Follower

Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Friday, October 10, 2014

BAJET 2015

Bajet 2015

Alhamdulillah... perbentangan Bajet 2015 dah selesai di bentang.
Actually umie tak adalah nak mengharap ada pemberian bonus kepada penjawat awam.. kalau ada alhamdulillah...

Apa yang menarik perhatian umie masa perbentangan bajet 2015, semasa dalam kereta.. umie dengar berkaitan dengan cuti bersalin.


Untunglah pada yang ada anak sendiri dan beruntung juga pada yang ambik anak angkat.

So kalau ada yang nak tengok Teks Penuh Bajet 2015 boleh jer buka kat link bawak ni..time tengah buka blog ni terus jumpa pasal bajet 2015 ni..

Bajet 2015


No. Hp: 013-4215713 (sms/whatsapp) - 013-8213930 (sms/call)
Emel: shafiedah_n@yahoo.com
COD: Putrajaya, Bangi, Sepang, Nilai, Banting
Pos: Ke seluruh Malaysia dan luar negara

Tuesday, October 07, 2014

Jalan-Jalan Cari Makan Ayer@8 Putrajaya

Hari ni tadi time blogwalking beberapa blog review pasal makanan di tempat baru.. 
umie pun tak brapa nak sure brapa lama dah tempat tu siap...

lokasinya di Ayer@8, Putrajaya..
kalau nak tahu mana tempatnya.. belakang hospital bersalin berisiko rendah
Selepas jambatan Wawasan kalau datang dari arah Presint 2 dan sblm Jambatan Wawasan dari Presint 7 dan 9.

Agak terkejut jugak la umie pasal kewujudan tempat ni.. hampir 4 tahun berpindah keluar dari Putrajaya.. Life hanya turun kerja dan balik kerja jer ke Putrajaya.. selebihnya kurang pasti..hehehe..

Disebabkan semangat nak tahu tempatnya.. umie terjumpa blog review pasal FUEL SHACK..
umie tgk blogger yang pernah makan kat situ kata burgernya sedap dari MCD, isi tebal dan ada milk tea.. Selain tu.. umie pun ada terbaca sebuah kedai makan berdekatan situ jugak iaitu Teh Tarik.. tpnya agak klasik.. 

nak tahu apa yang umie review pasal kedua tpt ni.. jom follow umie..

TEH TARIK

Memandangkan umie sampai FUEL SHACK tutup sb diaorg tgh buat disscussion so, umie ronda sekitar tempat tu.. umie tgk ada kedai yang tengah renovate, kedai tomyam, selera kelantan, satay station dan byk lagi..kedai tudung pun ada.. harga tudung pun nampak mcm boleh beli dan mampu milik.

di kedai Teh Tarik ni umie and husband umie order of course la Teh Tarik kan.. 2  teh tarik, mee goreng mamak dan kueh tiaw goreng.



oh kueh tiaw... kenapalah rasa kau hangit... 
di sebabkan harga kau rm7.50 aku kena habiskan jugak..hihihi
tp xda kerang...yang ada udang 3 ketul rasanya.. rupa dah cantik.. tp rasa mcm bukan kueh tiaw, hangit mcm bau nasi hangit..


 nasib baik la cover dengan oder mee goreng mamak tp bukan mamak.. macam mee goreng biasa...
kot la chefnya masih bercuti raya.. tu sb order kelam kelibut jer... xperla di maafkan.. 



 teh tariknya ok.. kurang manis.. sedang-sedang jer..
kalau g sini.. minum teh tarik jer la gitu.. xyah order makanan lain sb nama kedai pun dah teh tarik kan.. memang tertarik la..hehehhe


ni kalau saper nak tgk harganya..
 ni umie order tadi..kalau harga mcm ni kena la rasa berbaloi dengan harga kan...
ohhhhh... teh tarik...

FUEL SHACK

Dengan rasa tak puas hati makan di Teh Tarik..
umie pergi semula ke Fuel Shack
Sekali tengok dah ramai dah org beratur..

what the specialnya pasal Fuel Shack ni..???
 

