Follower

Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Thursday, June 23, 2011

IKEA lagi....

Assalamualaikum....

Alhamdulillah...
sblm mak umie balik ke Sarawak..sempat lagi umie bawa dia jalan-jalan ke IKEA...


see..memang kat IKEA kan..hehehhe



sampai jer IKEA terus makan...
dah byk makanan umie soh mak umie try...makanan indonesia, makanan org putih, makanan arab pun dah..makanan org Thai pun dah..hehehe..puas hati tgk mak makan...



hehehe..sempat lagi landing..mcm best jer kerusi ni..hhehe


ni pulak try peluk bantal then terus mr. hubby snap gambar..hehehe

seronoknye kalau mak ada kat sini...skrg rumah umie dah sunyi...tinggal umie dan m. hubby jer kat rumah skrg ni...


Wednesday, June 22, 2011

FM dari Holland

Assalamualaikum...

yahhhhooo..umie dapat lagi FM dari oversea...
FM ni boss mr. hubby bagi..satu bahagian mr. hubby dapat...

skrg umie dah kumpulkan FM dari Ukraine (boss mr. hubby bagi), Spanyol (kawan mr. hubby pergi sana) dan yang terbaru ni dari Holland...



FM dari Holland

Tuesday, June 21, 2011

PUSRATU bukan PUSPANITA

Assalamualaikum....

tiap-tiap pagi sampai ofis..umie biasa buka radia IKIM...
on jer kereta memang akan buka radio IKIM sb mr. hubby suka dengar kisah-kisah zaman nabi dulu...sb kisahnya bersambung-sambung...

so..sblm umie wat n3 ni umie ada dengar iklan mengenai pusat rawatan ni..
pusat rawatan ni x menggunakan ubat langsung pun..
jenis-jenis penyakit yang boleh diubati adalah seperti:

cth : slip disc/saraf tersepit, scoliosis/tulang belakang bengkok, kebas-kebas kaki/tangan, bengkak kaki/tangan, kekakuan anggota badan, resdung/sinus, alergi/kegatalan kulit, tonsel, polip, epilepsi/sawan, asma/lelah, pernafasan, terseliuh, penumbuhan otot/badan tidak seimbang, tekanan darah tinggi/rendah, kencing manis/diabetis, buang air kecil tidak lawas/kerap, buang air besar tidak lawas/kerap, buasir dll... (diagnosis dahulu)





so kalau nak tau lebih lanjut...click jer kat banner kat atas tu ye...
sekadar berkongsi....mana tau ada sesiapa yang nak g berubat....
semoga Allah swt menyembuhkan penyakit kita semua...amin....





Balik Batu Pahat

Assalamualaikum...

Rasanya last 2 month ada balik BP..tp xda jumpa durian pun sb bukan musim tp padahal kat KL dah nak habis dah musim duriannya...

then awal bulan 6 hari tu balik BP...
sgt sorga sb dapat makan durian org jual kat Bindu..

biji duriannya kecik2 jer..dan sgt sedap...duria kampung...
ada 9 bijik..dapat rm50.00..murahkan..semua isinya elok2 belaka..hehhehe

balik dari BP..keesokan harinya singgah Ayer Hitam..



cuaca x brapa nak elok..hujan renyai2..bedal jer la.bawa mak umie jalan-jalan kat ayer Hitam tu...
terjumpa lak Pak Amit ni..
apa lagi..mak n makcik umie ambik peluang ambik gambar bersama Pak Amit la..hehe
org keliling tgk jer...dah la muka Pak Amit ni menyengeh jer..hehhehe



Monday, June 20, 2011

Nasi Ambang (Ambeng)

Assalamualaikum....

panas..panas...aircond xda ni..masuk jer ofis rasa sunyi sb xdgr bunyi aircond...
Jumaat umie cuti...bawa mak jalan-jalan Putrajaya..
mak umie dah balik Sarawak dah Sabtu lepas..
sunyi jer rumah..3-4 kali gak mak call tanya khabar..masak apa?..buat apa?
rindunya kat mak..

ok..lah x nak cerita sedih-sedih..sob..sob..

so...now..u all biasa makan nasi ambangkan..umie pun biasa gak..tp biasa beli yang dalam bungkus jer..hehhe
tp kali ni..umie makan dalam dulang...
byk giler..mcm mana nak habiskan ni....

hari tu balik Batu Pahat...singgah g kenduri arwah bapak mertua adik ipar..
excited giler tgk nasi dalam dulang sb 1st time tgk kan..hehe..
tp Tuhan jer tau nak manghabiskan tu mcm mana...walaupun hubby umie tu jenis pemakan tp x habis gak sb byk sgt..then x habis..bawa balik jer la...

selain dari nasi dalam dulang tu..ada lagi kuih muihnyer..yang we all dapat habiskan adalah lengkong(agar-agar), tembikai dan bubur tu jer..hehhe....

u all ada bran nak habis kan nasi tu????



