Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Friday, April 30, 2010

Thursday, April 29, 2010

Hujung Minggu

Bismillah...

esok dah hari Jumaat..so start hari ni kena fikir apa yang nak di buat time cuti hujung minggu ni...
kalu all kan...biasanya wat apa di hujung minggu??
kalu ada anak tu..boleh bawa jalan²kan...so...kalu umie..biasanya jalan² cari makan jer la...tp memandangkan sekarang tengah berusaha nak kurangkan berat badan..so..no more makan² k...jamah² je ada...hehhehhe




Berkotak² Stok Tudung....

Bismillah....

Hari Sabtu..seperti biasa..kalu lepas gaji...umie dan mr. hubby akan bawa troli sayur ke KL..tau x nak wat apa? apa lagi..beli tudung la...

sekarang ni..umie tengah berniaga tudung..dan stok tudung tu umie antar ke Sarawak....
b4 ni umie g KL nak transport awam je..x berani nak drive kereta g jalan ke KL..lagi-lagi la memikirkan jalan kat KL tu yang sentiasa jam tu....

tp kali ni tadi..umie pujuk mr. hubby try drive kereta g KL sb dia pun dah beberapa kali gak drive kereta ke Damansara dan PJ...xkanla ke KL pun dia x berani kan....so..dia pun setuju...then..hari Sabtu pun tiba..umie dan mr. hubby buat misi mencari tudung ke KL dengan berpandukan kepada google map yang di install utk hp..mr. hubby guna hp N70 je...tp walaupun hp x secanggih GPS tp boleh pakai utk tengok arah gak tau...bukannya apa..tau gak jalan kat KL ni tp nak ambik jalan shortcut dan takut tersesat tu yang sentiasa beringat tu...


dah selesai beli barang kat Jalan TAR tu umie dan mr. hubby nak g Jalan Hang Tuah pulak...ni misi mencari tudung dan harga kalu ambik borong...mak ai...mahal giler..adakah umie salah masuk kedai ke....harganya standard ngan kita beli tudung selai²...ingatkan nak beli borong...
1 kodi=20 helai...so byk la umie nak belikan...

tudung ni la umie nak beli tu...nasib baik umie dah beli kat Jalan Tar..kira murah la ckit..ni harganya kat Jalan Hang Tuah tu RM39.00..ni la harga borong yang dia bagi kat umie...kalu kali ngan 20 helai = RM780.00...ha..umie siap kira la utk korang ni....Mahal x? tp tudung ni memang lawa... umie beli kat Jalan TAR 30 helai..dapat la harga kurang ckit...alhamdulillah..setakat ni bisnes dah makin berkembang...b4 ni umie just hantar stok tudung ni ke kampung, Sarikei dan Kuching..tp minggu ni tadi umie dah kembangkan ke Miri pulak...hope..Allah berkatkan la usaha umie ni...amin...


selain dari tudung..kerongsang pun umie jual gak...



ni pulak barang yang telah siap di packing nak di pos ke Sarawak...dah byk kali jugak umie antar stok tudung ni..semuanya umie menggunakan perkhidmatan pos laju..walaupun mahal tp barang cepat sampai dan selamat...umie antar 3 kotak A4 dan 1 kotak kipas...kotak kipas tu beratnya 14 kg = RM134.00 gitu la..tula..kalu berniaga ni..modal kena ada...dan alhamdulillah....mr. hubby support umie sepenuhnya dengan menyuntik modal dan sanggup bersusah payah bersama isterinya...

so..harap²la..perniagaan ni berjaya...insyaAllah....


Wednesday, April 28, 2010

Shape World

Bismillah...

Dah agak lama jugak la umie xda wat n3 kan..yang ada pun n3 luahan perasaan je la kan...

so n3 kali ni dah kira basi la jugak..dah seminggu terperuk kat dalam hp umie gambar ni..then hari ni baru nak wat n3 pasal ni...

Selasa lepas umie g UKM...g Kolej Keris Mas tuk jumpa someone...
actually umie g sana sb nak beli something...bukan nak sambung study tau...kalu nak sambung study..insyaAllah..kalu umie dah ready nanti umie memang nak sambung blajar...

