Follower

Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Tuesday, May 31, 2011

Keychain

Assalamualaikum...

kalu g mana-mana..mesti akan beli keychain untuk keychain nak bagi member kat ofis..
keychain ni umie beli time kat Padang Besar...
keychain yang ni mr. hubb yang beli
ada kuching..ayam..dan tikus..hehhe




ni pulak umie beli..kipas..
ada 42 biji semuanya...10 biji lak unit mr. hubby..
ni jerla yang di beli utk bawa balik ofis...



Monday, May 30, 2011

Laksa Janggus...

Assalamualaikum....

kempunan jer nak merasa lagi laksa kat Laksa Janggus ni....
hari tu pergi Penang dalam kul 2 lebih sampai kat sana tp kedai ni x buka lagi..bukanya dalam kul 3.30 petang gitu...waarggg...

mr. hubby pun melepas nka makan mee udang kat Kedai Mak Ngah Mee..umie lak dpt merasa lagi Laksa Penang kat Laksa Janggus, Balik Pulau ni...

balik dengan perasaan kecewa..xtau bila lagi nak g cni...
umie tunjuk banner kedai jer la boleh sb xdpt nak makan n ambik gambar laksanyer....


kalau g Penang tu..sambail keliling pulau..boleh la singgah di Laksa Janggus ni...sedap..umie suka...meleleh la air liur lepas ni..nasib baik x mengidam..kalau x tunggu la kedai tu samapai buka..hehhehe




Mee Udang, Teluk Kumbar

Assalamualaikum...

Ahad sblm bertolak balik ke Putrajaya...we all plan nak pusing pulau dulu..almaklumla..mr. hubby pun dah lama x pergi ke port yang dia selalu pergi..mr. hubby nak ke Teluk Kumbar nak cari mee udang Mak Ngah Mee..umie lak nak g makan laksa penang kat Balik Pulau di Laksa Janggus...

tp sayang..semuanya kecewa...dah sampai Teluk Kumbar..nak g makan mee udang kat Mak Ngah Mee tp kedainya tutup la pulak..nasib baik ada 1 lagi kedai yang buka...

nilah rupe mee udang tu..harganyer rm10.00 gitu la sb makan 4 org +air harganaya rm45.00


tengok la udangnyer besar...sedap...kalu yang xtau rasanya mee udang ni mcm mana..rasanya mcm mee hong kong tp kuahnyer ni cair ckit...kalu mee udang dia kawawsan Sabak Bernam, Selangor..rasanya seperti mee bandung tp kuahnya cair..lain-lain tpt lain rasanya..


so..u all tgk la udang nyer..besarkan...
kalu ke Penang tu..xnak makan nasi kandar, boleh la g makan mee udang pulak..ubah selera..
kalau umie ke Penang, umie x pernah merasa nasi kandarnye lagi sb takut sakit perut sb kalau dah kari bercampur2 tu..perut umie ni sensitif sikit..hoefully 1day nanti umie nak gak try..tp so far blm berminat lagi la nak trymakan nasi kandar ni...



Friday, May 27, 2011

An-Nur AnCasa Express@Georgetown

Assalamualaikum....

2nd time ke Penang..
bandar yang happenning walaupun pukul 12 tengah malam pun still banyak kereta lagi kat jalan
dah mcm kat KL la pulak...dulu pergi bermalam kat Hotel Malaysia..

tp kali ni disebakan ada 4 org..kena lah ambik bilik besar ckit...
kalu nak sewa hotel..bajet besar pulak...
last2 ada kawan syor kan An-Nur ni..
rupa bentuknyer mcm hostel tp dalam nyer..nice..umie suka...warnanyer..gabungan oren nak ke merah gitu la...



ni ruang tamunya memang simple...nice



ni bilik master room tp xda bilik mandi asing..bilik madinnya kat luang ada 1 sahaja..



ni pulak second bedroom..ada 2 katil gak..



ni utk katil 1 sahaja..so katilnyer ada 5 org..
ni sebenarnya hotel bajet...pakejnyer serendah rm180 untuk 3 bilik..boleh pilih samada nak bilik yang ada kipas atau beraircond...umie pilih yang master room jer yang aircond sb mak umie xboleh nak kena kipas sgt..

pakej yang umie ambik yang rm200 sekali dengan sarapan pagi..tp pilihan menu adalah terhad jer..to so far ok...selesa..kalu u all nka tau lebih lanjut mengenai hotel ni..jom lah terjah
An-Nur AnCasa Express
sajer umie nak promote kat u all..hihihi



Penang mari...

