Follower

Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Tuesday, November 30, 2010

Hobi minggu ini

Assalamualaikum...
dah mlm -mlm gini baru la ada idea nak wat n3..
maafkan umie yer kawan-kawan..sentiasa membiarkan blog x berupdate..entah-entah..org lain pun fikir blog ni wujud lagi ke x...

walaupun jarang berupdate..kalu ada kawan-kawan dtg melawat..umie akan melawat gak blog kawan-kawan yang meninggalkan jejak di blog umie..thaks ya...

minggu lepas..selang sehari..ada jer makanan umie bawa dari rumah..ada kek, brownies dan coklat..semua tu umie wat snediri...
alhamdulillah...semuanya habis sblm balik dan ada gak habis sblm kul 10 pagi..mana x nyer 1 org ambik 2 3 ketul..alhamdulillah..umie suka kalu ada org makan..

minggu ni pulak hobi bertukar dari rajin memasak ke malas memasak lak...
sabtu lepas..g KL beli stok tudung yang ditempah dan selebihnya umie bawa ke ofis mana tau ada member-member berkenan...so far..sambutan amat menggalakkan..alhamdulillah, rezeki dari Allah...

minggu ni ada sibuk sikit sb nak uruskan penghantaran tudung ke sarawak...
kadang-kadang x menang tangan...terpaksalah wat yang termampu jer..rumah un dah berselerak ngan kertas-kertas tudung ni...then rasa nak ambik cuti jer sb dah tak thn tgk rumah berselrak..selagi stok x dihantar..selagi tu lah byk brg nak kena kemas..hehhehe..

ok..kalu u all berminat nak tdung yang umie jual boleh la terjah FB umie


FB: Merau Collection (taip jer kat FB)
menjual tudung express, inner shawl, pelbagai jenis shawl, brooch




Monday, November 29, 2010

wah..wah...

assalamualaikum....

hati byk suka..happy...
entah apalah di happy umie ni kan...

nak sedapkan hati haruslah happy..no stress..stress....kena happy
walaupun hati tgh berduka..lara..sedih...terluka..semuanya ada...
umie anggap itu sebagai ujian dari Tuhan...

no n3 panjang-panjang...
so..tgk gambar umie sblm mengakhiri n3...



walaupun byk susah hati..tp muka tetap molat dan bulan mengambang tiap-tiap hari...hehhehe



Thursday, November 25, 2010

1st time masak Sup Gear Box dan 1st time makan

Assalamualaikum...

mesti u all biasa makan sup ni kan..dan kalu di jual kat kedai boleh cecah rm40 sb mr. hubby pernah beli gak kat sup Ani Utara..1 ketul=RM40.00
berbaloi ke beli???? hehhe..saper yang biasa makan, jawab lah....

ni adalah dagingkorban hari tu..umie dapat tulang ni...
lagipun mr. hubby pun suka makan..so umie masakkanlah utk dia...

1st time umie masak seketul ni...1 st time gak makan sup ni..ahhaha..logik x logik tu...
actually..umie x minat sgt sup daging ni..disebekan daging korban dan rasanya still manis-manis lagi...memang sedap la still fresh lagi...

then lebihan dadingnya pulak umie bawa ke ofis..di makan bersama nasi impit seperti soto..



ni adalah menu hari isnin umie bawa ke ofis hari tu....

Marble Cheese Cake


Assalamualaikum...

Hari isnin...masuk kerja lepas bercuti 5 hari balik Bt Pahat sb raya aidil adha..
kerajinan umie nak berbaking semakin rancak..hehhe..
so..isnin g ofis bawa kek ni...

sambutan menggalakkan..sebenarnya bukan nak bagi org rasa nak meniaga tp sajer nak bagi org makan....umie just jamah 2-3 ketul jer..tp umie suka tgok org makan then apa yang kita masak pun habis..suka-suka...si sebabkan suka tgk org makan, umie rajin la nak memasak...


actually..kek ni ada org request nak suruh wat kan iaitu Kak Azizah operator kat ofis umie...asal lalu depan dia jer mesti remind umie minta tolong buatkan kek ni utk dia..hehhe..
sebenarnya..umie ni ada kelemahan sikit..kalu dah org suruh umie buatkan then dia nak beli..mula la rasa segan...takut nanti kek x jadi ker..ahhaha...xsedap seperti yang diaorg makan sblm ni ker..hehehe....

