Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Sunday, October 18, 2015

Ombak Wear Bread Oil (Minyak Jambang)

1st of all... saya tak jual dan tak guna minyak ni..heheheh

Actually anak saudara umie yang pesan nak minta tolong belikan minyak since minyak ni katanya just ada di Semenanjung...

Dah menjadi trend sekarang ni remaja ramai yang bela jambang...macam wak doyok kan...nasib baik wak doyok jambangnya kemas...hehehhe


http://umikgadismelanau.blogspot.com

So inilah minyaknya..Ombak Wear Bread Oil..Harganya RM50 tp kalau pos RM60.. Ni husband umie yang tolong belikan kat Rare Distro Bangi pengedar minyak jambang ni...

http://umikgadismelanau.blogspot.com


Kalau nak bela jambang ni kalau genetik yang memang berjambang memang cepat jer tumbuh.. kalau genetik yang tak berjambang ni kena ambik masa sikit la..hehehhe

Buat Scaling Gigi dan Tampal Gigi


Setelah hampir 2 bulan tahan sakit gigi..akhirnya tewas jugak..

Masa balik Hari Raya Aidil Adha di Sarawak hari tu.. MashaAllah... Allah jer tau betapa sakitnya sakit gigi ni...
sampaikan kipas pun xleh on dalam bilik sb gigi sakit.. dan dengar bunyi ketik mouse laptop husband pun umie rasa nak marah pun ada...hehhehe... 

Patutla orang kata.. Sakit gigi ni boleh bawa maut gak yer... memang sakit pun.. kalau yang sakit giginya wanita pregnant nak buat mcm mana???


http://umikgadismelanau.blogspot.com

Pergi klinik ni for 2nd time..1st time pergi sini time gusi bengkak...itu pun tahun 2009.
Umie pernah buat entry pasal Jumpa Doktor Gigi ni.  

Naper tak ke klinik kerajaan?

Umie ni penakut... disebabkan dah pernah ke klinik ni tu yang terus buat rawatan kat klinik ni jer.. Kena buat appointment dulu sb biasanya penuh.. ni pun pergi time balik dari kerja.. set appointment jam 530 petang.. tp turn umie pulak hampir kul, 7 br leh jumpa doktor...pesakit paling last..


http://umikgadismelanau.blogspot.com

Ni time umie tengah buat scaling gigi.. Doktor kata.. biasa gigi sakit ni sb dah kotor.. so kena la bersihkan..
Memang betul-betul bersih.. nak makan pun sayang tau..hehehhe..

Sakit ke tak?

Ngilu sebenarnya.. tp part kena gigi yang sakit tu wahhhh.... sgt puas hati sb betapa sakitnya sakit gigi tu sampai rasa kena scaling tu best pulak..hehehe.

Actually umie ingatkan kena cabut jer gigi tu.. tp doktor sendiri suggestkan untuk tampal jer... ada 3 tempat yang kena tampal.. patutla sakit sangat selama ni..

Ramai kata kalau proses tampal ni x sakit.. umie rasa lagi sakit dari scaling tau.. dah la ngilu sangat.. berdarah dan air liur xyah kata dah.. nasib baik nurse buat suction utk sedut dari mulut.

Belum pun sampai sebulan lepas buat rawatan gigi... sekarang ni umie masih x boleh nak guna gigi ni sepenuhnya sb masih rasa tak selesa..terutamanya time nak kunyah makanan keras..masih terasa ngilu.


http://umikgadismelanau.blogspot.com

Kebiasaanya.. lepas buat scaling ni tak perlu la nak ambik cuti pun sb proses caling tu x teruk pun melainkan kalau cabut gigi..

Umie mungkin kurang bernasib baik kot.. keesokan paginya gusi umie berdarah non stop. Byk tisu dan kapas penuh darah.. seharian di ofis xleh buat kerja... bibir rasa basah jer sb darah mengalir..

Umie pun xtau nak buat macam mana dah..call klinik..diorg suruh kumur dengan listerin atau air sejuk tp still tak stop...

Rupa-rupanya ada petua jugak kalau jadi kat gusi macam ni.. ingatkan orang yang cabut gigi jer yang yang kena ikut petua ni.

Kalau ada u all yang jadi mcm umie.. elakkan minum air panas/suam.. buat sementara waktu minum air ais jer dulu.. nak bagi darah tu stop dan kalau minum air panas.. darah jadi cair...


see.. ni dah petang br jumpa kapas.. kapas ni pun dah byk kali tukar... dah mcm orang sakit gigi pulak tu kan... so u all ada pengalaman sakit gigi macam umie ker?

