Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Thursday, March 31, 2011

6 hari dah ni....

Assalamualaikum...

dah 6 hari x berupdate blog ni..
time ni umie berada di kampung dan setelah 4 hari di kampung baru on lappy dan baru sedar yang line kat kampung 3G..
best ni kalu berblogging..berFB..Berblogwalking ni...

tp..mood nak berblogging still down lagi sb byk kerja rumah nak kena buat..
x boleh nak duduk 24/7 depan lappy...mau nyer kena senduk oleh mak umie nanti..hehhe

Sabtu ni dah nak balik ke Putrajaya dan misi memindahkan barang still x habis lagi..hopefully bulan 4 ni selesai dah semuanya..dan dapatlah tinggal kat rumah baru....

oklah nak out dulu la..nak cari menu untuk masak tengahari ni...
tata...titi...tutu...





Friday, March 25, 2011

yahooo...OTW balik Sarawak

Assalamualaikum...

time u all baca n3 ni umie dah dalam flight otw balik ke Sibu..hehehe
xsabar nyer nak sampai rumah ni...
flight umie hari ni 850 pagi...
so..u all baca n3 umie ni mb umie tengah tido dalam flight atau tengah makan kot..hehhee

thanks en google sb pinjamkan gambar ni...


KLIA

thanks en google sb pinjamkan gambar ni...


landing pulak kat Sibu Airport

sekarang ni umie boleh direct balik ke kampung umie iaitu Belawai dalam 1 jam setengah gitu...
hooraaayyy....sorga...boleh balik kampung tanpa menyinggah dan melompat bus dan feri byk kali..hehhehe....jimat dari segi kos dah kat situ..heheh..dan now, my sista n my bil pun dah tunggu kat airport..hehhe..so kalu sesiapa na dtg kampung umie hujung minggu ni dialu-alukan sb ada pesta pantai minggu ni....



p/s: auto publish jer....thanks en google utk gambar di atas...

Thursday, March 24, 2011

jom g gym....

Assalamualaikum...

bukan main lagi ajak org g gym tp sendiri x pergi pun..hehhe
choppps....umie g tau..tp g tengok jer la..hehehhe

Selasa ri tu..2 org kawan umie beriya nak g gym..plan nak g lama dah tp baru hari ni nak g..
shidah n woon ni sama-sama baru lepas bersalin..jadi berat badan naik mendadak..normallah tu..kalu lepas bersalin ni kena ambik masa nak turun balik...


so..hari tu..diorg g gym kat ofis..umie pun dtg jenguk jerla...
rumah umie pun ada gym tau..hehehhe..tp just ada basikal kayuk tu jer la n meja ping pong..
itu pun benda tu pandang umie..umie pun pandang dia..dah berhabuk dah tu haaa....

berat umie ni pun naik mendadak gak ni..
dalam masa 2 bulan berat umie naik 6kg..lepas balik dari Hospital untuk follow up hari tu..
lagi umie susah hati..lagila umie makan x berhenti..bagaikan bahawa umie mcm dpt hint yang lepas ni xleh nak makan mcm gitu lagi dah...
tp makin nak kurang makan makin cepat dia datang...entah la...

mr. hubby pun berat naik mendadak gak..dah mcm berlumba-lumba saper juara berat badan paling berat pulak..ehhehe....
jom kita amalkan gaya hidup sihat..
insyaAllah, lepas balik dari Sarawak ni nak control makanan x berkhasiat dan kenapa umie perlu tunggu lepas balik dari Sarawak dan tak teruskan berdiet start dari sekarang...?? u all nak tau...takut nanti umie lepas peluang makan sedap2 yang mak masak dan dapat makan udang, ikan, kuih muih yang fresh dari oven...hehhehe
bbboooooollllllllllleeeeeeeeeeeeeehhhhhhhhhh?????????????



Wednesday, March 23, 2011

Telur Mata Kerbo

Assalamualaikum....

tiap2 hari masak dah tak tau nak masak apa dah ni....(kunun jerla masak tiap2 hari..heehhe)

Isnin malam...xtau nak masak apa...ayam ada dalam peti rasa mcm xda selera nak makan ayam..
last2..telur ayam pun jadi la...heheh

letak kicap..selera gak makan..mr. hubby pun layan jer makan...
katanya sedap walupun makan telur mata kerbo ni jer...hehe

kalu dah dapat makanan yang jarang di makan tu memang lah selera...tp kalu dah tiap2 hari makan benda yang sama memang xlalu la nak makan..hehhe

ni masak thp gaban malas+xda menu lain nak masak la ni..bollleeeeehhhhhh?

u all mesti ada gak makan mcm ni kan...


p/s: auto publish jer....

My Ole-Ole

Assalamualaikum....

tiap2 hari umie wat auto publish jer n3..sb tulah terbanyak dari bulan biasa lak n3 bulan 3 ni..

untuk n3 kali ni umie nak promte kat u all mengenai Yayasan Salam
Yayasan Salam ni adalah merupakan sebuah badan bukan kerajaan yang bukan mementingkan keuntungan....

so..yang umie nak promotekan ni adalah untuk sesiapa yang berada di Sarawak yang ingin menderma tu boleh la berbuat demikian...