Assalamualaikum....

ni adalha negeri ke 3 umie pergi..dalam 1 hari 3 buah negeri umie pergi...
kedah, perlis pun dah..yang terakhir adalah Pulau Pinang...

Sampai Penang pukul 11 mlm hari Sabtu...



ni adalah gambar jambatan Pulau Pinang yang umie ambik time nak balik ke Putrajaya petang Ahad tu..nanti umie cerita lebih lanjut mana umie menginap semasa di penang dan tempat yang umie pergi dan makan k..hehhehe...stay tune....


p/s: auto publish...

Thursday, May 26, 2011

Padang Besar, Perlis

Assalamualaikum...

2nd time ke Padang Besar..
Padang Besar ni letaknyer di Perlis
kali pertama ke Padang Besar ni pun thn 2007...jalan nak ke sini pun ingat-ingat lupa gak..
dan mr. hubby baru 1st time pergi ke sana..

pada awalnyer plan nak ke sini memang xda..ingat nak ke Penang terus jer lepas kenduri..
balik dari kenduri mula-mula nak ke Bukit Kayu Hitam..then sepupu umie yang kerja polis kat Jelutong tu kata..dari g Bukit Kayu Hitam..better terus ke Padang Besar sb xjauh sgt pun...

ni umie ikut jalan ke Ladang Tebu yang terbesar di Malaysia..1st trip umie pergi dulu..tebunya dah naik tinggi...tp kali ni tebunya baru tinggi mcm padi..memang luas sgt dan cantik permadangannya...


Bersebelahan dengan Padang Besar ni ada jalan masuk ke Hatyai tp umie x masuk situ pun...
just shopping kat Padang Besar tu jer...
xdala nak membeli brg sgt pun sb just nak bawa mak jalan-jalan jer...


ni..dah penat pusing-pusing..mak umie pun bukan larat sgt nak jalan laju-laju pun..slow-slow jer..
dah la pakai baju kurung n jubah time panas terik..sabar jerlah...
yang penting kita enjoy...hehhehe
sesiapa yang dah sampai ke Kedah tu meh la datang terus ke Padang Besar ni..xjauh pun...

Sepupu kawin di Kedah

Assalamualaikum...

nilah tujuan umie ke Kedah..sambil-sambil bawa mak g jalan-jalan...
umie g kenduri sepupu umie yang bekerja di Kedah

Majlis di diadakan di Old Village Homestay..
we all ni dari belah pihak perempuan...
ni bukan majlis bertandang tau..tp majlis di pihak perempuan..
mak ayah sepupu umie datang dari Sarawak
dan majlis menyambut menantu utk pihak lelaki lak insyaAllah lepas raya...
temanya hitam, putih, krim, silver
ni meja makan beradab..



actually sepupu umie ni inspektor polis..yang perempuannya tulah sepupu umie..
suaminya pulak org biasa, kerja sendiri...
pelamin


ni pulak upacara berjalan di bawah pedang..kalu kerja ngan pegawai beruniform ni..
memang akan ada upacara berjalan dibawah pedang ni..
kalau lah pakai baju beruniform ni..muka nak senyum pun susah..serius jer..hehhehe

sampai jer kat meja makan tu..terus potong kek...
barulah penngantin duduk....
dan ahli keluarga pengantin pun ada sekali...

umie doakan semoga kalian bahagia hingga ke alkhir hayat...amin....



p/s: auto publish jer...

Wednesday, May 25, 2011

Alor Setar, Kedah..