Kalau ada yang nak buat scaling.. better buat sebelum gigi dah byk karang...lagi sakit tau...hehehhe.. bukan nak takutkan cuma nak nasihat jer.. jagalah gigi..hehehehe

oppss... lupa pulak nak bagi tau kos...mana tau ada yang nak prepare nak buat scaling atau tampal gigi kat klinik swastakan... tp kalau nak free boleh ke klinik kerajaan.. itu pun orang tak ramai...

Umie buat scaling dan tampal ni kosnya RM500.. aa.. jgn terkejut..hehhee... Sesi scaling ni umie pernah buat RM100...itu pun 6 tahun lepas..hehehe...tahun ni GST lagi la naikkan..

So.. jagalah gigi anda...



Thursday, October 15, 2015

Sugarscarf Bangi


Sugarscarf dengan umie adalah Sugarscarf Bangi... Kalau dari putrajaya ni hampir setengah jam gak la kalau dah jalan sesak..
Walaupun dekat tp jarang gak nak pergi sorang.. kalau ada kawan tu memang dah pergi dah..hehhehe


http://umikgadismelanau.blogspot.com

Kat butik Sugarscarf Bangi ni pun banyak gak pilihannya dan CSnya pun peramah.. layan jer then try jer mana-mana tudung kat situ sampai puas hati..heheh



http://umikgadismelanau.blogspot.com

Hari tu ke butik ni sebab teman kan member... dia sampai jer dari Sarawak terus bawa dia datang sini.. then sebelum balik Sarawak pun singgah lagi..hehehhe

Kami mempunyai minat yang lebih kurang sama...


http://umikgadismelanau.blogspot.com

so.. sementara tunggu kawan tengah test tudung.. selfie sepukul..hhehehe...umie pakai warna Truffle Desert.. cara sebut and mana tudung tu pun dah rasa sedap... pakai pun rasa selesa..hehhee..
Koleksi Madison Sugarscarf umie ni dah lebih dari 10 helai..hehhee.. boleh g kerja hari-hari pakai 2 minggu berturut-turut..hehhee..



Tuesday, October 13, 2015

Tips Memilih Gaun Maxi Mengikut Bentuk Badan

GAUN MAXI


Gaun Maxi..mesti u all tahu kan pasal gaun maxi ni.. Tp u all tahu tak gaun maxi ni sesuai untuk siapa?

Semua orang boleh pakai gaun..tak kisah la bentuk badan mcm mana... kurus, gemuk, rendah ataupun tinggi.

Yang penting, pemilihan gaun maxi yang sesuai dengan betuk tubuh akan mempengaruhi penampilan si pemakai gaun dan menampakkan ia sesuai dan cantik untuk digayakan.

Umie nak share tip yang sangat berguna untuk u all yang baru nak berjinak-jinak nak pakai gaun maxi atau yang dah lama pakai gaun maxi ni...

TIP MEMILIH GAUN MAXI

 

Sejak akhir-akhir ini, ramai wanita lebih gemar tampil bergaya dengan mengenakan koleksi gaun maxi atau juga dikenali sebagai dress Muslimah. Apa yang menarik, gaun maxi seperti ini boleh digayakan untuk ke mana sahaja dan kini sering dilihat dipakai oleh ramai wanita ketika ingin menghadiri majlis-majlis istimewa. Jika dahulu, kaum wanita biasanya memakai baju kurung untuk menghadiri majlis perkahwinan atau menyambut Hari Raya, namun kini mereka juga dilihat memilih untuk menggayakan koleksi gaun seumpama ini ketika majlis-majlis tersebut. Bukan itu sahaja, koleksi gaun maxi ini juga boleh dipakai sebagai pakaian kepejabat dan pakaian kasual di hujung minggu. Namun, tahukah anda bahawa setiap rekaan dan potongan gaun Maxi adalah berlainan dan  ia harus dipadankan dengan bentuk badan si pemakai untuk kelihatan cantik dipakai.



TIP MEMILIH GAUN MAXI MENGIKUT BADAN

Menyentuh mengenai bentuk badan wanita, berikut merupakan 4 jenis bentuk badan yang berlainan. Ada wanita yang mempunyai bentuk badan seperti jam pasir, ada juga seperti buah pear dan epal dan segelintir wanita mempunyai bentuk badan yang lurus. Oleh itu, apakah rekaan gaun Maxi yang sesuai dipakai berdasarkan bentuk badan di atas?

