Follower

Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Tuesday, February 26, 2013

Strok dan Edema

Assalamualaikum....

Malam-malam gini nak karang cerita sedih la pulak...

ayah umie dah hampir 3 tahun mengidap strok dan alhamdulillah dah beransur sihat.. itu pun still bergantung kepada ubat hospital... lebih kurang setiap 3 bulan dia akan ke hospital untuk check up..ambik ubat..ubat dia pun bukan boleh bagi ikut dan jer.. ada sejenis ubat yang di makan tu memang untuk cairkan darah dia dan doc pun dah pesan jgn bagi dia jatuh atau terhantuk...Ya Allah sungguh besar dugaan untuk keluarga kami dan paling kesian sekarang ni ayah umie kat kpg dan kakak yang no. 2 yang menjaganya... alhamdulillah.. dengan penjagaan kakak yang rapi.. ayah umie dah boleh berdikari walau pun penglihatannya agak terjejas...

dan hari ni td.. call kampung..umie memang mcm ni lagi kerap nak balik kampung.. lagi kerap umie akan call ke rumah.. hari tu mak ada mengalami bengkak pada badan... b4 ni pernah gak tengok dia bengkak kat kaki.. tp dia still boleh jalan lagi.. tp masalahnya..baru2 ni tadi kakak nak teman dia g klinik tp dia kata nak tunggu umie balik gak..then kakak pujuk dia cara elok abru la dia nak g.. kalau x ...9hb umie balik tu dia nak umie temankan dia g klinik... lama lagi ank tunggu tu..nasib baik dia nak ikut cakap kakak...

setelah hampir sebulan umie join SHAKLEE.. dan banyak info mengenai penyakit yang umie dapat..
dan salah satunya adalah EDEMA.. b4 ni xpernah pun dengar nama penyakit ni...

 mak umie.. simptomnya seolah seperti edema tp doc kata dia xda papa..cuma darah tingginya naik ckit sb kurang tido dan asyik terjaga jer... b4 ni mak umie pernah ckp nak minta carikan supplement untuk dia.. kadang-kadang dia rasa kaki dia kebas dan kalau dalam rumah..berkaki ayam tanpa selipar seolah-oleh kena cucuk jer.. dan kdg2.. kaki dia bengkak sb kalau duduk lama pun bengkak.. berdiri pun bengkak..nasib baik la member2 shaklee sanggup berkongsi maklumat mengenai edema dan umie pun google sendiri...nak tau ederma tu apa?

Edema merupakan kondisi pembengkakan yang diakibatkan oleh kelebihan cairan dalam jaringan tubuh. Meskipun edema takkan mempengaruhi bagian tubuh manapun, kondisi ini seringkali dapat ditemukan di tangan, lengan, telapak kaki dan pergelangan kaki.

Penyebab

1.
Duduk atau berada pada satu posisi terlalu lama
2. Terlalu banyak makan makanan asin
3. Gejala pra-menstruasi
4. Kehamilan
5. Efek samping dari obat-obatan tertentu
6. Gejala penyakit tertentu seperti sirosis dan penyakit ginjal


Gejala

1. Pembengkakan jaringan langsung di bawah kulit
2. Kulit merenggang atau berkilau
3.
Setelah ditekan selama beberapa detik, kulit tak kembali ke bentuk semula atau tetap membentuk cekungan
4. Ukuran perut meningkat

yang umie highlight kan warna merah tu adalah berlaku pada mak umie...
setelah mendapat nasihat dari member shaklee..diorg suggestkan umie ambik VIVIX..walaupun umie tau hakikatnya harga agak mahal.. tp harga tu tidak setanding dengan harga pengorbanan kedua ibu bapa umie untuk umie sebelum ni...

nak tau lebih lanjut mengenai supplement Vivix yang di syorkan tu.. boleh rujuk sini ---VIVIX...
sini juga VIVIX SHAKLEE dan INI


kalau ada yang berminat... boleh PM umie

No comments:

Post a Comment

meh la kongsi pendapat korang kat sini...