sebulan yang lalu umie ada dengar la pasal Herbalife..u all pernah dengar x? bulan 3 yang lepas...time umie balik ke Sarawak..member umie ada cerita yang dia sekarang ni tengah dalam proses nak kurangkan berat badan....so dia pun minum la Herbalife ni...adalah kurang ckit beratnya...dari 3 angka KG ke 2 angka KG...u all fhm x tu...xleh la sebut berapa beratnya tu..u all faham lah sendiri yer..hehehe

time tengah ronda-ronda jalan-jalan kat PKNS Bangi tu..mr. hubby mcm terbuka hati je nak dengar penerangan tentang produk Herbalife ni...actually..produk ni dah lama dah ada kat pasaran cuma umie dan mr. hubby ambik endak x endah je dengan adanya produk ni sehinggalah terbuka hati nak membeli...nasib baik no hp budak yang jual produk ni..umie masih simpan lagi...umie tengok gak la perkembangan budak yang jual ni..dari badan dia berisi then boleh slim memang ketara la perbezaannya..sekarang ni maintain je dengan berat badan tu...



ni la Kolej Keris Mas tu...tempat we all tunggu budak Azizah ni bawa barangnya....





ni la set yang umie makan sekarang ni..kalu nak betul² turunkan berat badan kena disiplinkan diri..alhamdulillah..dah seminggu umie minum ni..dah kurangn 3kg...nasib baikla pilihan umie ambik tropical fruit betul..kalu ambik coklat..mungkin susah gak nak telan ni sb minuman ni kena minum dengan minuman sejuk...barang ni kos nya RM293.oo... nasib baik bukan umie yang beli..hehhehe....thanks mr. hubby... lepas ni umie kenala save kan duit nak beli benda ni sb yang 1st ni mr. hubby support beli.....insyaAllah...umie harap umie boleh la turunkan berat badan kerana sekarang ni umie memang kurangkan makan...kalu u all tengok status umie kat facebook memang jarang dah letak status makanan ke, makan ke...just ada lapar, buah tu jer....perut pun dah naik sebu dibuatnya...

u all pun kalu nak try..boleh gak try ni...1st time minum tu memang asyik nak ke toilet je..tp bukan buang hajat besar tau hajat kecik je...sebab kalu minum ni kena minum byk air baru ada kesannya....so..see u all lagi lepas ni..kalu ada perkembangan yang lebih baik lagi..nanti umie story² lagi yer...hehehhe...ttatatata

Tuesday, April 27, 2010

Perasaan sahaja

Bismillah....


sekali lagi hati umie tersentuh.....
apalah nasib....tp alhamdulillah..umie bersyukur mempunyai seorang suami yang memahami dan baik hati...

dialah segala-galanya bagi umie time ni...

Ya Allah...Kau berikan umie sesuatu yang diinginkannya Ya Allah...hanya Engkau sahaja yang mengetahuinya...



Monday, April 26, 2010

Busy²

Bismillah...

Kesibukan melanda ketika ini..xdapat nak update blog buat sementara waktu dan perut pun dah berkeroncong tp xdapat nak makan apa²..just boleh makan buah jer sb tengah berdiet..hehhehe


Thursday, April 22, 2010

nuff²

Bismillah....


alhamdulillah..dalam minggu ni...umie tengok nuff² umie tak tido..baik nuff² kan..hehehe...
umie mcm berminat je ngan prumy child tu tp umie lom ada anak lagi...

tp ramai gak kata... prudential ni ok...


Wednesday, April 21, 2010

Al-Musawwir

Bismillah...

Tengahari ni umie baru ada kesempatan nak update blog selepas marathon ke blog kawan-kawan..
mula-mula tadi memang xda idea nak wat n3 apa..tp tengah marathon tu baru ada idea nak wat n3..

n3 ni xdalah special pun tp just utk berterima kasih je...

ada budak ofis umie ni..budak laki..muda dari umie..boleh dikira adik la dia ni...
memang anggap mcm adik je pun...

dia ada bagi pinjamkan pada umie sebuah buku
Tafsir Sufi dan Fadhilat 99 Asma' Ul-Husna
...
dia dah beli buku ni thn 2007..time tu dia tengah lepak kat 1 kedai dan org jual buku ni pada dia...so petang semalam dia bagi kat umie buku ni utk dibaca...

mungkin dia tengok umi sejak kawin dah setahun ni umie x pregnant lagi then dia bercerita la ada satu nama dalam Asma' Ul-Husna ni boleh diamalkan utk berusaha mendapat zuriat...
sebenarnya..nama-nama tu semuanya elok-elok dan bagus utk diamalkan...
sekarang ni pun umie masih lagi membaca buku tu...

dalam buku yang umie baca ni stp nama-nama tersebut ada penerangan mengenai 99 nama tu dengan detail sekali..
so kalau sesiapa inginkan zuriat seperti umie ni amalkan
Al-Musawwir
maksudnya: Yang Menciptakan rupa makhluk - Allah s.w.t menentukan bentuk dan rupa makhluk-makhluk-Nya yang beraneka rupa.