Untuk My Ole-Ole kali ni adalah sempena sambutan Hari Gawai di Sarawak..dan sumbangan u all semua akan dihulurkan kepada golongan yang akan menyambut Hari Gawai yang tidak berkemampuan... Sblm ni pun pernah gak ada My Ole-Ole untuk Hari Raya Cina..dan bulan 6 ni adalah untuk perayaan Gawai Dayak, Hari Raya Puasa pun ada dan juga hari Krismas..
umie ni tolong kawan umie yang kerja di Yayasan Salam Sarawak promote ni..hehhe

semua sumbangan adalah berbentuk makanan kering seperti beras, gula, susu, bihun dan byk lagi lah..kalu sesiapa yang luar dari Sarawak..yang ingin menderma wang RM pun boleh...dan untuk maklumat lanjut mengenai My Ole-Ole ni boleh la click sini ----> My Ole-Ole

so kepada sesiapa yang berminat mengenai Yayasan Salam Malaysia(Sarawak) tu..boleh la klik pada banner tu...




Tuesday, March 22, 2011

Tak sangka dapat tempat Pertama rupanya...

Assalamualaikum...

seperti n3 sbln ni...click here..
umie ada war-warkan mengenai 1 blog berkaitan kampung umiekan...

so..minggu lepas ada majlis khatam Al-Quran dan tidak disangka-sangka..
tandu yang abg umie buatkan utk anak dia tu mendapat tempat pertama..
yahoo...sungguh kreatif abg ku itu..heehhe

anyway...tahniah abg birin...




click pada gambar untuk berita lanjut


u see..siap dengan lembu tu sekali kena usung..hehehh





Mangga Sedap.

Assalamualaikum...

Hari Ahad ri tu g Nilai 3...
nampak la org beli buah mangga manis tu..
kata kat mr. hubby nak beli..dia kata tunggu lepas balik dari food court nak p singgah..

so..beli la 3 kilo = RM10.00
dapat la..11 biji...ada yang masak..ada yang masih hijau lagi...
bayangkanlah u all..umie makan buah ni dalam kereta dah 3 biji...
mr. hubby pun terkejut sb time tu umie dok belakang...sb baunyer tu yang xtahan tu..
melambai-lambai nak minta di makan jer...hahahhaa




kepada ibu mengandung diluar sana...jgn terliuq yer..hehehe...

sedap tau...nanti nak g pasar Putrajaya nak g beli buah nilah kalu ada jual kat situ...




akhirnya dapat gak makan

Assalamualaikum...

Ahad lepas...
g rumah kat Banting...
nak g tanam cili n daun sup..letak dalam pasu...xtau hidup ke x tu nanti..hehhe...

hari lak hujan renyai-renyai...
lepas zohor...mr. hubby azankan rumah dan pagarkan rumah
umie lak boleh lak landing dalam kereta tido..penat sangat rasanya...

petang tu pulak sblm asar..gerak ke nilai..
nak cari divider
thanks en. google..contohnya mcm ni la ruper divider tu...

actually divider ni umei nak letak kat bawah tangga sb nak tutup kawasan bawah tangga tu then boleh la wat jadi mcm stor kat bawah tangga tu..heheh...amacam..bijak x idea tu..hehhe

dah angkut 2 divider tu..so..terpaksa la umie dok belakang jadi mem besar lak...sb divider ni panjang..so kena la baringkan dari kerusi depan ke belakang...




balik dari Nilai 3 singgah lak Tesco Nilai...
teringin lak nak makan Yee Mee ni..
umie makan ayam..mr. hubby makan cendawan...
umie makan yee mee..mr. hubby makan kuah...hehhee...
sedap..nanti nak g makan lagi la..bolleeehhhh???




Tak siap lagi

Assalamualaikum...

Hari Sabtu..sepatutnya umie nak g kenduri persandingan member umie di Kluang..last2 xjadi lak saat-saat akhir sb ada org dtg nak renovate rumah...

actually nak tunggu gak org dtg pasangkan grill..
last2 x jadi sb grillnya x siap sepenuhnya lagi...

petang ahad tu umei dan mr. hubby g tempat org wat grill tu..sekali tengok dia tengah siapkan..
kali ni hanya 2 org jer yang wat grill tu sb yang sorang lagi cuti..sebab tu grill tu lambat ckit nak siapkan..kalu ikutkan duenyer 2 minggu blh siap..minggu ni dah nak masauk minggu ke 3 dah...



umie tempah grill ni kat Bandar Bukit Mahkota..x jauh dari Nilai tu..
ni kawna ofis mr. hubby yang rekomenkan
so...harganya pun ok sb umie ambik patern yang simple jer...itu pun harganya rm8 perkaki...
kalu yang byk ukir tu mahal la ckit...
ni semua pintu n tingkap kena wat..so byk la bajet diperlukan...

kalu ikutkan..minggu ni dah start pindah barang ke rumah baru tu...
tp memandangkan grill x siap lagi..so..xleh la nak antar barang lagi..
just kemas apa yang patut je kat quarters tu..

dan minggu ni pulak minggu umie balik Sarawak...
xsabar dah rasanya nak sampai rumah ni...
home sweet home...




