Follower

Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Friday, April 29, 2011

n3 carca merba...

Assalamualaikum...

alhamdulillah..hari ni dah hari jumaat..
dah nak habis dah bulan 4...masuk pulak bulan 5..

hari semalam langsung xda wat n3..
entah lemau jer...bukannya ada kerja..nak baca buka exam pun lemau jer rasa..
rasa nak cuti jer ni...

umie lak menghitung hari ni...
lebih kurang 2 minggu lagi mak umie nak sampai sini...yaaahhooo..
boleh la bawa dia jenajalan ke Utara..dia pun teringin nak ke sana memandangkan sepupu umie nak kawin dengan org Utara..so nilah peluang nyer nak pg..umie bukannya xpernah sampai sana pun..belah utara semua dah pergi..Perlis sampai ke Padang Besar, Kedah ke Sg. Petani..Penang ke Seberang Perai..umie memang suka jenjalan...

seronoknyer cuti hujung minggu..hopefully minggu ni umie dapat kemaskan rumah hingga selesai..cyaiyokkk umie.....
masuk jer rumah ada meja ping pong dok kat tengah2..hahaha..
saper nak main..kalu dekat rumah umie tu boleh la join umie ngan mr. hubby main ping pong..hehe

hari ni umie xda g mana-mana...dok ofis jer..zue n gaya ajak umei g tengok wayang tp mr. hubby x galakkan umie g tengok wayang..kalu nak tengok movie..dia kata better beli VCD jer..okay..dengar jerla kata suami..

so..tengahari ni nak rehat-rehatla...
anyway...

SELAMAT HARI PEKERJA
untuk u all semua...




Wednesday, April 27, 2011

Ada sesiapa yang ambik Exam KPSL Mei ni x?

Assalamualaikum....

hai u all...
ada sesiapa yang ambik exam kpsl bulan depan ker?
check la nama kat JPA online..dapat kat mana?

umie dekat jer..Institut Perguruan Islam Selangor a.k.a kat Sg. Merab jer..hehhee
nasib baik la thn ni umie ambik 2 paper jer..paper 1 dan paper 3..hopefully semuanya lulus la lepas ni...amin..

u all dapat kat mana???

MRS FIZA GIVEAWAY

Assalamualaikum...

dah lama x join giveaway..
sb apa??? sb selalu x bertuah..hehhe..
tp bbyk2 giveaway yang umie tgk..giveaway yang fiza buat ni la paling sonang..hehehe..
kalu sesiapa nak join tu meh la join..sonang jer...


just click pada banner utk website nyer..

kalu sesiapa nak join giveaway ni..just buatkan n3+letak banner jer...
xyah susah-susah nak tampal segala bagai kat site bar tp kena la follow blog nyer ok..

jgn lupa tinggalkan link n3 dan tarikh tutup penyertaan adalah pada 18/5/2011 jam 3 petang...
jgn tunggu lama-lama...nanti tangguh-tangguh..terlepas lak..baca n3 umie ni p terus buat..hehhe...

hadiahnyer dapat FM..

p/s: fiza...umie nak FM handbag tu boleh? sb umie dah ada FM kasut tumit tinggi..hehehhe..



Tuesday, April 26, 2011

Ada sesiapa dari BSE?

Assalamualaikum....

eee..geram jer rasa ni...ada sesiapa blogger dari BSE a.k.a Bandar Seri Ehsan x?
aduh....fed-up jer rasa tengok coverage internet kat sini...kalu on jer lappy...rasanyer nak setengah jam nak loading jer..

Ya Allah..rasa hilang jer sabar ni...nak update blog pun susah ni..lagi2 kalau yang ada gambar...gambar dah upload tp x kuar lak ni...menyampah dan sakit hati tahap gaban muka hijau pun ada ni..

sekarang ni umie guna DIGI sb sini coverage DIGI ok sikit tp kalu CELCOM..ya MasyaAllah...sabo jer la...tp dah guna DIGI ni nak tgk internet pun semput gak ni...

umie dah xtau nak wat mcm mana...kalu nak update guna Nokia E72 pun umie x reti..mcm xboleh nak taip jer ni....

tolonglah..kalu ada sesiapa yang boleh tolong tu..tolong selesaikan masalah umie ni..




