Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Monday, February 08, 2010

Tanjung Piai (Penghujung Benua Asia)

Bismillah....

Hari Jumaat minggu lepas umie ada mention yang umie nak balik BP kan...so memang umie balik BP pun...Hari Sabtu tu pulak mr. hubby ajak umie g jalan-jalan ke Tg. Piai, Pontian...
kalu u all nak tahu..sblm n3 ni umie ada wat n3 pasal Penghujung Benua Asia tu kan..kalu sesiapa yang tau..just klik kat sini....pada mulanya..umie ingatkan just ada Tips of Borneo je iaitu di Sabah..rupa-rupanya ada gak la The Southern most Tip of Mainland Asia di Pontian....hehehhe....

So..Sabtu minggu lepas umie berpeluang nak ke sini...alhamdulillah..sampai juga akhirnya....


Tanjung Piai ni merupakan Taman Negara...mula-mula umie ingatkan just taman gitu jer..nasib baik la ada peluang nak g sini dan terokai sendiri mengenai Tg. Piai ni...Rasanya ramai lagi yang x pernah datang sini...mungkin org Johor sendiri pun x pernah jejak ke sini kan sb rakan sekerja umie pun kata diaorg x pernah datang..hehhehe....xper-xper..nanti umie akan ceritakan serba sedikit mengenai tempat ni k....


Perjalanan ke sini dari Batu Pahat lebih kurang 2 jam juga la...tp xla terasa sgt..ok lagila la kalu jauh tu..mungkin sb bukan umie yang driving kot..hehehe...mr. hubby kata jauh..hahhahah



sampai je sana umie terus terjah toilet...mana x yer tahan je dalam perjalanan tu dengan jalan yang x rata..toilet nyer bersih tp time mula2 masuk tu takut la jugak sb sunyi jer..dan toiletnya terperuk kedalam sikit tau..bukan takut apa..takut ular je..hahhaha


kalu u all nak tengok mercu tanda Tg. Piai ni..nilah dia..tersergam kukuh gitu....tinggi la jugak...tengah2 panas bergambar kat sini dengan pakaian yg serba hitam lak tu..sabar jela..nasib baik ada angin yang bertiup...hahhahah


daripada luar kawasan ni..kita mcm x nampak apa-apa jer....masuk ikut laluan pintu ni la...kita x tau apa disebalik pintu tu..meh umie tunjukkan....


haaa....nilah dia...perjalanan nak ke hujung tu lebih kurang 330meter dari tpt umie bergambar ni...



ni baru sampai sebahagian dari jeti ni....

jauh la jugak nak sampai ke hujung tu...umie dan mr. hubby jalan slow2 jelah..tau jelah...badan sama chubby..x pasal2 jatuh dalam laut tu....


nilah dah nak sampai ke hujungnya...nama jeti ni adalah Jeti De' Tanjung...

ni pulak adalah penanda arah..kt situ kalu nak tengok dengan jelas apa yang ditulis tu...klik pada gambar tu k..ada jarah jauh dari situ ke beijing, indonesia, new delhi.....

menghadap jeti tu pulak ada pulau dipanggil Pulau Kerimon, Indonesia..boleh nampak la bayang2 Pulau tu..then Singapore pun x jauh..lebih kurang 38km je kalu x silap umie...

laluan ni adalah laluan kapal-kapal sb ni dah kat Selat Melaka...kalu u all tengok kat belakang umie tu, byk jugak la kapal-kapalnyer...

ok..pjg jugak n3 umie ni ekk....pjg juga sekali ngan gamabr..hahha...seb tulah pjg..hahhahah..so next n3 umie akan cerita lak perjalanan umie ke dalam kawasan tu gak di mana mercu tanda Penghujung Benua Asia tu k...hehhehe....tunggggggggguuuuuuuuu


Image Hosted by ImageShack.us

2 comments:

  1. umie, bestnya jejalan kat situ..dari pic umie, ina boleh bayangkan keadaan tu..windy and refreshing..tq for introducing dis place to me,tu la dlm malaysia pun tak abis berjalan lagi dah pasang impian nak gi melancong oversea..bazir je spend duit kat negara org tp tingin nak p china tempat borong baju2 ngan beg hihi :)

    ReplyDelete
  2. best...tp time umie g ni memang panas giler la...hahhaa..ina g la china nanti boleh habaq kat umie lak pasal negara china tu..hehhee..kalu adpat g umrah atau tunaikan haji pun ok gak kan...tengah berusaha nak kumpul duit ni...

    ReplyDelete

meh la kongsi pendapat korang kat sini...