Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Saturday, July 31, 2010

Gold Coast a.k.a Bagan Lalang

hari ni hari Sabtu..biasa nya kalu hujung minggu xkan ada peluang nak dok rumah..asyik keluar jer..walaupun penat bekerja...tp hujung minggu tetap keluar jer..
mr. hubby xkan biarkan umie keboringan duduk di rumah..stp minggu ada jer tpt baru yang umie akan pergi...
hari ni tadi umie g Sepang..ke Gold Coast a.k.a Bagan Lalang...bukan nak makan seafood tp nak g tengok tempat...
tengahari matahari memacak di kepala tp umie sanggup gak nak g..hehhehe...
nasib baik la cuacanya x terlalu panas..
ok ni jer umie nak hapdet dulu yer..nanti kalu ada masa umie upload gambarnya utk tatapan korang tp byk ngan gambar umie jer la...hahahha..boleh...???

Friday, July 30, 2010

Tgklahhhhhh: Videos Posted by Muhammad Adam


cuba u all hayati slide ni....




slide ni umie ambik dari facebook kawan umie....



Jumaat

assalamualaikum....

Jumaat datang lagi..sekejap je dah seminggu....
mlm tadi badan rasa x larat jer...
dah la tido awal...
lepas solat asar...tido jap..lepas tu bangun lagi nak solat..lepas tu pindah lak bilik 1 lagi..
bilik tu pun ada tilam dan bantal gak..time tu mr. hubby tengah wat kerja kat lappy dia..
umie boleh lak tido kat situ pulak..
entah kenapa badan rasa penat sgt..x larat...

pagi ni umie g beli makanan utk sarapan pagi..
mr. hubby request nasi goreng warna merah..hahhaha...
umie dah tau dah nasi goreng tu..dia xnak nasi goreng yang warna putih biasa tp nasi yang ada pewarna cili yg dia nak...hahha
umie lak makan spagetti simple je..spagetti goreng kot..hahha

u all lak makan apa sarapan pagi ni?



Thursday, July 29, 2010

Allah Menduga kita dlm pelbagai cara


assalamualaikum....
umie baru berkesempatan nak update blog hari ni...

berat sungguh rasa hati dan jari umie nak menaip di sini...

Allah menduga kita dalam pelbagai cara....yer betul...umie mengakui semua tu...
setiap org di dunia ni diduga Allah..stp org lain cara dugaannya...begitu gak ngan kawan umie...
actually...umie nak cerita sikit pasal kawan umie yang baru je kehilangan anaknya....
Al-Fatihah....

umie dan kawan umie ni... ni beza seminggu je tarikh perkahwinan we all...
Kawan umie ni dikurniakan zuriat lebih awal dari umie...setelah 8 bulan kosong...dia kurniakan zuriat...
dia memang happy sgt sebab itu yang ditunggu-tunggunya selama ni...
tp Allah lebih menyayangi anaknya....
actually...dia dijangka bersalin 26.7.2010 tp...anaknya telah meninggal dunia pada 27.7.2010 semasa masih di dalam kandungan lagi...

Petang semalam..umie dan pegawai yang lain bergegas ke Hospital Segamat..lebih kurang 3 1/2 jam perjalanan ke sana..bertolak dari ofis pada 1.30 petang dan sampai pda 5.00 petang...

