Follower

Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Tuesday, February 28, 2012

Muzium Chimney

Assalamualaikum....

untuk pengetahuan u all...
umie start dari sabtu-isnin..umie g bercuti ke Labuan bersama mr. hubby...

sampai di airport Labuan dah ada org tunggu...dia bagi pinjam keretanya kat umie dan mr. hubby...sb lagi pun keretanya tu jarang dia guna...lagi pun dia driver ofis cawangan kat Labuan.
naik kereta proton saga earoback...isi minyak penuh..pusing pulau tp mcm x berganjak jer minyak nyer..hehhee....1 bar pun x habis....

dapat jer kereta..umie dan mr. hubby terus check in kat Sara Hotel...ni dah booked awal...so..bayar then terus keluar..brg x masuk bilik lagi...
destinasi pertama umie pergi adalah Muzium Chimney..
namanya pun umie rasa mcm susah jer nak sebut...nak eja pun kadang2 terbalik gak M dan N tu..hehhe


muzium ni muzium arang batu...


ni bukan diding arang batu betul..ni utk pameran jer...muzium nyer lak kecik jer...
tp 2 tingkat..belah bawah tu khas utk arang batu jer..yang kat atas tu pulak utk sejarah Menara Chimney tu...tp umie x naik pun...seram pun ada..heheh...pekerja pun 2 orang jer...


ni pulak adalah Menara Chimney...Menara ni simple jer..ada tangga besi di dalamnya....tp dilarang keras utk naik ke atas tu...sehingga sekarang fungsi menara ni still xdapat dikesan lagi...kalau ikutkan penduduk di situ...namanya di panggil sebagai 'Punil' mengikut sumber yang umie baca di laman web Jabatan Musium Malaysia(JMM)..kalau nak tau lebih lanjut..klik jer laman web kat atas tu...

Lepas jer keluar dari musium ni umie g melawat lak kawasan yang berhampiran ngan musiam ni iaitu Taman Burung Labuan dan Pantai Batu Manikar....nanti umie sambung cerita lagi k...





Wednesday, February 22, 2012

Udang Tempura

Assalamualaikum...

dah beberapa hari x bersiaran sb baru balik bercuti..ni pun umie baru sampai kl dalam kul 1.00 ptg tadi...ni dah kat rumah dah...tgh tengok gambar time g bercuti hari tu....

Actually..n3 ni umie nak wat auto publish tp x sempat nak wat...so..hari ni baru nak wat...
udang tempura..semua org tau kan...

1st time buat...tp biasa gua tepung ayam serbaguna tu jer... ni siap ada bread crumb..sedap jugak...




ok..tu jer la umie nak update hari ni...yer...
nanti umie update pasal percutian umie lak yer...
tata...



Monday, February 20, 2012

Makan Malam: Spagetti

Assalamualaikum....


Isnin mlm...makan malam spagetti bersama berbola yam wat sendiri...
barang baru jer beli mlm Ahad ri tu..tu yang Isnin baru wat..
dah lama dah nak buat tp.asyik tahan jer sb minat nak wat kuih terlebih dari nak masak spagetti...hehhehe




ni lah ruper spagetti umie tan tomato puri....


Tak boleh...kalau x buat...

Assalamualaikum...

dah brapa kali wat dah donut ni...hehehe...
ni jer la kuih senag nak wat utk minum petang...
ada member kat ofis kata dia x reti wat donut..balig donut tu kat dinding dapt dengar bunyi donut tu...hehhehe...

hebat betul kalau wat donut gitu....


makan time panas-panas memang sedap.....
ni menu minum petang hari ahad...plan xnak wat..tp dah boring dok rumah..wat jer la....





Sunday, February 19, 2012

Cuti-cuti Malaysia

Assalamualaikum.....

Selamat berhujung minggu u all...
minggu ni umie xwat baking pun..relax jap...
minggu ni kerjanya menonton drama korea jer sampai lebam..

umie tengah menghitung hari ni..
nak g bercuti2 malaysia..
tapi kali ni x bercuti naik kereta tp naik flight tp still dalam Malaysia...
destinasi kali ni adalah negeri yg umie nak lengkapkan semua negeri dalam Malaysia umie nak pergi..
beli tiket pun tahun lepas...dengan harga rm70.00 jer....dengan munggunakan perkhidmatan AirAsia jer...


destinasinya nanti umie bagi tau k..kalau dah sampai waktunya..semoga dipermudahkan...amin...



