Follower

Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Wednesday, June 30, 2010

::Umie Blog List::

Bismillah....


Boring nyer malam nii..umie xtau nak wat apa...cuaca pun rasa panas je..ni pun sambil tu layan org Tilawah Al-Quran kat tv...sekurang-kurangnya...kita x baca..boleh gak dengar kemerduan suara org yang mengalunkan ayat-ayat al-quran tu...

so..biar jelah umie direct to the point...
actually..umie ada wat 1 blog lagi...kenapa umie wat? byk nyer blog nak kena wat ??? hahaha... i know..mesti u all akan tanya soalan gitu kan...soalan lazim....

umie wat blog 1 lagi ni sb umie nak kumpulkan semua blog yang umie suka baca, menarik minat umie nak blogwalking..blog yang byk beri info dan tips....so that why la adanya blog list ni...

dan 1 lagi alasannya...umie dah byk kali tukar template dan time tukar tu jugakla blog list umie pun terdelete sekali..sebagai pengajarannya....umie kena wat gak blog list ni disamping umie bukan setakat jadi follower blog org lain tp exchange link sekali lagi seronok....
umie sekarang ni tengah tercari-cari blog yang umie pernah simpan sblm ni tp syg umie xleh nak ingat balik...so..kepada sesiapa yang nak exchange link ngan umie bolehla tinggalkan komen yer...
umie ada wat beberapa kategori ikut senang umie nak cari...favvy, frenzs, jurugambar, masak-masak, godek-godek, shopping time, ofizmate dan mungkin ada pertambahan kategori lagi selepas ni....

so..rajin-rajin la terjah blog list umie
untuk lebih lanjut just click BLOG LIST



Kecut Perut

Bismillah....


Hujung minggu lepas umie balik Bt Pahat..
Isnin tu pulak umie cuti...so...harusla ambik masa ni je kalu nak cuci kereta...

nak cuci kat rumah quarters Putrajaya xda tempat nak cuci..ingat nak cuci sendiri..tp tempat lak xda...biasanya memang uapah org cuci jer la...
balik Bt. Pahat pun x sempat nak cuci sb ada nak uruskan pada hari isnin tu...

sblm balik ke Putrajaya, umie dan mr. hubby singgah la tempat cuci kereta

ni 1st time nak try cuci kat sini dan 1st time cuci kereta guna mesin ni...1st time umie tengok dulu kat Shell di Sarawak..tp sekarang dah xda dah..
second time kat PD
then ni yang ketiga...dan yang ketiga ni gak la umie dan mr. hubby try la cuci kat sini...

cucinya x bersih pun..sekadar untuk cukup syarat nak hilangkan debu-debu kotaraya yang melekat kat kereta je...


actually...perasaan terbawa-bawa tengok movie final destination tu sampai la time cuci kereta ni...umie memang dah rasa kecut perut dah time ni...boleh pulak fikir benda negatif time benda ni lalu..kot-kot la berus besar dan besi tu x berfungsi then umie boleh lak sangkut kat situ..eee...gerunnyer..rasanya ni mungkin last time umie nak cuci kereta guna benda alah ni..baik upah org atau cuci sendiri walaupun nak bayar mahal..cuci guna benda alah ni memang la murah rm3 je... memang padan la ngan cara dicuci dan x la bersih pun..

umie memang x kuar pun dari kereta sb nak cepat balik kan sb time ni dah petang dah...mat Bangla boleh tanya soalan standard a.k.a soalan lazim.." mau vacum??...mau waxe??" itu je kot la tau bahasanya..hehhee...then dia lap sikit² je sb mr. hubby kata xnak..hehhehe

Rawatan Cure4u Gombak

Bismillah....

Penyakit Kencing Manis....semua org mesti tau kan...kalu ni dah jadi penyakit keturunan..memang besar kemungkinan 1 family akan dapat penyakit ni...

dalam family umie...kakak umie yang sulung tu memang dah ada kencing manis..tu pun baru je kena..mak, nenek, makcik pun ada...gerun gak kalu dah kena ni...

semuanya nak kena hati-hati sb takut luka, then susah nak rawat lak nanti....