Fadhilat membacanya "Ya Musawwir" bagi pasangan suami isteri yang belum dikurniakan anak, akan mendapat anugerah anak yang diingininya.
Membaca "Ya Musawwir" ini sebaliknya mengikut petunjuk pengalamannya berupa puasa selama 7 hari bagi isteri dan 3 hari bagi suaminya serta membaca Asma ini sebanyak 21 kali setiap kali berbuka.

InsyaAllah..semoga ibadat kita ni diterima oleh Allah s.w.t. yang pentingnya kita berusaha...



Tuesday, April 20, 2010

Birthday Boy....Amirul

Bismillah....



umie ni asyik cerita basi je kan..dah la baru hari ni nak update...dah brpaa hari x hapdate blog ni....

n3 ni mengenai birthday anak kawan umie...


ni amirul..ni la birthday boy yang sambut birthday tu..ni anak 1st member umie...mama si amirul ni ofizmate umie dulu then sekarang ni dah bertukar ke Bahagian Perumahan Putrajaya sebagai PA.....


Happy belated birthday mirul...baru hari ni aunty umie dapat upload gambar ni kat fb then publish kat blog ni pulak...hehhehe



ni pulah Allysha....comelkan...ni second anaknya...tahniah..dah dapat sepasang dah tu kak shar....




nampak je orgnya kecik tp..lincah gak ni...




nilah dia mama si Amirul..Kak Shar....org Kedah...nampak chubby ckit la pipi kak shar..tu tandanya dia bahagia...hehehhehe..kak shar..ada niat nak tambah lagi x? hehehhe



Sunday, April 18, 2010

Doa....

Bismillah....

Ya Allah...Kau dengarkanlah luahan hati hambaMu ini Ya Allah.....
Sesunguhnya aku ni hanya insan biasa yang hanya dapat berusaha dan menadah tangan kepadaMu untuk memohon dariMu...

Dengan izin Kau...segala-galanya akan mengubah nasibKu Ya Allah.....


nota kaki: umie sedih dengar lagu tentang pembuangan bayi tu...kenapa la korang kejam sgt nak buang bayi tu... u all x kesian ker pada org blm dikurniakan anak ni(termasuk umie) diaorg berusaha nak dapatkan zuriat tp u all senang-senang je nak buang gitu je kan...xda ke secebis rasa kesian korang apda anak tu...xpasal-pasal umie boleh teresak-esak menangis mengenangkan nasib diri yang blm mempunya zuriat ni...tp umie tau Allah swt lebih mengetahui segala-galanya..

Saturday, April 17, 2010

saper pernah try??

Bismillah....

u all pernah dengar tak produk ABDROL??? sapa yang pernah terbaca, makan. terdengar ke...meh la kongsi ngan umie...nak sgt tau pasal produk ni....


Thursday, April 15, 2010

KPSL

Bismillah...

KPSL sebulan lebih lagi...tp umie dah heboh dah ni...
tau x u all apa tu KPSL ni...?? KPSL adalah Kenaikan Pangkat Secara Lantikan...ha...ada faham?

so bulan 5 ni umie nak exam KPSL 3 hari..ni 1st time nak p ambik exam ni..xda pengalaman lagi ni....tujuan exam ni adalah untuk melayakkan diri naik pangkat...sebagai contoh..umie sekarang ni gred N17..mungkin umie nak naik N27 ker..sb apanya.... umie ni ada Diploma dalam IT tp masalahnya...naik apply jawatan gred Penolong Pegawai ni susah beno ler hai...

tp alhamdulillah..umie bersyukur gak la dah dapat kerja sekarang ni daripada umie dok menganggur je kan.... umie dah 3 thn isi borang SPA 8 online nak try guna Diploma tp still blm ada jugak..surat terima permohonan tu ada tp masalahnya nak panggil temuduga pun xda...apa masalahnya yer...ada sesiapa yang arif tak dalam bidang ni? atau ada pegawai-pegawai dari SPA yang baik hati nak panggil umie temuduga ker...hehhehe...boleh x?

stp thn umie asyik tukar je jawatan yang umie nak...dah mcm2 jenis skim perkhidmatan dari A-Z..tp tak da jugak..ayat nak sedapkan hati..." mungkin blm ada rezeki kot"..sabar je lah...

bukannya apa...umie nak jugak dapat gred yang lebih tinggi dari sekarang... takkan kita nak duduk di takuk lama je kan...so...umie ambik la peluang yang ada ni...nak meningkatkan potensi diri ni...

pada 18-20 Mei 2010..bulan depan umie nak duduk exam KPSL ni....
so kat sini..umie nak tanya la kepada otai-otai yang dah byk kali pergi exam ni dan dah berjaya menjawab soalan-soalan exam ni untuk berkongsi ngan umie dan kepada rakan-rakan lain yang nak ambik exam gak...ada tak tips-tips nyer ker..? cara nak menjawabnya ker...? soalan yang kerap keluar ker? apa-apa je la yang berkaitan dan sama waktu dengan nya lah yer....

so..setakat ni je lah dulu yer...sementara kerja tengah xda ni...umie nak buka buku Pelembangaan dan Undang-Undang Am...baca la sikit nak menambah ilmu pengetahuan ni....