we all terus ke Hospital dan tengok keadaan dia...pada time we all sampai..dia x bersalin lagi..tp anaknya memang dah disahkan meninggal...
sedih sgt tengok keadaan dia...
umie memang x leh tengok muka dia, xnak pegang tgn dia..memang x nak sentuh dia sb umie dapat rasa mcm mana keadaan dia time tu..airmata umie memang x leh nak tahan...
mana x nyer..dia ni duduk je sebelah meja umie...apa-apa pun dikongsikan bersama...
dia boleh lagi senyum tengok umie...tp padahal umie tau perasaan dia mcm mana...
walaupun dia begitu tp dia memang tabah..dia nak juga bersalin normal walaupun dia merasakan kesakitan nak bersalin tu...
time we all sampai sana, bukaan baru 3cm..kul 6.00 petang dia dibawa masuk ke labour room..
lepas je dia masuk ke bilik tu..we all pun berangkat balik ke Putrajaya..dalam perjalanan balik tu..umie asyik teringatkan dia je..asal teringat dia mesti umie nangis lagi...memang rasa x boleh nak tahan...kesian...mcm mana keadaan dia memboyot bawa kandungannya 9 bulan tu ke mana-mana tanpa rasa mengeluh..pagi-pagi naik bas balik rumah..balik pun naik bus...dari stesen bas nak ke ofis dah lebih kurang 1km...tp umie salute kat dia...walaupun dia tahu anaknya dah meninggal dalam kandungan tp dia still nak bersalin normal jugak...dan dia dah selamat bersalin pada jam 11.30 mlm tadi..babynya girl...umie ingat lagi..Jumaat lepas last day dia kerja sblm cuti bersalin..dia baru nak cari nama anak perempuannya sb nama anak lelaki memang dah ada...umie ingat lagi dia nak manakan anak perempuannya Nur __?__ Umairah tp tulah..Allah lebih menyayangi anaknya....

umie doakan semoga semoga roh anaknya dicucuri rahmat....




Tuesday, July 27, 2010

GCB x sedap

Kecewa memang kecewa..setelah nak dekat 2 bulan umie x makan MCD..pada malm tu..mr. hubby izinkan umie makan burger mcd...biasanya umie akan pilih filet o fish...
tp kali ni mcm best jer burger baru ni(mcm best tp....)

GCB

mesti u all dah try kan..ada umie dengar not bad la..dan ada gak diorg kata x sedap...
so pendapat umie terhadap burger ni memang la x sedap( serius ....)
dah la time makan tu umie boleh terimagine lah daging itik yang time mr. hubby order tp x makan tu...eee...geli la...
dah la daging nya ada kulit ayam lak tu..rasanya x pernah lagi makan burger ada kulit ayam mcm tu..kalu goreng tu ranggup la sikit..tp ni...adohh..
rasanya ni la 1st time n last time umie makan burger tu...
dah la mr. hubby bagi peluang sekali tu jer nak makan fast food tp mengecewakan la pulak....

komen u all mcm mana? sedap x?

Kios kat Kedai Mamak


umie nak cerita sikit ni...pasal ada satu malam tu umie g teman mr. hubby g makan mee goreng mamak kat kedai mamak...
kalu u all kata umie ni jakun, confius ke..lantak la...umie x kisah pun..
ni ada satu benda ni umie baru tengok kat kedai mamak pulak tu..sblm ni pernah tengok kat shopping mall ker tp sekarang dah ada benda ni kat kedai mamak...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




haaaa.....benda ni la yang umie maksudkan tu...
kios ni ada kat salah sebuah kedai mamak di Presint 15, Putrajaya...
sesiapa yang bekerja di area Presint 15 ni mesti tau kedai mamak mana yang umie maksudkan..hehhe
kios ni ada kemudahan Airasia, bayar bil dan mcm-mcm lagi la...

Legacy Floria Serving Set


Sekarang ni rajin bena la umie nak bebeli brg tupperware...
setiap bulan mr. hubby mesti tanya..bulan ni nak beli apa kat tupperware...??

hahha..umie apa lagi..on jer kalu dia tanya gitu..walaupun bukan duit mr. hubby yang umei guna tp duit umie sendiri..tp kalu dah ada org menggalak nak beli barang tu on jer...hehehheh

dah beberapa bulan dah aim benda ni...nasib abik dah ada offer..boleh la beli...


siap ad akotak khas dia


ni la apa yang ad adalam kotak tu..oren gitu...lagipun hari ni pun umie pakai baju warna oren...hhehhehe


Makan Mlm Berbuka Puasa


Isnin....umie puasa lagi...hari ni pun puasa...
selamat hari nisfu Syaaban...mesti ramai gak org puasa hari ni kan...selamat berpuasa...