 

JAM PASIR

 

Bagi wanita yang mempunyai bentuk badan bagaikan jam pasir, ia merupakan suatu bonus! Ramai wanita mengidamkan bentuk badan seperti ini kerana ia tampak menawan dengan apa jua jenis potongan pakaian! Untuk menyerlahkan lagi bentuk yang sempurna ini, tampil bergaya dengan rekaan gaun Maxi potongan mermaid seperti berikut.


 BENTUK BUAH PEAR



 Untuk gaun Muslimah berpotongan paying seperti di atas, ia adalah pilihan ideal untuk wanita yang bertubuh pear. Potongan skirt yang kembang dapat menyembunyikan bahagian pinggul yang lebar.


BENTUK BUAH EPAL  

 

 

 
Seterusnya, bagi pemilik tubuh badan yang berbentuk epal, sarung kan gaun Maxi dengan potongan kaftan seperti berikut untuk penampilan yang lebih sopan dan menawan. 


BENTUK BADAN LURUS


Seterusnya pula adalah rekaan flowy maxi dress seperti berikut yang sememangnya pilihan terbaik untukwanita yang bertubuh petite atau lurus.


So.. u all dah tahukan tip memilih gaun maxi yang sesuai untuk u all. So no wonder dah tahu tip ni senang la nak pilih maxi yang menarik dan cantik untuk penampilan u all..

Dengan tip ni jugak, maksudnya umie pun tak salah memilih jenis dress muslimah yang sesuai untuk umie sb umie memang jenis pakai jubah/dress muslimah yang kembang sb nak cover pinggul umie yang lebar..hehehehe


Moga tip ni berguna untuk u all...

Monday, October 12, 2015

Roti Nan Cheese RSMY, Kuala Lumpur

Saper tak pernah makan roti nan? Roti nan cheese pernah?

ROTI NAN CHEESE

Sebut jer roti nan cheese.. semua dah meleleh air liur belum lagi makan.. tengok gambar dah meleleh kan...
Ada yang sampai merata cari roti nan yang sedap..

Kalau umie sebut kedai roti nanti mesti ramai yang tahu terutamanya orang di sekitar Kuala Lumpur dan yang berdekatan dengannya...
Pernah dengar kedai makan RSMY? mesti pernahkan.. kedai ni antara yang terfamouse jugak di KL..
Mula-mula dulu umie ingat jauh kedainya.. rupanya dekat jer.. berhadapan bangunan tak jauh dari depan Maju Junction KL.. bersebelahan kedai Mamak Lotus diorg kata tu...
Sorry.. umie xda ambik gambar kedai.. walaupun kedai ni dah glamour.. tp kedainya mcm kedai biasa cuma roti nannya memang sedap...




Ada yang tengah mengidam ker?
Better elakkan tengok..hehehhe...
Karang ada yang sanggup drive kereta ke KL nak makan nan cheese ni karang..hehehe


http://umikgadismelanau.blogspot.com

 u all kenal tak member umie ni.. pernah umie buat entry Meet My Bestfriend pasal umie outstation ke Kuching.. dia pun temankan umie.. dia datang KL.. turn umie pulak teman kan dia...


 http://umikgadismelanau.blogspot.com

tengok jer la cheesenya... memang chewy n sedap.. umie rasa dia guna cheese mozarella kot..
tengok jer la pizza kalau makan time masih panas.. mesti ada ilustrasi macam yang umie tarik tu..ehehhee

terliur tak?

Jalan-jalan cari makan ni memang best.. suka sgt review dan jalan-jalan tempat makan best di sekitar KL dan yang berdekatan dengannya.

Kalau ada yang nak try roti nan cheese ni.. boleh la datang try..google jer roti nan cheese RSMY..mesti akan jumpa...
Kalau ada tempat makan best-best tu boleh la rekomen kan pada umie..



Saturday, October 10, 2015

Buah Pakan spesis Durian

Assalamualaikum... Selamat berhujung minggu..

Baru berkesempatan menjenguk blog malam ni...

Dah lama dah entry ni umie tak habis karang lagi... ni pasal buah pakan ni...di Semenanjung tak pernah lagi umie tengok buah pakan ni... Biasanya ada di Sarawak or maybe di Sabah mungkin ada juga cuma kuantitinya tak sebanyak di Sarawak.

Kalau musim durian.. buah pakan pun ada...biasanya kalau dah nak hujung musim durian nak habis.. buah pakan pulak akan keluar.

Umei tak reti nak describe rasa buah pakan ni tp x-boss ofis umie kata rasanya mcm kita makan coklat..heheheh.. yer ker? hehehhe.. umie sendiri pun x reti nak explain macam mana.. ada sesetengah orang suka dan tidak..