Slogannya... "Come Hungry Leave Happy"
Masalahnya tadi slogan umie.. "Come Excited Leave Tak Puas Hati" hehehe

Tunggu punyalah hampir 30 minit order nak siap.. 
org yang kemudian dari umie dah dapat dulu.. apa kes? 
Umie tanya baru diorg buat...


Kedainya kecik jer, muat pekerjanya jer.. diorg guna sistem panggil nama.. letak la nama apa pun diorg akan panggil nama tu kalau dah siap order...nak letak nama artis kesayangan u all pun boleh..hehhee
kot la tadi umie letak nama UMIE jer.. bukan UMIE AIDA diorang buat tak tau jer umie duduk tercanguk kat situ...hahhaha


ni jer pun yang umie order Original Shack, Cheese Fries



Air 2 jenis ni dah siap..
dah serahkan kat husband.. husband dari luar berdiri geleng kepada sb lama sgt tunggu..



Nasib baik la burger sedap..Original Shack
daging lembu.. tebal isinya.. kalau umie makan sorang mesti x habis sb muak.. 
sekali makan rasanya tak akan datang selalu kot..

kalau yang nak cepat-cepat balik.. kena dtg awal la.. takut jadi mcm umie.. kalau yang datang nak datang santai jer.. boleh la tunggu yer...


disebabkan umie take away, so fuel shack letak dalam paper bag yang comel dan cantik..
 kalau member lama umie yang 1 ofis dulu.. suka sgt kumpul paper beg ni.. teringat pulak kat Siti Zulina Zulkipli@Zue.. beg non woven xnak pulak..hahaha



So inilah harganya..

untuk kedua-dua kedai ni..ada beberapa perkara perlu diperbaiki dan menambah baik service diorg la.. kedai makan ni bukannya x okay... cuma ada bebarapa perkara yang umie suka dan tak suka.. sb kita bayar ke atas makanan yang kita beli..biarlah berbaloi dengan harganya.

Keluar dari kedai Teh Tarik..husband siap komen kat yang jaga kaunter tu.. 
"dik, kueh tiaw tu hangit"..
 "minta maaf yer bang" kata adik tu... umie senyum jer la.. sb husband umie akan ckp terus terang alau melibatkan makanan tp dia xdalah ckp depan org ramai.. bisik-bisik sikit la..

Masa pergi makan kat Kedai Mamak di Dengkil pun husband umie pernah tegur mee goreng mamak tp diaorg buat mee yang dicurah kicap pekat likat...husband x boleh telan..

untuk yang Fuel Shack pulak..service kena perbaiki la.. xnak la ada yang ngamuk sb tunggu lama.. kalau husband yang tunggu tadi maunya dah 10x dia akan tanya bila nak siap... nasib baik kena ngan umie ni kira sabar sikit..hehehhe

so.. in shaa Allah.. kedua-dua kedai ni umie pasti akan ulang dan datang balik.. ada perubahan tak..heheh
u all jangan takut nak g makan kat kedai ni.. mungkin rezeki umie dapat makanan dan service gitu hari ni.. so far.. alhamdulillah kenyang dan syukur dengan rezeki Allah swt bagi hari ini...

Lepas makan..umie balik rumah terus telan omega, lecithin dan phytocol st..

Page : https://www.facebook.com/AthiyyahHannani
No. Hp: 013-4215713 (sms/whatsapp) - 013-8213930 (sms/call)
Emel: shafiedah_n@yahoo.com
COD: Putrajaya, Bangi, Sepang, Nilai, Banting
Pos: Ke seluruh Malaysia dan luar negara

Saturday, October 04, 2014

Aiskrim Malaysia


I don't know what other people call this?

tp umie panggil aiskrim jer..
dulu harga rm0.10 jer... now.. di Putrajaya RM0.50

ok.. mungkin berbaloi dengan keadaan ekonomi sekarang ni..semua barang mahal kan..
dan penat lelah beli brang dan nak ikat aiskrim ni pun yer dak...

umie post gambar ni di fb.. ramai yang kata mahal..
tp bagi umie.. sb dah lama tak makan aiskrim ni, berbaloi gak kot harganya tu rm0.50.. 
mana nak dapat.. itu pun jualan di ofis.. itupun jualan tu dalam sebulan 2-3 kali jer ada.. itu pun blm tentu ada yang jual...

sejuk.. makan pulak kat ofis yang beraircond.. memang ohseemm.. la..
kalau minum time panas-panas memang syok giler la mcm tu kan...

ok.. that's all...