balik kerja petang semalam...badan rasa lemah-lemah jer..x larat lak...boleh pulak umie tertido di sofa..kul 7 baru terjaga..dah la nasi dan lauk x masak lagi..nasib baik ayam dah dikeluarkan dan frige...

so...terus masak nasi dan sediakan bahan utk wat kari...
dah 2 minggu umie makan kari..last week hari jumaat umie masak kari dan hari isnin minggu ni pun umie masak kari...

just a simple kari...
umie buka almari makanan nak cari santan tp xda...xperla kalu xda santan...kari pun still sedap gak..hehehe....
ada member umie di facebook kata dia x pernah masak kari dalam seumur hidup dia.. nasib baik dia x kawin lagi..kalu x..husband minta masak kari nanti x tau nak masak...hahhhaa
kari yang umie wat ni pulak just simple..tumbuk bawang merah, bwg putih dan cili...tumis..masukkan ayam...masukkan kari...kacau-kacau..tambah air dan air asam jawa...masakkan hingga daging lembut..tambah garam sikit..dan siap..hehehe




so..siap lah kari ayamnya...hhehehhee




ni pulak makanan sampingan..kat sini durian x kira musim..kalu kat sarawak, kalu x betul musimnya susah nak dapat...mak buyung jgn mengidam dulu yer..sarawak susah nak dapat durian time ni...yg ada setakat ni miri je umie dgr dah ada durian ni..

durian ni member umie bagi..thank Mai a.k.a Maizatul..disebabkan umie berpuasa semalam..dia bagi umie durian..hehhe...yang lain dapat buah rambutan jer..org lalu tempat umie tercium bau durian..alasan kukuh umie jawab..umie puasa...so xla diaorg nak kata umie makan durian pulak..hahaha...tp memang betul pun puasa..hehhehe....hari ni nanti nak masak apa pulak yer...???

Monday, July 26, 2010

N3 hari ni....


hari ni umie dah wat 5 n3...mcm terkejar-kejar je..esok lusa mesti xda idea dah tu..rasaya bulan Julai ni umie telah wat byk n3...hheheheh



Selendang Lycra

Selendang Kain Lycra

Nampak gaya nya masih ramai lagi yang xtau kewujudan selendang lycra ni...exspecially di Sarawak..dah mcm2 patern dah sekarang ni tp yang umie jual just ada 1 warna sahaja pahal sekarang dah ada triple dah selendang ni....

selendang ni umie jual dengan harga RM15 sahaja..kepada sesiapa yang berminat tu..bolehla ke Facebook Merau Collection okay...






Tudung Lycra Saiz L

Boleh x umie berniaga di blog sendiri...
dah carca merba dah blog ni..hahhaha...
ni meh umie nak bagi tau..kalu ada sesiapa yang berminat nak beli tudung saiz L, mcm-mcm warna boleh la ke fb Merau Collection...kat sini bukan setakat tudung Lycra Saiz L tp M, tudung sulam, Twist, double awning dan macam lagi...


just clik-------------->>>>>>>> MERAU COLLECTION

Zam -Zam Ala Kazam


Ingat ceria P. Ramlee pasal Zam- Zam Ala Kazam ni...
ni umie bukan nak cerita pasal cerita P. Ramlee tu okay..ni nak cerita pasal Air Zam-Zam...
baru minggu lepas umie minum air zam-zam ni..ada pegawai yang balik dari umrah bawa ke ofis..so..umie minta la sedikit...



petang semalam..lepas maghrib, umie g PKNS Bangi..ada usha 1 brg ni untuk abg ipar umie...
mr. hubby pulak dok usha air zam-zam....then dia beli la pulak air zam-zam ni...
dulu bukan main susah lagi nak dapat air ni..sekarang ni org dah jual dah...betul ke x itu air zam-zam..walluhalam..jer la..yang penting niat kit aminum tu...hehhehe