Seperti juga dengan buat Terap.. buah seperti cempedak tp rasanya amat berbeza dari cempedak.. begitulah jugak dengan buah pakan ni.. tp tangan kita tak la sekotor makan buah durian..hehehhe




Kalau dah musim di Sarawak.. wajib try buah ni sb di Sarawak.. buah ni bermusim...kadang-kadang setahun sekali jer. tak seperti musim duiran di Semenanjung.. tak kira musim.. ada jer duriannya..hehehhe

Ok.. itu jer la pasal buah pakan ni...



Wednesday, October 07, 2015

Tapai Nasi Sarawak

Bila balik ke Sarawak rasanya bagai dapat makan macam-macam jenis makanan tradisional yang tak dapat umie perolehi di semenanjung..

Balik ke Sarawak pun dalam setahun 2 hingga 3 kali setahun..itu pun ikut keperluan.. dan dah beberapa tahun ni sejak mak mak ayah umie tak sihat.. boleh dikira.. paling kerapa pun 4 kali setahun...

Cuti bukan dirancang tap balik sb kecemasan.. kdg-kdg dapat tiket mahal.. so beli jerla.. dapat tiket murah alhamdulillah... ni la keadaannya kalau duduk di perantauan.

Alhamdulillah.. sepanjang 9 tahun dah bekerja, dah berumahtangga dengan husband selama 6 tahun, dah beli rumah sendiri dah 5 tahun... so, tak pernah family umie nak minta bekerja balik kampung. Umie pun dah rasa selesa duduk kat sini walaupun hakikatnya memang jauh dari keluarga.

Rezeki dan ajal kita di mana-mana dan bila-bila Allah boleh nak tentukan. Yang pentingnya umie still boleh balik bila-bila masa ke Sarawak.

Dalam perancangan.. kalau dimudahkan.. nak gak beli rumah di Sarawak. Kalau tak dapat pun tanah di kampung untuk buat rumah.. dapat beli rumah di Sibu, Sarawak pun dah ok.. memandangakan umie memang turun naik kapal terbang di Sibu Airport. So mudahlah bagi umie kalau nak balik bila2 masa.

Ni umie nak cerita sikit pasal makanan Sarawak ni...

TAPAI NASI 


Mesti ramai yang tahu apa itu tapai nasi kan? tapai nasi Sarawak dengan Semenanjung lain tau... bentuk dan rasanya... umie lebih suka tapai sarawak..hehehhe tp memandangkan jarang makan.. kalau balik kampung kalau ada memang pulun makan...




Inilah tapai nasi Sarawak...

Ada pantang gak tau kalau nak buat tapai ni.. tp xtau la ni kepercayaan diorg ker atau mungkin ada sb wujudnya pantang larang ni..

Biasa kalau mak buat tapai ni dia buat time org tak ada kat rumah atau awal pagi.. org tengah tidur.
Bercakap byk pun xboleh.. just senyap jer..hehhehe... kdg2 guna bahasa insyarat nak soh ambik sesuatu..hehehe.. mcm klakar pulak kan...

So kalau anda berpeluang ke Sarawak... rasalah makanan Sarawak ni... Tapai nasi Sarawak.









Tuesday, October 06, 2015

Best Friend Forever

Entry sebelum ni pernah cerita pasal best friend umie sejak dari sekolah menengah...

Ni pulak member umie sejak dari tabika dan sekolah rendah lagi..Duduk 1 kampung tp dah masuk sekolah menengah dah pindah sekolah lain.. Umie sekolah menengah di Sarikei, kawan umie yang tengah tu namanya Azelina di Saratok dan yang hujung namanya Rahimah sekolah di Belawai.

Masing-masing dah ada kehidupan masing-masing.. ada suka, ada duka..tp alhamdulillah ada kelemahan dan kelebihan masing-masing.



Balik kmapung bulan 9 hari tu berpeluang nak jumpa kawan-kawan..alhamdulillah.. dapat gak jumpa. Yang bestnya sekarang ni, kampung umie dah banyak port makan.. kalau dulu.. nak jumpa kena g pantai.. duduk borank kat situ.. tp sekarang dah banyak pilihan tempat makan boleh la duduk lepak makan..

Kali ni kitaorang keluar tanpa bertemankan suami.. semua masing-masing tak nak ikut... alhamdulillah.. nasib baik suami memahami.. kalau bawa sekali suami karang dari ckp bahasa melanau nanti bahas kena tukar ke bahasa melayu sarawak dna bahasa melayu semenanjung pulak..hehhee.. balik kampung nak rasa feel cakap melanau pure memandangkan umie pun langsung tak ckp melanau kat suami.