Since Tadika memang dah ada dah...

Assalamualaikum....

morning u all..
dah sarapan...
umie pun dah sarapan dalam kereta tadi..otw ke ofis..makan roti butterscotch jer sambil minum air masak..hehe

time balik kampung hari tu..umie terkejut tengok gelas yang umie pegang kat bawah ni..


usia gelas ni dah puluh tahun dah..since umie tadika lagi dah gelas ni memang dah ada..
u all bayangkan lah..sekarang ni umur umie dah nak cecah 30 years..tadika umur 6 thn..so tolak kat situ..dah 24 thn gelas ni..itu x kira lagi sblm tadika gelas ni dah wujud...

gelas ni ada byk jenis corak dan gambarnyer..
my sis still simpan lagi gelas ni dan conditionnyer still okay..
hari tu balik..ada gak la guna gelas ni sb kalu minum air panas...airnyer akan cepat sejuk..sb plastik..kalu guna gelas kaca memang lambat nak jadi suam airnye tu..

umie ada gak bagitau mr. hubby yang gelas tu memang gelas khas utk budak-budak minum time usia umie umur 6 thn..x sangka pulak gelas tu still ada...terimbau rasa kenangan lama time kecik-kecik...



Monday, April 25, 2011

Rezeki hari Isnin

Alhamdulillah...

hari ni isnin..mesti ada yang berpuasa hari ni kan..samada puasa sunat atau puasa ganti..
kita dah nak sampai penghujung April dah..umie pun x habis ganti lagi puasa ni...insyaAllah..akan habiskan puasanye tu nanti...

hari isnin..mesti yang ramai monday blueskan...tp rasanya hari ni x kot..mesti ramai yang happy sb hari ni payday..hehehe

umie lak..semangat lak nak g kerja hari ni..walaupun rasa mcm x cukup jer 2 hari cuti di hujung minggu...
alhamdulillah..hari ni memang betul2 murah rezeki...

pagi-pagi dah dijamu dengan tart

kuih tart ni kak ain buat..dah 2x dia buat then bawa g ofis..biasanya x sempat nak snap gambar dah ngam dalam mulut..ni pun tadi dah bis makan 2 biji baru teringat nak ambik gambar..then harusla pinjam dulu tart shidah punya untuk ambik gambar...kak ain ni memang rajin buih kuih, coklat ker..kalu dia try sesuatu mesti diakan bawa lebih ke ofis..alhamdulillah..murah rezeki dia...


lepas tu...we all 1 cawangan dapat cenderahati dari Jogja..
ni zue a.k.a pengantin baru bagi..
dia baru balik honeymoon dari sana..thanks zue..comel jer keychain ni...


time tengahari tadi pulak dapat lak coklat ni..
biasa nyer kain jer yang rajin nak wat coklat ni..
tp kali ni..coklat dibawa khas oleh Encik Shawal a.k.a C3...
sedap...rasanya sblm ni pun dia pernah gak bawa kek coklat..
isteri dia pandai buat...tengok kat fb dia pun meriah ngan makanan jer..hehhee
thanks Encik Shawal..semoga murah rezeki....

ok..kepada semua yang dah bagi coklat, tart, keychain dan ada yang secara langsung dan tak langsung tu terima kasih byk-byk lah yer..semoga u all semua dimurahkan rezeki..amin...




Tudung..tudung..saper nak beli tudung..

Assalamualaikum....

hai u all...baru ada masa nak update blog...
kat rumah x sempat nak update sb aktiviti mengemas x habis lagi dan coverage DIGI pun slow kalu online kat rumah...

so...ni umie nak update pasal tudung ni sb dah beberapa bulan bisnes tudung umie tergendala kekap sb pindah rumah...

so kepada sesiapa yang berkenan nak p tnegok tudung tu..meh terjah ke blog..
http://boutiquedmerau.blogspot.com atau ke fb: merau collection
just click pada link tu jer ok...

harga yang dipamerkan tidak termasuk kos penghantaran okay...


ini adalah inner jersey..kain lembut, selesa dan tidak panas..
lebar adalah 27cm dan akan berbentuk muncung...

ni adalah Tudung Denim
diperbuat daripada kain Denim lembut.
sgt selesa dan tidak panas..

untuk maklumat lanjut..sila layari seperti link di atas okay...check it out...



