Follower

Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Sunday, January 29, 2012

Murtabak Maggi

Assalamualaikm....

Blog ni mcm dah jadi blog nak tunjuk makanan jer kan...dah xda benda lain nak dicerita..hehehe..
xper..u all cuci mata dan layan jer la yer

petang ni tadi...umie x tido wal hujan..astro lak x leh nak on sb tau jerla time hujan..nak tgk pun xleh...so..perut pun sejuk..nata diisi..rumah umie bekalan dah habis dlm freezer..ingat nak g beli brg hari ni tp x jadi...so..hubby layan tido la jawabnya.

kat dapur hanya ada maggi dan telur..so..apa lagi..nerai wat murtabak maggi jer sb lama dah x makan kan...so..u all..layaaaannn......



so..inilah hasilnya jemput makan....



Pavlova

Assalamualaikum...


Minggu lepas..umie ada try 1 resepi ni..
namanya Pavlova..
kalau u all search kat internet...garenti terliuq mcm tu gak la kes umie..tu ada member ofis beli pavlova ni..harganya RM75.00..besar gak la...rasanya saiz dalam 9" gitu la..

so..ada member ofis sorang la..bagi resepi yang dia p search kat internet suh umie try..apa lagi...so minggu lepas umie dah menerainya....
inilah hasilnya...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
rasa segan lak nak tunjuk....hehhehe

.
.
.
.
.
.
.


so...inilah hasilnya...ehehehe...
actually...kalau ikut resepi asal 1 jam nak bakar..tp mcm x lojik jer..last2 umie try n eror jer la...mula2 buat tu...kalau xreti memang sedikit hangus...tp alhamdulillah..umie berjaya membuatnya..
rasanya manis-manis..tp umie still failed nak wat topping dia sb umie guna wipped cream..masuk peti..mcm cair lak cream nye..nak kena try lagi ni...
bahannya so simple...gula, telur n esen vanila...jer...

so..kalau nak try tu..search la kat internet yer..bk version pavlova ni...resepinya pun byk....hehehe

selamat mencuba..





Akhirnya siap jugak....

assalamualaikum...

alhamdulillah..siap header utk blog umie ni..simple jer..1 mlm jer boleh siap..cuma idea jer yang xda sampai makan masa gak tu...

just a simple header..umie still nak guna ...
warna pink n masih dikekalkan...

so..yang atas tu header baru blog umie...hopefully lepas ni..rajin-rajin la update blog...insyaAllah....

Thursday, January 26, 2012

My temporary header

Assalamualaikum...

dah mlm-mlm gini baru nak publish n3...
actually..umie sibuk ckit..bukan sibuk pasal kerja kat ofis byk tp sibuk kerja sendiri jer...hehehe...

now..kalau u all perasan..umie dah tukar header baru blog ni...
ni just untuk sementara waktu jer la..sementara tu umie nak wat header yang lain....so...
header lama umie dah tukar ke header yang baru...


yang atas ni header lama umie..bg ni guna photoscape dan picasa jer...



ni lak temporary header jer...
umie still kekalkan ayat yg sblm n...tp nak create yang baru ni..kena fikirkan ayat yg sesuai lak yer..samada nak kekalkan atau nak buat yg baru...
yang ni umie wat guna photoshop..


so..tunggu jer lah yer...nanti umie update lagi k...

Thursday, January 19, 2012

bunga rose riben

assalamualaikum....

saper suka bunga rose? sila angkat tgn...hihihi..

ok..direct to the piont...umie sekarang minat wat bunga ros menggunakan satin ribbon...last week..sajer je tgk youtube then..nampak la pulak cara wat bunga rose riben ni...actually dah lama dah benda ni wujud cuma umie xda minat lagi sb nampak mcm susah jer..tp actually nak watnya senang jer rupernya...suka...suka..

dah byk umie wat sebenarnya tp....hehehe..umie bagi kat member ofis..now umie tgh wat riben kecik warna hitam untuk tempek kat baju jubah...ermmm...rasanya lama lagi la nak siap baju tu..



ni brooch umie wat...actually jarang nak pakai brooch kiri kanan kat bahu melain kan kalau pakai shawl



ni pulak brooch gak..ni yg umie ada bagi kat kawan ofis...




