salah order.. kalau ikutkan nak ayam.. sb dia dah dengar tauke tu kata ayam nak habis.. kalut la dia terus sebut nak kambing 3 set.. dengan umie dan anak saudara umie pun tak makan kambing..

Bila sampai jer kambing tu.. nampak mcm sedap sangat... try la jamah.. wahhhh.. memang sedap rupanya..
see.. terliur tak you all tengok? sangat sedap.. memang recomended akan datang lagi makan kat sana.



Umie post gambar ni kat fb.. so ramai la penggemar daging kambing nak komen, tanya lokasi kat mana nak makan kambing sedap ni.

Landmarknya Stesen Bas Bandar baru Salak Tinggi.. sebelah stesen bas tu ada satu deretan kedai makan pajang.. carilah Nasi Arab Aisyah.. depan kedai tu ada orang jual kerang rebus. Kalau nak pergi makan, pergi la waktu lunch hour sb kalau dah lamabt takut habis.. tadi umie sampai sana pun dah jam 2 lebih.. orang still ramai.

Harga? tadi umie makan 3 set dan nasi tambah 1 RM41.00.. berbaloi la makan sebab sedap.

Lepas makan ni jangnan lupa telan omega dan lecithin tau..






Saturday, April 02, 2016

DETOX

Assalamualaikum... woooowwww....bersawang dah ni...dah hampir 2 bulan tak berupdate ni..
Since umie dah pindah ke jabatan lain, beban kerja memang tu memang tok sah nak katalah.. 2 bulan g outstation dari utara ke borneo..

Kalau yang dah berkeluarga dan suami yang tak faham kerja isteri nak g outstation macam ni memang mengamuk la macam tu..hihih.. so far umie alhamdulillah.. suami umie amat memahami dan terima kasih abang kerana memahami... umie tau dia baca blog umie ni..

Time outstation makan tak menentu.. makan tengahari pun boleh jam 5 petang.. pergi negeri orang macam-macam makanan nak di rasa.. Balik outstation badan jadi lesu dan perlukan detox..

Banyak produk di pasaran promote macam-macam jenis cara, makanan dan minuman untuk detox.. ada yang guna bahan sedia ada seperti buah-buahan dan air kosong.

Hari ni... ada promosi yang lalu lalang yang amat kerap di wall fb umie.. pasal detox ni jugak tp detox cara Shaklee..


Detox ni penting pada yang sedang mengamalkan apa-apa suplement pun sb kalau kita detox terlebih dahulu, toksin yang berada di dalam badna kita ni boleh disingkirkan dan tak membazir la kalau kita telan suplement mahal macam mana pun ia tidak diserap sepenuhnya pada badan. Sebab itu pentingnya detox.

So shaklee bulan NI berkempen untuk detox dengan cara Shaklee.. Kalau tengok pada gambar kat atas tu, semua supplement di atas tu umie dah pernah try dan ada yang memang umie amalkan sehingga sekarang ni iaitu VIVIX, HERBLAX dan PEPPERMINT GINGER PLUS.

Best tau produk kempen shaklee ni sb kalau beli semua tu dengan harga RM874.50 tetapi... kalau dah beli semua ni dah boleh dapat join Shaklee secara PERCUMA@FREE sebab apa?
Sebabnya jumlah ni dah melayakkan anda untuk mendaftar keahlian Shaklee tanpa perlu membayar yuran keahlian seumur hidup dan kalau dah mendaftar ahli.. harganya bukan lagi RM874.50 tetapi jauh lebih murah dari harga tu.

Boleh kongsikan dengan kawan-kawan.. mana tau ada yang nak vivix, nak pepermint ginger, nak alfalfa dan sebagainya.

Kalau anda nak tahu lebih lanjut... boleh sahajaya tinggalkan nom hp di ruang komen then umie akan hubungi anda atau pun boleh hubungi umie melalui whatsapp 013.421.5713..

Terima kasih.





Wednesday, February 10, 2016

Blueberry Cheese Tart

Setiap hujung minggu kalau cuti, mesti oven umie akan panas jer.. 

Kerjanya asyik nak try resepi.