Tak tau...

Bismillah...

Hari ni umie xtau nak hapdet apa..sbnyer..xda idea lagi ni...kalu ikutkan byk gambar umie nak

upload masuk sini..akan tetapi....tertinggal lak..sbnya mlm tadi umie sampai rumah kul 2.30pagi

sb balik Batu Pahat ambik My MIL bawa balik ke KL....

so sekarang ni pun tengah mamai walaupun umie tido je dalam kereta dan akan tetapi mr. hubby

sungguh kesian sb dia yang driving tanpa henti selama 6 jam perjalan pergi dan balik Putrajaya

- Batu Pahat - Putrajaya.....


Wednesday, April 14, 2010

Genting Part 3 (Last)

Bismillah....

Bersambung lagi pasal n3 genting ni...layan la korang gambar ni sampai muntah..hahhahah


ni member umie..dia ni memang sempoi la..boleh la dia layan badut tu..hehehhe




dua org budak ni memang terer la main benda ni..yang paling lama budak pakai baju putih tu....








dah bebsrapa sesi nak cari pemenang..last sekali...gunakan gelung tu ikut still masing-masing then byk mana gelung yang kita guna..so..dia akan di kira pemenang...
perempuan hindustan ni...memang terer la..pakwe ke atau husband dia saiko prg lain..sampaikan budak-budak lain terkejut ngan saiko dia sb dia nak bagi makwe dia ni menang...hehhehe






ok...ni la wajah jelitawan yang pergi hari tu...hehehe...yang ada hanya 2 lelaki cute je...hahhaa...boleh gitu....
ni pulak aksi sempoi dari umie, ina n kak zah...kak zah pulak dah mcm org nak menari zapin..hheheh...steady la kak zah...



selain dari umie dan mr. hubby...sham dan lea ni pun pasangan suami isteri yang ikut sekali...Lea ni pun Sarawakian dan berkahwin dengan jejaka Perakian...umie lak Sarawakian + Johorian...hehhehe....



posing memang x habis posing..biasalah ada mr. hubby yang suka ambik gambar sambil geleng kepala..hahahaha



kat situ pulak ada satu pameran brg-brg...umie beli magnet je....




time balik dari Genting tu..kabus tebal dan cuaca sejuk sikit...takutnya time ni....sunyi jer..

so..tamatla kisah n3 pasal Genting...so..u all tunggu je la next trip umie nak g mana pulak yer....tata...

Tuesday, April 13, 2010

Kembali kepadaNya..

Bismillah....

Sebelum umie memulakan n3 ni..umie ingin sedekahkan al-fatihah kepada
Sazilayati binti Ahamal...

pagi tadi umie dapat 1 fax dari ofis di Miri, Sarawak...actually..sekarang umie tengah uruskan mengenai kurus induksi khusus untuk ofis umie...dan fax tersebut telah menyatakan bahawa pegawai berkenaan telah kembali kerahmatullah...

umie rasa terkejut sgt dan x bercakap buat seketika..time tu umie call kerani di Miri dan tanya kenapa surat yang di faxkan tu x habis fax...so umie nak tau lah apa yang difaxkan tu...umie just dapat tengok tandatangan pegawai pendaftar kelahiran dan Kematian Sarawak...
ingatkan pegawai yang xdapat nak menghadiri induksi ni sb masih berkabung sb kematian ahli keluarga ke..tp rupa-rupanya pegawai tu sendiri yang telah meninggal dunia....Innalillah...

umie memang terkejut sgt sb baru minggu sblm beliau meninggal...dia ada call umie nak tanya nama dia tersenarai ke x dalam induksi tu then umie dah mention nama dia memang dah tersenarai dan namanya adalah yang teratas sekali dalam senarai 46 peserta tu....

sampai ke saat ni..suaranya masih terngiang-ngiang lagi kat telinga umie ni...
umie dimaklumkan beliau mengidap penyakit jantung dan telah di admit ke Hospital Miri pada hari Rabu 31/3 dan telah meninggal dunia pada 4/4/2010...

pada hari dia meninggal ni umie pergi kursus ke IPN, Sabak Bernam..so sb tu lah umie xtau pun beliau telah tiada....sblm pergi berkursus tu umie dah poskan surat ke semua peserta termasuk beliau pada 2/4/2010..so pada hari ini 13/4/2010...barulah umie tau yang beliau telah meninggal dunia...

umie mendoakan semoga roh beliau dicucuri rahmat dan segala amal perbuatan dan zariahnya selama 24 tahun di terima Allah....amin...





