Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Sunday, January 24, 2016

Kari Ayam

Hujung minggu adalah hari paling best sebab boleh masak-masak kat rumah dan hari minggu jugak la hari nak menternak badan..hehehe

No wonder sebut jer hari cuti pasti macam-macam menu dah difikirkan nak masak apa..

Umie pulak jenis yang suka mencuba resepi then kalau ada yang nak makan tu lagi best.


Makanan favourite umie adalah kari..kari..dan kari.. mana-mana umie pergi.. kalau nampak kari jer memang umie akan pilih kari ayam especially nya..

So ari ni tadi umie masakkan kari ayam dan husband memang makan bertambah kalau umie masak dan tak kisah la masak apa pun.. mesti berselera jer.. tp husband jugak la yang kadang-kadang tak nak umie masak sebab katanya kalau umie masak mesti makan akan bertambah dan berat pun akan bertambah jugak..hehehe

Actually umie tak ingat bila last umie masak kari ni..hehehe.. tp so far.. umie tetap puas hati kalau masak kari ayam.. bukan umie kata umie expert memasak tp kalau setakat sendiri makan tu alhamdulillah... Tadi masak kari ayam lebih sikit then malam nanti nak makan lagi..hehehe..

Hujung minggu macam ni dah atur dah menu nak masak apa setiap hari dari sarapan sehinggalah makan malam...


Sunday, January 17, 2016

Who Moved My Cheese




Umie nak review pasal buku yang umie baca...






Buku ni umie beli dah lama dah..tahun 2014 tp baru jer habis baca awal Janusari 2016 hari tu.. padahal buku nya nipis jer..
 
 

Setiap awal tahun umie akan beli buku baru.. dan sebelum baca buku baru umie akan habiskan dulu membaca buku lama.

Buku Who Move My Cheese? ni mengisahkan 2 orang kerdil dan 2 ekor tikus yang masing-masing mempunya karakter yang berlainan antara 1 sama lain.

Kalau kita kaitkan kisah ni di ofis, memang kena sekali dengan batang hidung kita sendiri la.. ada 4 watak dalam buku ni dan salah 1 watak tersebut adalah memang kena dengan umie..hehehe

Sniff - wataknya boleh dikatakan mengikut sahaja rentak org lain
Scurry - cepat bertindak dan berusaha
Haw - mahu berubah dan mencari jalan walaupun byk benda yg difikirkan yg boleh menghalang utk dia berjaya.
Hew - tidak mahu berubah dan selesa dengan keadaan itu walaupun dah diberi pulang dan jalan.

Watak umie dalam tu adalah HAW...ada pros n cons nya jugak la.. atleast kita berusaha jugak untuk berubah.

So..itu saja review umie pasal buku tu...








Friday, January 15, 2016

TM Streamyx

Hampir 1 minggu rumah umie xda internet...Balik kerja Khamis minggu lepas.. terus on wifi tp devicenya menyala merah... what's happen? dah reboot pun xboleh.. last sekali husband call TM tanya khabar..hehehe

U all tau tak.. tengah taip entry ni sambil tu umie dengar live dari Irfan Khairi.. katanya dia buka Akademi Irfan Khairi yang kelas pertama adalah Facebook Master Class..menarik kan.. saper nak Master dalam facebook ni boleh join kelas tu.

Back to main untuk entry umie...

Balik rumah xda wifi internet bagai masuk dalam gua..hahaha... u all tau x perasaannya macam mana kan?
Umie balik rumah memang akan on pc.. sambil tengok fb, ambik info kat google mesti akan buka youtube, dengar lagu.. ni xda internet.. macam tak da mood..

Bukan internet kat handphone xda cuma macam xpuas pulak nak surfing sesuatu..hihi

Now alhamdulillah.. wifi dah kembali pulih hari selasa hari tu.. memang bersabar dalam beberapa hari lagi-lagilah time hujung minggu tak boleh nak buat apa...

So TM.. terima kasih sebab layan kerenah husband umie yang selalu bertanya khabar pasal streamyx ni dan terima kasih sebab bertindak dengan cepat dan settlekan problem tu.



Tuesday, January 05, 2016

Dulu tak minum kopi rasa pelik jer !



Happy New Year you all..


Belum terlambat lagi umie nak wish kan.. baru 6 Januari.2016 dan ni 1st entry untuk blog ni..

Pernah dengar ada yang tak minum kopi?


Umie adalah salah seorang daripadanya.. dulu yer.. tp since nak masuk tahun baru ni tadi.. boleh pulak umie tersuka tanpa sengaja pulak terminum kopi..hehhee

Banyak gak umie try minum kopi tp rasanya tak la sesedap mana pun atau umie tak pernah try lagi kopi yang glamour seperti starbucks merata tempat ada, atau coffee beans yang dulu byk di shopping mall dan airport ataupun bing! coffee seperti di Kuching yang diaorg kata sedap tu...

Serius..! umie memang tak pernah rasa coffee seperti tempat yang umie sebut tu. Pernah try minum kopi/nescafe dalam tin..tp x sesedap seperti yang diiklankan..hehhee..kalau yang 3 in 1 tu lagi la tak boleh nak telan.. minum jer kepala jadi sakit dan pening.

Tapi u all tau tak... umie dah jumpa yang sesuai dengan anak tekak umie..hehhehee... 1st time umie try dah rasa sedap...hehhehe


You all pernah try minum cafe latte ni? cer try...hehehhe...

Brand Farm Fresh ni kan brand susu fresh dan ada gak dia keluarkan air yogurt sedap...