Friday, June 17, 2011

Kolam Air Panas Gerisik, Muar

Assalamualaikum....

hari umie cuti...esok mak umie balik ke Sarawak..so hari ni last day umie bawa dia pusing Putrajaya dan beli brg yang nak dibawa balik esok...
n3 sblm ni pun umie wat auto publish jer...xda masa umie nak mengarang tiap2 hari...
so dalam sehari karang byk-byk dan wat auto publish jer...

lepas balik dari bandar Muar hari tu..umie singgah la kejap kat Kolam Air Panas Gersik, Muar..
hari tu pun pernah g gak sekali..
kali ni nak bawa mak merendam kaki kat kolam ni..
ni adalah kolam air panas semulajadi...


kalu u all perhatikan..asap air ni memang nampak jer kat permukaan airnyer..panas...
mak umie kata mcm panas air mengelegak je...



see..mak umie tengah merendam kakinya...mak umie adalah masalah kaki..kaki kanan mak umie ni asyik rasa semut/penat jer...rasa mcm darah x mengalir dengan betul jer...
bygkan u all..sebelah kakinya dapat rasa panas air ni..tp sebelah lagi suam2 jer air tu katanya...pelikkan..hehhe

umie pun tumpang merendam kaki gak..tp dah keluar dari air tu kaki umie memang merah sesangat..mcm ayam kena panggang jer..hehhe...tp kaki mak umie xda merah pun...


sblm berangkat balik ke Batu pahat...
kena bergambar dulu di pintu masuk kolam air panas ni...
masuk adalah percuma okay..hehhehe

kalau rumah dekat memang umie dah selalu datang cni...



Thursday, June 16, 2011

Jom Join Bloglist Cik Bunny!

Assalamualaikum...

dah lama tidak di tag dan kali ni telah ditag oleh ann..thanks ann..



kalau ad ayang berminat nak join tu..meh click jer kat banner di atas okay...

semua syarat-syaratnya umie dah buat..

u all apa tunggu lagi..meh la join dan kali ni umie nak tag 3 member umie

mrs. fiza
monalea
mrs. k



Jenjalan ke Muar, Johor

Assalamualaikum...

Muar..dah 2-3 kali gak dah sampai...sblm ni g ngan mak mertua tp kali ni bawa mak lak...

Muar Bandar Maharani..



just singgah jer Muar ni sb nak Balik Batu Pahat petang tu jugak...


singgah Muar sb nak g makan mee bandung...
umie biasa makan kat kedai ni...kedai ni letaknya di Tanjung Emas...



umie ni x minat ngan asam pedas..kalau makan, perut umie rasa x sedap lak...angin jer perutnyer..sebu...
ni ikan sembilang...mr. hubby order..boleh pulak abg tu bagi kepala ikan yang paling besar...tp habis gak mr. hubby makan..dah favourite dia..tp malangnyer umie pantang makan ikan sembilang ni...ada alergik....semua ikut gen ayah umie x boleh makan



ni pulak mee bandung umie makan...kuahnyer memang kaw-kaw la...hehhe...
kalau nak try meh la datang ke Muar..hehhe



Wednesday, June 15, 2011

Banda Hilir, Melaka

Assalamualaikum....

Actually...umie ke Melaka ni dah byk kali gak..umie g ngan member dan kali ni trip ke Melaka bawa mak umie yang teringin nak pergi ke sini..so wishlist dia dah tercapai dah nak sampai ke Melaka...Alhamdulillah...



time sampai ke A Famosa ni..bukan terus ke sini tp boleh dulu duduk kat Taming Sari tu tp x naik pun Menara Taming Sari tu sb mak umie takut tinggi...lagipun dia ada darah tinggi..hehhe...tp org toksah kate ramainyer...beratur nak naik...


hehhee..mak umie sengaja bergambar gitu depan meriam tu...hehhe..
pandai gak mak umie posing kan..hehe



dah masuk lak umie..tergelam dua org kat tepi..hehhehe...



mak umie asyik jeling jer beca kat situ...last2 umie soh la diaorg berdua naik dan umie dan mr. hubby jalan kaki..tp dia kata x nak naik kalau umie dan mr. hubby x naik..kesian la pulak kan..
terpaksa la naik 2 beca..

umie dan mr. hubby naik satu beca...nasib baik la abg bawa beca tu kuat lagi perkasa walaupun kurus keding...bawangkan lah nak bawa 2 org yang sama besar...kalau campur berat umie dan mr. hubby lebih kurang 200 kg..hehhee...u all larat x nak bawa..hehhehe

balik dari Melaka terus ke muar lak..
Muar Bandar Maharani...