Monday, March 21, 2011

Dutch Ladt Strawberry + Oreo Ice Cream Blueberry

Assalamualaikum...

Petang-petang gini layan air DL & Oreo best giler..sejuk2 rasa baru kuar peti sejuk..heheh..


Jom laaaaaaaaaayyyyyyyyyyyaaaaaaaaannnnnnnnnnn.........






Beli Hadiah sendiri


Assalamualaikum...

Dalam n3 sblm ni umie ada mention pasal mr. hubby bagi cash...click here
so..kali ni...umie beli jer la kasut jer lah..sb dah xtau nak beli apa..nak beli handbag..xdalak kepingin nak beli handbag..nak beli jam tangan jam dah ada..

dan memandangkan dah lama x beli kasut..
so..umie beli jerla kasit ni...boleh pakai g kerja atau g jalan-jalan..heehe

Malam minggu tu (sabtu malam)..plan nak g JJ Equine dan mr. hubby kata selalu sgt dah g situ..last2 g JJ IOI jerlah..
punyer la ramai giler org time tu...parking pun penuh...last2 g parking kat belakang IOI tu barulah ada parking..tp seram gak la parking kat belakang tu..hehhe




so..umie beli ni jer la..kasut ni...nak cari ballerina yang ada bunga mcm kain cotton kecik2 tu..tp xdala la pulak..kalu kat kedai biasa adalah...tp saiz lak xda saiz umie..
umie pakai saiz 39 tau...tp yang ni umie ambik saiz 40..nasib ada tali tu..xla kaki umie terlucut dari kasut ni..tp nampak comfortable


then..1 lagi umie beli ni...
umie memang biasa pakai sandal jenama Crocodile ni..sb selesa kat kaki umie...
tp patern nyer xdalah lawa sgt tp yang penting selesa...
ada 1 yang umie nak tu pulak dah habis saiz..syg betul..dah plan dah nak beli 3 pasang kasut ngan duit mr. hubby bagi tu...

kali ni..hadiah anniversary beli sendiri jer..
mr. hubby bagi cash..beli jerla apa je ngan duit tu...
anyway...thanks mr. hubby...then umie pun ada bagi cash gak ngan mr. hubby..biar dia pilih apa yang dia nak..last2 dia beli kemeja 2 helai...so..fair n square la kan..hehhe



Mkan kat SR

Assalamualaikum...


balik kerja hari Jumaat lepas..
terus g terjah SR kat Presint 15
biasalah apa lagi..aktiviti makan tak habis-habis..hehhee

seperti biasa..mr. hubby order durian cheese..hari tu nak makan kek rasa selera lak kelaut...
kelaut sb bukan kerana nak makan makanan laut tp mcm xda selera sb kat ofis pun makan kek gak tadi...

so umie kongsi jerla kek ni ngan mr. hubby..heheheh..sedap lak makan berkongsi n romantik gitu....hihihihi..xdalah wat xtvt suap menyuap..taulah suami isterikan..xperlu nak tunjuk..nanti org tengok pun naik meluat lak...hehehhe



seperti biasa..order air watermelon..

ni menu pilihan umie...grillesd chicken black pepper kot namanya..hehhe


ni burger untuk mr. hubby...hehhe

simple ker makan hari tu...
dah bis mankan...dok lepak dulu...
xlama kemudian..terjumpa lak Pn. Hallie...KPP Pentadbiran ofis umie...
dia dtg nak beli kek untuk anaknya...hehehe...

stp kali anniversary..mesti umie n mr. hubby akan singgah makan kat SR...
kalu sblm ni, umie biasanya ambik cuti samada anniversary atau birthday...
thn ni mb xdapt cuti kot...nak kumpul cuti balik Sarawak raya ni dan Jumaat ni umie balik Sarawak..seronoknyer...




Buruknya perangai..

Assalamualaikum....

pagi-pagi dah cium bau busuk...
kenapa la buruk beno la perangai org ni buang sampah dalam lif ni...
xda kesedaran langsung...

kalu ada cctv kan bagus..nak rakam org buang sampah dalam lif gini..
xkanlah nak suruh org lain nak p buang sampah sendiri lak kalu gini...


dah la pagi td lambat ckit kuar rumah..
then lif ni pulak baru ok...kalu nak harapkan 1 lif jer nak turun naik ke tingkat 15 ni..memang punch kad pagi tadi pun merah kalu gitu...

hopefully sebagai pengajarannya..jgn la kita jadi org gini...dia ni xda kesedaran langsung..
suatu hari nanti dia akan dapat apa yang dia buat gini...

hari isnin dah nak jadi monday moody lak...




Sunday, March 20, 2011

9 Personaliti Manusia

Assalamualaikum...

agak2..umie ni kategori mana yer...
kalu u all...yang mana pulak...????

ok..jap lagi umie nak senaraikan 9 personaliti manusia yang umie baca melalui sebuah buku
umie pun nak berkongsi dengan u all gak la...

Perfectionist atau orang yang mementingkan kesempurnaan

Orang yang memiliki watak ini cenderung kepada kehidupan yang sempurna dan memiliki prinsip yang amat kuat. Umumnya memiliki idealisme yang tinggi, iaitu sentiasa memperbaiki diri sendiri dan orang lain serta mengelakkan bahaya.