Assalamualaikum..cuti hujung minggu..
3 buah negeri umie n family pg..family nya ada 4 org jer..naik 1 kereta jer ke Utara Semenanjung Malaysia iaiatu Kedah, Perlis dan Pulau Pinang



ni adalah kali ke 2 umie ke Kedah..kali pertama atas urusan kerja dan kali ni saja-saja nak pergi bawa mak jenjalan dan g kenduri sepupu umie yang kawin ngan org Kedah...



ni Menara Alor Setar..makcik n mak nak gak bergambar kat sini..


dan yang ni..umie mak n makcik lak..ktorg bertiga yang sakan bergambar time matahari panas terik memacak di atas kepala...hehhehe



time g kenduri tu jumpa lak ngan sepupu umie yang memang dah bermastautin kat sana...kak tini namanya...dia pun ada blog..nak tgk blog dia...Qaseh Tinie.

time kat Kedah ni xda lah nak sakan berjalan tp..memandangkan mr. hubby ada last minit plan nak buat..so..we all terus terjah tempat tu jer..perjalanan ke situ pun dah ambik masa 2 jam..nanti umie ceciter k..hehe..dan pasal majlis kawin sepupu umie tu..nanti umie wat n3 lebih lanjut...



Pizza Hut Cyberjaya

Assalamualaikum....

Jumaat lepas...g MACA..hantar borang utk HLP..ada beberpa pegawai yang apply..
urgent..kenalah hantar sendiri sb tarikh tutup nyer Isnin depan..

So, umie dan pn Faridah ke MACA...driver lak xda..so minta tolong Mohan utk drive kereta ke sana..dia pun 1st time ke sana..puan lak berpuluh tahun dah x g Jalan Duta..umie lak dah 2 thn x ke sana..berpandukan kepada GPS hp..alhamdulillah sampai gak..umie cuma lupa-lupa ingat..tp memang tau tempatnya bersebelahan dengan Stadium Hoki..hehehe

balik dari MACA..terus ke Cyberjaya utk makan tengahari...
ingat nak makan ayam penyet...tp keciwa...makan jerlah kat pizza hut..
makan pizza pun kenyang gak...

so..inilah puan Faridah yang umie maksudkan tu..ni KU(ketua unit) umie...baik sgt...



so..inilah menu lunch utk tengahari tu...
dalam seminggu 2 kali umie makan pizza...mana tak la berat naik mencanak-canak ni..xtau dah nak kuruskan mcm mana...atleast...hati senang....hihihihi



Tuesday, May 24, 2011

Durian Bukit Unggul

Assalamualaikum...

durian..durian...durian...
walaupun musim durian dah habis..tp durian still ada lagi...
memang cun la mak umie ada kat sini..boleh la bawa dia g makan durian...

minggu lepas...wesak day...
umie bawa dia g makan kat Bukit Unggul ikut jalan belakang ke kajang/ukm tu...
g makan durian kat situ..memang sedap giler..sedap2 pun 10 ulas jer umie boleh makan...hehhe
isi dia memang tebal..ni durian udang merah kata penjual tu..1 kg=rm15.00
kitaorg ambik 5 biji..yang sempat makan 4 biji jer..1 biji lagi bawa balik rumah..hehhee..kenyang..mak umie makan 5 ulas jer..xleh byk2..sebab dia ada kencing manis dan darah tinggi..kena la kontrol..xboleh nak taram sekaligus...

terliur tak???? hehehhee....

Monday, May 23, 2011

Bersantai di Hari Wesak

Assalamualaikum...

Wesak Day hari tu umie bawa mak g jalan-jalan ke JJ Equine
actually..mak umie datang bersama mak saudara umie...
ada gak la org temankan dia dirumah..
mak saudara umie la yang setia nak teman kan umie...

ni mak umie(biru) ebrsama mak usu umie...

gambar umie bersama mak harus ada..hehhe...sama x??? umie pn x sure sama ke tidak..

ni time makan kat Pizza Hut..
dah tanya mak..nak makan nasi ker..nak makan ayam ker..atau nak makan pizza..dia kata nak makan pizza so..kitaorg berempat g la Pizza..
umie suka makan ni...

then inilah pizza yang we all order..2 ketul sorang..kenyang...xlarat nak habiskan...hehehe
u all nak? g la pizza hut yang berdekatan yer..hehehhe



Sunday, May 22, 2011

Happy birthday hubby

Assalamualaikum...