Wednesday, February 15, 2012

Wanita Pregnant itu cantik dan murah rezeki

Assalamualaikum...

Lewatnya umie post n3 hari ni..
1st all umie nak ucapkan takziah kepada kawan umie kerana ayahnya yg baru meninggal dunia petang semalam...
mari kita bersama-sama sedekahkan al-fatihah dan mendoakan arwah ditempatkan bersam org yang beriman...amin....

ok...tahniah la kepada sesiapa yang kat luar sana tu yang pregnant...
memang sungguh jeles tau tgk perempuan pregnant..sungguh sempurna dirinya kerana telah melahirkan zuriat...



ok..itu jer la umie nak bagi tau...u all doakanlah ada rezeki utk umie....amin...



Tuesday, February 14, 2012

makin seronok...

Assalamualaikum....

umie..di rumah memang bayk masa terluang...
mcm2 boleh wat..tp 1 perkara jer umie x suka nak wat iaitu kemas rumah...hahahha....boleh???
dulu..pernah sorang ustazahckp..dia tgk jari umie..dia kata jari umie ada seni...dia kata umie pandai lukis..tp hakikatnya..nak kata pandai sgt tu xla..tp..bukan setakat melukis jer seni tp menjahit pun kira seni gak...hehhehe...

yess....umie baru berjinak-jinak ngan doodle...almost everyday..ada jer doodle baru yang umie wat tiap-tiap mlm...sekarang dah cikit mahir guna photoshop..bak kata mr. hubby..kalau dah waktu terdesak..mesti tau jer nak guna sesuatu tanpa belajar...sb org lain pun busy ngan kerja sendiri...bayangkan umie dan mr. hubby memang ada ilmu IT..mr. hubby kejuruteraan komputer..umie lak sistem maklumat....tp nak guna software IT agak lemah tp kalau terdesak on jer...mesti boleh diselesaikan...hehhehe....

anyway..thanks Ya Allah diatas anugerah ini....





inilah adalah doodle yang keberapa kali pun umie xtau..rasanya nak cecah 20 gak la...ada yang umie letak kat fb, blog dan x ditayang pun ada sb hodoh sgt..hahahahha...
tp..so far..kalau wat doodle utk kegunaan sendiri tu alhamdulillah...maunyer...asal ada doodle jer nak tukar header blog..tu lagi naya..jenuh aa..gitu...karang..org masuk blog kita pun kata..eh...salah masuk blog ker..hehhehe...xdalah..sajer jer gurau...

doodle ni umie tgk gambar sebenar kat majalah mingguan wanita November 2011...tp totally warna pakaian model tu memang berbeza ngan doodle umie..yang serupa adalah baju, skirt, kasut...warna pun xsama...then umie ada tambah doodle ni pakai spek..hehhehe




Monday, February 13, 2012

doodle again

Assalamualaikum....

time cuti umie suka lukis doodle ni kat rumah disambping cuba resepi baru..
ni doodle yang umie wat mlm sabtu lepas..time dekat nak tidur tu baru ada idea nak lukis..time tu gak la mr. hubby soh shut down netbook...nasib baik siap mlm tu gak..hehehe....



doodle ni versi umei pakai spek mata sb sblm ni memang umie pakai spek dan skrg pun still pakai walaupun x sekerap seperti dulu....

Saturday, February 11, 2012

Hari mencuba resepi

Assalamualaikum....

Kalau jumpa Sabtu Ahad jer..mesti ada jer resepi nak di cuba...
Hari ni tadi umie wat pizza dan apam eno...nau tau resepinya..just click pada gambar tu....


Pizza topping ayam


apam eno

Thursday, February 09, 2012

Putrajaya

Assalamualaikum....

Jom jalan-jalan Putrajaya.....


Jambatan Seri Wawasan..atau pun ada yang panggil jambatan sembilu sb dulu cerita sembilu asyik lalu ikut jambatan ni jer..sampaikan makcik umie datang dari Sarawak pun cari jambatan sembilu padahal namanya Jambatan Seri Wawasan.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Cruise Tasik

umie x pernah naik lagi..dah brapa kali dah try nak naik tp x berkesempatan..padahal kerja di Putrajaya dah nak cecah 6 tahun..Tinggal di rumah sewa dan quarter di Putrajaya dah 5 than..dan 1 tahn lagi dah start duduk rumah sendiri...