Helper atau pembantu

Watak ini ingin disayangi dan dihargai serta sangat suka bersahabat dan sentiasa menyatakan perasaan positif terhadap orang lain

Achiever atau penggapai

Orang yang berwatak achiever ialah seorang yang sentiasa bersemangat dan optimis, mempunyai kepercayaan diri sendiri yang kuat dan memiliki cita-cita yang mahu dicapai. Biasanya orang ini menjadi pendorong kepada org lain.

Romantic atau Romantis

Orang yang watak romantis cenderung memahami perasaan orang lain serta ingin orang lain juga memahami perasaan mereka. Mereka suka mencari erti kehidupan dan seberapa daya menjadi insan yang luar biasa.

Observer atau pemerhati

Orang ini cenderung mempelajari pelbagai pengetahuan dan ingin merasa ilmu mereka cukup lengkap. Dia suka dibiarkan bersendirian serta tidak mahu gagal untuk menjawab apa sahaja soalan dan tidak mahu dianggap sebagai orang yang tifak tahu.

Questioner atau penyoal

Orang yang berwatak penyoal cenderung memastikan keselamatan serta kebajikannya sentiasa terjaga. Dia juga sentiasa sanggup berdepan dengan ketakutan serta kebimbangan diri sendiri.

Adventurer atau pejuang

Orang yangn berwatak pejuang sentiasa bersemangat dan optimis serta ingin menyumbang sesuatu kepada dunia serta mengelakkan situasi perasaan sengsara dan sakit.

Asserter atau pendesak

Orang yang berwatak pendesak suka berterus-terang dan kuat pendirian serta ingin membuat sesuatu berguna kepada dunia dan tidak mudah menyerah kalah.

Peacemaker atau pendamai

Orang yang berwatak pendawai cenderung kepada berbaik-baik dengan org lain, mudah menerima pandangan orang lain serta cenderung kepada penyatuan dan mengelakkan konflik.


Kesimpulannya...
semua tu ada pada diri umie....tp bukanlah dalam kuantiti yang byk..sikit-sikit tu adalah...tp yang ketara sekali adalah
Romantic atau Romantis

kenapa umie pilih romantis sb umie memang umie nak juga org fhm perasaan umie dan
dikalangan kawan-kawan umie..umie yang lebih byk tau mengenai rahsia diorg...
mb mereka rasa lebih selesa dengan umie...

tp xtaulah kalu u all anggap umie ni mcm mana kan...hehheh


Saturday, March 19, 2011

Happy 1st Wedding Anniversary Serimah dan Sarip

Assalamualaikum...

n3 ni umie tujukan utk kawan baik umie....Serimah dan Sarip
Semoga kalian berdoa dikurniakan zuriat dengan baby yang comel-comel....
bahagia dan sejahtera hingga ke akhir hayat....

sarip ni senior POLI umie dan Serimah ni pulak kawan baik umie sejak umur 13thn lagi...


cantik gak kan...hehhehe


dan pada hari yang sama time dia bersanding...umie terharu sangat..pada kawan umie Tina n Marina yang sanggup preparekan kek utk pengantin baru dan sambutan anniversary umie...hehhe

thn ni umie sambut anniversary berdua jer dan umie pun wat kek sendiri jer la....







19 hb masa tk Bersanding

Assalamualaikum....


Bangun pagi pada 19 Mac 2009 memang awal..
kalu ikut acara bersanding atau nikah di Sarawak dilakukan awal pagi..seawal 7 pagi dah rumah penuh dengan org..sanak saudara yang datang x kira jauh atau dekat..

so..mak andam akan datang jam 8.00-8.30 pagi gitu sebab nak siapkan make up pengantin....
jam 8.00 dah start dah kumpulan marhaban dan zikir mengalunkan zikir...

pengantin lak tengah bersiap...time tu mr. hubby menumpang rumah jiran sebelah..




baju ni umie pakai time sanding dan upacara tepung tawar


yang ni lak baju sajer jer..nak ambik gambar..
u all jgn hairan lak tengok kenapa semua gambar umie wat xda warna..hehehhe..
nanti u all tau japan utk contest umie yang sedia maklum dah senang nak jawab tu...

dan 1 lagi kenapa xda gambar mr. hubby sb umie dia xnak tunjuk gambar dia...xperlah..umie pun x kisah la...hehhehe

lepas jer acara bersanding sampai tengahari tu..umie dan mr. hubby g tolong adik beradik umie yang lain basuh periuk..hehhe..kena buli..hehe

belah petang tu pulak umie g pantai nak "buang" something la..
ikut jerla kata org tua-tua...tp umie dengan anak saudara yang lain bagai x pernah tengok air laut...hehehe..seronok mandi...






Friday, March 18, 2011

Suprise from Mr. Hubby

Assalamualaikum.....

today is the day...
kul 12 malam tadi...umie dan mr. hubby wat acara potong kek..hehhe..
kali ni umie wat kek sendiri

hari rabu dah beli barang then balik rumah terus bersilat di dapur...kelentang kelentung bunyi nyer...then kek siap pada pukul 11 malam...