ok, xper lah..nanti umie akan usahakan buat kek ni utk dia..insyaAllah...
ok, kepada sesiapa yang nak try wat kek ni, boleh la jengok ke blog memasak umie k...

http://dapurtemurun.blogspot.com

Tuesday, November 23, 2010

1st time masak ::Daging Masak Hitam::


assalamualaikum...
lately..lemau jer rasa nak update kat sini..tp kalu dalam blog resepi rajin la pulak nak update masakan kat situ....
actually..umie xnak guna blog ni sebagai medan utk meluahkan perasaan dan xnak cemarkan blog ni dgn cerita-cerita yang boleh menyakitkan hati org lain..dan xdalah nak menambah dosa org yang nak komen...hehhehhe...biarlah org membaca blog umie ni relax-relax saja..itu yang penting...

traffic ke blog umie ni pun dah makin berkurang sb 2-3 hari baru umie nak update..tp kdg2 dah dalam 1 hari 2-3 n3 umie wat..then 2-3 hari lagi baru update....
makin hujung thn ni makin la relax..sb kat ofis wat kerja yg bermusim..kdg-kdg ada..kdg-kdg xda...just tolong apa yang patut jer la...

then hujung thn ni jugak banyak masa nak tgk internet..terutama sekali blog-blog, fb-fb yang menyediakan resepi..ahhaha...kalu ikutkan..time hari raya aidil adha ri tu nak masak daging ni..tp balik pun dah lepas raya..so xdan lah nak memasak..hehhe..
hari tu pun umie masak utk jamu org di ofis....thanks la kepada kawan-kawan yang habiskan..hehhe

so..resepi yang umie nak tunjuk ni adalah resepi Daging Masak Hitam...kalu u all nak tengok dan nak cuba resepi ni..jom la ke blog masak-memasak umie....
untuk pengetahuan u all, umie ni bukanlah terer pun memasak cuma suka utk mencuba resepi..resepi ni umie dapat dari kakak umie...by call jer boleh dapatkan resepi dgn mudah..hehhe...ok, jom terjah....

DAPUR TEMURUN UMIE



Sunday, November 21, 2010

Hari ini


Assalamualaikum...
Hari ni hari minggu a.k.a hari Ahad...
hari ni..byk dugaan yang umie terima...
umie tau semuanya atas izin Tuhan sb Dia tau..hambanya ini memang seorang yang tabah dan memang utk di uji...alhamdulillah...umie bersyukur ke atasnya..terima kasih atas semuanya....

umie bersyukur..ada juga org ingin menguji tahap kesabaran umie...
umie bersyukur...tetap akan bersabar...diam xkan bererti kalah..jgn jadikan diri sebagai victim of the story...kerana manusia sebegitu hanya utk mendapat belas kasihan org lain..hehehe....
rasa nak tergelak jer ni...ahhahhaha...sedikit pun umie x terasa...
ok..next topic please....nak gelak sikit lagi la...hehhehehehhe

ok..hari ni...umie wat baking...
ada lah wat sikit kek..try resepi hasil berjalan-jalan di FB....
sekarang ni bukan setakat di blogspot jer ada tunjuk resepi..tp di FB pun ada....hehhe
kek ni umie modified sikit-sikit la...
so umie tunjuk jerla kek tu yer...
nanti ada masa umie bagi resepinya k...

Marbel cheese Brownies


alhamdulillah.....

assalamualaikum....

alhamdulillah....syukur sgt-sgt...
lagi bagus...
lagi best...

i'm happy now....thanks mr. hubby....




p/s: u all tau x? umie x heran pun org nak kata apa..i'm happy...now, everything is done..x sabar jer rasanya...bye..




Saturday, November 20, 2010

Resepi update

Assalamualaikum....

resepi cheese kek telah di update di...

