Setiap hujung minggu kalau cuti, mesti oven umie akan panas jer..
Kerjanya asyik nak try resepi.
Lepas Maghrib google resepi tart.. dah dapat resepi baru tgk barang ada ke tak...hehehe..
Nasib baik semua barang ada.. terus on suis oven untuk preheat..
senang rupanya nak buat shell ni.. tak la susah pun..heheh..
Tp kalau nak lagi senang boleh la g beli jer shell ni.. umie pun pernah beli gak.. 2x.. kalau ke 2 nak buat tak dan sebab.. sampai expired shell tart tu..heheh..
Kalau ikutkan adunan tu.. hampir 80-100 biji gak rasanya kot.. sb acuan umie ada 20 biji jer..
Umie dapat resepi ni dari blog Kak Ita: Azlita Masam Manis.. cari jer apa-apa resepi yang umie nak try.. mesti akan jumpa blog ni.
kalau u all nak tahu resepinya ni umie ikut jer dari resepi blog Kak Ita tu.
170gm majerin atau butter..umie guna brand buttercup tu jer
50gm gula icing
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla..tp tadi umei tertelak perisa vanilla.. bedal jer la.. asalkan vanilla..hehehe
acuan secukupnya
Bakar pada suhu 170C selama 15-20 minit bergantung kepada oven
Untuk inti pula umie letak blueberry topping.. disebabkan itu jer ada yang ada kat rumah..heheh.. kalau nak beli blueberry ni beli yang filling namanya tu sb kalau yang topping ni ada biji-biji blueberry lagi.
250gm cream cheese
50gm gula halus atau gula castor
1 biji telur
1/2 sudu esen vanilla
Lepas dah letak adunan cream cheese ni bakar lagi sekali pada suhu 170C dan umie bakar selama 5-8 minit.
Kalau nak tahu lebih lanjut nak tahu cara step by step dengan lebih detail, boleh la lawat blog Kak Ita
Selamat mencuba..
pernah molah sekali dolok.Lepas ya malas nak molah.
ReplyDelete