Khamisnyer balik kerja...lepas makan kat Wong Solo..makan ayam penyet..wat pre-anniversary kat situ..hehee..xdalah..sajer jer nak makan sb lama dah x makan kat situ...
sampai rumah, terus deco kek ni..
deco pun x seberapa..

wat suprise kat mr. hubby...dia ingat kek yang umie buat tu just gitu jer...
tp umie siap wat topping cheese dan bluberry...yummyyyyy...




Red Velvet Blueberry Cheese a.k.a Si Baldu Merah Blueberry Cheese

then..dapat suprise dari mr. hubby...x kira birthday atau anniversary...mesti dia x miss bagi bunga dengan card...


roses ni ada 3 kuntum...that mean I LOVE U...hhehehe

hubby memang suka wat suprise kat umie...umie x sangka dia beli jugak bunga dengan kad tu..
tau bila dia pergi beli..tengahari dia g bunga ni kat PKNS Bangi...
mula-mula dia kata nak belikan coklat tp last2 dia beli bunga sebab dia tau umie dah wat kek..
then dia kata..utk hadiah lain..kena g tengok sendiri sb dia dah bagi duit utk shopping...
biasanya umie akan beli sesuatu benda yang boleh kekal lama...
last year pun umie beli something gak then sampai skrg still pakai lagi...kalu nak tengok anniversary last year...tgk kat sini -----> Suprise 2010



Happy Anniversary Umie dan Hubby

Assalamualaikum....

hari ni genaplah 2 thn umie berkahwin...
rasa mcm baru je umie kawin...
rasa mcm baru hari tu pakai baju nikah...
everything rasa still mcm baru lagi...

pejam celik-pejam celik dah 2 tahun...
byk perkara yang berlaku dalam masa 2 thn ni tp semuanya pengalaman yang begitu indah bagi umie..

thanks hubby for everything....

selepas solat isyak...pada 18 mac 2009
umie dan mr. hubby selamat diijabkabulkan...alhamdulillah....


time ni tengah berdebar-debar tunggu tok kadi tu tengok borang...nerves...
mr. hubby asyik jeling jer kar sebelah..mana x nyer, mana dia pernah tengok umie bermake up..tok kadi tu siap berseloroh lagi tanya..betul ke ni pengantin perempuannyer..mr. hubby sengeh jer..hehhe

selepas jer sesi akad nikah
mr. hubby masuk bilik dan terus wat solat syukur sblm upacara pembatalan air sembahyang...

alhamdulillah...semuanya selesai...

setelah 2 thn hidup bersama ni...rasa bersyukur sgt-sgt sb kenal mr. hubby...
mr. hubby adalah pengubat segala-galanya bagi umie...
dialah yang buat umie gelak, ketawa, menangis, rindu, syg dan semuanya adalah...
nak senaraikan kat sini pun rasanya x cukup sehari semalam...
segalanya yang di dah bagi dan buatkan untuk umie memang umie xleh nak terangkan mcm mana...
yang umie boleh ucapkan adalah terima kasih menjadi suami yang baik pada umie sentiasa menyayangi umie....

umie doakan semoga hubungan inii akan berkekalan hingga ke akhir hayat...amin..

Perkara Sukar jadi Tabiat Mudah

Assalamualaikum...

Renungan di Hari Jumaat
Petikan dari Buku:
Berbunga Cinta Aisyah di Hati Rasulullah..

Apabila amalan menghulurkan bantuan kepada orang yang memerlukan membudaya dalam diri, barulah mudah memberikan derma.
Sekiranya masih belum biasa, biasakanlah diri berbuat begitu dengan memberikan derma walaupun sedikit.


Biar sedikit tetapi kerap diberikan, lama-lama amalan menjadi spontan, malah diri mudah rasa gelisah sekiranya tidak menderma walaupun sehari.




Thursday, March 17, 2011

3rd Putrajaya International Hot Air Balloon

Assalamualaikum....

dah 3 kali Putrajaya buat event ni dan rasanya xpernah lagi tengok yang International ni walaupun umie ni duduk dalam kawasan Putrajaya..Apakah itu? Penduduk Putrajaya sendiri pun x pergi tengok...setiap kali bulan 3 jer..dalam kalender umie adalah bulan 3 adalah bulan utk balik kampung..so..xdalah nak g tengok...thn lepas, bulan 3 jugak..umie balik Sarawak sambut anniversary kat sana pada tarikh yang sama umie balik Sarawak, Putrajaya wat event ni gak...

tp thn ni...umie ada kat sini tp xtau lagi nak g tengok ke tidak sb..sibuk nak jaga org baik pulih rumah kat Banting tu...dan rasa mcm xberminat jer nak pergi...tp insyaAllah...i'll make sure that umie akan pergi gak thn ni..ambik gambar dan tunjuk kat anak saudara kat kampung gambar tu..boleh...hehhehe


so..kepada sesiapa yang nak tau lebih lajut..click jer pada gambar kat atas tu dan boleh tgk la event yang akan diadakan tu...hehhe


new york cheese cake

Assalamulaikum...hai u all...
dah tengahari gini baru umie ada nak post something kat blog..g jalan-jalan blog kawan -kawan byk beno la n3 dalam sebulan...ada yang lebih dari 30 lak tu..ni baru tengah bulan..
kalu umie boleh wat gitu..impossible la...kot-kot byk merapu jer lebih kot..hehhe...

