Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Tuesday, October 06, 2009

Mukah part 1

Bismillah...

ni kisah kat Sarawak lagi...tu la yang best kalu cuti lama ni...bukannya dok rumah je..merata tempat umie g...n3 kali ni pasal umie g Mukah lak...we all naik kereta Ipsume abg ipar seramai 8 org semuanya...nasib baik la muat..hahaha..kalu x ada yang kena tinggal kat rumah.....
we all bertolak dari rumah kakak di SMK Matu Sekaan ke mukah seawal 8 pagi hehhehee.....


sampai je Mukah...we all terus g isi perut dulu kat MAS Cafe..kalu g Mukah je mesti singgah ke sini...makanan kat sini sedap-sedap...tu sbnya umie suka makan kat sini..begitu jauh umie datang dari Belawai sb nak perkenalkan makanan yang sedap kat kedai ni kat mr. hubby....


alhamdulillah...makanan ni x mengecewakan mr. hubby...so umie order la mee jawa special ni...yang diletakkan di dalam mangkuk seperti perahu@sampan...sedap tau...jauh-jauh umie sampai tp ni jugak umie makan.....then mr. hubby pun order yang sama....
time bulan puasa ri tu pun kakak umie ada gak buat mee jawa ni...sedap....


setiap kali g Mukah..umie akan singgah di kedai@gerai yang jual kuih kapit ni..kalu dalam bahasa umie, kuih ni dipanggil kuih sepit....ada mcm-mcm rasanya...perasa susu(putih), kuning(jagung), pink(strawberi) dan hijau(pandan).


ni ada lagi mcm-mcm biskut@kuih yang di jual...


ni la rupa kedai-kedai@gerai yang jual bermacam-macam je biskut@kuih yang dijual...semuanya dengan harga RM1 je...

kalu sesiapa yang berpeluang ke Mukah tu x rugi sbnyer..majoriti yang tinggal di sini adalah kaum Melanau dan bahasanya lain dari bahasa umie tp umie boleh lagi berckp dan faham walaupun x la fasih sgt...i'm proud to be Melanau Girl.....


next n3 pulak pasal Mukah Part 2...tunggu..ye....



Image Hosted by ImageShack.us

2 comments:

meh la kongsi pendapat korang kat sini...