Hari ni hari jadi hubby umie yang ke 33 tahun...
a simple wishes for my hubby.....
umie doakan hubby dipanjangkan :

umur dengan ibadat...

dimurahkan rezeki dengan rezeki yang halal..

sihat tubuh badan..

bahagia dunia akhirat...

dipermudahkan segala urusan...

menjadi suami yang soleh...

dan byk lagi lah...



ammmiiiinnnn.....

Saturday, May 21, 2011

Udang Goreng Tompoyak

Assalamualaikum....

Mak umie dah ada kat rumah dah..dia sampai sabtu hari tu..dah seminggu dok rumah...
mlm dia sampai tu..dia request nak makan udang goreng tompoyak...

mlm pertama umie semua yang masak..dia ank tolong pun umie x bagi...
biar dia rehat dulu..tp dah 1 hari dia rehat masak...lepas tu tiap2 hari dia pulun masak...
dia memang suka masak...ada jer idea dia nak masak sesuatu...

so..memandangkan mr. hubby ada watkan tempoyak...
dia request nak makan udang goreng tompoyak ni...
memang sedap la...nasi memang bertambah jer....



nilah ruper udang goreng tempoyak tu...
udang tu mak bawa dari sarawak..hehehe
thanks mak sb bawakan untuk anak dan menantu mu ini..hehhee...
u all jamu mata jerlah yer..nak jamu tekak dah habis..hehehe


p/s: auto publish...u all baca ni mb umie dah nak sampai Kedah dah..g kenduri sepupu then terus ke Penang...





Friday, May 20, 2011

Muffin Nona

Assalamualaikum....

saper suka makan muffin sila angkat kening...bollleeehhhh? hehehhe...

actually...
minggu lepas wat muffin....
ada bawa gak 2 bekas ke ofis...satu bekas utk mr. hubby dan 1 lagi untuk umie sendiri...



1st time guna tepung muffin dalam kotak ni..biasanyer umie jarang guna yang segera..kalau nak bancuh adunan tu mesti sukat dulu..ni..main taram jer..sukatan lak dalam gram..air pun nak sukat guna gram..mcm mana tu???
nasib baik menjadi..main anggar jer la...secukup rasa..hahaha




ni yang dah siap dibancuh...telah filling blueberry....



masuk oven dalam 18-20 minit
belakang kotak tu ada cara2 nak masaknyer yer...



ni yang dah siap..kalu x letak blueberry tu rasa tawar jer..nasib baik letak..sedap ckit..hehhe
jemput makan..tp dah habis dah..ni cerita basi minggu lepas punya sb dah seminggu blog x berupdatekan..selamat menjamu mata yer..hehehe


Thursday, May 19, 2011

Aku pun dapat gak...

Assalamualaikum...
dah petang gini baru nak update blog...

sejak akhir-akhir ni sibuk sikit..dah memandangkan malas nak beronline di rumah sb coverage kurang..bagus umie melayan mak dan berborak-borak lagi best..
so dah seminggu blog x berupdate..dan hari ni baru berupdate...

hari ni tadi ada Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang(APC) ofis umie...

dan hari ni jugak la 19.5.2011 umie telah di anugerahkan sijil ni..alhamdulillah..rezeki dari Allah...
setelah 4 thn berkhidmat..akhirnya...
selama xda la mengharap tp terima kasih kepada yang mencalonkan...alhamdulillah..semoga rezeki u all pun sentiasa akan murah...amin...




ni bukti sijilnyer...
ada sijil ni.bukan untuk membongkak..menunjuk bgus sgt tp sebagai cabaran utk diri umie dan u all semua supaya terus cemerlang hingga habis perkhidmatan...


kalau ada majlis adalah makan kan...
time ni dah haus giler...



jom makan...lauknya..nasi putih, ayam berempah, sayur campur, ikan masin+telur masin, sambal belacan+ualaman..makanan biasa jerlah...


akhir sekali kena ada gambar puannyer..ni umie bersama farah...rezeki anak dia yang tengah dia kandungkan tu..anak kedua..hehehhe...
selain umie...yang dapat dari BPSM PA ada 10 orang..
  1. umie
  2. farah
  3. shidah
  4. afif
  5. en. hadi
  6. abg man kecik
  7. en. zailan
  8. abg megat
  9. zaili
  10. en. zack
tahniah kepada penerima APC...