so..n3 kali ni n3 nak wat u all terliur..hehhehe
sedap x kek kat bawah ni..
.
.
.
.
.


tentulah sedap bukan umie buatkan sb SR yang buat..hahaha

kek ni dah menjadi kegilaan umie dah skrg ni..asal nampak jer SR mesti singgah beli kek ni..
mr. hubby lak ada favourite dia sendiri..
kek yang umie suka ni namanya new york cheese..dan mr. hubby suka durian cheese...
semuanyer cheese...u all jgn geleng kepala lak yer...

mlm tadi pun mr. hubby beli ni gak..dia dah bedal 2 slide durian cheese..yang umie punya lak still dalam peti lagi..sb mlm tadi umie wat kek red velvet utk aktiviti mlm ni...
pasal kek yang umie wat tu nanti umie cerita kemudian k...

adoh..kalu la kat rumah sekarang ni..boleh la makan kek ni...nyummmmyyyy

Wednesday, March 16, 2011

2nd Wedding Anniversary

Sticky pos until 4 April 2011

untuk n3 terbaru scroll down k...



Assalamualaikum....

Bulan 3 adalah bulan yang sungguh bermakna buat umie dan mr. hubby
dan sempena dengan bulan 3 ni...umie nak buat 1 contest khas utk wedding anniversary umie...
so..kalu sesiapa yang g majlis dan pernah baca pasal wedding umie tentu tau jawapannya nanti...
godek jer dalam n3 umie..semuanya ada..

18 Mac 2011 ni genaplah 2 tahun umie berkahwin dengan jejaka Batu Pahat, Johor merangkap ofismate umie sendiri..hehhe

so bersempena dengan Wedding Aniversarry umie..
umie nak buat 1 contest la...
nilah 1st time umie buat contest dan diharap mendapat sokongan dan sambutan dari blogger sekalian...


Contest ni khas utk blogger sahaja okay..

syarat-syarat penyertaan:


  1. wajib menjadi follower blog ini sb senang nanti nak tau pemenang dan makluman lain.
  2. letakkan banner seperti di atas di side bar blog anda dan buatkan link nyer sekali
  3. watkan satu(1) n3 khas mengenai soalan yang mengenai contest ini dan beserta jawapannya sekali
  4. letakkan link di ruang komen n3 ini sb senang owner blog nak g tengok
  5. Tag contest ini kepada 3 org kawan anda dan nyatakan sebab kenapa u all pilih dia.
  6. Tajuk n3 adalah 2nd Wedding Anniversary
so..senang jerkan syaratnya...
dan sekarang ni soalan untuk contest ini adalah...jeng..jeng..jeng...

  1. Apakah warna baju akad nikah saya?,
  2. Apakah warna baju sanding saya di rumah pengantin perempuan?,
  3. Apakah warna baju gaun saya?; dan akhir sekali
  4. Apakah warna baju ketika makan beradab di rumah pengantin lelaki?

so..senangkan soalannya..
u all godek jer la n3 umie sblm ni...
untuk memudahkan u all mencari..klu nyer adalah..umie bernikah pada bulan 3...
so n3 pasal baju ni ada kat n3 sblm bulan 3 dan selepas bulan 3...(dah ada klu..so senang nak carikan..hehehe)

ok..untuk pemenangnya nanti akan menerima sehelai tudung...
jawapan yang paling tepat dan pantas akan menerima hadiahnya...
kalu lelaki yang meneka pun umie akan bagi tudung gak..boleh bagi isteri ker..makwe ker..mak sendiri...mak mertua pun boleh..hehheh

Contest ini berlangsung dari 15 Mac (830 mlm)hingga 4 April 2011
jam 12 tengahari

so byk waktu nak godek2 dalam n3 ni...
sebarang pertanyaan..sila lah tanya..hehhee

ok..untuk memulakan contest ni..
umie nak tag 3 kawan umie iaitu:

Miss Ein - dia pernah tag umie utk masuk contest gak..hehhe
Mrs. Kay - umie pernah join contest teka baju kawin dia..heheh..dapat hadiah selendang..
Monalea - ni kawan lama umie satu ofis..dia yang ajar umie berblogging..

so..now..turn u all lak...


Selamat berjaya...

Air Kotak

Assalamualaikum...

morning u all...
dah sarapan...dah join contest umie x? kalu ada kelapangan tu meh la join..hehhe




u all tengok x air kat atas tu..itulah air tiap2 hari umie bekal ke ofis...
pak guard kat mesin imbasan beg kat lobi pun tiap2 hari tegus umie bawa bekal...
padahal bawa air kotak ngan air tin jer hahahha....

kalu u all nak tau...
mr. hubby dah x tahan nak kuar belanja beli air tiap2 hari kat ofis sb mahal..air kotak rm1.70
so..dia belikan umie setiap jenis air kat atas tu 1 kotak setiap 1...siang mlm minum air kotak jer..xbaik utk kesihatan kan tp air kosong pun umie minum gak..byk minum air..byk kali gak la g toilet buang air..hehhehe

mlm semalam mr. hubby g mydin..dia borong lak air dutch ladu strawberry...sedap kalu minum sejuk-sejuk..nyaman..hehhe





Tuesday, March 15, 2011

kereta wss

Assalamualaikum...