Pengukus Tupperware

Tupperware brand..semua org tau kan...
semenjak berjinak-jinak ngan brg tupperware ni...every month umie akan target nak beli sesuatu kat Tupperware...
nasib baik sekrang ni Tupperware ni dah ada kat Putrajaya, Presint 15..senangn la sikit kalu nak g..sebelum ni umie Seri kembangan...kalu balik kerja memang x sempat nak g sb kawasan tu memang jam..sampai jer nanti..kedai dah tutup.....

so bulan ni tadi umie ada target nak beli 2 barang..semuanya brand tupperware...



salah satunya adalah pengukus ni...



pengukus ni 2 tingkat...ok la siaznya...kalu nak masukkan acuan kecik tu boleh la muat then kalu nak wat muffin sikit2 tu x perlu la nak kuarkan pengukus yang besar....
bak kata mr. hubby...kenapa nak beli pengukus lagi sedangkan pengukus kat rumah tu pun xpakai....hehehhe
tau x alasan umie apa...hahah...abg..pengukus ni kecik sikit dari pengukus tu..kalu nak kukus2 benda yang kecik boleh la pakai ni..x perlu la nak kuarkan pengukus yang besar gedabak tu..hahahha

so..dia diam jerla...harga pengukus ni adalah rm49.90

ada lagi 1 brg umie nak beli Legacy Floria Serving Set sebenarnya tp dah habis stok..lagi pun bulan ni ada offer untuk barang tu dari harga Rm165.00 dapat diskaun 20% Rm 132.00...mb petang ni atau esok umie nak p ambik stok tu sb dah masuk booking...takut habis...
so petang ni nak g lagi la..hehhehe

@ i-City


Selamat Hari Isnin...
Kalau hari Isnin gini xtau nak wat apa...
so ni umie nak wat n3 khas utk hari sabtu lepas....

Sabtu lepas...mr. hubby dah bagi tau nak g jalan-jalan ke Shah Alam..padahal bukan tau pun jalannya ke sana...ada GPS kat hp pun umie bukan reti nak guna..kalu suruh drive dan ada org tengok GPS tu boleh la lagi..ni..umie disuruhnya tengok..dahla geografi ni lemah cikit...nak baca peta pun xbrapa nak reti..hahha...last2 jumpa gak tempatnya...

1st..umie dan mr. hubby g jalan-jalan ke PKNS Shah Alam..then Sacc Mall...tp syg Plaza Alam Sentral x pergi pun..padahal sebelah tu jer..sb nak cepat sebenarnya..time tu dah masuk waktu Asar...solat jap surau Sacc Mall tu then gerak ke I-City...

Actually..ada sign board I-city tu..disebabkan x brapa familiar ngan jalan...so..gelabah la sikit nak cari jalan..rupa-rupanya I-city tu dekat jer ngan Uitm, Shah Alam...kalu tau..xyah tengok peta pun xper..hahahhaa...kalu dah jumpa Uitm tu memang senang nak g dah..

sampai sana kul 7 petang dah..mr. hubby kata nak gerak balik kul 8 mlm...then pg pun terkejar-kejar je...dapat gak la tengok kawasan tu waktu siang dan mlm..so nice..
suka tengok lampu-lampu kat situ...

so..u all layan jer la gambar umie k...
sekarang ni..umie suka bena bergambar...yer la..nak harapkan mr. hubby nak jadi model, dia xnak...so..dia layan jerla umie nak posing mcm mana pun..hahhahaa


parking kereta kat area dinasour ni..sampai jer terus nampak ni..heheh...
mr. hubby memang sengaja dia soh umie gambar mcm ni..ala-ala dinasour tu gigit kepala umie..tp x logik lak sb umie sengeh je time tu...hahhaha






walaupun petang gini..lampunya dah on dah...lawa lak pokok ni..mcm kat oversea pulak..hehhee



ni pulak mcm time waktu krismas....hehhehe




ni pulak chinese new year....




ni pulak time winter....




suka bena nak begambar bawah pokok daun warna putih ni..hehhe


time ambik gambar ni dah nak balik dah..



kat situ lagi...



