Follow Us @umie.sapidah

Saturday, January 06, 2018

Tahun 2017 yang mencabar

Assalamualaikum dan selamat tahun baru semua.. tahun 2018, moga memberikan sesuatu yang amat bermakna dan sentiasa dilimpahkan rezeki.

Umie still tak boleh nak move on lagi dengan tahun 2017. Tahun 2017 adalah tahun yang sangat mencabar bagi umie. Penghujung tahun 2016 umie kehilangan ibu yang pergi buat selama-lamanya. bulan September 2017, 9 bulan bulan selepas ibu pergi, ayah umie pulak yang menyusul mengikut ibu. Sangat dekat jaraknya.

Tahun 2018, umie telah kehilangan kedua-duanya. Time tengah buat entri ni umie demam. kebiasaannya kalau demam, umie akan call mak.. tanya khabar.. sekarang ni, dah tak da mak nak call dah. Hadap la sorang-sorang. Nasib ada suami yang sangat memahami, buat kerja rumah dan masak. padahal tak da selera nak makan.

Bila dah kedua orang tua takda ni, rasa sangat sunyi. Balik kampung xda dah mak ank tunggu depan pintu, masakkan makanan favourite, buat stock ikan dan udang dalam peti sebab tau dah anak menantu nak balik kampung. Tak ada dah setiap kalai balik kampung nak sediakan hadiah untuk mak ayah paling kurang pun belikan baju dan kasut. Sekarang dah tak ada dah.

Pada yang masih ada ibu dan ayah tu, jenguk-jenguk la mereka selalu. Tanya khabar walaupun sekadar call jer. Bila mereka dah tak ada, maka tak da dah doa untuk kita, hilang dah sumber rezeki kita yang sentiasa mendoakan untuk kita.

al-fatihah untuk kedua ibu ayah umie..Semoga roh mereka dicucuri rahmat, dijauhkan dari azab api neraka, ditempatkan dikalangan orang beriman..aamiin..





2 comments:

  1. salam takziah kak siktauk mek kesah. kmk mun mampu mok jak plg tiap bulan ngagak parents kedong sidak gik ada nak. yarabi membayangkan ajak pun dah begenang aek mata apatah lagik bila sikda agik. mudahan syurga tempat parents kitak kak. be strong k.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq fieza.

      mak bapak kmk dolok nang fhm mun kmk x balit. tp dlm setahun kmk akan balit 1x ngan husband then 2-3x kmk akan balit sorang mun ada tiket murah then kdg2 kmk akan balit nak jaga mak bapak kmk masuk hospital. kira kerap juak kmk balit dlm 1 thn ya.

      kita duduk jauh tok, ada boleh molah call pun dah ok mun call cdak selang sehari pun dah ok.

      Delete

meh la kongsi pendapat korang kat sini...