Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Wednesday, September 01, 2010

Kek Belacan


Cuti hari kemerdekaann u all wat per?
umie lak..mlm org nak merdeka tu..boleh pulak umie wat kek...
ni 1 st kek yang umie wat utk hari raya ni...
awalkan umie wat..almaklum la kek ni nak kena antar ke rumah kak ipar samada hari sabtu atau ahad ni..wat awal pun x per...boleh simpan dalam peti sejuk...

so ni lah dia kek yang umie wat..kek Belacan...
u all jgn gelak tau nama kek tu gitu...umie pun xtau naper nama kek tu adalah kek belacan..
dulu kak umie selalu wat kek ni sb keknya sedap..walaupun namanya kek belacan...
ni pun kakak umie bagi nama kek campak sb apa...kek ni senang nak wat..wat adunan dan terus kukus jer....tp yang menjadi masalah umie nak wat kek ni adalah mencari bahannya...3 hari berturut2 umie kuar mencari Cream jenama Nestle a.k.a Cream Nestle ni..last2 umie jumpa kat Warta..tinnya kecil jer...xpadan ngan harganya kalu x silap rm8.++ gitu...lepas tu..nak cari browning sugar..rupanya kalu kat sarawak memang we all panggil browning sugar...tp kat sini namanya adalah Caramel/brownie...so..kalu cari nama browning sugar...memang xkan jumpa..hehhee

actually..resepi ni umie ambik dari blog kak Hasue..tau kenapa umie suka g blog dia sb dia ni pun org Sarawak..so mesti ada kek lapis or kek yang org Sarawak watkan...so umie ambik resepi ni kat blog dia...hehhe..thanks kak sue...

so..kalu u all pun nak tau resepinya...boleh terjah ke resepi asal blog Hasue atau ke dapur umie




2 comments:

  1. kek belacaannnn...feverett kau ih umie! labik africa ih kek ih ok, kau nuan kukus dun lau dun, hahaaa! husband kau pun kerut2 dahi naah nadan dun belacan..haha!! tapi best owh..utk orang sweet toothed, gila coklat!

    ReplyDelete
  2. walaupun nama nya pelik, rupa nya sik kacak..tapi nyaman aie kek tok. mek suka rasanya

    ReplyDelete

meh la kongsi pendapat korang kat sini...