Sabtu lepas..umie dan mr. hubby g melawat pak saudara umie di Kondo Menara Nilam, Tiara Ampang...


ingat nak terus g kenduri kawan kat Ampang tapi x jadi lak sb dah lewat dah masa tu..lagi pun nak balik Bt. Pahat petang tu jugak...

actually...pak saudara umie umie dah dok sini lebih kurang 2 bulan dah rasanya sb lari dari nak kena potong kaki sb just jari kelingking je yang luka...pihak hospital nak potong kaki....
so..pak saudara umie g la try berubat dekat satu pusat rawatan ni....namanya Cure4U

Pusat rawatan ni adalah choice yang terakhir dari pesakit sekiranya diorg ni x nak kena potong samada, kaki atau tangan akibat daripada jangkitan kuman...

ni pun pak saudara umie dah last choice dia baru terjumpa pusat rawatan ni....

alhamdulillah...berkat usahanya nak berubat..ada perkembangan gak la...tp jari kakinya terpaksa jugak di potong sb memang dah x berfungsi lagi..itu pun just jari kelingking kakinya...

dia ada berpesan dekat umie dan mr. hubby...kalu boleh elakkan makan
AJINOMOTO dan SANTAN..

Dasyat jugak penangan ajinomoto ni yer...nasib baik la rumah umie x makan ajinomoto ni...
ajinomoto ni lebih teruk dari gula...

Bak kata org..ajinomoto ni la penyedap makanan tp disebabkan sedap tu la boleh jadi penyakit...
kalu nak letak tu boleh...tp dengan kuantiti yang sedikit...so sekrang ni...kalu boleh tu..kita kurangkan atau elakkan terus ajinomoto ni...

sosiapa yang nak g wat rawatan dan nak tau lebih lanjut pasal pusat rawatan CURE4U ni....just click kt sini.... CURE4U.com.my

Tuesday, June 29, 2010

Cuba Teka????

Bismillah.....


hehhehe....morning u all..nak tengahari dah ni baru nak wat n3 ....
n3 ni kesinambungan n3 Penat

Kesian hubby umie angkat brg berat...

so..n3 kali ni umie nak u all teka apa gamabr kat bawah ni....

senang je kalu nak jawab..x perlu nak jadi follower umie...kalu nak tu x kisah...apa² pun boleh...then lagipun xda hadiah pun..just suka-suka je nak bagi u all teka...boleh...

klunya seperti di gambar di atas..hehhehe...
meh..cepat jawab...kalu jawab dengan tepat..umie akan watkan n3 khas utk blog dia..boleh....

ha..1 lagi umie nak bagi klu...gamabr tu berkaitan dengan hobi umie...so..jawab la..rasanya kat n3 sblm ni ada umie mention pasal hobi umie..hhehee

kalu x pun..u all jawab apa yang terfikir kat fikiran u all tu....

selamat menjawab...

Nota kaki: Contest ni akan tamat sehingga umie publishkan n3 seterusnya..so..teruskan menjawab....

Monday, June 28, 2010

Penat

Bismillah....

Malam gini baru ada masa nak update blog...
umie baru jer sampai dari Bt Pahat kul 9 mlm tadi...

ni pun tengah penat..dalam kereta byk lagi brg nak kena angkut tp yang tukang angkutnya tidak lain dan tidak bukan MR. HUBBY....boleh?

umie nak tlg angkat..dia x kasi...dia kata nanti takut isterinya ni penat..kalu penat..nanti ada org minta tlg urut..exspecially urut kaki...hehhehe.....
tp..kalu x penat pun memang kena urut gak baru leh tido dengan nyenyak...hehehhe....

3 trip turun naik mr. hubby ankut barang dari kereta mlm-mlm gini....so..
umie dah penat ni...esok umie hapdet lagi yer...hehheheh



Friday, June 25, 2010

Sukanya comment ni...