Page : https://www.facebook.com/AthiyyahHannani
No. Hp: 013-4215713 (sms/whatsapp) - 013-8213930 (sms/call)
Emel: shafiedah_n@yahoo.com
COD: Putrajaya, Bangi, Sepang, Nilai, Banting
Pos: Ke seluruh Malaysia dan luar negara

Monday, September 29, 2014

Nasi Lemak Sotong

Nasi Lemak 

Banyak-banyak nasi lemak... umie biasa makan nasi lemak biasa dan nasi lemak sambal paru.
2 hari yang lepas umie ada gak makan nasi lemak.. tp nasi lemak biasa jer.. tp sedap gak la.. beli kat 
pasar malam kat taman rumah umie ni jer...

Nasi Lemak RM1.20
 

Nasi Lemak Sotong

Sabtu tadi umie dan husband ke Banting untuk COD Shaklee pada customer then singgah makan nasi lemak sotong kat Banting. Husband umie dah 2x dah makan kat sini.. then umie baru nak try.

Nasi lemak sotong termasuk air ( teh o dan teh tarik) RM11
 
Nasi lemak ni sedap, ada sotong, ikan bilis dan telur, Telur goreng tu add on..hehe...
Bagi umie harga berpatutan, sambal tak pedas, sedap tp nasi agak lembik..mungkin cara mereka memasak kot tp umie suka nasi lembik ni..heheh...

Boleh la lain kali makan lagi kat sini.

Lokasi kedainya di berdekatan Speed Mart Banting, tak jauh dari econsave dan kalau petang-petang ada jual satay sedap kat tpt ni..

Kalau yang suka makan nasi lemak..umie recommendkan u all makan kat sini.


Lepas makan jangan lupa telan phytocol-st, omega dan lecithin okay..


Page : https://www.facebook.com/AthiyyahHannani
No. Hp: 013-4215713 (sms/whatsapp) - 013-8213930 (sms/call)
Emel: shafiedah_n@yahoo.com
COD: Putrajaya, Bangi, Sepang, Nilai, Banting
Pos: Ke seluruh Malaysia dan luar negara


Wednesday, September 24, 2014

Come Back

Alhamdulillah....

Alhamdulillah sb diberi kesempatan untuk update blog ni balik.
Dah beberapa bulan tak berupdate..
Tp umie still syg pada blog ni...
Blog ni la awal permulaan umie berblogging.. dunia blogwalking tengah malam baca entri dari kawan-kawan...

In shaa Allah.. umie akan mengupdate semula blog ni nanti okay...


Page : https://www.facebook.com/AthiyyahHannani
No. Hp: 013-4215713 (sms/whatsapp) - 013-8213930 (sms/call)
Emel: shafiedah_n@yahoo.com
COD: Putrajaya, Bangi, Sepang, Nilai, Banting
Pos: Ke seluruh Malaysia dan luar negara

Sunday, February 23, 2014

Majlis Kawin 2014

Assalamualaikum...