Saturday, April 23, 2011

Bengang nyer...

Assalamualaikum...

hai u all..selamat petang sabtu...
mesti u all syok tengok tv skrg ni kan...
aduuhhh...sakit hati ni..
internet pun slow ni...astro pun x leh nak tengok...
b4 ni kat quarters xpernah pakai piring..skrgni pakai piring tu x reti nak buat lak ni..
dah siap gantung tp xda signal la pulak...
mcm mana nak buat ni...

dah la malam ni ada konset AF...nak tengok..nak tengok...
help...help..help...






Friday, April 22, 2011

Betul-Betul Lawas

Assalamualaikum....

dalam n3 sblm ni mengenai Alpha Lipid

umie dah beli dah susu ni...
setakat ni perubahan yang umie dapat rasakan adalah...tidur memang nyenyak la..hehehe
then..memang lawas giler...

b4 ni bukan x lawas tp lawas tp lawas kali ni lain la..hihihi
sarapan pagi umie kat rumah sblm g kerja minum susu ni dulu..sampai ofis kira-kira jam 720 pagi dah sarapan pagi..biasa umie makan kuih ataupun nasi lemak rm1.30 1 bungkus jer...
dalam masa setengah jam garenti umie akan g toilet..hehehhe
sblm tido akan masuk toliet sekali lagi...

ni dah 3 minggu umie minum susu ni dan rutinnya still sama...
then...umie ada sakit kat buku lali sebelah dalam...
minggu ke2 umie minum..ada rasa denyut-denyut..
diaorg kata biasanya susu ni akan bertindak balas ngan kat mana kita sakit..memang ada rasa...
denyut tu buat umie rasa ngilu..hehhe

ada sesetengah blog yang umie baca..ada yang sarankan minum setengah sudu jer susu tu takut tak tahan rasa sakit...tp kalu umie...nak je tuang byk2..hehe..dah la susu tu mahal..rm180.00 utk 1 tin...kalu sikit sgt xda rasa susu..tawar jer..umie lagilah boleh lak tahan nafas sb bau vanila susu tu umie x suka....

dengar kata gak..kalu sesiapa yang ada darah tinggu tu boleh la try susu ni..memang ada kesannya..umie pun nak try gak lah..umie ni darah dah atas border dah..
nak kata darah tinggi kadang2 check 120..kdg2 140..x menentu..hehhe..

yerlah..kita berusaha jer nak mengubat penyakit..
try jerlah..yerrrr...



Thursday, April 21, 2011

Kapal Korek

Assalamualaikum,..

Saper pernah tengok kapal korek bijih timah ni...??
umie baru 1st time tau..pernah gak tengok dokumentari kat tv..tp sekali tengok ..oo..gini la rupernyer..hehhe..rasa jakun sekejap jerlah..
tulah yang ambik gambar tu...

gambar ni umie ambik ketika dalam bus tengah bergerak..
bukan bus berhenti pun...nasib baik la boleh capture gambarnyer..



walaupun tengok dari jauh...
mcm seram la pulak...




Wednesday, April 20, 2011

Arini Patri

Assalamualaikum....

ni anak saudara umie..namanya Arini Patri...


comelkan...suka tengok muak dia..


pakai lak baju ala cheong sam...bawa kipas..


siap tutup muka..hehhe...alangkah bagusnyer umie ada anak....
u all doakanlah moga doa umie ni di makbulkan...amin...




Tuesday, April 19, 2011

Udang di sebalik sayur sawi...