Tuesday, June 14, 2011

Taman Mini Malaysia, Melaka

Assalamualaikum....

sorilah u all kalau umie wat n3 basi dah ni..ni cerita 2 minggu lepas time umie bawa mak n makcik jenjalan ke Melaka Bandar Bersejarah...
saper yang xtau Melaka kan..byk tpt kita boleh melawat...

destinasi pertama umie pergi adalah Taman Mini Malaysia dan Mini Asean..
tp umie just g Mini Malaysia jer..yang Asean tu kaki dah penat dan kesian tgk mak umie nak jalan jauh pusing -pusing..tu pun just tgk dari bawah jer..xnak rumah pun...hhehehe

kalau di Sarawak..Taman Mini Malaysia ni seperti di Kampung Budaya Sarawak...tp kalau di Sarawak lebih kepada rumah Etnik kaum Sarawak jer la..rumah kaum Melanau pun ada tau tp di Taman Mini Malaysia ni just rumah-rumah stp negeri di Semenanjung Malaysia sahaja dan Mini Asean pulak lebih kepada negara Thai, Vietnam, Laos dan jiran-jiran nyer la..hehhe
kalau nak tau lebih lanjut..meh la datang ke Melaka...(nak promote x berbayar jap..hehhe)


ni adalah pintu masuknyer...sblm masuk kena bergambar dulu..kalu dah penat nanti..lalu jer tempat ni..xnyempat nak bergambar lak...sblm penat ambik dulu gambarnyer..hehhehe



see...betulkan we all kat Taman Mini Malaysia..hehhe



ni time kat depat rumah pertama sekali iaitu Rumah Perlis..gambar rumahnyer xda tp orgnyer adalah..hehhe..mr. hubby siap naik lagi tengok rumahnyer mcm mana..ada antara rumah nyer dah 20 thn..rumah umie kat kampung tu pun blm sampai 20 thn..hehhe


ni pulak adalah Rumah Melaka...mula-mula umie ingat rumah org cina..tp rupanyer rumah org Melaka..hehhe...



kat luar rumah tu ada pelamin pulak..apa lagi..
mak n makcik umie siap p ambik gambar..hehehe



ni kat Rumah Sabah...umie suka tgk gambar ni...


hehhee...ni pulak time umie tunjuk kat mak umie mcm mana nak wat peace..hehhehe
bukan main lagi kaku tgn nak wat peace...peace no war okay..



see..sporting kan mak umie..hehhe...dia boleh buat tau...

keluar dari Taman Mini ni umie bawa mak umie ke Banda Hilir pulak..nanti umie sambung cerita lagi okay....



Monday, June 13, 2011

Musim org kawin..belek gambar kawin...

Assalamualaikum...

hari ni anak-anak dah back to school...
jalan pun dah start jammed balik dah...

hari ni umie berpuasa....sepanjang perjalanan dari rumah umie lelapkan mata kejap sb lepas sahur tadi mata x leh nak tido...alhamdulillah..hari ni mr. hubby pun berpuasa gak...biasanya kalau umie puasa dia akan berpuasa sama...kadang2 dia lak yang ajak umie berpuasa..alhamdulillah..bersyukurnya mendapat suami seperti tu..

mlm tadi belek-belek album kawin 2 th lepas...
sungguh byk perbezaannya...memang ketara...
berbeza dari berat badan toksah kate..lagi la ketara...
bila la nak kurus ni...

tpkan yang peliknyer...gambar kat bawah ni...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
jap..scroll lagi.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



gebus, montel dan runcing x? hehehhe

sekarang ni....jari umie dah kurus berbanding yang dalam gambar ni...
entah kenapa jari jer kurus lepas kawin ni..kot-kot la..jari byk gerak berbanding anggota badan yang lain kot...hehhe

mak umie gelak jer tengok jari umie tu...gambar ni bukan sb di edit yer tp memang jari umie sblm ni montel jer..mcm ulat mulong a.k.a ulat siat...try search la kat google..mesti tau ruper ulat tu macam mana...hehhe..
kalau malas nak search kat google..meh tengok kat bawah ni...hehhee
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
bawah lagi...
.
.
.
.
.
.
.
.
.

thanks to en google...

ni lah rupernyer ulat mulong atau ulat siat...



serabut jer....mcm-mcm je nak kena fikir...

