Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Thursday, February 11, 2010

nasi tak boleh makan....

Bismillah....

Semalam umie MC...sb ada medical check up kat Hospital Putrajaya...just check up biasa je..pagi tu datang ofis dan kul 9 gitu keluar dari ofis nak g hospital..bajet memang xkan mc hari tu...bayangkanlah sampai hospital kira kul 930 then tau bila giliran umie kena panggil???? dekat nak kul 1..org dah g lunch hour..lab pun dah tutup...so kena la tunggu sampai lab buka baru nak wat appointment lain pulak...nasib baik la umie dapat MC..tp yang kesiannya mr. hubby umie dapat time slip je dari kul 9.00 pagi hingga kul 3.00 petang..x pernah umie wat appointment doktor lama gini..janjinya kul 10 tp alih² kul 1 baru nak kena panggil...sabar je la..
masuk bilik jumpa doktor bagai dan part paling x boleh blahnya pasal berat dana..berat umie naik 3kg dari sblm ni....then doktor dah bagi amaran keras..."when you want to get pregnant you must loose your weight"... umie sengeh je la..nak wat macam mana...selera tengah nak naik..mr. hubby pun gelak je la...hahhaha.....lepas tu mr. hubby lak sekali kena tegur doktor tu.."awak pun sama"...apa lagi..umie pecah gelak la...hahhaha...ooo..pandai gelak org..kan dah kena jugak..hahhaha..nasib baik la mr. hubby umie x pulangkan paku buah keras kat doktor tu sb doktor tu pun gemuk gak..umie tahan hati je la takut mr. hubby terlepas ckp..nasib baik dia waras lagi...kalu tidak..done² doktor tu kena..hahhaha

u all nak tau x apa yang doktor tu bagi nasihat kat umie...kena kurangkan berat badan....kalu x larat nak jogging..dia soh cycling...sbnarnya umie memang dah ada cycling tu..masalahnya biar je gitu..beli mahal² tp x guna pun..hahhaha....then makanan seperti MCD, KFC kena tinggalkan..jgn makan fast food..kalu makan kenny rogers xper...

doktor tu kata..kalu boleh jgn makan nasi..habis tu umie nak makan apa?? tpkan...awal bulan 1 hari tu berat umie turun gak..tp dah kena penangan ayam penyet tu...berat makin bertambah sb makan nasi....


udang pun dah x boleh....dia kata udang berkolestrol..dah la umie suka makan udang..kalu masak sayur pun kena bubuh udang baru sedap...kalu makan ayam lak dia kata jgn goreng..rebus je..biar lemak ayam tak de... takkan nak makan sup je tiap2 hari kot....

habis tu macam mana ni...u all ada cadangan tak nak kurangkan berat badan ni..umie xla nak minta slim tp biar ada la penurunan beratnya....kalu u all ada idea tu meh la kong si kat umie....buntu dah nak fikir ni....tolong la...




Image Hosted by ImageShack.us

3 comments:

  1. sangat tak best la kalau tak makan nasi, erm rasanya teruskan je makan nasi, cuma kurangkan. takkan nak kena skip nasi terus. betoi ke tak doktor tu. huhu

    ReplyDelete
  2. takpe umik.. diet utk kesihatan n nak dapat baby! kena berkorban skit ok!

    ReplyDelete
  3. nursarah: tula..tp b4 ni pernah gak diet makna nasi..makan bihun jer tp berat memang turun la...

    mrs k: insyaAllah..tengha berusaha ni...

    ReplyDelete

meh la kongsi pendapat korang kat sini...