CHEESE CAKE




Friday, November 19, 2010

Home Made Cheese Cake

Seperti biasa...kalu time raya jer mesti umie akan fikirkan apa nak masak...
actually kalu memasak ni umie ni xlah reti..kalu setakat tolong tu boleh la...
tp yang umie paling suka kalu wat kek...stp kali raya..x kisah la raya aidilfitri atau aidiladha..umie akan sediakan 1 kek...kalu org lain...bersilat kat dapur nak sediakan rendang, ketupat, kuah kacang..tp umie lak bersilat dgn mixer dan oven..hehhee

tp kali ni..x guna oven sb kali umie wat kek yang disejuk beku jer dalam peti..mudah dan senang...
1st thing umie tunjuk jer dulu kek apa yang umie wat...lain kali nanti umie wat n3 khas utk resepi kek ni tau...




ni lah kek yang 1st time umie wat..terlalu senang nak wat tp bahannya terlalu susah nak cari sb ada 1 bahan umie guna ni susah nak dapat kat Semenanjung sb x pernah jumpa lagi...bahannya just ada di sarawak sahaja...


dah dipotong...begini lah jadinya...cheese nya memang terasa la...saper yang suka cheese..sesuai la wat kek ni..memnag meleleh la air liur korang tgk..cheese nya masih terasa kat tekak ni ha.....

so..itu jer..resepinya akan dibuat kemudian..hehhee

Thursday, November 18, 2010

Jawapan kepada Teka -Teki dan cerita lain-lain

Assalamualaikum.....

almost 2 weeks gak la umie x hapdet blog...bukannya apa..hari tu broadband problem lak..
apa ke halnya sampai umei x leh nak online..lebih-lebih lagi selepas lebam tengok youtube time mr. hubby g outstation...hahaha

tajuk bukan main pajg..so..moral of the story...mcm2 nak cerita then teka teki yang sblm ni x di jawab lagi....
so..now, umie nak bagi tau jawapannya...walaupun hanya sudi menjawab..tp terima kasihla sb sudi menjawab..kot-kot la sb umie x sediakan hadiak ek utk pemenang teka teki tu...kalu umie wat contest ada ke org nak join..almaklumla pembaca blog umie pun ciput jer.....anyway thanks to those who blogwalking ke blog umie...kalu blg tu tinggalkanlah jejak...nanti boleh umie g melawat blog u all lak lepas ni...

so..thanks againt utk mummysyafie dan Ann sb sudi menjawabnya...
so jawapan kepada teka-teki tu adalah...
Jawapan: Kacang panjang..kalu di potong still di panggil kacang panjang tetapi seluar panjang kalu di potong akan dipanggil seluar pendek...hehehhe..boleh x terima jawapan tu..hihihihi....
ok..tu jer about teka-teki tu....

next topic lak...
hari ni dah 18 November...semalam 17 November..hari raya aidil adha...hope blm terlambat umie nak wish...
selamat menyambut hari raya aidil adha sb...kat masjid..smapai raya ke 3 org still bertakbir lagikan..hehhe....actually...now, umie dah kat kpg hubby di Batu Pahat...
balik ke kpg lepas solat raya baru bertolak ke BP...kalu ikutkan rasa mcm xnak balik kpg tp memandangkan umie dan mr. hubby ada berniat nak wat korban hari ni..so kenala balik...we all ambik 2/7 bahagian daging korban tu...alhamdulillah ada rezeki lebih sikit..
thn lepas x sempat nak wat sb dah penuh..tp kali ni kalu ikutkan dah penuh...tp tumpang lak kat kpg org lain..alhamdulillah...semuanya berjalan ngan lancar..dan daging tersebut dah diagihkan kepada org lain dan sikit umie bawa balik Putrajaya...
sekarang umie still cuti lagi..tp hubby lak kerja...dia tgh ada kerja di cawangan ofis di Batu Pahat dan petang ni pulak we all nak bertolak ke Segamat pulak...then insyaAllah, esok atau lusa baru akan bertolak ke Putrajaya...Hopefully..dipermudahkan urusan kami berdua...so..tu jerlah umie nak update hari ni yer...ni pun tgh tunggu kat ofis ni sementara hubby pun tgh wat ker....