Baru 2x post something kat blog bulan ni...
9.2.2014 umie g kenduri kawin kat kompleks Sukan PKNS di Kelana Jaya.. Kenduri kawin anak bekas EO umie dulu...alhamdulillah.. ramai gak yg datang... EO umie dulu memangg sorang yg baik.. dia jaga betul anak buah dia..tp skrg dia dah bertukar ke Shah Alam..kalau di g mana-mana.. melancong dlam negara atau luar negara ker ada jer buah tgn dia beli utk 1 cawangan umie tp saper g direct bawah dia memang dia akan bagi lagi special...hehehe...rindu pulak rasanya kat puan..skrg ni dia tengah cuti tanpa gaji selama 3 bulan.. sb nak uruskan majlis kawin anaknya..

mesti ambik gambar ngan mak pengantin sb puan ni memang suka bergambar..hehehhe


ni pengantinnya... anak sulung puan.. menantu pertama lak tu...
4 org adik beradik dan yang bongsu pulak perempuan....
umie doakan moga perkahwinan ini akan kekal abadi hingga akhir hayat..aamiin... moga dapat anak yang comel2.. menjadi menantu yang baik utk puan...



Saturday, February 08, 2014

Snow Cheese Cake

Assalamualaikum...

umie part baking memang suka.. suka bawa kek g ofis...tp kalau org nak tempah memang umie xkan buat...umie lebih suka bagi org makan jer..

Selasa lepas wat kek now cheese ni lagi.. dah 3x buat tp rasa mcm x puas jer wat 2 kek sblm ni.. dan kali ke 3 ni baru puas hati...umie guna resepi yang sama tp ada ubah ckit cara buatnya... sb kek sblm ni rasa kek butter... kali ni lebih light lagi beratnya...dan umie lebih suka kek kali ke tiga ni...


umie copy resepi dari blog Secubit Garam ni since kat fb ramai yang tanya resepinya...
tq for the recipe...

KEK CHEESE BERSALJI
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
UNTUK KEK:
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gram gula halus
100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) ~ umie guna tepung hong kong
60 gram tepung jagung (maizena)
50 gram air sejuk (dr peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovelet
75 gram mentega (dicairkan)

UNTUK KRIM:
1 kotak cream cheese philadelphia ~ umie guna tatura
1/2 tin susu pekat manis- akak letak 1 cwn (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2)

UTK TOPPING:
1/2 kotak kraft cheddar cheese (diparut) ~ umie guna bega

Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar. ~ umie just putar telur dan gula sahaja hingga kembang.. then baru masukkan bahan lain.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.

Monday, January 27, 2014

Balik Kerja

 
 balik kerja petang tadi.. cuaca sejuk.. on aircond dln kereta pun rasa sejuk..sayu jer umie tgk matahari tu..










Sunday, January 26, 2014

Makan-Makan..jalan-jalan shaklee

Assalamualaikum...

dah lama x berupdate pasal jalan-jalan cari makan...
kalau hujung minggu.. biasanya umie akan keluar hari sabtu atau ahad... tp kalau keluar hari ahad rasa mcm xpuas jer cuti hujung minggu.. so...keluar sabtu mlm..x g jauh pun banting atau nilai jer.. sb tu jer yang kira dekat la dalam 20km dari rumah...hehhee...

petang semalam g banting sb nak try makan pizza golden fortune sempena raya cina kan..
biasanya time mcm ni g mcd.. tp umie dah lama x makan mcd.. dah lebih dari 1 tahun..hehehe


nilah ruper pizzanya... rasanya ok2 jer.. sama jer rasa mcm pizza lain..hehhehe


ada tambahan utk 1 set tu..n umie add sup sekali...
makan 2 org..pizzanya xhabis.. so bawa balik..

sejak makan suplemen shaklee ni.. mkn pun dah x seperti dulu.. kalau boring asyik makan jer..duduk rumah makan.. tp skrg umie byk amalkan minum air kosong bykjer...


 so ni wajah umie skrg ni.. no edit ok. guna hp cikai jer...mc cahaya cukup kan pizza hut banting ni kot..hehhehe






Kepada yang berminat...

Untuk membuat pesanan dengan harga istimewa @ konsultansi percuma,
Hubungi saya Pengedar Shaklee Anda:

Sms/Whatsapp : Umie Sapidah (013-4215713) 
Website : athiyyah-hannani.blogspot.com 
Fb Page: Athiyyah Hannani
ID : 892572
 



 


Monday, January 20, 2014

Sakit Jantung Pembunuh No. 1

Assalamualaikum...

