Follower

Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Sunday, August 23, 2015

Sugarscarf Madison Classic

Suka pulak pakai Madison Classic by Sugarscarf. Innernya terletak elok jer..

Now dah ada 7 koleksi madison ni.. so.. boleh la pakai hari-hari.





Shaklee Independent Distributor Umie Sapidah 013-421 5713(whatsapp/sms)


Tuesday, August 18, 2015

Buah Mbang lagi buah exotic Sarawak

Assalamualaikum dan selamat pagi...

Hari tu cerita pasal buah dabai.. kali ni ada 1 lagi buah exotic Sarawak... Umie panggil Buah Asam Mbang..kalau bahawa melanau di panggil Buah Pangai tp kalau Sabah dipanggil Buah Bambangan. Rasanya di Sabah and Sarawak jer kot yang ada buah ni...





See... Saper org yang pernah makan ni jer yang tahu cara nak buka buah ni... kulit tebal.. isi pun tebal.. sedap kalau time buah ni dah masak... manis.. kalau mnetah lagi rasa masam dan boleh buat ulam sambal belacan..hehehe..

Sekarang ni pun tengah musim kat Sarawak...

Tak sabarnya nak balik Raya haji ni...


Wednesday, August 12, 2015

Dabai yang exotic

Hari ni dalam sejarah kot.. budak ofis 1st time tengok buah dabai.. kalau ofis lama umie dulu diorang memang dah biasa dengan makanan exotic sarawak ni..iaitu BUAH DABAI.

Di facebook pun mendapat perhatian penggemar dabai.. Sekarang ni dah musim buah dabai di Sarawak dan sesetengah bahagian/daerah di Sarawak dah mula menjual buah dabai ni.

Buah dabai yang umie makan ni atas ehsan boss kat ofis yang baru balik outstation dari Miri. Dia bawa la dalam 1/2kg bersamaan dengan RM12..so kalau 1 kg bersamaan dengan RM24.


Macam mana rasanya?

Testless tp rasa lemak-lemak... buah ni keras.. nak makan kena rendam dengan air suam dan letak sedikit garam.

Kalau di Sarawak, buah dabai ni dibuat sebagai nasi goreng...Nasi Goreng Dabai. Kalau nak tahu rupa dabainya.. mcm dalam gambar tula dabainya...

Kalau ada yang berkesempatan nak melawat ke Sarawak bulan 9 ni.. try cari buah dabai ni.. rasa.. sb di semenanjung xda ditanam buah ni.


Monday, August 03, 2015

Macam tak percaya pulak...

Silalah percaya...

Yer..dulu umie bukan percaya sangat dengan apa-apa produk nak cantik, nak kurus, hilangkan parut jerawatla....ada sesetengah org guna.. kejap jer.. tak sampai sebulan dah give up...so.. umie fikir.. kalau umie pun beli produk guna tak konsisten tp nak hasil yang bagus sama seperti kita x guna langsung pun produk tu.

Tetapi setelah 2 tahun bersama shaklee.. baru umie percaya sepenuhnya..

Dalam pengambilan vitamin, air kosong kena cukup.. setiap 25kg berat badan kita ni kena ada 1 liter air.. kalau berat dah 100kg.. maksudnya 4 liter air kena minum...Air kosong ni asas... kalau tiap-tiap hari minum air nescafe/kopi yang mengandungi kafien ni kulit pun boleh jadi kusam.. tak percaya.. try la jgn minum minuman kafien ni.. tengok perubahannya pada kulit.

"Wahhhhh...banyaknya.. x kembung ker perut? tak penat ker asyik ke toilet jer?"

Inilah soalan-soalan yang customer umie biasa tanya. Dulu umie pun fikir gitu gak.. byk air nak kena minum.. paling minimum pun dalam 2 liter sehari...Air yang kita minum tu bukannya x keluar dari badan... peluh, air kencing.. itulah tempat keluarnya air dari badan.

Itu belum lagi byk jenis vitamin yang kita makan... kalau ubat.. kita makan.. ambik masa lama nak larut.. tetapi kalau vitamin.. memang kejap jer akan larut dalam badan.. sb itulah badan kena perlukan air yg byk kecuali kalau ada pesakit yang mengalami kerosakan buah pinggang tak boleh nak minum air yang byk.. kalau nak amalkan vitamin gak ada beberapa vitamin yang sesuai utk mereka....

sumber dari Google - Vitalea Shaklee
 
Cuba tengok vitamin di atas ni... ini adalah Vitalea yang berusia 100 tahun.. vitamin tertua produk Shaklee..yang terkenal dengan besar, dan kerasnya tetapi.. vitalea ni boleh larut dalam masa 5 minit sahaja.. tak mengambil masa yang lama..

Produk shaklee ni memang dah dipaternkan saiz, rupa bentuk, kandungannya sb semua jenis vitamin ni dah menjalani ujian klinikal dan byk kos diperuntukkan untuk buat ujikaji sebelum dipasarkan. So no wonder la ramai yang kata produknya mahal... tp bagi umie.. mahalnya bukan terletak pada harga tp pada kualiti produk tersebut.

Ada yang tanya naper umie tak support produk tempatan?  Bukannya umie tak support cuma mungkin Allah swt dah tentukan umie untuk join shaklee.. Umie join shaklee mungkin dah takdir kat situ.. sb nak bagi mak ayah umie Vivix dan dapat harga murah sikit berbanding kalau bukan ahli.. Bulan ni kalau saper yang join akan dapt free Vitalea ni.

Kalau ada yanng nak tahu lebih lanjut tu.. boleh jer direct pm umie okay..

No. Hp: 013-4215713 (sms/whatsapp) - 013-8213930 (sms/call)
Emel: shafiedah_n@yahoo.com
COD: Putrajaya, Bangi, Sepang, Nilai, Banting
Pos: Ke seluruh Malaysia dan luar negara

Sunday, August 02, 2015

Hampir 1 Tahun

Assalamualaikum dan selamat hari raya, Maaf zahir dan batin..

Alhamdulillah, hari ni di beri kekuatan untuk mengupdate blog kesayangan suatu masa dulu..
hari-hari kena update dan setelah hampir 1 tahun menyepikan diri... kini umie muncul lagi..

Umie still gadis melanau walaupun berkahwin dengan jejaka melaya..hehehe... poyo sgt pulak..hihihi

so.. untuk followers kesayangan umie.. tunggu kemunculan umie k..