Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Monday, March 26, 2012

Makan-Makan di Labuan

Assalamualaikum.....

dah beberapa munggi tergendala nak update blog..sampaikan mr. Hubby tanya...bila nak update blog...sabarlah wahai suamiku...ni nak update la hari ni....

cerita g Labuan hari tu x hbis lagi...ada 1 n3 umie x publish n karang lagi...ni baru nak karang la ni...sungguh kemalasan dan kelemauaan melanda...n3 ni pasal makanan yang umie makan time di Labuan hari tu...dah basi dah makanan ni...hehehe...




1st day umie sampai Labuan, mlm tu mr. Hubby g ajak umie makan kat Anjung Ketam...sungguh sedap..thump up...umie memang suka ketam...nama jer Anjung Ketam tp u all blh gak order jenis seafood yang lain mcm ikan,udang dan sewaktu ngannya la...heehe...

sedap tau ketam tu..ni ketam masak pedas...

1kg ketam masak pedas ni dan 2 org mkn...umie dan mr.hubby makan sampai hbis...licin...



selain tu, order udang pun 1kg gak...masak butter prawn dan udang goreng tepung...memang meveles la...

rasa makan kat rumah jer...kalau balik kampung umie memang sorga dapat makan seafood byk2....


ni namanya kuih tau sa piang...
kat kampung umie panggil kuih pia atau kuih lieng...


inti kacang merah
biasanya kedai cina biasa buat..ni org melayu Labuan jer yang buat..


malam last di Labuan..umie makan di Manja Rasa..makan stimboat..1 kepala..umie pun x ingat brapa...rasanya rm20-25 kot..hehhe...lupa lak dah..dah namanya org lain yang bayar kan..kalau tidak saper lagi nak bayar..mestilah mr. hubby..hehhe



kat sini mlm tu x ramai..
adalah beberapa buah meja jer yang ada...
mkan udang, ketam, ayam dan daging...


dan mlm tu jugak ada kejadian yang berlaku...
ribut..angin kuat..dah la tempat ni luar dari kawasan pantai...nak masuk ke laut ckit...
nasib baik la tauke kedai tu...cepat2 pasangkan radio org ngaji..lebih kurang 1 jam gak la angin tu...ngeri pun ada..pinggan mangkuk melamin tu melayang sampai kena muka mr. hubby..hhehehe...tp walau pun begitu still di teruskan aktiviti makan tu..hehhee...

oklah..tu jer la umie nak publish hari ni..
memangdangkan dah lama umie x wat n3..sibuk, menyibuk dan kemalasan semua ada..baru hari ni dapat hidayah nak wat n3...hehhehe....


Tuesday, March 06, 2012

Kompleks Sukan laut Antarabangsa, Labuan

Assalamualaikum....

x banyak tempat umie g kat Labuan..oleh kerana hari panas yg agak panas...so..memang membataskan pergerakan nak g jalan-jalan..padahal..tempatnya dekat2 jer..

hari ke 2 umie di sana...umie g ke Kompleks Sukan Air Antarabangsa ni...
nak g tempat ni senang jer..x jauh pun dari Ujana Kewangan tu...
dan tujuan ke situ sebab nak g booking tempat makan...
memandangkan kakak tempat makan tu kata boleh dtg jer sb x ramai org..so no need la nak booking bagai...




nilah rupa pantainya...ada gak org mandi...budak kecik lak tu...berani betul..



ni pulak..pada hari yang sama ada pengantin wat kenduri kat situ..ruper-rupernyer...ada budak ofis yg wat kenduri kat situ sb pemandu ofis kat Labuan tu yg bagi tau..



hehheheh...puan punya blog harus ada....pakai lak baju lengan panjang..panas terik..kul 12 tghari time ni...matahari memacak kat kepala....gagah jugak nak ambik gambar..dah la ayung pun xda...mengikut sumber yg boleh dipercayai...kalau siangnya panas melampau...pasti mlmnya hujan....memang betul..malam tu hujan..dan ada cerita yg umie nak bagi tau....



so..inilah lah tempat makan steamboat yang umie pergi mlm tu..adan ada satu lagi tempat steamboat yang org Labuan cadangkan di pekan Labuan..kalau x silap umie..namanya Deep Sea...yang umie pergi ni namanya Manja Rasa....

so..next n3..umie nak wat n3 pasal makanan lak yer...

tunggguuuuu.........



Monday, March 05, 2012

Sunset @Pantai Batu Manikar, Labuan

Assalamualaikum...