Sakit Jantung Pembunuh No. 1
ramai dah akui tp still ramai org yg ambik endah perkara ni...

tanggal 19 januari 2014... abg umie di masukkan ke ICU Hospital Umum Miri, Sarawak
setelah sesak nafas semasa bermain bola then pengsan dan terus di masukkan ke ICU..Ya Allah.. Tuhan jer yg tahu.. dugaan apakah ini...

abg umie ni anak ke 4 dari 6 adik beradik..dan dia memang aktif main bola sejak bujang lagi dan skrg dah anak 5 org... luluh rasa hati umie.. umie ada 2 org jer abg dan umie jarang nak cerita pasal 2 org abang umie ni... 

airmata xdpt nak stop dak memikirkan keadaan dia.. umie just dpt informasi dari keluarga terdekat yg g melawat... kalau ahli keluarga umie dirg xnak cerita detail sgt... bersabarlah wahai hati

SAKIT ITU REZEKI... itulah ungkapan yang selalu diungkapkan oleh ayah dan abg umie.. bahawa sakit yang dtg tu adalah rezeki...4 tahun berturut.. bermula dari ayah umie jatuh sakit sb stroke pada thn 2011 dan alhamdulillah.. Allah pjgkan umurnya.. 2012.. nenek sakit xboleh bangun sendiri still umurnya pjg, 2013 mak umie disahkan mengidap sakit buah pinggang... dan 2014 abg umie pulak masalah jantung...tp kami redha..setiap apa yang berlaku ada hikmahnya..itu tandanya Allah swt sayang...

sedikit info utk yang mengalami nyeri di bahagian tertentu terutamanya dada..


kawan-kawan doakanlah moga abg umie dipanjangkan umur.. moga Allah bagi peluang utk dia memperbaiki segala kekurangannya...

dan sebagai langkah berjaga2 umie dan husband amalkan makan coqhealth shaklee utk organ dalaman terutamanya jantung.. umie amalkan vivix shaklee... mencegah lebih baik dari merawat...

sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee boleh jer pm umie di fb athiyyah-hannani.blogspot.com atau page fb athiyyah hannani atau fb personal umie sapidah.



Monday, January 13, 2014

Legasi Anugerah Terindah di Kuching

Assalamualaikum...

rasa membara nak update blog hari ni.. maklumlah bonus shaklee dah masuk.. alhamdulillah.. 
utk pengetahuan u all..setiap 14hn setiap bulan bonus shaklee akan masuk akaun.. tp kalau pada 14hb tu cuti umum atau cuti hujung minggu biasanya akan masuk sehari lebih awal dari biasa...

sepanjang umie join shaklee sejak dr bulan 1 thn lepas.. dah 2 kali umie travel ke sarawak atas urusan shaklee.. biasanya pg sb ada sharing class..umie biasa akan jadi speaker..diberi peluang utk share pengalaman sb biasanya saper yang supervisor dan ke atas adalah leader dan downlinenya pun dah ramai...noe umie berpangkat Senior Coordinator.
 

 ni beberapa org yang join magic class santai di kuching sarawak pada 14.12.2013 hari tu..
dari kenal just melalui fb dan group wassap... ni face to face..hehehe... seronok sgt jumpa diorg yang peramah


 majoriti susur galur umie dari sarawak.. so umie rebut peluang ni nak jumpa member2 shaklee termasuk la jumpa anak dan mak shaklee umie... sebelah kiri yg pakai spek tu anak shaklee umie Noorbijana yg baru naik rank Supervisor bulan 12 hari tu.. dan dlm group umie dah ada 6 org Supervisor.. dan sebelah kanan tu pulak mak shaklee umie.. Aidawati namanya..