ni pun sama gak..byk bagi kat orang jer..hehehe





ni pulak ume baru wqt mlm tadi n dah pakai dah utk kerja haru ni...

so..kepasa sesiapa yang nak blajar wat tu..carila kat youtube yer....hehehe

Tuesday, January 17, 2012

makan lagi

assalamualaikum...


seharian x buka blg tp meronda ke blog org lain..apakah? sedikit kelemauan untuk mengupdate blog hari..ni pun tunggu nak tido ni...nmmlm ni nak tido awal la..lepas isyak nak tdo terus..penat..

semalam kan payday..apa lagi..umie g pawmr. hubby g makan ayam penyet kat wong solo..ahad ri tu paw dia makn tomyam poktek..hari tadi pun balik lmbat ckit..nak kasak pun dah x larat..so..bungkus nasi goreng jer la..hahaha..




dah lama benar jer rasa x mkn ayam penyet ni..rasanya dlm 2-3 bln gak la sb skg dah dok jauh ke banting kan..so..nak kebangi tu mcm jauh jer nak g...so ptg semlm balik kerja terus g bangi...so..kalau sesiapa terliur tu..umie xnak bertanggungjawab k..u all semua dah dewasa..gla eli sendiri....hehehe...

Monday, January 16, 2012

Aktiviti hujung minggu

Assalamualaikum...

dah 2 hari xberblogging..entah kenapa..umie nak post guna blogger-droid tu ada problm la pulak..padahal nak wat auto publish tp x boleh..ermmm..entah la labu..so..kena la umie posting guna blogger biasa yng umie biasa pakai tu...

minggu lepas umie cuti hari jumaat balik BP...tp petang jumaat tu terus balik banting,alasannya nak kmas quarters tu sb x hbis kmas brg lagi tp memandangkan badan penat..duduk rumah jerla..kalau dah dok rumah munyer kerja menternak badan dengn berjaya...mula2..umie masak utk makan tengahari sb bgun lambat..then terus masak utk mkn tengahari



inilah menu yang umie masak utk makan tengahari tu..simplekan...hehe..Kari ayam n ikan kembung masin..


sebelah petang pulak umie mendonut lagi..dah 2 minggu ni umie asyik wat donut jer..hehe..umie wat 2 bentuk seperti kat atas tu..




hari ahad lak..sb dah terlebih rajin..makan tengahari kat kedai sb dah alang-alang nak g nilai 3..so,pergi jerla makan kat kedai...hehehe...so..itu jerla makanan umie masak utk hjg minggu..lepas ni umie nak cerita lak pasal hobi br umie k...hehehe



Friday, January 13, 2012

Minum petang

Assalamualaikum...

Sejak umie kerja kerajaan n wat kerja lak duduk jer.. So berat badan makin bertambah la jugak.. pagi, tengahari, petang, mlm.. Xpernah nak skip.. Itu 4 thn yang, dulu, la.. Tp sejak thn 2011 umie kdg2 skip gak makan tengahari memandang selepas mengkaji berat badan yang naik melampau dan mendadak.. Heheh.. Ada sedikit keinsafan nak kontrol makan kat situ la.. Haha.. tp kau dah sekali makan tu mcm x hingat jer sumbat makanan.. Hehehe

utk azam dan matlamat thn baru ni umie nak turunkan berat badan.. nak kayuh basikal n main pingpong selepas balik kerja.. Tp...... Sekarang dah masuk bulan 1 tp x start pun lagi.. Makna xberapa nak insaf la ni.. Hehe

petang semlm lagi best.. Ada lak wat minum petang.. Masing2 pesan segala cucur, murtabak, cendawan goreng.. Nasib baik air x wat.. Kalau x memang complete dah tu.. Mcm rasa kat rumah lak ada aktiviti makan gitu.. tp seronok.. Nasib baik la awal thn gini xbrapa nak busy.. so.. Mana lahberat xnaik kalau dah makan gitu kan.. So.. U all layan jerla makanan kat bawah tu yer..

Actually hari ni umie cuti.. Rasa nak g makan soto n cucur keledek kat Pt. Yaani yer ni.. Kat situ soto sedap... So.. Itu jerla utk setakat ni yer..