Assalamualaikum..

tajuk bukan main lagikan...
mcm x blg blah jer..hehehe..
ni favourite umie..



mee sup..
kalu balik kampung memang akan masak mee sup ni..
lagi pun..mee kuning tu memang senang nak dapat..sb org kampung umie sendiri yang buat..lagi sedap..hehhe...dan dijamin kebersihannya...

dan kalu balik kampung..nak dapat udang fresh memang senang..kalu x beli pun..org akan bagi..
kalu udang besar kat sini boleh cecah rm20 ke atas...tp kat kampung umie boleh dapat rm10-15 sajok...

umie sengaja tunjuk udang yanng terselindung di balik sayur sawi tu..
nyemmm sungguh la...alahai..kalu dekat..memanh umie dah wat dah mee ni...
u all nak tak? hehehe



Monday, April 18, 2011

Karnival Mesra Belia Sarawak

Assalamualaikum...

stp tahun kalu balik kampung xpernah pun sembat nak g apa2 pesta atau kanival di kampung..
Pesta kaul pun umie xpernah tengok tau...

tp balik bulan 3 hari tu..sempat gak la umie balik tengok karnival tu...


ni model untuk bunting tu..hehhe...
dan model tu pulak salah seorang nyer tgh "bunting"...heheh..padanlah tu..
yang baju kelabu tu anak saudara umie...suka tengok pemakaian dia time pregnant..
ada dress pjg yang dari jenid kain cotton tu..
umie pun ada belikan utk dia sehelai..sb suka tgk org lain pakai lawa..apa salahnya belikan untuk dia..sekali sekala mak su nyer balik...


sebelah petang nyer ada acara nyanyian oleh artis dari KL...ada Claudia..Fiq..saper lagi hari tu..yang umie nampak 2 org ni jer..ada lagi org lain cuma umie xingat lak..heheh...
abaikan sampah sarap tu...lepas karnival tu ada lak aktiviti gotong royong...



pertandingan futsal..
yang wanitanyer gagah perkasa jer..hehe..badan mcm org laki...
bagus2..semangat sukan tu penting..heheh



dalama pada masa yang sama..umie pun buka gerai jual tudung..
umie kesian tgk org kampung sebenarnya..lagipun brg umie bawa sendiri dari KL so..
harga pun ikut harga KL dan mampu untuk org kampung beli..
dan umie wat clearance stock..memandangkan anak saudara umie dah pregnant anak ke 3..so..kena stop jap bisnes tudung kat kampung..kesian lak dia nak g kutip hutang nanti..hehehe..
alhamdulillah..pulangan pun lumayan..kalu x cut harga..lagi lumayan..$$$$$...hehehhe


p/s: ni auto publish jer..xsempat nak buat..minggu ni minggu jaga exam kat PICC..umie jadi urus setia..so auto publish jer lah yer...

Friday, April 15, 2011

Suka tengok permadangan dari dalam belon...

Assalamualaikum...

saper xpernah naik kapal terbang sila angkat tgn seperti usop hantu kak limah balik rumah..hehhe..Belon tu maksudnya kapal terbang..kalu kat sarawak dipanggil belon...kalu kereta dipanggil motor..hihihih

umie kalu dah naik flight..kalu dari Kl-Sibu tu ambik masa 1 jam lebih la..penat gak la duduk dalam kapal terbang ni sb xleh nak gerak g mana-mana...
lepas tido..makan..dan tido lagi...

kalu duduk tepi tingkap tu lagi best..
ada 1 part tu kita akan tgk laut jer kat bawah..kdg2 tengok awan..
tengok awan rasa mcm nak sentuh jer..

time balik Sarawak hari tu umie ada gak ambik beberapa gambar nak tunjuk kat u all...



time ni masih dekat lagi ngan KL...awal berkepul-kepul gitu...


tengok la sungainyer..ada besar dan ada kecil..



gambar ni umie x sure kat mana...ada 1 perkampungan..


ni pun sama...
rasa mcm tengok usus dalam perut jer ni..hehehe....
ada bran ker nak tengok bawah?
mau nyer u all gayatkan...belum tengok lagi kelajuan kapal terbang ni bergerak mcm mana...duduk dalam tu xla terasa sgt laju nyer..dah pilot tu sebut sampai ratusan km/j..cuak jugak..

kalu cuaca x elok lagi la terasa nak luruh jantung ni...hehehe...




Durian..oh..Durian..