Wednesday, May 18, 2011

kesibukan melanda...

assalamualaikum...

sorry...
xdapat nak update blog dalam masa terdekat ni..
anyway..umie akan update setelah semuanya settle okay....

Monday, May 09, 2011

Mummysyafie Giveaway

Assalamualaikum...

Tengahari baru ada mood nak update blog setelah mata segar tgk hadiah utk mummysyafie Giveaway ni...

sesiapa yang nak join giveaway ni meh la join..hadiah memang lumayan..rugi x masuk..banner ni pun cantik..sesuai dgn blog umie yang warna pink..hehehe



syaratnya senang jer...
1. jadi follower - done
2. buat n3 - done
3. letak banner kat sidebar n backlink n3 - done
4. tag 3 org -done (monalea, zana, mrs. fiza)
5. tinggalkan perkataan "saya nak GA ini" berserta url 'contest' peserta di ruangan komen.

tarikh tutup 16 Mei 2011 pukul 12.30tgh


cantik x hadiah ni...
so u all apa tunggu lagi....join la giveawaya ni...

so..everything done...turn u all lak....ok..gud luck

Sunday, May 08, 2011

Happy Mother's Day...

Assalamualaikum....


Happy Mother's Day mak..
semoga mak pjg umur..murah rezeki...sentiasa sihat walafiat...amin...


kepada mak, ibu, mummy dan apa-apa lagilah u all panggil mak u all..
Happy Mother's Day gak k...


p/s: 14 May ni mak umie datang KL..lama dah dia x dtg cni...ee..x sabar nak jumpa mak...lepas ni boleh bawa mak jalan-jalan dari utara ke selatan...

Thursday, May 05, 2011

Roni Makaroni

Assalamualaikum...

dah lama uie xbaking n cooking..hehhe
sejak pindah rumah ni tpt x selesa nak memasak..yer lah..oven dan acuan segala bagai still dalam kotak lagi..

so..kalau cuti jer...ada bahan nak baking kat rumah memang umie nak baking..
memandangnkan hari Ahad g beli barang dapur..so sempat la fikir nak masak apa...
so umie beli la bahan utk buat makaroni..just beli makaroni n tomato puri jer..segala cheese monzarella n cheddar memang ada stok kat rumah..
'
'
'
'
'
'
'
'




tadaa.....



ingatkan nak buat ckit jer...last-last mr. hubby kata..wat byk ckit..boleh bawa g ofis bagi org makan..umie apa lagi..tuang jerla sebungkus makaroni tu..heheh...



so nilah bekas yang umie bawa g ofis selasa lepas.....





Wednesday, May 04, 2011

Menu mr. hubby request lagi..

Assalamualaikum...


berjanggut umie nak upload gambar ni masuk dalam blog kat rumah..
tp sabar jerlah...dah nama nak wat auto publish...
tunggu jer la walau berjanggut pun...

dah 2 hari cuti...mr. hubby asyik request makanan jer...
so kali ni umie masak la makanan yang dia nak tu...




masak lomak kobis..sb ada santan so berlemak la yer...hehehe
umie x minat masak lemak ni..entah...kalau warnanya kuning ok kot..umie boleh telan lagi..ni warna putih santan...heheh...tp mr. hubby suka masak lemak warna putih..hehehe


menu wajib kat rumah umie...ayam goreng..ni jerla umie boleh makan...
masak lomak tu langsung umie x makan pun..mr. hubby yang habiskan...


kalau ada masak lemak..haruslah ada sambal ikan bilis...
ni memang menu hubby umie ker atau org johor memang ada makan mcm ni yer...
kalau favourite umie adalah sambal goreng jawa...tau x? ala yang ada tempe, suun, kacang pjg tu...tp umie x reti buat..u all ada resepi nyer tak?