Time Belon Udara Panas bulan Mac nanti uall ramai-ramai dtg Putrajaya..mana tau dapat diskaun naik cruise ni...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Gambar yang umie nak tunjukkan ni bukan sebahagian..bukan suku tp kurang dari tu...jumlah quarters kat Putrajaya ni byk..selain tu ada gak rumah milik persendirian dan rumah duta kepada sesebuah kerajaan negera lain...dulu umie pernah menginap di Flat Hijau @ Flat Antarabangsa sb apa dipanggil gitu sb flatnya nak kata nampak hijau pun x jugak tp yang pasti..kat situ ramai gak warga asing... dan kos sewa rumah boleh thn mahal iaitu dalam RM600-700..maybe skrg ni makin mahal kot sb kalau yg fully furnished tu lagi la mahal...yang harga rm600 tu pun rumah kosong jer..dan berlantaikan simen jer...dan..kalau quarters ni ada menyediakan Rumah Transit..harga utk semalam pun murah jer..kalau nak tau lebih lanjut mengenai Rumah Transit ni just click here --- Rumah Transit BPH.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


ni pulak Masjid Putra dimana..baru-baru ni sambutan Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaaan telah diadakan di Masjid ni...Masjid kalau org bukan Islam boleh jer masuk tp haruslah menuntup aurat dan jubah khas disediakan..bukan setakat org bukan Islam jer yang pakai jubah khas tu tp kepada sesiapa yang x pakai tudung, baju singkat walaupun pakai tudung pun digalakkan pakai...takut nanti ada yang tengok x berkelip-kelip karang..hehehhe...

ok..tu jer la yer..penerangan mengenai gambar kat atas tu...hehhee
lain kali datang la bercuti ke Putrajaya...heheh

tp hari ni...umie g jalan-jalan ke Lumut, Pulau Pangkor dan Teluk Dalam Resort...
utk riki tempat berkursus ofis umie...tata....
see u next n3..okay..







Wednesday, February 08, 2012

Wild Romance

Assalamualaikum....

saper tengok...

setiap mlm rabu dan khamis
Astro KBS World 391


sekarang dah masuk episoed ke 5 kalau x silap umie..
umie tgk kat youtube dah sampai episode 9 dan 10 padahal xda sarikata pun lagi..wat fhm-fhm jer la..ada sesetengah perkataan dia sebut umie fhm la..hehhehe...


ni pasal pemain baseball dan bodyguard...
kalau nak tau lebih lanjut..tengok la...



Apam Polkadot @ Dot Dot

Assalamualaikum...

sejak akir-akhir ni blog ni dah jadi mcm blog masakan pulak dah..nasib baik x disertakan resepi sekali..hehhee..
umie x leh la tgk kalau hari cuti..maunyer ada jer la nak di try..

hari Selasa umie try wat apam polkadot ni..
1 time wat..dah lama dah teringin nak mengedot kat apam ni then hari ni baru nak wat..

org lain siap wat ladybird n angry bird pun ada ..tp umie dot ni jer mampu memandangkan pewarna dah expired..so warna merah ni jer la warna nya..hehhee



u all pernah wat...?
meh la try mengedot..hehhe


so..inilah rupanya yang dah siap..cumil-cumil jer...
rasanya pun cumil sekali ngap jer dah habis...
kira-kira..lebih dari 50 ketul umie wat...
resepi ni umie tgk kat blog Cik Tomato @ Cik Tom

mula-mula g jenjalan ke blog org lain..umie tgk semua guna susu segar...sb b4 ni mcm pernah tengok ada yang guna susu cair.. so..kat blog cik Tom ni boleh gak guna susu cair...so..umie try la resepinya...

Kalau nak tgk resepi umie..boleh klik sini---> Apam Polkadot


Tuesday, February 07, 2012

Kecewa..Roti x menjadi

Assalamualaikum...

1st time buat roti...x brapa nak menjadi..
sedih..tp alhamdulillah..x sampai nak di buang sb boleh makan lagi..cecah ngan kari ayam...hehhe
suami kata sedap....alahai suamiku...apa-apa makanan pun dia kata sedap...hehehhe


so..inilah rupernyer...hehhe


Doodle

Assalamualaikum...