Published with Blogger-droid v2.0.3

Thursday, January 12, 2012

::KFC Krushers full of real bitz::

Assalamualaikum...

Hari ni... Meh nak wat u all terliuq awal2 pagi.. Saper pernah minum yogurt kfc seperti umie tunjukkan tu..

umie xberapa pasti lak bila la kfc start wat air tu.. Ni pun umie beli time g Tesco Nilai ahad lepas.. Krusher niada byk jenis.. Ada jenis yogurt (blueberry blast dan strawberry banana) Kalau jenis classic ada kookies n kream dan mocha krunch.. Dan akhir sekali sparkles airnya lemon fresh fizz dan sunset surprise..

Umie hari tu beli strawberry banana.. sedap gak.. Rasa gak la masam manis strawberry n banananya tu.. Kalau nak rasa tu g lah order kat kfc yer.. Ni umie wat iklan x berbayar utk kfc jer.. Hehehe


Published with Blogger-droid v2.0.3

Wednesday, January 11, 2012

Xtau nak letak tajuk apa...

Assalamualaikum...

Ni aktiviti hujung minggu umie.. Kalau hari sabtu biasanya x kuar rumah.. Aktivitinya makan, buat kuih ker, masak-masak, kdg2 hari sabtu kluar g barang n ahad dok rumah dan begitu gak sebaliknya kalau sabtu x kuar rumah, ahad lak keluar.. Xleh rasanya nak duduk terperap di rumah 2 hari waktu cuti.. Lagilah kalau ada org yg nak drive.. Kalau mr. Hubby g outstation tu lain la pulak kan.. umie rajin=malas kalau drive ni..

So kalau x keluar rumah, umie n hubby biasanya menonton dvd ker.. So, sabtu lepas 2 dvd umie n mr hubby layan.. Last2.. Tv lak layan ktorg.. Mula2 just tgk kat laptop jer n then disebabkan cerita tuada HD.. So sambung lak guna HDMI ke tv.. Almaklumla.. Dvd player bkan HD tp tv ada HD, so.. Terpaksalah sambung guna wayar HDMI.. sblm tulah, kalau u all tgk gambar tu.. Besar gabak icon.. Hehehe..



Tuesday, January 10, 2012

myMetro | ‘Aduh! Galaxy lesung batu’

Assalamualaikum..

Hari ni umie berkempen bc news onlne tiap2 hari.. Ada news hari ni menarik perhatian umie..
Kerana keghairahan sgt nak guna hp canggih manggih n nak sgt beli yg murah tp risikonya tinggi.. Kesian punada n nak tergelak pun ada sb hp tu dah ada nama GALAXY LESUNG BATU...




myMetro | ‘Aduh! Galaxy lesung batu’

Monday, January 09, 2012

Sana sini semua bercerita...

Assalamualakum...

minggu ke 2 dalam tahun 2012...
sungguh menakjubkan..rasa..mcm tahun ni ada kelainan dari tahun lepas...tp x begitu sure sebenarnya..xper-xper,,ada masa lagi nak mengkaji..

hari ni 9.01.2011...
sana sini situ sinun..semua org bercerita..
dah pada hari ni umie boleh pulak rasa nak bukak news...
utk pengetahuan u all..kalau di kira dengan jari..dalam 10 jari tgn umie ni..xkan habis kalau nak kira umie ni baca newspaper...

sy pembaca news yang limited...
entah la...mcm x minat lak nak baca..kalau berita tu tengok la..
nak kata umie ni x suka membaca...umie suka baca...bukan baca berita yer..hehhehe..umie suka dengar berita..hehhe..kalau dibandingkan dengan mr. hubby...semua news online dia baca...kalau dia buka jer internet..baca news...

yang paling menarik perhatian umie nak baca news hari ni adalah pasal kes Datuk Seri Anwar Ibrahim tu...memang liputan meluas...
umie xnak la komen byk2 sb memandang kita ni x tengok apa yang berlaku sebenarnya...so..diam-diam jer la..kang terlepas ckp dah jadi fitnah lak nanti..dah jadi dosa besar...bak kata mr. hubby...dengar jerla keputusannya..so..xyah nak mengulas panjang-panjang...

actually..umie xla mengikuti sgt pasal kes ni..sb nak kata xnak ambik tahu pun yer jugak...nanti..karang terlebih ambik tahu kang jadi menokok tambah cerita pulak...

so...itu jerlah umie nak celoteh hari ni yer...
terima kasih kerana sudi membaca...

sekian....