Genting Part 2

Bismillah...
ok...hari ni umie nak sambung Genting Part 2 pulak...rasa lemau jer nak taip pjg-pjg ni....
biar je gambar ni bercakap-cakap boleh....hehhehehe





lepas dah bis ronda kat Beryl's dan buaian tu we all naik atas pulak...
time ni member umie tengah tunggu turn nak mian space shot tu..so umie dan mr. hubby ronda-ronda la ke Dinosaurland ni...




ni view ambik dari atasnya...nampak la 1 Genting ni....

ada jambatan gantung




batu besar ni pun boleh wat posing



lepas tu turun bawah lak...time ni ktorg 5 je yang tinggal..6 org member umie main tengah main roller coaster... u all layan je lah gambar umie ni..mr. hubby yang p ambik gambar ni pun geleng kepala tengok isterinya ni..hahahha



kat public phone pun boleh jugak..... ada 1 lagi tempat umie pernah tengok public phone ni time umie jenjalan ke Sabah...ada 1 @ 2 biji public phone ni kat Jeselton Town di KK.



dengan en. Energizer pun umie boleh posing gak...hahhaha



ni pulak mr. hubby ajak umie g naik boat ni...kayuh boat la....padahal..umie kayuh sikit je..then mr. hubby yang penat kayuh..hahahaha



then masuk Pirate's Train ni pulak...bukan ada papa pun kat dalam ni...saje je..hahhaha...


ok..tu jela utk n3 Part 2 ni..nanti sambung Part 3 lak...last kat Genting....

u all layan je gambarnya yer...

Monday, April 12, 2010

Genting Part 1

Bismillah....

assalamualaikum....hai..hello... u all...lama dah umie x hapdet blog ni...
byk benda umie nak hapdet tp kemalasan telah melanda so..hari ni baru ada kerajinan sikit sb pagi td byk kerja..time rehat gini la ada waktu nak hapdet blog ni...

1st off all kena tayang dulu muka ni..hehhehee









hari ni umie nak hapdet pasal trip umie ke Genting...1st time tau umie g ni...
umie g ngan budak ofis....





inilah dia...kak zah, ira, kak takuni, kak dyg n kak za...





ina, ecah, lea dan sham...





tengok je muka slumber kat atas tu tp padahal..Tuhan je tahu...umie ni gayat tau tp bukan tahap kronik la..duduk lak bahagian depan.memang x nak tengok bawah...tengok depan je..jantung ni dengup memang bit dia dah serabut dah...





hotel tu memang dah nampak dah..tp makin dekat rasa makin lambat je benda alah tu nak sampai...takat ni memang tinggi la..kalu jatuh..Nauzubillah...




ni pulak just warming up dulu..umie memang xnak naik langsung...ecah, ina, kak zah, lea dan ira pun naik...selain tu mr. hubby lak trip yang kedua..dia larang umie naik sb takut nanti umei pening..sekali tengok..mr. hubby turun dari sana pun pening jugak..nasib baik bawa minyak ingin sapu kat kepala....hahhahah




takut wooo....tengok benda alah ni pusing..maunya rantai buaian ni terputus..habis la..sb tulah umie x berani nak main apa-apa games kat dalam ni...malang x berbaukan...hehhehhe


dah selesai diaorg main buaian tu..we all masuk la ke rumah Beryl's ni....suka bena woo... tengok coklat kat dalam ni...strawberry cicah coklat ni tergantung je kat atas pokok..hehhehe



siap posing lagi kat depan rumahnya ni..kalu la replika yang ada dalam rumah ni boleh makan.memang umie dah petik dah...then makan coklatnya.....



ni pulak siap tadah tangan nak tunggu coklat tu jatuh...seronok lak time kat dalam ni....




ni pulak jam..rasa nak kunyah je benda yang mcm coklat tu....time kat dalam ni umie x beli lagi coklatnya...umie ada beli gak coklat tiramisu tp time dah balik baru beli...sb masih jauh perjalanan ni....ok..net n2 umie sambung lak part 2 k.....