Follower

Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Monday, October 11, 2010

Cara Pembuatan Udang Kering a.k.a Sesar Unjur

Assalamualaikum...

dalam n3 ni umie nak cerita sikit mcm mana nak wat Udang Kering...Kalu kat Sarawak memang glamour la udang ni...kalu udang kering kat sini kebanyakannya bukan lurus tp bengkok..hehehe...betul x?

mungkin version yang umie tunjuk ni u all x pernah jumpa lagi..
Udang kering ni kalu di Sarawak di panggil sebagai Sesar Unjur..kalu dalam bahasa melanau dipanggil Kupas...

Kalu di kpg umie...biasa mak akan wat sendiri kalu time tu musim udang memang banyak dan udang nak wat ni pun lebih kurang rm4 untuk 1kg...murahkan...
nasib baik la umie ada seorang makcik yang laju mengupas kulit udang ni sb dia memang bekerja di kilang mengupas udang di Sarikei, Sarawak...

dalam pembuatan udang ni ada beberapa alat yang diperlukan seperti Kilak..iaitu alat utk melunjurkan udang tersebut...udang kena susut 1 per 1 diatas kilak
no gambar close up bagaimana udang disusun...


tada..ada 2 kilak....kalu ditimbang udang banyak ni x sampai pun 1 kilo...
kalu 1kg udang kering ni nak cecah gak la RM70..kdg2 ada yg lagi mahal..depend on udang yang kita guna...

so..itulah saja mengernai udang kering ni...

No comments:

Post a Comment

meh la kongsi pendapat korang kat sini...