 Legasi Anugerah Terindah ni di pimpin oleh Master Nur Zahirah.. yg dahulunya dia adalah engineer Petronas dan telah berhenti kerja bulan 7/2013 sb nak buat fulltime Shaklee.. bygkan u all.. gaji diorg ni dah berapa ribu tp sanggup berhenti kerja.. dengan income sekarang dah pasif.. langgar dinding dah...
orgnya humble jer.. umur pun muda lagi...

1 day.. umie pun nak ikut jejak diorg.. nak jadi surirumah sepenuh masa dengan icome 5-6k sebulan.. in shaa Allah...terasa beruntungnya kenal shaklee dan join shaklee dari langsung terus xnak join...

kalau ada yang berminat nak tahu shaklee tu apa.. boleh jer pm umie..


Friday, January 10, 2014

Kencing Manis dan Buah Pinggang = vivix

Assalamualaikum...
.
Pagi td sempat lagi melawat jenazah salah seorang ofismate meninggal sb kemalangan jalan raya dan suaminya pula koma... Ya Allah dugaan apakah ini? sebak rasa hati mengenangkan kejadian mcm ni.. lebih2 lagi kalau melibatkan seorang ibu.. walau dah besar mana pun anaknya.. dah kawin pun ibu jugak yang akan kita cari.. lebih lagi mcm mana perasaan seorang ibu melihat anaknya pergi dahulu sebelumnya.. ibu yg lahirkan melihat anaknya pergi dulu.. ibu yang mandikan semasa kecil.. tp ibu yang tgk anaknya dimandikan dan dikafankan...terlebih dahulu..ajal, maut dan rezeki semuanya rahsia Allah..

umie teringatkan mak umie di kampung...
mak umie pesakit kencing manis dan buah pinggang....
sejak thn 2009 mak dah ada sakit buah pinggang tetapi kami xtau pun mak ada sakit buah pinggang dan pihak hospital pun xpernah uat rawatan susulan.. buat rawatan pun just untuk kencing manis sahaja...

pada Julai 2013 mak admit wad sb gula dalam darah dia drop sampai 2 dan kadang sampai 26..
umie pulak bergegas balik ke sarawak time tu.. mak dah lemah.. lepas buat ujian darah.. mak kena admit wad sb anemia.. masa menjalani rawatan dihospital mak buat check up utk buah pinggang sb muka mak nampak sembap dan kaki bengkak... umie memang dah x sedap hati... doc sahkan mak ada sakit buah pinggang...doc memang dah suggestkan utk buat dialisis dalam tempoh 6 bulan dari Julai 2013 dan disamping tu doc bagi ubat...

setiap 1-2 bulan sekali mak akan ke hospital pakar utk check up dan baru2 ni..6.1.2014..ujian darah dibuat sekali lagi.. dan doc kata.. so far xyah buat dialisis lagi sb mak still boleh kencing dan dia x sesah nafas dan ujian darahnya ok... syukur sgt.. kalau ikutkan suggestion doc kalau sampai satu masa kena buat dialisis memang akan buat jugak... dengan keadaan mak yang dah kurus dan slim tu.. kami sebagai anak ni pulak yg rasa sakit kalau tgn mak kena tebuk utk buat cuci darah...

so.. nasib baik pada bulan 8 thn 2013.. umie start bagi mak minum vivix..minum secara konsisten stp hari dan setiap bulan umie akan belikan vivix utk mak.. umie sentiasa berdoa moga mak akan sembuh..alhamdulillah sepanjang mengamalkan vivix ni.. mak makin bertambah sihat dengan izinNya.. boleh berjalan tanpa dipimpin tgn.. tidur pun dah nyenyak tiap2 malam..berat badan pun dah bertambah...alhamdulillah...

nilah vivix yang mak umi amalkan... vivix ni sesuai sgt utk warga tua yang ad apenyakit kronik termasuklah kanser, kencing manis, stroke dan sebagainya.. nak awet muda pun boleh sb vivix ni boleh rawat sehingga ke peringkat DNA....





~~sy adalah pengedah sha shaklee.. berminat untuk mendapat produk shaklee boleh pm umie..013-4215713(wa)~~