Assalamualaikum....

Dah seminggu umie x update blog...
sunyi jer blog umie..
org pun x ramai masuk sb x berupdate...

byk benda nak update kat sini dan byk pekara wat kepala umie ni jadi pusing-pusing...
setiap hujung minggu asyik keluar jer..
bawa mak umie g jalan-jalan dan sabtu ni mak nak balik Sarawak dah...oo..tidakkkk....
sunyi la rumah lepas ni...

sepanjang mak ada kat rumah..seronok sgt..
tiap2 hari mak masak..dan tiap2 hari makan dari air tangan mak...
kalu balik kerja..mak sanggup tunggu umie dan mr. hubby balik sb nak makan sama-sama..
dia kata...dah la makan tengahari makan berdua jer ngan makcik..xkanlah makan mlm pun berdua gak..hehhe...sedih nyer teringat semua ni...

dah teringatkan mak umie nak balik sabtu ni...start dari beli tiket kapal terbang minggu lepas air mata dah bertakung dah...x sanggup jer rasa nak antar mak balik...
naper la sejak akhir2 ni terlebih emosi pulak...kejap jer boleh nangis..murah sgt dah airmata ni...
tengah karang ni pun dah nangis dah...

umie tengok anak org pun umie nangis...
terfikir sejenak...bila la nak ada anak sendiri...
rasa mcm x sabar jer nak didik anak sendiri..
tp sekarang just menumpang kasih sayang anak orang jer...
bukannya x bersyukur dengan apa yang ada sekarang...
alhamdulillah...rezeki dari Tuhan itu ada..
cepat atau lambat jer...

ermmm...x boleh jadi..air mata ni laju jer nak jatuh...stop dulu la setakat ni yer..nanti apa-apa hal umie update aktiviti hujung minggu umie, hubby, mak n makcik k....



Monday, June 06, 2011

Setiap kali keluar..mesti makan... ::D'Arab Cafe::

Assalamualaikum...

u al dah makan tengahari...
hari ni tadi umie keluar ngan puan (Puan Faridah) ke Intan Jalan Elmu..
setaip minggu ada jer keluar ofis..minggu lepas pun ada gak..
dan minggu ni pun ada lagi..dekat nak wat kursus ni memang kerap gak keluar...

balik dari Intan dah tengahari dan masa nak lunch pun dah dekat..alang2 dah nak balik ofis..singgah makan terus ke tempat feveret suami puan..
iaitu ke Nasi Arab di D'Arab Cafe...
.
.
.
.
.
.
.

cafe ni kat bawah Masjid Putra..sesiapa yang pernah pergi tu mesti tau mana letaknya cafe ni..
owner cafe ni melayu tp tukang masaknyer org arab..
dari mana umie tau sb puan bagi tau umie..hehhe..then tadi time we sampai jer..owner cafe tu tegur puan sb dah selalu sgt makan kat situ...


ni menu umie akan tengahari tadi...so far..makanannya ok la..yang memang x lari dari masakan arab ni adalah..nasinya memang byk..terpaksa gak habiskan sb org belanja..
hehehe..thanks puan..

kalau sesiapa nak g try boleh la try...




Friday, June 03, 2011

Pizza entah ke berapa kali dah....

Assalamualaikum....

salam jumaat u all..
semoga kita semua dirahmati dan dimurahkan rezeki...amin....

hari ni umie wat sedekah ckit kat ofis dan..
baru teringat yang hari ni 1 Rejab...2 bulan lagi dah nak puasa...
dah qada' puasa blm...kalau bleum tu...meh la kita sama-sama berpuasa...

hari ni umie bawa pizza lagi..
kali yang keberapa kali umie pun xtau...
dah byk kali gak bawa...tp hari ni bawa byk ckit sb almost 1 kg tepung umie uli untuk wat doh pizza ni...topping pun umie guna 2 bungkus ayam kisar ramly tu...



kali ni dibahagikan kepada 2 bahagian..2 bahagian utk cawangan hubby yang ada wat bacaan yaasin stp jumaat dan yang 1 bahagian lagi untuk cawangan umie..
actually..boss umie yang terngiau-ngiau nak makan pizza ni..dah alang2 nak wat..wat byk ckit..
alhamdulillah...nasib baik pizzanya menjadi...syukur alhamdulillah...

so...u all..kalau terliur tu..g la tengahari ni ke Pizza Hut yang terdekat k...hhehehe
selamat menjamu mata....




ice cream cake utk birthday....dari Baskin Robbin..

