Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Tuesday, October 26, 2010

Merau Collection


Assalamualaikum...
Dah 5 hari umie x hapdet blog ni..kesiannya...
bukannya apa..latrly umie sibuk sikit..isnin - khamis umie jadi pengawas exam kat MAEPS...exam Jabatan ofis umie utk P29...

Balik ofis lak petang..sambung lak prepare 4 induksi Khusus 31 Okt - 3 Nove di INSTUN Tjg. Malim...bulan 10 ni la bulan paling sibuk...nak update blog pun x sempat
kalu ikutkan tadi..nak menaip ni pun xsempat...sekarang umie sibuk ngan bisnes online...
umie jual tudung...kat rumah ni pun dah melambak tudung x berlipat dan masuk plastik lagi...
nak reply order org pun x sempat ni..

umie ada buka 1 fb khas utk jual tudung..kalu rajin tu klik la LIKE kat fb Merau Collection...
tentu u all pelik kan nama tu umie guna...Merau tu dalam bahasa melanau bermaksud perempuan...so far..kebanyakkan umie jual utk kaum wanita sahaja setakat ni...



jom aa..shopping online kat Merau Collection..harga yang berpatutuan....


Thursday, October 21, 2010

Warung Aziz Satar (makanan)

Assalamualaikum...
dah makan? kalu dah xtau nak makan apa..umie bagi tunjuk gambar-gambar kat bawah ni
nak buka selera u all...jauh tau umie ambik gambar ni...hehhe

ok..ni kesinambungan dari n3 pasal Warung Aziz Satar...
kat n3 sblm ni umie just tunjuk org jer kan...so kali ni umie nak tunjuk lak apa makanan
yang we all makan time kat sana...


ni namanya SATA..sedap..memang penuh ngan isi ikan..
memang sedap...


ini ketupat palas dan pulut panggang...



ni pulak otak-otak..
otak-otaknya berbeza sgt ngan otak-otak johor...hehhe


ni la meja we all yang penuh ngan makanan..kejap2 org antar sampaikan farah kata..kenapa byk sgt..apa lagi..umie jawab la...dah bos nya duduk kat meja umie..kenala antar byk...hehehhe
tp x makan byk pun..kenyang..umie just makan sata 3 biji, otak-otak 2, ketupat 1 dan pulut panggang pun 1....alhamdulillah....

disebabkan makanan byk x habis...so diorg tapau bawa balik la..
u all tengok la..pinggan kosong tu sb dah makanan lebih dah bawa balik..hehehe

Tuesday, October 19, 2010

Warung Aziz Satar

Assalamualaikum...
dah 2 hari balik dari berkursus di Cherating dan dah nak masuk ke 2 dah n3 pasal Cherating umie cerita kat blog ni tp umie x bagi tau pulak seminar apa yang umie g kan...

Actually..seminar ni dianjur oleh Bahagian umie sendiri..
pada mulanya nak wat family day tp xdpt persetujuan dari pihak atasan so pegawai dan kakitangan jer la yang pergi..itu pun 2 buah bus yang pergi sana....

Seminar yang umie hadiri ni adalah Seminar Pengukuhan Integriti dan Pengurusan Stress...
Slot Ceramahnya ok la..tp yg paling best sekali pasal penngurusan stress ni...Bahagian we all jemput penceramah dari MINDEF..namanya En. Aswandi bin Omar..dia ni Pegawai Psikologi...
byk tips dan punca stress..sebenarnya stress ni bukannya disebabkan oleh org lain tp diri kita..

ok..xnak dah cerita panjang-panjang...
Sabtu petang..lepas habs seminar petang tu..we all bergerak ke Kemaman sb nak g makan Otak-Otak dan Sata kat Warung Aziz Satar...so u all layan la gambar we all sblm makan yer...hehhehe
ni meja yang umie duduk...farah dan ina tu roomate umie dan lelaki berbaju kelabu tu KC(Ketua Cawangan) umie...





u all agak la brapa meja we all duduk tu...
time ni tengah tunggu makanan sampai..
xda gambar makanan lagi kan..so next n3 nanti umie tunjuk beberapa jenis
makanan yang we all makan....

Monday, October 18, 2010

Sanctuary Resort, Cherating Pahang....

Jumaat lepas..ofis umie wat kursus kat Kuantan...
Actually xnak pergi dah katanya wajib..kena gak pergi..
nak reka alasan x nak ikut serta pun x reti...
so..ikut jerla..

Jumaat..bertolak ke Kuantan...
bertolak dari Putrajaya(ofis) pada kul 930 pagi...janjinya kul 8.30 pg nak bertolak last2 kul 930pg baru nak bertolak..almaklumla berjanji ngan manusia...u all fhm2 jer la...
xpernahnya nak tepat..umie pun meremind umie sendiri gak ni..kalu boleh x nak wat org menunggu...

dalam perjalanan ke sana..
1st we all berhenti di Petronas Janda Baik utk minum pagi tanggung sendiri..hehhe
then we all berhenti di Temerloh sb ada yang lelaki tu nak solat jumaat...
we all bertolak dgn 2 buah bas...
majoriti 1 bus tu semuanya perempuan...

meh kita layan gambar dalam bus..muka ceria jer...








ni baru part 1..nanti umie update lagi yer....