Bismillah....

Akhirnya berjaya gak umie wat komen ni...byk dah umie blogwalking tp blog Liyana ni jer yang umie faham cara nak watnya..hehhehe...

so kepada sesiapa yang nak try tutorial ni..try la..kalu ada problem dan dah berjaya tu, jgn lupa maklum umie k...




1. Login ke Dashboard--> Layout- -> Edit Html

2. Click Check pada "Expand Widget Templates" (kalu umie x perlu tick tu tp depend on your blog la..try n erro..hehehhe)

3. Cari kod di bawah ini (Ctrl-F):



]]></b:skin>



4. Paste kod di bawah dan paste di atas arahan ke 3.


#comments-block{
margin:0;
padding:0;
}
#comments-block .comment-author{
background:#ff6699 !important;

-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-topright: 10px;


padding:5px;

font-size:15px;

font-weight:bold;

border:1px solid #ff6699;
}
#comments-block .comment-body{
margin: 0;

font-size: 17px;

border-left: 1px solid #ff6699;
border-right: 1px solid #ff6699;
margin-top: -5px; /*position*/

padding: 5px;
}
#comments-block .comment-footer{
margin:0;

font-size: 13px;

font-weight: normal;

margin-bottom: 20px;

border-left: 1px solid #ff6699;
border-right: 1px solid #ff6699;
border-bottom: 1px solid #ff6699;

-moz-border-radius-
bottomright: 10px;
-moz-border-radius-bottomleft: 10px;

margin-top: -12px; /*position*/

padding: 5px;
}
#comments-block .deleted-comment{
font-style:italic;
color:gray;
}
#comments-block .comment-author a{
color:#ffffff !important;
}
#comments-block .comment-footer a, .comment-body a{
color:#ff6699 !important;
}

5. Save.

6. Adjust komen pada Setting->comments dan seperti gambar di bawah.




7. Lepas tu Save.


nota kaki: Tutorial yang umie try dari Liyana ni umie dah edit balik sb ada erro..so nilah hasil yang jadi..still sama cuma ada kelainan sedikit je umie ubah..anyway..thanks Liyana


umie hari ni....Jumaat 25 jun 2010

Bismillah....

n3 ni saje je nak tayang muka...boleh???
hehhehe....hari ni Hari Jumaat..biasanya hari Jumaat umie akan pakai jubah ke ofis....


gambar ni pun still panas lagi sb baru je snap tadi..sementara tunggu member g kafe sb tertinggal barang...kena ambik gambar dulu untuk suka-suka jer...hehhehe

Sedapnya Durian....

Bismillah....
dah 2 hari dah umie terasa nak makan durian u all....
kepingin sangat..mengidam bukan sb dah pregnant tp tekak ni rasa nak jamah durian jer..padahal, sblm ni umie xla kuat mana makan durian pun..dah la kat sini..duriannya sentiasa bermusim..lain dari kat sarawak pulak ikut musim..kat sini..hari-hari boleh makan durian..asal pulus ada jer kalu nak beli..hehhehe

petang semalam umie balik kerja singgah alamanda sb mr. hubby kata, kat situ ada durian..
apa lagi..ingatkan nak minta mr. hubby je yang masuk..last2..dua-dua masuk..ingatkan nak cucuk duit kat dinding maybank tp ramai lak org beratur...

kalu ikutkan umie malas nak ambik duit kat situ lagipun nak singgah Tupperware dan beli Herbalife..so kena jugak la keluarkan duit...hheheh


so..inilah dia durian yang umie beli tu..sedap..rasa nak beli lagi la petang ni kat pasar malam...hehhe..boleh??? kereta pun dah bau perfume durian dan mengalahkan bau perfume yang ada..hehhehe


Thursday, June 24, 2010

Zaman Sekolah....

Bismillah....