Assalamualaikum...

1st time makan ice creamd ari baskin robbin...
b4 ni just llau jer..xda la terliur sgt nak makan...hehhe..

so tghari semlam balik dari Akademi dari Jalan Duta..umie dan Pn Faridah singgah ke Alamanda..
dia kata nak beli ice cream cake yang dalam iklan tu..nampak sedap katanya..umie pun x pernah makan..dia teringin nak makan katanya...lagi pun pada awalnya dia x bagi tau pun nak beli tu untuk birthday seseorang..hehhe

sampai Alamanda..terus terjah Baskin Robbin...
terkejut gak sekejap tgh harga kek tu...
hehehe...




ni harganya rm138.00..yang ni butter peacan..



yang ni pulak coklat chip ke apa ntah..x ingat..hehe...harganya pun x ingat..
kalau campur 2 kek ni lebih kurang dalam harga rm27+.00 gitu dan blm termasuk gov tax lagi tu...waaaa...murah rezeki Pn Faridah...

birthday kek ni sempena harijadi Puan Muznah, En. Azman, Rashidah dan Mohd Afif...harijadi utk bulan 5 dan bulan 6..
nilah wajah org yang disambut...yang pakai tudung pink tulah Pn Faridah yang sponser semua kek tu..murah rezeki dia...alhamdulillah..rezeki dia..suami dia pun berpangkat tinggi gak...



nilah ruper ice cream kek tu..sila jgn terliur..kalu nak beli tu..g lah tong-tong ngan kawan...boleh konsi ramai2..hehhe....nanti boleh jemput umie sekali..hehhehe



Thursday, June 02, 2011

Anak saudara Aznil Hj Nawawi kawin....

Assalamualaikum...

Sabtu lepas..
ada kenduri kawin adik kepada Pen. Pengarah Cawangan umie tp syg umie xdpt nak g sb mak ngan makcik ada kat rumah...

pegawai tu dulu bekas ketua unit umie time umie still kat bawah Unit Perjawatan lagi...
sekarang umie dah pindah unit peperiksaan pulak..tp sometimes ada gak berhubung ngan dia gak pasal waran perjawatan sblm ni...

alahai..menyimpang ke lain lak tajuk dan isi kandungan n3 ni..hehhe...sorrriiii....

ok..pasal majlis kawin tu...
actually..yang kawin time majlis tu adalah anak saudara kepada Aznil pengacara popular tu...pengacara tom tom bak, pengacara Akademi Fantasia tu...
aznil ni beradik ngan bapa pengantin perempuan...
sesiapa yang ada ke majlis tu kat presint 18, putrajaya tu..adalah nampak Aznil g kenduri tu sb ada beberapa kawan ofis umie nampak...

yang menarik nyer..sepanjang dah byk kali g kenduri kawin ni..baru pertama kali umie tgk org buat gift utk tetamu buku Asma'ul Husna ni..



ni la rupa bentuk buku tu...menarik kan...


inilah isi kandungannya....

nanti sesiapa nak wat majlis tu..boleh la wat gini gak...




Wednesday, June 01, 2011

meh Beli tudung...

Assalamualaikum...

Sekarang ni tengah top ngan tudung ala-ala jean@ denim ni..
umie pun ada jual gak tp x byk dah..tinggal lagi 4 helai..dah kalau nak tgk gambar byk lagi tudung ni boleh terjah fb umie Merau Collection atau ke blog umie yang 1 lagi Boutique D'Merau


RM28.00


RM28.00


RM28.00


RM25.00

RM15.00


nak dapatkan harga lebih special...boleh pm umie...

Fridge Magnet

Assalamualaikum...

saper pengumpul FM yang tegar kat sini...sila angkat tangan..hehhee
umie bukanlah tegar..kumpul sekadar suka-suka..mak umie kat mcm budak-budak katanya..hehehe..



ni FM yang mr. hubby time kat Padang Besar...
fm kat rumah tu kebanyakkannya..mr. hubby yang kumpulkan dan beli..
umie ni tumpang jer..hehhe..sb dia suka mengingatkan umie supaya beli..hehhe



nu pulak time g penang...beli gak sb dia dah remind umie..kalu jumpa beli..beli lak bukan 1 tp 3..hehe..sb murah...

setakat ni..ni jer umie kumpul...kalau ikutkan byk lagi..tp dah masuk kotak sb pindah rumah hari tu..xtau letak mana..hehhe...
nanti nak kumpul sampai penuh pintu peti sejuk ni boleh..hehehhe