ni last sekali....gambar jadi warna merah sb gambar kat bawah pokok ni..hhehehe

Saturday, July 24, 2010

Sarapan pagi....

hari ni umie bangun awal dari biasa..kemas rumah dan watkan sarapan...
sarapan pagi ni simple jer...
malam tadi masak kari untuk lauk makan malam dan ada lebih tp memang masak byk sikit sebab nak makan ngan roti canai...

roti canai tu pulak beli kat JJ time shopping barang dapur...
dan mr. hubby memang dah request soh masak kari ayam..his feveret...kari wat pedas sikit dan suka tengok dia makan berpeluh peluh dan berselera jer..hhehehe

so sarapan pagi tadi roti canai dan kari ayam...




so nilah sarapan pagi umie dan mr. hubby hari ni....

Roti Canai dan Kari Ayam

Berbuka puasa lagi...


Dah 2 hari umie pua..dan mr. hubby pun puasa gak...
berbuka puasa dengan western food..puasa hari rabu makan pizza then berbuka puasa lagi hari khamis pun western food gak...
tu pun just makan burger jer..balik kerja dah fikir, balik rumah nanti nak masak nasi..then singgah mydin...
umie bagi tu kat mr. hubby teringin nak makan burger wat sendiri....tu yang singgah mydin beli chicken burger ramly tu...
so mlm tu x makan nasi tp makan burger jer...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

so ni la burger yang umie masak tu..just a simple burger..burger kosong jer....

Friday, July 23, 2010

Jumaat...



hari ni hari Jumaat...
sejekap jer dah 1 minggu..baru je minggu lepas kemas rumah then selerak balik dah..hahah...
apalah kaitannya dengan hari jumaat kan..hahhaa

baru sabtu lepas umie kemas rumah..then 3 hari jer bertahan..dah selerak balik..dgn kotak, kertas sb umie baru jer wat penghantaran tudung ke sarawak so memang la kotak byk nak kena pakai...

so esok sabtu nak wat general cleaning lagi..hopefully hubby x OT esok..boleh bergotong-royong kan hubby kan...umie tau mr,. hubby mesti baca blog umie..dalam 1 hari dia akan buka 2x sehari..hehhehe

jap lagi nka g hospital...ada appointment urut lagi..hehhe




Thursday, July 22, 2010

Berbuka Puasa

salam...

Petang semalam umie puasa ganti..suka sgt la nak puasa ganti last² minit mcm ni kan...hehhe
actually..petang semalma umie dan mr. hubby g antar stok tudung ke pos laju kat bangi tu...
almaklumla la...stokis sana dah ngiau-ngiau soh antar stok cepat sekarang tengah hot untuk tudung sulam tgn tu dan lagi pun harga pun berpatutan...

so..1st time ganti puasa so..we all nak makan kat pizza hut Seri Kembangan...
dari Bangi seksyen 10 then g pulak JJ Seri Kembangan

so kat bawah ni la menu yang umie dan mr. hubby makan...
order bagai 10 org makan tp yang makannya 2 org jer..hahah...yang x bisnya pizza..makan 2 slice jer then tapau bawa balik rumah...hehhe...
jom layan gambar kat bawah...


soup of the day




tuna roll n garlic bread




super supreme cheezy lava




chicken meatball



hot plate

so..apa lagi...sapa yang rasa teringin tu..g la serbu pizza sekarang..
hari ni kan dah dapat gaji....


Baju Kurung Pesak Gantung

Salam...