Update

Assalamualaikum....
dah 4 hari dan ni adalah hari ke 5 umie baru leh nak update blog ni..
bukannya apa..hari ni baru masuk ofis..
Jumaat lepas umie g kursus ke Kuantan..miss lappy umie pun xbawa...

so..insyaAllah..lepas ni baru umie update ok..
mengenai kursus umie di Kuantan...
so..tu jer la dulu yer..nanti sambung lagi k..

Wednesday, October 13, 2010

Kesian Blog....

Assalamualaikum..
dah 2 hari umie x update blog..
dah x terurus jer rupanya..
ingat nak touch up sikit2 la blog umie ni...tp tengah memikir apa yang patut dan x patut nak letak...
karang jadi berat lak nanti..susah org nak view blog kalu berat sgt...
kalu umie..buka blog berat gini...maunyer umie close terus jer...mesti u all wat gitu kalu blog umie berat nak buka kan..hehehe..tau dah...dengan kelembapan broadband tu dah sekian nak buka...haha

kalu nak wat perubahan pada blog umie tu mb sikit2 jerlah kot..sayang umie ngan warna background putih ni...

ada 1 widget umie tu mcm x berfungsi dah kat footer stp n3 tu..nak carik codingnya balik dah xtau apa nama codingnya ri tu...mcm mana ni ek????


Monday, October 11, 2010

Cara Pembuatan Udang Kering a.k.a Sesar Unjur

Assalamualaikum...

dalam n3 ni umie nak cerita sikit mcm mana nak wat Udang Kering...Kalu kat Sarawak memang glamour la udang ni...kalu udang kering kat sini kebanyakannya bukan lurus tp bengkok..hehehe...betul x?

mungkin version yang umie tunjuk ni u all x pernah jumpa lagi..
Udang kering ni kalu di Sarawak di panggil sebagai Sesar Unjur..kalu dalam bahasa melanau dipanggil Kupas...

Kalu di kpg umie...biasa mak akan wat sendiri kalu time tu musim udang memang banyak dan udang nak wat ni pun lebih kurang rm4 untuk 1kg...murahkan...
nasib baik la umie ada seorang makcik yang laju mengupas kulit udang ni sb dia memang bekerja di kilang mengupas udang di Sarikei, Sarawak...

dalam pembuatan udang ni ada beberapa alat yang diperlukan seperti Kilak..iaitu alat utk melunjurkan udang tersebut...udang kena susut 1 per 1 diatas kilak
no gambar close up bagaimana udang disusun...


tada..ada 2 kilak....kalu ditimbang udang banyak ni x sampai pun 1 kilo...
kalu 1kg udang kering ni nak cecah gak la RM70..kdg2 ada yg lagi mahal..depend on udang yang kita guna...

so..itulah saja mengernai udang kering ni...

ABC a.k.a Air Batu Campur Mak Umie

ini adalah n3 ke 3 umie wat utk hari ni..rajin yang melampau pulak...
bukannya xda kerja tp gambar ni umie dah upload mlm tadi tp just nak taip jer...

u all pernah makan/minum ABC kan tp..sejak umie dok Semenanjung ni dah 4 thn..xdala lagi umie jumpa ABC yang sedap dan serupa mcm ABC yang mak umie wat...kdg2 teringin nak makan ABC tu membuak-buak tp hampa....rasanya x sedap..kebanyakkan umie tgok guna sirap rose iaitu warna jer lebih menyala...

kat sini umie nak kongsikan mcm mana rupanya ABC mak umie yer....


ni la rupa ABC yang siap diisi dgn bahan...
bahan-bahanya terdiri daripada seperti di bawah....


agar-agar hijau ni mak umie wat sendiri....



sagu yg dah siap masak dan di campurkan sedikit pewarna merah...



ni lak cicau dalam tin yg siap dicincang....


jagung ligo...



kacang merah yang telah direbus/masak...



tadaaa..dah siap dah....
tambahan bahannya adalah air gula, susu cair.... dan sirap jenama F&N Sunvalley Grenadine...
kalu kat Semenanjung..xpernah lagi tgok jenama sirap ni..itu pun umie beli time bercuti di Sabah..bawa 2 botol besar..then pernah gak umie bawa sirap ni dari Sarawak...
kalu guna sirap ni..mesti sedap wa ckp lu...hehhehe

Sunday, October 10, 2010

Dapurku Berasap

Assalamualaikum...
baru ada masa nak update blog...sabtu langsung x buka lappy....
hari ni baru nak update...

dapurku berasap...yup..baru berasap mlm ni...
dah 2 minggu balik dari bercuti raya...baru dapat memasak mlm ni...
apalagi...mr. hubby ku bertambah 2-3x...hehhee

actually....umie on diet..nak kurangkan makan nasi..gitu gak mr. hubby...kalu balik kerja jer..makan roti..dia balik kelas pun makan roti dan biskut jer...
mr. hubby yang request jgn masak sb umie pun tau..kalu dia dah makan..memang berselera jer jer...hhehe

so..xnak cakap byk...layan jer la gambar kat bawah ni....


