Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Monday, October 04, 2010

Ketupat Daun Palas

Assalamualaikum....
dah beberapa hari x update blog..baru hari ni ada kesempatan...
sejak 2 menjak ni..kemalasan sgt la nak update blog..nak buka blog pun jarang gak ni sb ada benda lain nak wat then lebih suka tengok tv jer sb ada rancangan yang umie suka tengok..hahaha...bagai la sblm ni x pernah tengok tv la umie ni..hahahha

ni umie nak cerita sikit..ni still lagi n3 pasal raya..alamaklumla..raya x habis lagi..ni baru syawal ke 25..hehehe
Tahun ni kan thn pertama umie beraya di rumah mertua...so ada la beberapa makanan yang umie missed nak makan...
semua org kalu time raya mesti ada yang beli atau wat ketupat kan...so..umie pun gitu gak..lain dan x bukan mesti la ketupat palas yang wajib ada....
masalahnya ketupat palas yang ada di semenanjung xsama seperti di Sarawak..
sekarang ni zaman dah maju..org x dan nak wat ketupat palas lagi dah..semuanya beli jer nasi impit dalam paket...balik rumah terus rebus jer...


so..inilah dia ketupat bentuk ketupat palas yang ada kat sini...kalu bukan musim raya pun ada gak org jual kat pasar mlm...

kalu di Sarawak..ketupat palasnya bentuknya begini...memanjang gitu..hehehe...
kalu time nak raya..mak umie pun selalu gak terima tempahan tp kdg2 xdan nak wat byk2 sb x menang tgn dah sb kat sana payah sikit nak dapatkan daun palas ni...

balik ke Putrajaya ri tu pun ada bawa balik..mr. hubby suka makan ni..kdg2 dia cicah ketupat ni ngan kari...hehhehe

Kalu di Sarawak..namanya bukan Ketupat Daun Palas tetapi dipanggil KELUPIS...

4 comments:

  1. panjangnya ketupat, belum pernah rasa lagi, nnt nak try lah, bleh kan umik? hehheh

    ReplyDelete
  2. @Ieda Al-Habsyi

    boleh..rasanya sama jer cuma bentuknya lain...hehhe

    ReplyDelete
  3. *pisan* sebab nangga ktupat ya.. huhu.. nyaman da jak.. mai peberet :)

    ReplyDelete
  4. lamak sik makan kelupis. tapi mun raya mek orang prefer ketupat jak umie..sedapp..

    ReplyDelete

meh la kongsi pendapat korang kat sini...