Sebelum ni umie xpernah pun tunjuk gambar umie time seolah menengahkan..kebanyakannya gamabar time dah kerja dan time belajar kat Poli dulu....
so nilah gambar umie time berseolah di SMK Sg. Paoh, Sarikei Sarawak....

gambar ni diambil pada tahun 1994 semasa umie berada di Tingkatan 1...
sebab kenapa umie bersekolah di sini kerana..umie ikut kakak...so, kakak umie mengajar kat sini..sepupu umie pun mengajar kat sini...majoriti studentnya dari kaum Iban..that why umie boleh berbahasa Iban...
Time Form 1 umie dok quarters kakak yang terletak dalam sekolah tu..dekat sikit la nak g sekolah sb boleh jalan kaki jer....

Masuk form 2 still tinggal kat quarters lagi tp..pertengahan form 2 my sis dan BIL dah beli rumah di kawasan Bandar Sarikei dan lepas tu umie dah ulang alik dari bandar ke sekolah..naik bus dan tambangnya rm1.20..jauh gak la...

actually umie ada anak saudara a.k.a anak kakak umie yang sulung sebaya umie dan duduk sama kelas dengan dia...diala yang teman umie pergi-balik sekolah...

u all tau x mana satu umie? hehehhe...umie berdiri di tengah sebelah kanan nombor 3. Kurus x umie dalam tu....hehheheh




ni pulak gambar time tingkatan 3..hehhe...klakar je muka time ni..hehhehe...yang tengah tu guru Bahasa Melayu umie...Cikgu Sabariah namanya..asal dari Kabong, Sarawak...



ni pulak gambar umie...ni rasanya time form 4..umie dan anak saudara umie dah pecah kelas..kalu u all nak tau..yang dok depan sekali, yang lelaki duduk tu la anak saudara umie...Lai namanya (lai dalam bahasa melanau adalah LELAKI) sekarang ni dah jadi cikgu..

dah 10 dah meninggalkan zaman persekolahan...gambar time sekolah rendah umie x dapat cari lagi...dulu umie ni nak kata gemuk..bukan gemuk sb kuat bersukan... tp lepas tu..dah stop bersukan...so membesar dengan sihat la kesudahannya..hehhehe

Mana dapat tu Kak Mon???

Bismillah.....


Petang-petang gini baru nak wat n3 utk blog..dan petang-petang gini gak umie buka email dan tertarik dengan 1 email ni...

sekarang kes pembungan bayi dah semakin berleluasa..makin ketat undang-undang..makin ramai org nak buang..apa kejadah semua perkara ni...

diaorg x kesian ke tengok org lain yang bersusah payah nak dapatkan anak tp diaorg sesuka hati dia je nak buang...dia x terasa kesian ke bayi yang sekecil tu yang tiada dosa sebesar zarah pun nak dibuat gitu...



bagus jugak la sekarang ni..ada je kes buang bayi humban je diaorg dalam penjara..kalu x pun wat hukuman bunuh pun x per..bayi tu pun org bernyawa gak...biar padan muka diaorg...



nota kaki: teremosional pulak la petang ni....

Tuesday, June 22, 2010

Now At Brisdale

Bismillah...

Hai...hello...
sori ek keng kawan..umie sekarang ni kat Brisdale ok..bukan kat over the sea but still u can see..hehhe..palah yang umie mengarutkan ni kan..hahahha..
ok..now umie dah kat Brisdale...a.k.a Hotel Brisdale kat area Chow Kit Road...nama mcm nama tempat org putih tp tempatnya kat jalan org cina..hehhee..satu Malaysia....hahhah
umie akan stay kat sini start dari isnin hingga la hari rabu...tujuannya..adalah...hehhe..actually umie jadi urus setia (setia ka? i setia pada suami umie jer...hehhehe)..
now a little bit kelam kabut sikit sebab...majoriti panel utk kursus PTK ni..ramai yang baru dan urus setianya pun baru...masing-masing x familiar lagi dengan condition perjalanan kelas mcm mana...asyik bertukar2 org jer sb kes nak tolong unit PTK yang kekurangan sb ada yang cuti sakit, tengah tunggu sarat nak bersalin la..n so on la...
so..tu jerlah umie nak hapdet hari ni...bubbye...