Tengahari gini baru ada masa nak update blog..
disebabkan puasa so no need to lunch la hari ni....

so dah lama umie x kuarkan n3 pasal hobi umie ni...
menjahit ni kalu ada kelapangan tu memang akan menjahit..
tp jarang nak publish gak kat blog ni..
tengok² pg ofis esok harinya dah pakai baju baru...
kalu menjahit dari petang balik kerja tu boleh siap dah mlm nya sb umie dah ada mesin jahit tepi sendiri so xperlula nak hantar ke kedai nak jahit tepi..semua tu mr. hubby dah sediakan...bukan utk ambik upah jahit tepi utk kegunaan sendiri..
mr. huby beli mesin jahit tepi industri..so..jahit banyak dan guna mesin ni utk menjahit pun xkisah...

so hari ni pun umie pakai baju baru..
setelah baju hitam kurung moden umie tu hilang entah kemana sejak balik dari kenduri di Sarawak bulan 3 dulu sampai la ni x jumpa lagi dah baju tu..so umie pun wat la baju baru khas utk pakai ngan kain utk hari khamis...



so inilah baju yang umie jahit mlm tadi..then terus pakai lak tu..hahah...dah x sabar dah nak pakai baju baru..ada lagi kain kat rumah tu x berjahit..nantilah..
tengok la hujung minggu ni kalu rajin boleh wat baju baru lagi..hehhehe

Wednesday, July 21, 2010

Kirimkan Doa dan buah Zuriat

Salam....

fuhhh...lega...
baru ada masa nak update blog hari ni..
pagi tadi tolong copkan kertas peperiksaan utk nduksi umum...
sekarang dah lega sikit..kerja dah selesai...
jap ladi nak update tudung kat Merau Collection

2 minggu lepas ada pegawai kat Bahagian umie ni g wat umrah
so umie kirimkan lah doa utk didoakan kat sana nanti...
umie siap bagi email lagi kat pegawai tu...

hari Selasa, pegawai tu dah masuk kerja balik...
then dia g jumpa umie..
b4 sblm dia bertolak ke Mekah tu umie ada minta doakan umie dan nak kirim belikan buah zuriat..


kalu sesiapa yang xpernah tengok..ni lah buah zuriat...
biasanya org nak buah ni sebab nak berusaha gak la kalu lah ada rezeki zuriat utk umie lepas ni..kitakan berusaha tp semuanya tuhan yang merancang..yg penting kita berusaha...

nak bagi tau sikit pasal buah zuriat ni...
kulitnya keras...tp ringan..baunya sperti buah kurma dan bentuknya pun ala-ala kurma gitu..tp besar segenggam tgn baby la...
umie dimaklumkan oleh pegawai tu cara nak makan buah ni...rebus dulu then kulitnya tu di sagat then diminum bersama air susu....
byk gak la umie dgr cara org nak makan buah ni....tp entah yg mana 1 yang betul...

semua buah ni ada 3 bijik dan sebiji lagi umie bagi kat kawan umie...
hopefully..berjaya lah kali ni...amin....


Tuesday, July 20, 2010

Merau Collection

salam...

ok..baru ada masa nak hapdet ni..
so n3 ni umie nak bagi tau yang umie ada buka 1 akaun FB utk umie berniaga tudung...
actually umie berniaga tudung ni dah lama sejak bulan 3 hari tu..ttp semua tudung umie hantar terus ke Kuching, Miri, Sarikei dan Belawai..semuanya sekitar Sarawak

so dengan ini umie nak luaskan lagi perniagaan kecil-kecilan umie ni dgn berniada memalui FB..bukannya apa..senang pengedar di Sarawak boleh tengok dan warna oa[a dan tudung apa diaorg nak order..

so..u all..rajin-rajin la singgah ke Merau Collection...
tentu u all tengok nama Fb umie tu pelik dan x commercialkan...hahahha
ada makna disebalik nama tu...
memandangkan blog umie ni adalah UMIKGADISMELANAU..
So...umie pun nak kekalkan juga Melanau so..umie letak la nama merau...
kalu u all perasan nama UMIK=merau...panggilan untuk perempuan kaum melanau...
dan MERAU=Perempuan...so umie gunalah Merau ni sebagai nama bisnes umie.....

just click------------>>>>> MERAU COLLECTION

nota kaki: baru upload gambar sikit-sikit..nak upload tudung sulam tgn tp hp tertinggal lak hari ni...nanti umie upload lebih byk tudung k...utk sebarang pertanyaan..boleh tinggalkan komen di fb atau pm jer...