Follower

Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Monday, September 26, 2011

Tahap Kritikal

 Assalamualaikum...

ni adalah sambungan n3 "Pray 4 my dad"
nilah keadaan ayah umie time umie balik pada 15.9.2011
sedih sgt tgk keadaan dia..
kalau setakat kena stroke boleh lagi nak kena urutkan badan..
ni adalah puncanya ayah umie xda oksigen dalam badan dan dia terpaksa bernafas menggunakan tiub masuk ke paru-paru..
sedih sgt..dah tua tp semuanya sakit kalau dah diperlakukan gini..ada 4 jenis ubat yang dimasukkan ke dalam badan..
doktor memang dah nasihatkan kitaorg berdoa dan bersabar kerana para doktor pun berusaha nak sembuhkan dia...ayah umie ditidurkan selama 3 hari supaya dia x bergerak dan oksigen boleh masuk ke dalam badannya...




alhamdulillah..hari ke 4 dos morphine dikurangkan..dan dia mulai sedar dan badannya rasa sakit-sakit dan asyik meracau jer..sb badannya rasa x selesa..kaki dan tangan diikat sb ayah asyik nak cabut wayar kat badannya...time dimasukkan ke wad kritikal..tekanan darah ayah umie kurang dari 70/70..disebabkan itulah..ubat kurang bertindakbalas dgn badan ayah..doktor pun dah memaklumkan bahawa..kalau ubat xleh nak masuk dalam badan..diorg pun xleh nak wat apa lagi dah..
tp alhamdulillah..selama 3 hari ditidurkan..tekanan darah naik dari semasa ke semasa..walaupun dia ditidurkan..kitaorg adaik-beradik still lagi bagi support kat ayah supaya sembuh....

kalau umie tengok gambar ni..memang sedih sgt tengok keadaan dia..
ayah ada ramai kawan...sebelum dia terlantar di hospital ni..tiap-tiap hari kawan dia datang berborak dengan dia...walaupun matanya dah x berapa jelas..tp dia still boleh cam suara lagi...
ayah mengalami stroke di sebelah kiri badan termasuklah memberi kesan kepada jantung dan otaknya..
ayah dah boleh buka mata semasa di di Hospital Sibu tp dia x cam org termasuklah anaknya sendiri...
kalau nak bercakap dgn dia pun kena sebut nama supaya dia ingat...dan sampai ke hari ni..ayah still ingat-ingat lupa..dah 26 hari ayah sakit...

umie doakan semoga ayah diberi peluang untuk meneruskan hidupnya...





8 comments:

  1. Salam

    Umi.. Sabar ya...
    Semoga ayah sembuh segera.

    ReplyDelete
  2. smg ktk & family tabah. Doa byk2...

    ReplyDelete
  3. Salam umie,
    Moga ayah umie cepat sembuh!

    ReplyDelete
  4. umie, sedih mek diat keadaan bapak kitak. terkenang ngan bapak dirik empun di rumah.

    mudahan bapak kitak cepat sembuh, doa jak banyak2 k.

    ReplyDelete
  5. @mamaZaraa

    aoklah..sabar kmk..mun boleh kmk x maok bapak kmk kedak tok...

    ReplyDelete
  6. @mummysyafie

    thanks kak nor...time jauh tok la memang teringat kat rumah jak...x sanggup rasa diat mak bapak sakit kedak tok..

    ReplyDelete

meh la kongsi pendapat korang kat sini...