Semua org tau..kalu pergi je ke bangunan kerajaan di putrajaya ni mesti org akan merungut pasal parking kereta.. kalu mcm umie dan mr. hubby memang wajib naik kereta ke ofis sb lepas kerja jer..bukannya nak balik rumah terus tp mesti melencong ke tp lain...

ada suatu hari tu..umie dan mr. hubby nak balik awal sb ada kerja nak perlu diselesaikan..
tp kenapa entah hari tu...ada la sebuah kereta ni..boleh lak dia tarik hand brek nyer...
ini bukan 1st time tp hari sblmnya pun dia wat gitu gak..tp still boleh di maafkan lagi..tp hari ke2 tu..memang nak cari nahas betul..kalu org lain mesti org dah calarkan kereta dia tu..
xpernah sblm ni lagi ada org tarik hand break kalu parking kat luar kotak..lainlah kalau dalam kotak parking...


umie ada belas kasihan lagi kat kereta ni..nom flat keretanya umie ingat lagi..
nasib baik umie x publish nom flat keretanya tu..
mr. hubby dah tulis atas kertas jgn tarik hand break...
pada keesokan harinya...kertas yang mr. hubby tinggal kat kereta dia tu..dia boleh lak..renyukkan then buang jer kat situ..memang xda perangai baik la pemandu mcm ni...
u all jgn ikut perangai mcm tu tau..dah la dia x tinggal nom hp kat kereta..kalu ada masalah boleh call..ni tidak..mcm tu lak dia wat..
u all tengok la mcm mana dia parking sampai keluar dari tiang parking tu....kereta dari sebelah kiri x boleh nak tolak dah sb dia dah halang jalan sb tarik hand break..jarak dari kereta belakang pun jauh lagi...apa kejadahnya nak wat gitu pun xtau kenapa..

hari ke3 dan sampai ke la ni..xdal ak umie tgk kereta tu parking kat tempat parking tu...
itulah serba sedikit pengajaran yang kita kena bagi kepada org yang x reti ni...
just a simple note dia xnak parking situ...itu kira nasib baik la hubby umie yang tulis..kalu umie..maunyer yang bukan2 umie tulis kat note tu..hehehe...

ini adalah pengajaran utk kita semua..yang baik kita ikut...yang jahat tu, kita tinggalkan...




1st Contest by Blog UmikGadisMelanau.BlogSpot.Com





Assalamualaikum...

sekarang dah masuk bulan 3..nak masuk pertengahan bulan dah ni..
bulan ni bulan yang umie tunggu-tunggu..
dan bulan ni jugak la umie wat jualan tudung dan postage free jer..hehhehe

so..for the 1st time umie nak anjurkan contest...
so..contest ni bertajuk..1st Contest : My 2nd Anniversary

so...bila2-bila masa jer umie akan publish n3 pasal contest ni...
contest ni sesiapa pun boleh join..lelaki..perempuan..ibu..ayah...cik...makcik..pakcik..abg..semua boleh join...

so..hadiahnya akan diupdate kemudian k..
so..stay tune k...










Monday, March 14, 2011

Shopping ke IKEA

Assalamualaikum....

wah..dah brapa hari x update blog..sibuk ckit la ni...
nak blogwalking pun xsempat gak ni....

stp hari ada jer kerja nya..
dan time hujung minggu lak x duduk rumah..ada jer yang dibuatnya...
actually..sabtu lepas umie dan mr. hubby ke IKEA...
dengar kat radio hari tu kata IKEA wat sale dari 3 hingga 20 Mac 2011...
memandangkan minggu ni xda plan nak g mana-mana..biasanya hujung minggu umie dan mr. hubby g rumah kat Banting..setting apa yang patut kat rumah tu...
so..sabtu ni plan nak shopping brg kat IKEA..ada la beberapa brg umie beli....

sblm nak lanjutkan cerita..umie nak jamu u all ngan makanan jer la dulu yer..hehhee...



jangan sampai da org yang terliuq lak tengok meatball ni..hehehhe..
kalu g IKEA umie suka order ni...sedap..kali ni umie beli 15 ketul..umie dan mr. hubby kongsi jer..dan cheese cake...lupa nak snap gambar kek lak..sedap sungguh..hehhe..alangkah bagusnyer dapat wat kek tu....hehhehe


Lepas jer makan...start la aktivi mengangkut barang...
pada mulanya nak beli rak buku yang tinggi tu...tp memandangkan kereta x muat nak sumbat barang yang panjang..so..burn jer la...