Assalamualaikum...

sekarang ni musim durian..
so..wajib la umie call sana..call sini..pelawa saudara mara dtg ke semenanjung sb durian kat sini best dan byk..so..bulan 5 nanti my mother nak datang..baru jap tadi umie beli tiket utk 3 org termasuk mak n mak saudara umie..lagi pun..sekarang dah tinggal kat rumah sendiri..haruslah tunjuk kat diaorg rumah baru..hehehe...

mak umie memang jarang nak datang sini..itu pun 2 thn lepas time umie kawin..
dia bukannya xnak datang tp memandangkan kesihatan nenek umie x mengizinkan..lagipun dia anak sulong..tp umie berkeras jugak dia datang sb dia memang suka makan durian..so..haruslah dia datang sini..heheh...

minggu lepas...6 April umie g Perak..ke Pusat latihan Uitm, Kg. Gajah, Tanjung Tualang, Perak (pjg beno namanya...). sekarang ni memang musim durian...so..petang sampai jer kat pusat latihan tu terus terjah satu kampung ni...memang byk giler duriannya sampaikan siap ada lagi replika duria 2-3 biji kat tepi jalan..kalu makan durian tu pun sampai kiamat pun xkan habis sb diperbuat daripada simen dan batu..hehehhe

kali ni Puan Faridah lagi yang belanja...semoga murah rezeki puan...

1 bakul ni durian dia beli...ingatkan boleh la bawa balik Putrajaya tp masuk jer kat dalam bus tp beg bawah bus tu pun dah semerbak dah baunye...so cancel nak bawa balik..so we all berpesta la kat gerai penjual durian tu..

durian ni baru je jatuh dari pokok dan time nak buka kulit nyer pun punyalah liat tp isinya ok..sedap..

ni kalu beli borong 1 bakul ni 1kg=rm3.00 tp kalu beli sebijik-sebijik 1kg=rm3.50
so..belilah 1 bakul...

u all tau tak brapa kilo ni..???
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




tadaaaaaaaaa....80>kg...tp dia kira rm200.00 jer...




we all siap makan kat situ lagi...pakcik tu bukakan we all tukang makan jer..dah pakcik tu nak layan customer lain..giliran budak laki ni lak yang tukang bukakan kulitnyer...sedap...
ada yang 1 tompok rm10.00
kira murah la ni..kalu kat Sarawak..1 biji tu boleh cecah rm20.00...

diaorg kat pusat latihan tu boleh berpesta makan durian sb byk lagi durian xhabis makan...
so. umie dan puan faridah balik dengan tgn kosong jerlah ke Putrajaya keesokan harinya...
kesian hubby umie nak makan durian Perak..
last2 dia balik dari kelas kat UKM terus beli durian D24 3 biji=rm20.00

wah...terasa nak makan durian la pulak tekak umie ni lepas cerita pasal durian ni....
tolong..ada sesiapa nak belanja durian lagi x? hehehhehe....

Thursday, April 14, 2011

Nasi Arab lagi

Assalamualaikum...

hai u all...
rasa mcm lama dah x wat n3..jenguk jer blog tp n3 x berupdate..
sejak 2 minggu ni sibuk melampau le sangat..
dengan x sihat nyer..mc..kerja byk..baru balik outstation..

hari ni pulak g PICC nak tengok tempat exam minggu depan..
bukan umie yang exam yer akwan-kawan tp kakitangan kat ofis umie yang g exam yang xsah dalam perkhidmatan lagi tu..ada yang dah lebih 3 thn pun x lepas exam gak..

balik dari PICC..menyinggah kejap ke Cyberjaya..
nak isi perut..Puan Faridah ajak g makan Nasi Arab..



seperti biasa..kedai tidak lain dan tidak bukan..Restoran Saba..



umie sampai kat restoran ni pukul sblm 1130 lagi..chef kat dalam tu pun x tukar baju lagi..masih pakai baju biasa....katanya masuk jer..yang sampai time ni ada 2 meja jer..1st customer adalah we all bertiga..hehehe



inilah grilled chicken quarter..byk..xhabis pun..xlarat...
kalu makan memang xpernah habis.dah 3-4 kali gak makan ni..
lain kali nak try makan kebab lak la..kebab dia bukan mcm kebab malaysia..lain sungguh...hehe..kadang-kadang daging semata-mata..xda roti pun..

ok..tu jerlah umie nak bagi tau..
ni makan tengahari umie hari ni..
itu saja..tq..hehehehhe












Tuesday, April 12, 2011

KFC

Assalamualaikum...