Rasa mcm tak puas jer keluar kali ni sb dah petang baru nak keluar.. so masa singkat. Hopefully dapat jumpa lagi in shaa Allah..

Monday, October 05, 2015

WHATSAPP WEB

Ada yang dah tahu ker? atau ramai yang tak tahu?

Kalau yang dah tahu alhamdulillah... kalau yang belum tahu pun alhamdulillah... ada peluang umie nak share sesuatu kat korang...

Pernah dengar Whatsapp? Mesti pernah kan.. sekarang ni majoriti hp dah ada whatsapp...kecuali hp mak umie jer xda whatsapp sb bukan version andriod..hehehe...

So.. umie nak tunjuk kat u all mcm mana nak guna Whatsapp Web ni...
  1. Handphone kena ada Whatsapp
  2. Boleh guna PC/laptop/notebook
  3. Boleh guna Mozilla Firefox, Google Chrome atau Internet Explorer
  4. Taip atau copy paste link ni... http://www.messengerforweb.com/2015/06/whatsapp-web-version.html
  5. Dah buka link tu akan keluar seperti gambar bawah ni.

 so klik jer icon whatsapp kat atas... nak App lain pun boleh..



 Dah klik pada icon whatsapp tu akan keluar QR Scan macam kat atas tu.





 So u all buka whatsapp kat hp, cari WhatsApp Web then klik. Scan pulak QR kat atas tu..pada masa yang sama pc atau laptop tetap on.. QR scan ni ada pada depan pc/laptop u all..



 Settle scan QR tu... baru la nampak paparan seperti kat atas tu.. so.. u all terus boleh dah guna Whataspp pada pc/laptop u all.

Cepat dan pantas u all nak reply dengan nak manage group whatsapp yang byk.

So mudah dan senang kan..

Kalau saper yang pernah guna dan try app ni.. cer komen kat bawah.. tq for your support...


Bubur Nasi untuk Sarapan Pagi



Assalamualaikum dan selamat pagi..

Pagi ni u all sarapan apa?

Umie? setiap hari fi ofis umie sarapan bubur nasi.. nama  lain bagi bubur nasi ni adalah nasi air.. ikut tempat la diorg nak panggil apa..

Ada orang kata bubur nasi ni makanan orang sakit.. hehhee... i don't care..walaupun org kata bubur nasi makanan orang sakit.. tp kalau dah sakit bubur nasi ni dah tak ada rasa apa dah.. tawar jer...hiihih..




Sarapan pagi yang simple jer setiap hari.. sarapan pukul 8 then tengahari baru makan lagi.. ada sesetengah orang rasa cepat lapar kalau makan bubur nasi ni...

Umie alhamdulillah... boleh tahan lapar walaupun makan setakat bubur ni untuk sarapan... sementara nak tunggu makan tengahari tu umie minum air kosong sekurang-kurangnya 1.5liter sblm makan tengahari dan telan dulu vitamin vitalea 2 biji, vita c 3 biji dan bcomplex 2 biji...

so.. pagi ni umie pun plan nak makan bubur nasi lagi untuk sarapan pagi...


Friday, October 02, 2015

Nasi Arab Putrajaya

Umie suka makan nasi arab... xkisah la makan kat mana pun..

Nasi Arab ni mengenyangkan... Biasa kalau nak makan kena g Cyberjaya... tp sekarang ni tak yah g ke Cyberjaya.. di Putrajaya pun dah ada... lokasinya di Presint 15 @ Presint Diplomatik Putrajaya.

Makan kat sini dah 2 kali dah... kalau nak dtg makan nasi arab..make sure perut tu kosong dan betul-betul lapar... tp yang x puasnya saiz gelasnya standard jer.. xda yang gelas besar..kalau umie g kedai makan.. 1 gelas tu memang x cukup.. kadang-kadang 1 air manis dan 1 air suam kena ada...




Mr. Kabab & Biryani
try guna password wifi xboleh pulak..hehhehe


http://umikgadismelanau.blogspot.com

kalau kat sini tengok ada grill dan kabsah.. umie pilih kabsah sb time ni gigi tak brapa na sihat nak kunyah makanan keras.. so pilih kabsah.. now you see..

http://umikgadismelanau.blogspot.com

Disebabkan perut terasa amat lapar... harus la habiskan..hehhee
now you don't...

tadi nasi penuh sekarang dah licin... sebab sedap..hehhehe