Pasti ramai yang dah tahu..doodle tu aper kan..dulu pernah glamour org jual doodle ni utk cantikkan blog tp time tu umie xtau lagi apa nama kartun tu...entah mcm mana umie search gambar kartun tp keluar kartun doodle ni...

rupernyer memang byk dah org wat tutorial tentang doodle ni rupernyer...
hehhehe..lambat pick up betul la umie ni...

start dari minggu lepas...umie asyik praktis lukis doodle ni..kejap wat rumah..kejap wat org..memang payah jugak rupernyer yer..hehhe...mcm-mcm software dah umie wat..search kat youtube pun ada...

so...1st gambar yang umie publish kat fb adalah gambar kat bawah ni....hehhe

doodle ni umie lukis guna ms excel..mesti u all x percayakan kalau pertama kali dengar...
actually..kita guna shape jer nak lukis ni..hehhehe...try la wat..mesti seronok dan sepanjang hari nak menghadap benda ni jer...almaklum la..umie ni bukan ada benda nak wat pun kat rumah...
doodle yang kat atas tu adalah doodle 4 org sahabat umie termasukla umie yang pakai baju kurung pink tu...hehhehe..


ni pulak..member umie yang x pakai tudung kat atas tu nak doodle yang pakai jaket, seluar jean dan but hitam...disebabkan dia free hair..dia nak umie lukis shawl ala yuna..hahhaha...
klakar jer doodle tu kan..hehhee..umie just guna pain paint tool jer..nanti nka lukis lagi cantik untuk dia la..dia ni cikgu...



yang ni pulak kawan umie yang pakai baju oren tu...yang ni memang request pakai baju biru tp dia xtau pun umie lukis ddodle ni..
ada improvement la ckitkan..yang ni umie guna paint dan photoshop..


yang ni pulak..member umie yang pakai baju purple tu...cikgu sekolah..hehhee....


kalau nak try tu..meh la kita mendoodle...
ada 1 blog yang umie suka tgk doodlenya iaitu blog Wan Hazel
kalau nak tau lebih lanjut..try seach kat tpt lain lak k..enjoy your doodle...


Monday, February 06, 2012

1st Trial wat Pau Ayam..

Assalamualaikum....

tengah mlm macm ni nak post makanan...saper lapar..sila dtg rumah umie...hehhehe....
xdalah..gurau jer...

dah lama teringin nak wat pau...baru mlm ni tercapai gak akhirnya...
mlm ni tadi umie x makan nasi..so..plan suami nak ajak g makan kat luar tp disebabkan umie dah wat inti pau..so cancel jer la..

ni 1st time umie wat pau guna tepung blue key...
before ni pernah gak wat..tp guna tepung gandum tp x licin sgt mcm dalam gambar ni...
mr. hubby kata sedap cuma intinya kurang masin ckit la..tp sedap...
ada 8 biji semuanya...tinggal lagi 3 biji..boleh simpan utk sarapan esok pagi....



so inilah rupa pau yang umie wat tu...
resepinya umie cilok dan tanya kawan2 fb umie yang pernah buat sblm ni...hihihi....



BEST PHOTO CONTEST

Assalamualaikum...

dah lama umie x wat tag..

kali ni umie telah di tag oleh Monalea...




Syarat-syarat penyertaan simple je:


1. Buat satu entry yang bertajuk “BEST PHOTO CONTEST” by AkinAmar.

2. Letakkan banner contest di atas dalam entry korang tu dan linkkan terus ke entry contest ni.

3. Paling penting, upload gambar yang korang rasa gambar paling best yang menggembirakan bagi korang dan Lengkapkan slogan “ Saya rasa gambar saya best kerana……..”


4. Follow blog akin bagi memudahkan korang untuk mengikuti perkembangan contest ni. Tapi tiada sebarang paksaan ya.

5. Hah, korang jangan lupa pulak linkkan entry korang di ruangan komen ok.

6. Tag tiga orang kawan korang dan makesure diaorang tahu la. Baru meriah you'll. hee ^^

7. Korang dialu-alukan memberi pandangan tentang blog picisan akinamar ni. (Ini kalau rajin, tidak wajib ye kawan-kawan ;)

Tarikh Tutup Penyertaan : 03 March 2012 / 12.00pm

“ Saya rasa gambar saya best kerana semuanya happy dan sporting untuk menjadi pelakon tambahan kepada pengantin tu a.k.a bestfriend umie iaitu Quistina yang berkahwin dengan senior umie Samsi Bahrin..”

saya nak tag:


hadiahnya adalah LOMO



Sunday, February 05, 2012

Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...selesai gak perarakan sempena Maulidur Rasul hari ni...