Saturday, January 07, 2012

Donut 2kali

Assalamualaikum


Hari ni.. Masa umie byk dihabiskan di dapur jer.. Dan hari ni dah byk kali gak umie update blog mcm dah xda kerja kan.. Huhuhu.. Gambar kat bawah ni adalah donut yg umie buat hari ni.. Actually umie memang minat makan donut.. tp kdg2 xsedap kat tekak umie.. Lagi pun wat donut ni senang jer sb lagi pun umie xsukat semua bahan tu tp ilut dan umie jer... Hehe... Boleh? Skrg ni umie tgh masak untuk makan mlm yng simple jer.

Nasi putih
tomyam sayur
ikan kembong goreng
tempoyak cili

Ok, umie xsabar dah makan ni.. Chaw dulu yer..










Coklat dan coklat



kalau wakt cuti.. Lagilah kalau x kuar rumah.. Kerjanya hanya menambahkan berat badan jer.. Sambil menonton movie.. Surfing internet.. Tgk resepi n mencuba resepi baru.. Itulah kerjanya.. So.. Umie tgh baring.. Xtau nak wat per dah ni..

Homemade karipap by umie sapidah




assalamualaikum..

dah beberapa hari dah suamiku ckp nak minta buatkan karipap..
Rasanya dari bulan 11 hari tu dah..
So, mlm tadi dah watkan karipap untuk dia.. So, itulah hasilnya..
kalau nak resepi umie update kemudian jer la yer tp kalau ada org request dan umie nak berterima kasih kepada owner resepi tu nanti...

Friday, January 06, 2012

Langkawi Cable Car

Assalamualaikum....

Sebelum umie berceloteh lebih panjang..nak maklum bahawa n3 ni agak panjang kerana byk gambar jer..heheh...boleh..memandangkan selama ni umie jarang nak letak gambar..so..kali ni byk lak umie letak...well...tengok n layan jer lah yer...hehhehe

Lepas jer balik dari kedai minyak gamat tu..we all terus terjah ke Langkawi Cable Car..
x pernah umie nak mimpi nak naik cable car kat sini..rasanya mcm cukup la naik cable car kat Genting sb dah gayat...
uimie turun jer dari bas..terus..masyaAllah..tingginya...tangan kaki dah menggeletar dah..rasa mcm jalan dah laju tp lambat rupernya kaki ni melangkah sb dah kecut perut..
kalau kali ni x naik..ada peluang ker lain kali nak naik ke sini sb ni lah kali pertama umie jejakkan kaki ke Langkawi..dan planning nak g Langkawi dalam planning thn 2012 ni bersama mr. hubby...

Perasaan x gondola tu..umie tengok dari kawasan luar kat parking bas tu pun umie dah kecut perut tau..belum lagi naik..tp wat muka happy jerla..xnak la tunjuk muka nervers..hehhe

see..umie dah ada kadnya..
setiap org di charge RM15.00 per head n 1 gondola 6 orang boleh muat


haruslah bergambar ngan kad sb bukti nak naik..heheh

inilah wajah yang kaum wanita yang berani nak naik...sb apa ada yang gayat terus xnak naik...


ni time nak naik..boleh control lagi muka tp kurang senyum la sb oo..nevers beb...
sebelah kanan umie tu Maizatul n kiri tu Penolong Pengarah umie...Puan Zahnan namanya..1 kepala semuanya...
inilah permandangan stage 1..we all lalu jer sb kalau dah stop kat stage 1 ni..susah lak nak naik ke stage ke 2 sb org terlalu ramai...

ni pulak permandangan stage 2..
ni stage paling atas sekali...

ada berani nak tengok bawah?
ooo..please la..scary okay..umie just hulur camera jer nak ambik gambar ni..tp permandangan cukup cantik..subhanallah...memang cantik..
ingatkan sampai atas nak tengok Tanah Besar..tp semua dilupakan sb dah tak ingat nak wat aper..ingatkan boleh cool..tp hanya TUhan jer yang tahu perasaannya ngan angin kuat lak tu...