Satu pengalaman menarik di Labuan adalah menunggu matahari terbenam...
Labuan ni dikelilingi laut..so..sepanjang perjalanan pesisir pantai tu boleh singgah ambik gambar...

Hari pertama umie di Labuan...umie dah g tengok sunset kat Pantai Batu Manikar...xda orang pun..adala beberapa org..tp rasanya org local kot sb dia g mandi..then ada sorang ni main papan luncur air tu..tp memandangkan ombak x kuat..so..baru naik atas papan tu dah jatuh...hehhehe




ni umie tengah duduk relax kat pantai tu..



ni siap ambik gambar lagi..penat gak jadi model untuk kamera sendiri..hehhee



umie suka tengok view belakang tu...actually..yg kat belakang umie tu timbunan pasir dan dahan kayu yang dah mati dah...



so..inilah ruper sunset tu...cantik kan....subhanallah..


nota kaki:
kampung umie pun ada pantai gak..10 minit jalan kaki dah sampai tp xpernah pun nak g ambik gambar..hehehhe...then..kalau dah duduk kat pantai tu...tau-tau jer la...kena gigit oleh..apa nama sejenis serangga yg banyak kat pantai tu...masyaAllah...Tuhan jer la tau gatalnya lepas kena gigit..merenyam...huhuhu

Sunday, March 04, 2012

Taman Burung Labuan

assalamualaikum...

now umie kat sibu airport..nak balik KL dah..lagi pun nenek umie dah kuar dari hospital...dia homesick..asyik kata nak balik rumah ker...kesian lak umie tengok...

so, hari ni umie kena balik kl gak sb apply cuti for 4 days jer...esok dah start keja balik dah...

ni..umie nak sambung balik n3 tim umie kat Labuan ri tu...boleh..kalau x blh pun umie nak cerita gak..

pada hari yg sama selepas jer melawat muzium chimney tu umie g pulak ke Taman Burung Labuan. Mcm rombongan sekolah pulak...mcm la KL xda...tempatnya lebih kurang mcm zoo tp khas utk burung jer la... Bayaran masuk rm3.00...tengahari buta masuk zoo..panas giler..Labuan memng sangatlah panas...byk2 negeri umie pergi...Labuan yg plg panas..then Miri pun panas gak yg boleh menyebabkan sunburn...



see...betulkan umie kat Taman Burung Labuan...ada beberapa gamba yg umie nak tunjuk kat u all...




ni burung ostrich...besar..kalau dia lipas guna kepak dia tu mesti pengsan...hihi





ni pulak helang...besar gak..cantik bbulunya. Warna seakan akan warna kelabu kalau x silap umie helang laut kot..cingat lak dia tulis apa kat papan tu...




ni pulak burung hantu...mata memang bulat giler tp cute..umie tenung gak mata dia tp matanya x kelip pun..last2 umie x berani nak tengok dah..




burung enggang...garag betul..umie berdiri kat tepi sangkar dia..dia mcm marah la pulak..hihi..tu yg dia bertenggek kat besi sangkar dia tu...




ni tiung emas...padai menyanyi sebut hello...hai...assalamualaikum dan boleh lagi tanya kita dah makan ker belum... Mr hubby kata mcm nak pelihara jer burung tu...hihihi...dulu rumah umie ada pelihara burung gak tp burung gagak la...




saper x kenal burung ni kan..nilah merak..tp time umie sampai situ dia xnak tunjukkan ekor dia lak...






ok...tu jerlah umie nak update hari ni...cuaca di sibu hujan...jgn la flite delay lak hari ni.......




Saturday, March 03, 2012

Cuti emergency balik kampung

Assalamualaikum...

now, umie di kampung...emergency balik sarawak sb nenek sakit...tulah satu-satunya nenek umie yang tinggal...dia adalah mak kepada mak umie..

dah tua dah....badan pun x larat dah..then umie pun dia x kenal..dia asyik geleng kepala jer...

umie masuk jer ofis hari selasa setelah bercuti dari Labuan hari isnin hari tu..awal pagi umie dapat call dari mak minta umie kalau boleh balik kpg jenguk nenek...so umie inform pegawai umie then nak minta cuti 3 hari..in the spot umie apply cuti kat hrmis dan terus beli tiket online kat AA...nasib la kalau tiket mahal...nak wat mcm mana...terima jer la walaupun mahalkan..tulah pengorbanannya kalau dok jauh dari keluarga...

cerita pasal percutian umie ke Labuan xhbis lagi...nanti la umie update lagi k..lagi pun esok umie dah balik KL dah...kesian lak tgk suami umie tinggal sorang2..anyway, thanks to my hubby sebab memahami..