Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Sunday, October 18, 2015

Buat Scaling Gigi dan Tampal Gigi


Setelah hampir 2 bulan tahan sakit gigi..akhirnya tewas jugak..

Masa balik Hari Raya Aidil Adha di Sarawak hari tu.. MashaAllah... Allah jer tau betapa sakitnya sakit gigi ni...
sampaikan kipas pun xleh on dalam bilik sb gigi sakit.. dan dengar bunyi ketik mouse laptop husband pun umie rasa nak marah pun ada...hehhehe... 

Patutla orang kata.. Sakit gigi ni boleh bawa maut gak yer... memang sakit pun.. kalau yang sakit giginya wanita pregnant nak buat mcm mana???


http://umikgadismelanau.blogspot.com

Pergi klinik ni for 2nd time..1st time pergi sini time gusi bengkak...itu pun tahun 2009.
Umie pernah buat entry pasal Jumpa Doktor Gigi ni.  

Naper tak ke klinik kerajaan?

Umie ni penakut... disebabkan dah pernah ke klinik ni tu yang terus buat rawatan kat klinik ni jer.. Kena buat appointment dulu sb biasanya penuh.. ni pun pergi time balik dari kerja.. set appointment jam 530 petang.. tp turn umie pulak hampir kul, 7 br leh jumpa doktor...pesakit paling last..


http://umikgadismelanau.blogspot.com

Ni time umie tengah buat scaling gigi.. Doktor kata.. biasa gigi sakit ni sb dah kotor.. so kena la bersihkan..
Memang betul-betul bersih.. nak makan pun sayang tau..hehehhe..

Sakit ke tak?

Ngilu sebenarnya.. tp part kena gigi yang sakit tu wahhhh.... sgt puas hati sb betapa sakitnya sakit gigi tu sampai rasa kena scaling tu best pulak..hehehe.

Actually umie ingatkan kena cabut jer gigi tu.. tp doktor sendiri suggestkan untuk tampal jer... ada 3 tempat yang kena tampal.. patutla sakit sangat selama ni..

Ramai kata kalau proses tampal ni x sakit.. umie rasa lagi sakit dari scaling tau.. dah la ngilu sangat.. berdarah dan air liur xyah kata dah.. nasib baik nurse buat suction utk sedut dari mulut.

Belum pun sampai sebulan lepas buat rawatan gigi... sekarang ni umie masih x boleh nak guna gigi ni sepenuhnya sb masih rasa tak selesa..terutamanya time nak kunyah makanan keras..masih terasa ngilu.


http://umikgadismelanau.blogspot.com

Kebiasaanya.. lepas buat scaling ni tak perlu la nak ambik cuti pun sb proses caling tu x teruk pun melainkan kalau cabut gigi..

Umie mungkin kurang bernasib baik kot.. keesokan paginya gusi umie berdarah non stop. Byk tisu dan kapas penuh darah.. seharian di ofis xleh buat kerja... bibir rasa basah jer sb darah mengalir..

Umie pun xtau nak buat macam mana dah..call klinik..diorg suruh kumur dengan listerin atau air sejuk tp still tak stop...

Rupa-rupanya ada petua jugak kalau jadi kat gusi macam ni.. ingatkan orang yang cabut gigi jer yang yang kena ikut petua ni.

Kalau ada u all yang jadi mcm umie.. elakkan minum air panas/suam.. buat sementara waktu minum air ais jer dulu.. nak bagi darah tu stop dan kalau minum air panas.. darah jadi cair...


see.. ni dah petang br jumpa kapas.. kapas ni pun dah byk kali tukar... dah mcm orang sakit gigi pulak tu kan... so u all ada pengalaman sakit gigi macam umie ker?

Kalau ada yang nak buat scaling.. better buat sebelum gigi dah byk karang...lagi sakit tau...hehehhe.. bukan nak takutkan cuma nak nasihat jer.. jagalah gigi..hehehehe

oppss... lupa pulak nak bagi tau kos...mana tau ada yang nak prepare nak buat scaling atau tampal gigi kat klinik swastakan... tp kalau nak free boleh ke klinik kerajaan.. itu pun orang tak ramai...

Umie buat scaling dan tampal ni kosnya RM500.. aa.. jgn terkejut..hehhee... Sesi scaling ni umie pernah buat RM100...itu pun 6 tahun lepas..hehehe...tahun ni GST lagi la naikkan..

So.. jagalah gigi anda...



2 comments:

  1. Rasa nak komen sebab st dr gigi~ hehe. Masih dgn kerajaan. Sbb tu kt suggest checkup 6 bulan sekali. Bukan bila sakit jek. Utk tampal, kalau lubang dalam, patut bagi ubat bius. Kalau lps sebulan masih rs ngilu, ada kemungkinan xleh tampal biasa, kena wat rawatan akar sebab lubang dah terlampau dalam dah masuk bahagian salur darah gigi. Smoga membantu 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan... terima kasih doktor.. takutnya sy kalau dah sebut klinik dan hospital ni...

      sy pernah dengar gak buat rawatan akar ni... diorg kata lagi sakit..hehehhe... pobia betul sy dengan perkataan sakit ni...

      Delete

meh la kongsi pendapat korang kat sini...