Tuesday, November 09, 2010

sapa nak jawab teka teki?


ni utk sesiapa yang sudi jer la....

apakah perbezaan antara seluar panjang dan kacang panjang?

sebenarnya xda hadiah pun nak jawab teka teki ni...sekadar nak suka-suka dan nak uji IQ u all...






not in mood

assalamualaikum....

lama dah x berupdate blog umie ni..bahan nak wat n3 ada tp...
kelemauan dan kemalasan melanda ni..xtau entah kenapa....
umie nak blogwalking pun x larat ni..walaupun just guna jari nak blogwalking...tp kaki lak terasa lenguh...

ada pun g blog org lain..just baca n3 jer..nak komen pun kdg2 xda idea...
lately umie rasa x sedap badan jer ni..entah la kenapa...sejak balik dari INSTUN tu
badan rasa lemau jer...asal mlm jer badan dah start panas..
kaki jadi lemah...lenguh..sakit..semuanya ada...
sakit apalah simptom-simptom tu...
hope xda papa kan..tp kalu sakit buatan manusia tu xperla jugak..hahaha....
adalah kelebihannya sakit tu....

sekarang ni pun stp hujung minggu ada jer program...
hujung minggu lepas..time perayaan Deepavali..boleh pulak unit mr. hubby wat kursus...
bengang jer ni...sapala yag bijak pandai ambik masa time cuti umum gitu wat kursus..kalu dapat cuti extra x perla jugak..ni time cuti free gitu pun nak wat kursus...
ofis u all pun ada wat gitu gak ker..kalu ada tu..normallah namanya sb bukan ofis umie jer yang wat kursus time tu..hahahah
umie dah mati kutu dok sorang2 kat rumah...nasib baik dekat nilai jer..mr. hubby sanggup ulang alik dari sana daripada bermalam kat sana..kesian isterinya dok rumah sorang-sorang sb memandangkan kesihatan umie x ok ni...

erm...ok..tu jerla umie nak update hari ni...dah 2 hari umie x on netbook kat rumah..
skrg dah online guna hp jer...xlarat nak duduk lama-lama....
daaaaaaaaaaa...........



Thursday, November 04, 2010

tak sihat ni....


assalamualaikum...
hari xda mood sgt...penat lagi ni...
balik dari INSTUN, lepas maghrib...umie terus tertido..kepala berat..
berFb pun kat atas katil..x larat..
hubby umie balik dari kuliah mlm tadi pun x sedar dia alihkan netbook umie kat atas katil..
memang penat sgt..hari ni tadi memang plan nak mc tp dah rasa ok..turun jerla kerja...
dah sampai ofis ni...badan rasa lemau jer ni...
macam mana ni...????



Monday, November 01, 2010

1 November 2010

Assalamualaikum....
dah bersawang dah blog umie nie..
beberapa hari x dijenguk..jgnkan blog kawan-kawan..blog umie sendiri pun x terjenguk ni....

bulan 10 bulan yang paling busy buat umie...
banyak program kena wat sampaikan program untuk diri sendiri pun tergendala gak ni..
hujung minggu umie x seperti org lain...
dalam seminggu..samada 1x atau 2x jer akan bersantai bersama suami...

sblm payday...umie akan ke KL nak beli stok tudung yang ditempah...alhamdulillah...
rezeki yang Allah bagi sentiasa ada...Terima kasih Ya Allah...
umie berniaga bukan sebab x cukup duit tp minat dan dorongan dari suami..semua tu adalah
berkat restu dari suami...actually umie ni bukannya otak bisnes tp umie ni suka bershopping sebenarnya...hehhe...last2 org tgk cantik so..apasalahnya umie pun nak tgk org lain cantik...umie wat la bisnes tudung ni....dalam hati umie..umie tanamkan niat selain dari cari rezeki..umie berniat supaya org lain boleh pakai tudung....alhamdulillah...lagipun umie bukan nak mark-up mahal2 pun..just jual seperti di pasaran jer....harga pun boleh nego kalu beli byk2..hehe

hari ni umie bersiaran secara langsung dari INSTUN...ada wireless..so gunakanlah sepenuhnya...hehe..pagi ni dah start ceramah dah...Ceramah 1 untuk peserta Induksi Khusus. Petang semalam umie bertolak dari ofis..dan akan berada di sini selama 4 hari..Rabu nanti baru balik Putrajaya...hopefully...x tension kalu jaga kurus ni nanti..kdg2 bukan sb peserta tp sb persekitarannya...sapa yang pernah g kursus di INSTUN ni kena bersabarlah yer..naik tangga turun tangga jerla jawab nyer...hehhehe

eleh....terlebih panjang pulak n3 umie kali ni dan xda gambar la pulak...xper2..lain n3 umie akan tunjukkan gambar k....ok..nak out jap..nak sambung berfb dan blogwalking ke blog kawan-kawan lak...chow..chin ...chau...