Follower

Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Thursday, September 22, 2011

Pray 4 my dad...

Assalamualaikum...

dah seminggu umie di kampung...
ayah x sihat..
actually...raya tahun ni seperti tidak bermakna kerana ayah x beraya...
dia sakit...

1 syawal 1432H...bersamaan 30.8.2011..akan umie ingat sampai bila-bila...
raya tahun ni beraya di kampung umie...2 hari sblm raya umie dah balik sarawak..

awal pagi sblm solat subuh...kira-kira jam 5.00 pagi..
kakak ketul pintu..ingatkan nak kejut solat subuh...dengan muka blur n mamai lepas bangun tido..
semua org turun ke tingkat bawah rumah umie..
ayah umie terduduk di kerusi..
beristighfar umie memandangnya...Ya Allah..apa dah jadi..???

wajah ayah umie...mulutnya dah senget dan duduk pun x balance..rupa-rupanya ayah kena angin ahmar @ stroke..sesiapa yang baca fB memang umie ada mention yang ayah kena stroke...
xsampai setengah jam...tukang urut sampai dan alhamdulillah...mulut ayah kembali normal cuma percakapannya agak kurang jelas.

2 minggu sepanjang raya ayah terlantar di katil..org yang datang beraya lebih ramai lagi dari sebelum ni dan hakikatnya kalau raya memang rumah umie penuh ngan sanak saudara tp kali ni lagi ramai dari tu...
org yang jarang menangis tp dah tengok keadaan ayah umie gitu..diorang turut menangis..apatah lagi kami..tp wajah ayah memang nampak redha...dia kata..semua tu adalah rezeki dari Allah...
sedihnya time ayah kata gitu...

tiap-tiap hari ayah diurut..alhamdulillah..beransur pulih...syukur pada Allah...
tp...time umie nak balik KL pada 11.9.2011..ayah kena serangan sesak nafas dan dapat rawatan nap di klinik yang letaknya sebelah rumah umie jer... tp sesak nafasnya x sampai di situ jer...
akhirnya ayah umie dapat surat rujuk ke Hospital Sarikei...pada 14.9.2011...untuk check up bahagian dada kerana sesak nafas..doktor sahkan dia okay..xda masalah jantung dan paru-paru...
disebabkan ayah stroke di bahagian kiri badan hingga ke kepala..so ayah dihantar pula ke Hospital Sibu untuk CT Brain...dan sekali lagi doktor sahkan dia xda apa-apa..disebabkan dia tiada masalah..ayah dihantar semula ke Hospital Sarikei..tak sampai 10 minit baring di Unit Kecemasan Hospital Sarikei, ayah batuk..dan sesak nafas lagi..dan tahap kesihatannya agak kritikal dan di hantar semula ke Hospital Sibu....
dan pada 15.9.2011 umie balik semula ke sarawak seorang diri...untuk sambungan n3 ni umie akan sambung lagi k..nak bagi ayah umie minum susu melalui tiub di hidung lak sb dia xleh nak makan...



to be continue....

1 comment:

  1. salam kak umik..

    sabar idak2 k...

    Allah sentiasa uji telau sebab telau eh hamba-Nya..doa idak2 moga apak kak umik sihat aluk..

    Moga Allah berkati kehidupan kak umik sekeluarga..amin..

    ReplyDelete

meh la kongsi pendapat korang kat sini...