Short n3 for today...
hari ni ada org belanja KFC
thanks PuanZahnan Wahieyah binti Mohammad Yusoff
sb belanja makan KFC

Semoga rezeki puan melimpah ruah..amin..

Monday, April 11, 2011

3 hari dah bermalam di sana...

Assalamualaikum...

dah 3 hari umie bermalam di rumah baru...
start dari Jumaat mlm tu..plan last minit..hubby kata jom tido kat sana..
okay..umie on jerlah..itupun lepas hubby balik dari kelas malam...kul 12 lebih tengah malam..
angkut beberapa barang sperti tilam, bantal, selimut dan beberapa helai baju..

actually rumah tu dah di azan kan cuma xpernah tido lagi..selang sehari atau 2 hari memang umie g jenguk r umah tu lepas waktu kerja..

hari ni tadi..bertolak seawal jam 6.20 pagi..kereta memang dah banyak dah kat jalan nak menuju ke Putrajaya tu..kalu lambat ckit boleh jammed kat trafic light Simpang Dengkil/Bangi tu..
dengan lori, teksi dan bermacam2 kereta yang lalu kat situ..heheh

so rutin seharian akan berubah...
hopefully..with the new house bring me the new life..amin...



Friday, April 08, 2011

Kenyataan bukan blogger

Assalamualaikum...

Salam Jumaat u all...
sihat?? umie x brapa sihat ni...
baru balik dari putstation semalam..dan time outstation tu membedal beberapa biji durian...
pasal n3 durian ni, nanti umie publish k...

kepala x brapa nak stbail ni..tengah weng-weng ni..hehe

ok..untuk n3 kali ni umie nak cerita ckit la pendapat member umie selepas dia membaca blog..mcm2 blog dia baca dan dari situ dia dapat menilai blogger tu macam mana...
sampaikan dia tanya pendapat umie mengenai blog satu(1) blog yang menarik perhatian dia setelah berblogwalking ke blog org lain...
kat ofis umie ni kalu FB dan Blog just boleh buka time rehat jer..dari situ la dia byk baca blog org lain..
blog yang dia maksudkan tu adalah blog yang suka menyumpah seranah org lain dan boleh lak dia kata meroyan ker ckp gitu dalam blog..hehhe...umie tergelak jerlah dengar dia kata gitu...
ada beberapa pendapat yang umie dengar dan melalui pandangan dia setelah berblog walking tu:

1. kalu nak marah tu xpayahla nak sumpah org..kalu kena kat batang hidung sendiri tu baru tau

2. xperlu la nak melepaskan geram mcm tu skali walaupun blog tu hak peribadi dia

3. dia x fikir ker pandangan org lain kalu baca blog tu...nanti org kata..harap jer muka hensem(bagi blogger lelaki) dan cantik(bagi blogger wanita) tp Ya MasyaAllah...(u all sendiri dah tau jawapannya)


umie lak lepas dia kata gitu tersedar la jugak..nasib baik la xda wat n3 sentap-sentap bagai..
kalu x terasa la jugak..then umie gelak jerla dengar pandangan dia gitu..
now..u all pun taukan.. apa yang kita taip blog ni menggambarkan peribadi kita sendiri..
walaupun kita kata kita xnak hipokrit dalam menulis blog tp kena fikirkanlah jugak perasaan org lain membaca blog tersebut..xsemua perkara kita boleh kongsikan dekat sini..kalu umie pun...kalu rasa nak wat privacy..umie akan private kan jer n3..biar org tertentu jer membacanya supaya xdalah org lain akan terasa seperti mereka yang diperkatakan...

n3 ni x menujukan kepada sesiapa cuma umie just ambik cadangan member umie tu...

gitu gak ngan umie..walaupun u all kata blog umie ni merapu dan asyik tunjuk makanan jer..umie xkisah..sb tulah badan boleh membesar gini sb asyik makan jer..hehehe..boleh...
so..renung-renungkan....selamat beramal di Hari Jumaat dan selamat berhujung mingu...