Monday, June 21, 2010

update di pagi Isnin...

Bismillah....


Hari ni hari Isnin...
Selamat kembali ke sekolah kepada cikgu-cikgu..adik-adik yang bersekolah tu
mesti ada yang tak sabar nak start sekolah sb nak jumpa kawan...tp mungkin ada gak yang x suka sb homework tak siap..almaklumla..time cuti sekolah gini la..mak ayah akan bawa anak-anak jalan-jalan..

hujung minggu ni tadi...umie x da g melancong g mana-mana...
just g KL beli stok tudung yang ditempah...
kali ni xambik gamabr la pulak sb mlm tadi lepas habis packing..mr. hubby terus antar ke kereta terus..sb takut pagi tadi x sempat nak mangangkut..2x trip turun naik nak ngantar kotaknya..bonet dan seat belakang pun penuh...nasib baik la muat nak letak beg umie pagi tadi...

hari ni umie outstation...x jauh pun..kal KL jer..di Hotel Brisdale selama 3 hari..hari Rabu balik dah...umie jadi urus setia utk PTK... kalu nak tanya pasal exam tu umie xtau langsung..yg umie tau..umie uruskan urusan dalam kelas je...luar dari tu bukan bidang kuasa umie...umie ni dipinjamkan utk jaga kelas jer..heheh..boleh gitu...

Biasanya....kalu umie g outstation..tak kira la kat mana-mana...
sehari sebelum..mr. hubby akan luangkan masa bersama umie..
biasanya umie dan mr. hubby akan keluar makan..jalan-jalan...
kali ni umie dan mr. hubby g makan kat Secret Recipe, Alamanda.....
umie kata kat mr. hubby nak makan spagetti...nak masak malas la pulak sb umie sorang je nak makan...then hubby lak nak makan durian cheese..

ingatkan nak g makan kat SR Presint 15 je..tp mr. hubby kata kat situ xda durian cheese so sebab tu la umie dan mr. hubby g makan kat Alamanda...


samapai kat alamanda kul 5 lebih so sempat lagi kalu nak minum petang dengan kek..beli mana-mana kek biasa mcm dalam gambar tu..boleh dapat free secawan kopi atau teh..tehnya pulak byk jenis..


ni pulak kek yang umie pilih..brownies..sedap..mcm kek biasa cuma kat dalam tu ada walnut...sedap..tp colatnya memang pekat tp kurang manis...



ni pulak favourite mr. hubby..durian cheese ni..ambik ko..dua sekali dia makan..memang sedap...x rugi sb duriannya memang terasa...


hari tu ktorg x order ni tp selasa lepas umie ada makan ni..ni pun sedap...strawberry marshmallow cheese...yang ni baru lagi...


ni lak air favourite umie dan mr. hubby...ambik ko..3 gelas sekali order..sampai waitress tu pen cengang..ah..3? hehhe..lepas tu waitress tu sengeh jer..hihihih

ada 2 org waitress yang hantar order ni..waitress 1st dah cengang sb air fresh watermelon order sampai 3 gelas..then waitress ke 2 pulak..cengang sb..dia tanya..mana lagi yang lain sb makanan byk mr. hubby order..then mr. hubby dengan slumbernyer menjawab...ni la..orgnya..berdua je makan..hahahha...waitress tu gelak jer...




ha..ambik...licin semuanya....umie order 5 air..3 gelas fresh watermelon, air kopi 1, teh 1 then kek durian cheese 2, brownies walnut 1, spagetti bolognese 1, chicken burger 1..hehhehe...hanya tinggal sikit jer bronies tu x larat nak habis..hehhe...

umie tanya mr. hubby..kenapa org cengang jer kt order byk gini...tau dia jawab apa..biasanya org datang makan kat secret ni makan sikit2 jer..dah la harganya pun boleh tahan..bukan makan mcm kita 2 ni....hahhaha..boleh pulak dia kata gitu..yg penting ktorg x membazir...hehehe
terpanjang pulak n3 kali ni...so..umie kejap lagi nak bertolak ke KL...so hopefully..umie ada masa nak update lagi..chaw chin chaw...


