Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Wednesday, October 07, 2015

Tapai Nasi Sarawak

Bila balik ke Sarawak rasanya bagai dapat makan macam-macam jenis makanan tradisional yang tak dapat umie perolehi di semenanjung..

Balik ke Sarawak pun dalam setahun 2 hingga 3 kali setahun..itu pun ikut keperluan.. dan dah beberapa tahun ni sejak mak mak ayah umie tak sihat.. boleh dikira.. paling kerapa pun 4 kali setahun...

Cuti bukan dirancang tap balik sb kecemasan.. kdg-kdg dapat tiket mahal.. so beli jerla.. dapat tiket murah alhamdulillah... ni la keadaannya kalau duduk di perantauan.

Alhamdulillah.. sepanjang 9 tahun dah bekerja, dah berumahtangga dengan husband selama 6 tahun, dah beli rumah sendiri dah 5 tahun... so, tak pernah family umie nak minta bekerja balik kampung. Umie pun dah rasa selesa duduk kat sini walaupun hakikatnya memang jauh dari keluarga.

Rezeki dan ajal kita di mana-mana dan bila-bila Allah boleh nak tentukan. Yang pentingnya umie still boleh balik bila-bila masa ke Sarawak.

Dalam perancangan.. kalau dimudahkan.. nak gak beli rumah di Sarawak. Kalau tak dapat pun tanah di kampung untuk buat rumah.. dapat beli rumah di Sibu, Sarawak pun dah ok.. memandangakan umie memang turun naik kapal terbang di Sibu Airport. So mudahlah bagi umie kalau nak balik bila2 masa.

Ni umie nak cerita sikit pasal makanan Sarawak ni...

TAPAI NASI 


Mesti ramai yang tahu apa itu tapai nasi kan? tapai nasi Sarawak dengan Semenanjung lain tau... bentuk dan rasanya... umie lebih suka tapai sarawak..hehehhe tp memandangkan jarang makan.. kalau balik kampung kalau ada memang pulun makan...




Inilah tapai nasi Sarawak...

Ada pantang gak tau kalau nak buat tapai ni.. tp xtau la ni kepercayaan diorg ker atau mungkin ada sb wujudnya pantang larang ni..

Biasa kalau mak buat tapai ni dia buat time org tak ada kat rumah atau awal pagi.. org tengah tidur.
Bercakap byk pun xboleh.. just senyap jer..hehhehe... kdg2 guna bahasa insyarat nak soh ambik sesuatu..hehehe.. mcm klakar pulak kan...

So kalau anda berpeluang ke Sarawak... rasalah makanan Sarawak ni... Tapai nasi Sarawak.









7 comments:

  1. nyamannya. balit raya sik dpt mkn sebab xda org jual...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. kmk makcik kmk yang molah... yalah dapat makan ya...

      Delete
  2. kak umi, ktk keja di E2 ka?kmk rasa ada nangga ktk kuar dari keta pagi tek. kmk di E7 jak sebelah ya. mun bkn ktk ya nang pelandok duak serupa lah ehhehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aok fieza.. kmk kerja e2.. hehehee...lamak dah ktk kerja e7 ka? Cney ktk diat kmk?

      Delete
  3. kmk nangga ktk kuar dari kereta pagi tadik makei sugarscarf kelabu ka itam betol sik? wahhh boleh la lunch sama kelak oo. email kmk no ktk at julytujuh@gmail.com :)

    ReplyDelete
  4. Hahhahaha... kmk lah ya... kenal juak ktk o...

    ReplyDelete
  5. mestilah kenal dah lamak maca blog ktk heheh. wasap kmk k 0168621747 :)

    ReplyDelete

meh la kongsi pendapat korang kat sini...