Lepas Maghrib google resepi tart.. dah dapat resepi baru tgk barang ada ke tak...hehehe..
Nasib baik semua barang ada.. terus on suis oven untuk preheat..

senang rupanya nak buat shell ni.. tak la susah pun..heheh.. 

Tp kalau nak lagi senang boleh la g beli jer shell ni.. umie pun pernah beli gak.. 2x.. kalau ke 2 nak buat tak dan sebab.. sampai expired shell tart tu..heheh..
Kalau ikutkan adunan tu.. hampir 80-100 biji gak rasanya kot.. sb acuan umie ada 20 biji jer.. 

Umie dapat resepi ni dari blog Kak Ita: Azlita Masam Manis.. cari jer apa-apa resepi yang umie nak try.. mesti akan jumpa blog ni.

kalau u all nak tahu resepinya ni umie ikut jer dari resepi blog Kak Ita tu.

170gm majerin atau butter..umie guna brand buttercup tu jer
50gm gula icing
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla..tp tadi umei tertelak perisa vanilla.. bedal jer la.. asalkan vanilla..hehehe
acuan secukupnya

Bakar pada suhu 170C selama 15-20 minit bergantung kepada oven

Untuk inti pula umie letak blueberry topping.. disebabkan itu jer ada yang ada kat rumah..heheh.. kalau nak beli blueberry ni beli yang filling namanya tu sb kalau yang topping ni ada biji-biji blueberry lagi.

250gm cream cheese
50gm gula halus atau gula castor
1 biji telur
1/2 sudu esen vanilla

Lepas dah letak adunan cream cheese ni bakar lagi sekali pada suhu 170C dan umie bakar selama 5-8 minit.

Kalau nak tahu lebih lanjut nak tahu cara step by step dengan lebih detail, boleh la lawat blog Kak Ita 


Selamat mencuba..

 

 


Tuesday, February 09, 2016

Anda hidup senang atau susah?



Assalamualaikum dan selamat petang..

Anda hidup senang atau susah?

Umie hidup senang...


Beza orang senang dan susah ialah

orang senang masih hidup, diberi cukup kekuatan untuk berubah!

orang susah ialah orang hidup tapi diberi dugaan untuk sentiasa lupa perkara yang disekeliling untuk berubah

2-2 orang ini nk dapat keberkatan Ilahi

layak atau tidak, bergantung pada apa kt usaha, niatkan..jadi sebab itu kne sentiasa igt...rezeki itu luas

walaupun xde duit banyak, tapi bahagia..itu satu tezeki

ada yang jenis duit banyak, tp sakit pun jenis mahal2x..jantung, buah pinggang

jadi jangan sesekali menidakkan keupayaan anda!


by,
MD





Sunday, January 24, 2016

Kari Ayam

Hujung minggu adalah hari paling best sebab boleh masak-masak kat rumah dan hari minggu jugak la hari nak menternak badan..hehehe

No wonder sebut jer hari cuti pasti macam-macam menu dah difikirkan nak masak apa..

Umie pulak jenis yang suka mencuba resepi then kalau ada yang nak makan tu lagi best.


Makanan favourite umie adalah kari..kari..dan kari.. mana-mana umie pergi.. kalau nampak kari jer memang umie akan pilih kari ayam especially nya..

So ari ni tadi umie masakkan kari ayam dan husband memang makan bertambah kalau umie masak dan tak kisah la masak apa pun.. mesti berselera jer.. tp husband jugak la yang kadang-kadang tak nak umie masak sebab katanya kalau umie masak mesti makan akan bertambah dan berat pun akan bertambah jugak..hehehe

Actually umie tak ingat bila last umie masak kari ni..hehehe.. tp so far.. umie tetap puas hati kalau masak kari ayam.. bukan umie kata umie expert memasak tp kalau setakat sendiri makan tu alhamdulillah... Tadi masak kari ayam lebih sikit then malam nanti nak makan lagi..hehehe..

Hujung minggu macam ni dah atur dah menu nak masak apa setiap hari dari sarapan sehinggalah makan malam...


Sunday, January 17, 2016

Who Moved My Cheese




Umie nak review pasal buku yang umie baca...