Thursday, June 17, 2010

Nak Pindah Rumah....

Bismillah...

sejak 2 menjak ni.. umie asyik fikir nak beli perabot perhiasan kat dalam rumah jer...
umie nak beli ini la....

almari pakaian...memandangkan sekarang dok quarters so...almari jimat la ckit sb dah ada almari disediakan tp kalu dah pindah..mesti beli....


karbinet dapur pun sama...sekarang dah ada...quarters punya tp kalu dah pindah..nak kena beli gak...




ini pun sama gak..yang ada sekarang ni muat utk tv je..kalu dapat yang besar gini pun ok gak kan..hehhee




ingat nak beli meja console ni..sesuai sgt nak kalu gantung cermin kat atas tu sb umie dah ada cermin tingkap tu sebagai hiasan....
sofa L shape...meja makan muat 6 org pun dah ada..xyah risau dah...

adoh..berangan jerlah ni...angan-angan mana tau jadi kenyataan kan..hehhehe...amin...




Kat IKEA beli hanger....

Bismillah....

Hari Sabtu lepas...lepas melawat adik ipar..umie dan mr. hubby bawa la my MIL g jalan-jalan ke IKEA...dia pun baru 1st time ke sana..actually..ada tujuan gak nak ke sana...
hari tu punya la ramai org..masuk parking P1...last2 dapat parking kat P2..nasib baik la dengan ngan entrance...


ni pun gambar ambik time nak balik dah..tunggu mr. hubby kereta....



ramai nyer org beratur time nak bayar ni....sempat lagi ada budak tu tidur kat kerusi menunggu...umie apa lagi..mr. hubby tengah beratur..umie lak tmpang duduk jap..hehhe..sblm nak jalan-jalan kat ikea tu..kena solat dulu then makan..kalu tak nanti xsempat nak makan dan solat..biasalah, kalu g sana..umie order meat ball...hehhee..sedap...




hanger ni la yang umie beli tu..hanger ni dah org booking...b4 ni pun umie ada beli gak hanger ni utk sendiri tp kali ni..ada org order 4 biji, my MIL beli 2 dan umie sendiri 1...harganya maut jugak la..rm26 gitu..



rasanya pasar mlm pun ada gak..tp umie x pernah jumpa lagi...

u all tau x pasar mlm mana yang jual dan ada jual secara borong x? umie nak beli ni...hanger ni pun dapat sambutan dari customer umie....
lagi satu..umie nak tau la ada sesiapa yang jual secara borong utk tudung yang rozita che wan pakai dalam cerita Aku Terima Nikahnya..tu...????


kalu sesiapa yang tau tu..meh la bagi tau umie..customer umie nak order la...

Wednesday, June 16, 2010

Hari ni MC

Bismilllah...

hari ni umie MC..bukan jadi MC@Master of Ceremony..tp MC yang doc bagi...
actually..dalam selang 2-3 bulan umie akan mc lepas jumpa dokor..kalu larat tu memang umie akan dtg kerja..tp hari ni rasa x larat lak...

so far..dengar result check up bulan 2 lepas...alhamdulillah ok...
tp conditionnya still x ok sebenarnya...
doktor pun geleng kepala memikirkan kes umie...

umie berserah je kepada Tuhan....



Tuesday, June 15, 2010

kuching yang sihat

Bismillah..


umie ada terima email dari member ofis umie...member umie ni memang suka kucing..
umie pulak bukan x suka cuma takut pada kucing...hahhaha
so layan gambar-gambar kuching sihat ni....















hehehhe..selingan di waktu petang...so u all dah segar dan x ngantuk lagi kan..so..g la wat kerja....