Pemenangnya adalah....

Assalamualaikum....

ohh..tidak....
start balik dari Sarawak...bizi gler..3 hari bekerja dah g outstation..

hari tu umie dah listkan peserta contest yang umie anjurkan tu kan...
contest tu dah tutup 4hb hari tu...now..umie nak umumkan lak pemenangnyer..

hanya 1(seorang) pemenang yang terpantas sahaja yang akan mendapat hadiah...
hadiahnya adalah...


Tudung

Actually..umie ada buka bisnes jual tudung dan nama fb umie adalah Merau Collection..

So, now umie nak umumkan pemenang bagi contest tersebut adalah...

dimenangi oleh...

MRS. K


dia adalah peserta terpantas yang menjawab soalan dengan betul...
tahniah kepada pemenang..

kepada yang xdapat hadiah...lain kali boleh cuba lagi k...
u all semua jawab dengan betul...
cuma umie nak cari yang terpantas...

tahniah k...bagi alamat nak pos tudung tu k...






Thursday, April 07, 2011

Pais Telur Belangkas

Assalamualaikum...

Ada sesiapa yang tak pernah makan belangkas..
ada sesetengah org wat kerabu belangkas ni..
kalu kat kampung umie mcm-mcm boleh..yang palin gumie suka kari belangkas..
kalu lagi best time belangkas tu bertelur...wah...sedap sgt...mr. hubby pun suka...nyummmmyyy...




nilah rupa bentuk belangkasnyer...
mr. hubby dah byk kali makan tp baru 1 st time tengok rupanya..hehehe..klakar pun ada,....


nilak telurnyer...
mak umie cincang dulu telur ni sb kdg..masih melekat lagi..mcm lendir la..hehhe



lepas tu masukkan sedikit garam dan tepung..gaul rata...



kemudian dimasukkan kedalam daun seperti di atas utk membuat pais..



inilah rupa bendtuknya selepas dibalut dengan daun tu..
inilah caranya kalu kita nak wat pasi telur belangkas..
kalu nak buat pais ikan pun boleh..
kemudian bakar....
senang kan..hehehhe



Wednesday, April 06, 2011

Kuih Muih


Assalamualaikum....

ni pun n3 auto publish gak ni..
umie otw balik dari Perak ni..

semalam umie dah jamu mata u all dengan masakan kan..so..
kali ni umie nak jamu mata u all ngan kuih muih lak..
ni kuih muih yang umie makan sepanjang berada di kampung




cakoi



kasturi inti kacang hijau sahaja



pulut+nyiur



putu mayam..sedap...inti nyiur+gula sahaja..




wajik..kalu tpt umie panggilnyer asik manis...menggunakan gula apong..bukan gula melaka k..

semua kuih di atas adalah favourite umie...balik ni semuanya umie dapat makan...hehhe
thanks bapak yang susah payah g kedai nak belikan kuih muih ni...ada gak org menjaja ke rumah..so no need la nak g kedai...hehhe....
semuanyer sedap belaka..wajik tu yang sedap sb nasinyer masak x keras seperti yang umie pernah makan..nanti nak try masak wajik sendiri la memandangkan stok gula apong ada kat rumah....





Masakan dan makanan

Assalamualaikum...
xnak cerita panjang-panjang...
time u all tgk makanan yang umie tunjuk ni..
umie dah g Perak..antar peserta kursus...so..esok barulah umie balik ke Putrajaya semula...




kari belangkas




cencaluk


buah dabai...



sambal ikan masin..



masak kunyit @ singgang ikan



kasi ikan pari




kerang




sup lumek


pais ikan



sayur terung+udang



tumis halia udang



umai..



so..selawamt menjamu mata yer...balik rumah kalu rasa terliur tu boleh masak sendiri di dapur sendiri k...hehhehe


p/s: auto publish..dah otw ke Perak