so..inilah wajah yang berjaya sampai ke atas ni..nak ke tepmat ni..kalau ada yang sakit lutut, sakit tumit, dan segala yang skit..bekal la minyak angin..sb lepas naik turun bukit kat sini garenti sakit segalanya..mana xnya..entah barap ratus anak tangga kena naik n turun...oo..menguji kesabaran betul..kejap-kejap tanya...jauh lagi ker? bila nak sampai ni...? mula2 turun tu ok la..boleh lagi gelak tengok org semput nak balik ek stage 2 tu....sekali dah nak balik tu..ambik ko..semput jugak tu..afif sorang jer lelaki time tu..dia ngan bakal isteri dia tu..boleh lak kejar kitarg 4 yang naik dulu..oo...memang mencabar..tp salute kat EO umie Pn. Faridah sb berjaya jugak sampai kat atas ni...

gambar single harus ada..so jawapan utk gamabr yang sblm ni dah terjawab kan...
kat mana umie bergambar...

ok..ni lak gambar time nak turun balik..time kat stage 1..gondola tiba-tiba berhenti..angin kuat..
time tu..masyaAllah...lagi kecut perut..dengan ketinggi mcm tu..n..belakang umie tu lak memang dinding gunung tu..
u all tengok la muka lepas gondola tu stop..sempat lagi ambik gambar time cuak..mata dah jadi butang sb takut..


so..ni lah pengalaman paling best umie bersama cawangan umie..hopefully..thn 2012 akan wat trip lagi tp mb ke tempat lain lak...

Thursday, January 05, 2012

Lawatan ke Cawangan Ofis n Kedai Minyak Gamat

Assalamualaikum....

Semasa di Langkawi...we all sempat lagi menjengah ke Cawangan ofis di Langkawi..
masa lawatan tu xramai org kat ofis...so lawatan just singkat jer..actually nak jemput pegawainya makan malam...dah berborak-borak ckit..then we all nak beransur dan sblm balik tu...harus la mengambil gambar dulukan...hehehe...wajib tu...

so..inilah wajah we all..hehehe...



Kalau dah sampai ke Langkawi ni xsah rasanya x g kedai minyak gamatkan...heheh...
so balik dari ofis tu we all singgah kejap di Kedai Nusantara Maju utk beli minyak gamat..umie x beli pun sb stok minyak gamat banyak lagi sb sblm ni mr. hubby pernah order kat kawan dia time g Kedah hari tu...


ada sesiapa yang x pernah tengok tongkat ali??
rasanya umie baru 1st time tengok tongkat ali ni...besar gak batangnya...



ni pulak botol minyak gambat yang terbesar yang umie pernah tengok...kalau 1 kampung pakai minyak gamat ni pun xkan habis punya..hehehe...sayang betul..umie dah masuk dalam bas..n bas nak gerak baru terperasan botol ni..kalau x ramai-ramai turun nak bergambar ngan botol ni...heheh..

okaylah next n3 ada lagi pasal Langkawi tau..u all jgn jemu dulu sb umie ada pengalaman menarik nak kongsi ngan u all lepas ni okay...


Tuesday, January 03, 2012

Seronok bergambar...

Assalamualaikum...

umie suka sgt bergambar...dan suka gak ambik gambar org...
so..time kursus di Langkawi hari tu...Afif yang jadi mangsa umie...asal dia pegang kamera umie..mesti minta dia ambikkan gambar umie..hehhee...dan mcm2 gaya jer nak wat...

ni time tgk buat perbincangan pun sempat lagi...

ni wat aksi tabik sb teringat zaman kerja PLKN dulu..dulu kalau ada waktu perbarisan tu..ada gak la aktiviti belajar kawad dan tabik pun kena betul..


ni aksi apa pun xtau...main bedal jer labu...hehe..lepas tu gelak-gelak..mcm seronok pulak...hehhe

dan yang ni paling suka umie wat...terpengaruh ngan cerita korea la ni...org korea kan suka wat peace gitu..sampaikan EO umie pun dah terikut-ikut wat peace...hehhehe
yang penting happy....




p/s: hopefully...thn ni umie dapat update blog setiap hari....

Monday, January 02, 2012

Sunday, January 01, 2012