Pagi tadi..seawal sblm kul 6 umie dah sampai kat masjid Putra..time tu org memang dah ramai gak yang masuk sb nak menunaikan Solat Subuh kat situ...


gelap lagi kan..

time ni..umie sorang jer yang sampai awal utk kontijen ofis umie..


ni adalah kontijen ofis umie..pakai baju warna hijau..kalau ikut que perarakan tu nombor 6..
umie cari mr. hubby umie tp x jumpa la pulak...hehhehe

ni pulak gambar sipi jer wajah..
Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah
nampak x u all..kalau x nampak maksudnya u all masih xkenal lagi wajahnya..kan..kan...hehehe

ni pulak wakil wanitanya...ni yang sekali duduk ngan umie kat balai/khemah depan pintu gerbang tu...

ni pulak..time nak balik, sempat lagi umie ambik gambar puan-puan ni....



dan..sebelum balik..sempat lagi minta mr. hubby snapkan gambar umie..hehhehe...
punyalah ramai org kat situ...

ni xleh lupa...peace...
kali ni umie terpaksa pakai spek mata sb nanti xleh nak cam org..
dimaklumkan bahawa, umie x pakai kanta lekap..so..pakai spek pun kdg2 jer..hehhe...

peace no war...

semoga dengan sambutan ni..kita sentiasa dilimpahkan rezeki..amin....




Salam Maulidur Rasul

assalamualaikum...


Salam Maulidur Rasul untuk semua blogger...
hari ni umie join sambutan Maulidur Rasul Di Masjid Putra, Putrajaya..alhamdulillah, buat pertama kalinya umie dan mr. Hubby ikut program ni...

ni pun d berada di Masjid Putra dan mr. Hubby kat Mssjid Sultan Mizan atau Masjid Besi..yg lelaki ikut perarakan tp yg perempuan lak just tunggu di Masjid Putra...

semoga dgn sambutan ni...kita semua akan lebih dilimpahkan rezeki dan doa dimakbulkan...amin...

Friday, February 03, 2012

Testing..

Assalamualaikum...

inilah epal real..then di edit..
skrg tgh blajar sesuatu...

tunggu.......

Thursday, February 02, 2012

Apam Coklat...

Assalamulaikum....

Sejak akhir-akhir ni umie asal cuti jer..ada jerla resepi yang nak di try...
hubby umie geleng kepala jer kalau dia tgk umie beli brg nak masak-masak...
sampaikan dia cari alasan x nak singgah kedai la...dah umie ambik brg tu..dia letak balik la...hehhe...yerlah..buat-buat..last2 nanti mr. hubby gak yang habiskan..hehehe..

malam tadi umie wat apam coklat..
sungguh seronok sb apamnya naik mcm pipi umie yang bolat ni..hehehhe...


nilah 1st apam yang umie wat...
senang sungguh jer resepinya..ni pun ada member kat fb yang bagi resepi ni..hehhe

saper nak?

umie ada letak coklat chip dalam apam ni..makin la rasanya sedap..

apamnya kurang manis tp dah letak coklat chip dalam tu..cukup rasa..manis pun sedang-sedang jer...




Jemput makan...

mr. hubby n umie ada bawa apam ni g ofis hari ni...



Wednesday, February 01, 2012

Selamat Hari Wilayah dan Karipap untuk Sarapan Pagi

Assalamualaikum....

Selamat Hari Wilayah u all....

Hari ni bgun agak lambat ckit....tp sempat lagi goreng karipap untuk sarapan pagi...
karipap ni umie wat mlm tadi...
dah 2 kali dah guna resepi yang sama ngan sblm ni..tp kali ni puas hati sb dapat tunjuk ajar dari puan punya resepi iaitu kak Hasue....u all terjah la blog dia..byk resepi sedap, menarik dan senang nak try....thanks kak sue...


karipap ni umie kelim sendiri sb kalau guna acuan tu..kejap dah terbuka balik...



disebabkan umie x beli lagi ayam...umie ust guna inti kentang kari jer..tp letak la perasa kiub ayam..sedap jugak...hehhee



minum lak ngan air milo...sedap...

tak rugi try resepi tu u all..u all klik jer pada nama Kak Hasue tu..umie dah siapkan link ke resepi ni...

selamat mencuba...