Buku ni umie beli dah lama dah..tahun 2014 tp baru jer habis baca awal Janusari 2016 hari tu.. padahal buku nya nipis jer..
 
 

Setiap awal tahun umie akan beli buku baru.. dan sebelum baca buku baru umie akan habiskan dulu membaca buku lama.

Buku Who Move My Cheese? ni mengisahkan 2 orang kerdil dan 2 ekor tikus yang masing-masing mempunya karakter yang berlainan antara 1 sama lain.

Kalau kita kaitkan kisah ni di ofis, memang kena sekali dengan batang hidung kita sendiri la.. ada 4 watak dalam buku ni dan salah 1 watak tersebut adalah memang kena dengan umie..hehehe

Sniff - wataknya boleh dikatakan mengikut sahaja rentak org lain
Scurry - cepat bertindak dan berusaha
Haw - mahu berubah dan mencari jalan walaupun byk benda yg difikirkan yg boleh menghalang utk dia berjaya.
Hew - tidak mahu berubah dan selesa dengan keadaan itu walaupun dah diberi pulang dan jalan.

Watak umie dalam tu adalah HAW...ada pros n cons nya jugak la.. atleast kita berusaha jugak untuk berubah.

So..itu saja review umie pasal buku tu...








Friday, January 15, 2016

TM Streamyx

Hampir 1 minggu rumah umie xda internet...Balik kerja Khamis minggu lepas.. terus on wifi tp devicenya menyala merah... what's happen? dah reboot pun xboleh.. last sekali husband call TM tanya khabar..hehehe

U all tau tak.. tengah taip entry ni sambil tu umie dengar live dari Irfan Khairi.. katanya dia buka Akademi Irfan Khairi yang kelas pertama adalah Facebook Master Class..menarik kan.. saper nak Master dalam facebook ni boleh join kelas tu.

Back to main untuk entry umie...

Balik rumah xda wifi internet bagai masuk dalam gua..hahaha... u all tau x perasaannya macam mana kan?
Umie balik rumah memang akan on pc.. sambil tengok fb, ambik info kat google mesti akan buka youtube, dengar lagu.. ni xda internet.. macam tak da mood..

Bukan internet kat handphone xda cuma macam xpuas pulak nak surfing sesuatu..hihi

Now alhamdulillah.. wifi dah kembali pulih hari selasa hari tu.. memang bersabar dalam beberapa hari lagi-lagilah time hujung minggu tak boleh nak buat apa...

So TM.. terima kasih sebab layan kerenah husband umie yang selalu bertanya khabar pasal streamyx ni dan terima kasih sebab bertindak dengan cepat dan settlekan problem tu.



Tuesday, January 05, 2016

Dulu tak minum kopi rasa pelik jer !



Happy New Year you all..


Belum terlambat lagi umie nak wish kan.. baru 6 Januari.2016 dan ni 1st entry untuk blog ni..

Pernah dengar ada yang tak minum kopi?


Umie adalah salah seorang daripadanya.. dulu yer.. tp since nak masuk tahun baru ni tadi.. boleh pulak umie tersuka tanpa sengaja pulak terminum kopi..hehhee

Banyak gak umie try minum kopi tp rasanya tak la sesedap mana pun atau umie tak pernah try lagi kopi yang glamour seperti starbucks merata tempat ada, atau coffee beans yang dulu byk di shopping mall dan airport ataupun bing! coffee seperti di Kuching yang diaorg kata sedap tu...

Serius..! umie memang tak pernah rasa coffee seperti tempat yang umie sebut tu. Pernah try minum kopi/nescafe dalam tin..tp x sesedap seperti yang diiklankan..hehhee..kalau yang 3 in 1 tu lagi la tak boleh nak telan.. minum jer kepala jadi sakit dan pening.

Tapi u all tau tak... umie dah jumpa yang sesuai dengan anak tekak umie..hehhehee... 1st time umie try dah rasa sedap...hehhehe


You all pernah try minum cafe latte ni? cer try...hehehhe...

Brand Farm Fresh ni kan brand susu fresh dan ada gak dia keluarkan air yogurt sedap...