yang kat atas ni adalah rak tv yang boleh merangkap sebagai rak buku pun boleh...time nak beli ni pun ambik masa lama nak beli...harga dah murah dah sb ada sale..rugi gak kalu x beli ni..
last2 beli gak..nak masuk kan 1 kotak ni dalam kereta memang x muat..last-last mr. hubby keluarkan semua papan kat dalam ni dan susun elok-elok masuk dalam kereta..nasib baik la muat..alhamdulillah....hehhe..tp umie lak terpaksa duduk belakang...




lepas tu beli lak wall kitchen ni..nak wat kitchen sendiri kena ada duit ribu riban baru dapat la kitchen cantik...hehhe..mana la mampu..
last2 decide beli wall kitchen pasang sendiri jer..then tebuk je kat dinding..
jam dinding pun beli gak...stp bilik ada jam..walaupun bilik tu nanti xda org nak duduk...

sekarang ni IKEA tengah wat Sale dari 3hb hingga 20hb..so..ada masa lagi nak g shopping ke sana....jooooommmmmmmm....

Rasa nak tampal banner kat troli "Bukan saya punya"...

Assalamualaikum....

ini adalah kejadian jumaat lepas..umie dan mr. hubby g Tesco Kajang..
nak g beli clip langsir kat Nagoya...sambil tu singgah la kat Tesco nak beli la barang sikit...

haaa...u all tgk la maggi kat bawah ni....
.
.
.
.
.
.
.
.



banyak tak???
ada 24 ketul semuanya...
no..no...no...ni bukan umie punya tau...utk mr. hubby pun bukan...
actually..maggi ni utk cawangan mr. hubby punya..cawangan dia ada wat jualan seperti maggi..air kotak..jajan dan biskut...

mr.hubby kalu ada jer maggi murah..dia terus call member ofis dia kak ija..
tanya nak beli maggi atau x...sb kalu dibandingkan dengan mee yang lain..maggi ni memang laku kalu jual kat ofis..ehhehe...

time tengah tolak troli ni..org tengok jer...
rasa nak letak jer banner atau..nak ckp jer ngan org yang jeling tu..ni utk meniaga bukan utk sendiri makan tau...
tp umie boleh wat dek jer org tengok...
ni adalah second time umie beli maggi byk gini...
1st time kat Tesco Nilai...time tu Tesco baru buka 3 hari..
umie dan mr. hubby dah borong maggi..hehheh





Contest: Dulu Lain Sekarang Lain (STYLE)

Assalamualaikum...

dah lama x join contest..
kali ni umie telah di tag oleh Miss EIN
umie pun baru kenal dia ni...

disebabkan Contest ni senang jer..so umie pun nak join gak la..
Contest ni dianjurkan oleh Pipi Belubang

sesiapa nak join ni boleh la join..
ada 2 kategori..

1. dari segi umur
2. dari segi style

so..kali ni umie nak pilih dari segi style...

so..syarat-syaratnya senang jer..

i. jadi follower - already no. 174
ii. buat n3 - pun dah buat
iii. letak gambar - pun dah buat gak...

so...gambar yang umie pertaruhkan adalah...gambar time umie masih pakai spek mata lagi...


gambar ni umie ambil masa time kat lumut..time ni tahun 2007...
masih pakai spek mata lagi...memang susah nak buka spek kalu dah pakai...
n now x lagi...
gambar yang pakai baju oren tu adalah gambar time Floria Putrajaya 2010
umie bukan pakai contact lens tp memang x pakai papa pun...
so done utk n3 contest ni...

so now time 4 me to tag 3 org member lak ni..
org yang umie pilih adalah...

zana@mama batrice

mrsdeydeck
ayu raza

blogger yang umie pilih ni adalah semuanya mummy....hehehhe


Saturday, March 12, 2011

Kereta Lembu Buatan Sendiri

Assalamualaikum...

dalam n3 sblm ni umie ada bagi tau yang kampung umie ada blog Harian Belawai kan..
dan ada mention aktiviti sepanjang bulan 3 kan...

so skrg ni abg umie tengah prepare utk Majlis Khatamal Al-Quran anak dia..
majlis ni diadakan secara beramai-ramai..kalu x silap..lebih kurang 60 org kot peserta..
so skrg masing-masing tengha menyiapkan tandu...

tandu ni biasanya peserta Khatamal ni akan duduk dalam tandu ni dan diusung keliling kampung...tulah adat kalu Majlis Khatamal di kampung umie...ini adalah sempena meraikan peserta ni menamatkan senaskah Al-Quran tu...



so..kali ni abg umie watkan kereta lembu utk anaknya..
b4 ni abg umie yang sulung tu pernah buatkan anaknya kanggaru..anak dia boleh lak duduk dlama perut kanggaro tu...
sblm ni gak..abg ipar umie..watkan ayam serama..
memang nampak real la semua binatang ni..

kereta lembu ni umie baru recived mms dari kakak umie kat kampung


ni lak tempat duduknyer...
jgn ingat kereta lembu ni kita tolak tau..tp kereta ni akan diusung..bygkanlah mcm mana tu..
nasib baik la anak saudara umie tu xberapa nak berat dan tinggi jer la..tembam la jugak..
kesina kalu org nak mengangkat benda ni lak nanti..heheh..

so..after majlis tu nanti..kalu ada umie dapat recived lagi mms gambar tandu lain..nanti lah umie cerita lagi k..hehhee