daging masak kicap berlada..
time puasa hari tu umie ada wat gak..




ni la..u all teka apa? sayur bendi goreng udang atau udang goreng sayur..ahhaha...
rasanya mcm udang yg nampak lebih dari sayur...
udang ni umie bawa dari sarawak hari tu..ni pun udang ni dah belah dua tp still nampak besar gak kan.....heheheh



ni menu tambahan...
jejari ayam...wajib ada dalam peti...

so ni la menu utk malam ni dah 2 minggu dapur x berasap...hehehe

Friday, October 08, 2010

anak saudara


dah lama dah x bercerita pasal si kembar 2 org ni....
ni x asyik cerita pasal makanan jer kan...

b4 ni umie pernah gak keluarkan n3 pasal si kembar ni-------->>> click sini
ni diaorg dah besar..dah 5 thn dah pun....


ni namanya Afiq Akram...halus milus jer badannya...tp bijak....




ni pulak Afiq Arfan..si chubby...suka membuli..hehhehe



ni pulak Arini Patri...si manis...suka tgk mukanya tu..ni adik kepada si kembar tu..


diaorg bertiga ni kalu ikutkan ada 7 org beradik...tp time kakak ipar umie nak tunggu hari bersalin sblm si kembar ni..anaknya meninggal dalam kandungan..sethn kemudian dia mengandung lagi dan disahkan mengandung anak kembar....

umie suka tengok gambar ni..sweet sgt...pandai si Arfan ni lentokkan kepala kat adiknya..hehhehe
semoga mereka menjadi anak yang soleh dan solehah...amin...


Minum Petang

ni adalah kejadian time cuti balik raya hari tu....
kalu dah time umie balik bercuti kat Sarawak..rumah umie memang akan jadi tempat bersidang..bukan bersidang nak wat meeting tp bersidang wat acara makan-makan...

start dari sarapan pagi...
minum pagi...
makan tengahari...
minum petang...
makan malam..
minum mlm...
cukup la 6x sehari...

tu sebabnya kalu balik sana mesti berat badan naik..mr. hubby tok sah kata..memang akan membulat je...asyik makan jer.. mak dan akak yang akan masak..umie boleh goyang kaki..kata jrg balik so..kenalah merasa masakan sana pulak..hahahha


walaupun sarawak x la seglamour di semenanjung keropok lekor ni..tp kat kpg umie pun ada gak org wat keropok lekor ni..beli yang x masak lagi then kalu nak makan baru goreng....



ni la muka korum2 yang akan memenuhkan rumah ni...x sampai separuh lagi..time ni...yang lain sampai lagi...so turn we all merasmi minum petang tu...kakak siap watkan milo ais utk stp sorang...special lagi tu...hehhehe...
ada gak model2 dalam gamabr tu x pakai baju..hahahha...abaikan jer diaorg tu...

alangkah bagusnya kalu umie boleh bawa saudara mara umie tinggal kat sini..xdala ras sunyi sgt kat rumah....

Thursday, October 07, 2010

BBQ di rumah nenek dan n3 caca merba

Assalamualaikum....

Raya ke 5 balik ke Sarawak...
time ni adik beradik still beraya lagi kat sana kecuali abg umie yg ke 4 jer yg xda...
diorg dah balik....

stp kali raya mesti ada jer acara BBQ..biasanya kos semua ditanggung oleh makcik umie...tpt makan of coz la rumah nenek..nenek ni belah emak umie..the only grandma umie yang tinggal..

malas nak cerita pjg2 u all layan jer la gambar ni ek..hehhehe

ni la makcik umie maksudkan tu..dia ni cikgu di SMK Belawai..Makcik umie ni ada kembar...namanya Mirah@Sakiah dan kembarnya namanya Putih tp syg..kembarnya x hidup lama...dah meninggal time kecik lagi....



ni pulak saudara mara umie...majoriti kalu belah mak..saudara mara kecik2 lagi..tp kalu belah ayah umie..umie la saudara yang paling muda...yang lain dah beranak pinak dan bercucu cicit dah anak diorg....
ni la cucu umie...namanya Asfar...mata sepet ikut maknya..iaitu anak saudara umie..anak kedua kakak umie yang sulung...dia panggil umie Nek Usu sb umie memang dah jadi nenek pun...kalu dia panggil nenek dia..a.k.a kakak umie..dia panggil Nek Mak..kalu panggil mak umie lak..Atuk..ayah umie pun dia panggil Atuk...kalu nenek umie lak dia panggil Nek Atuk...Asfar ni adalah generasi ke 4 dalam family umie...

ni la yang we all panggang mlm tu..ada ayam, udang dan satay...



ni pulak adalah anak saudara umie...anak kakak umie yang sulung baju hitam(Antadi) dan baju purple tu anak angkat kakak umie(EE)...tau kenapa dalam family umie ada anak angkat...? actually...my sis yang ke 3 susah bena nak pregnant...lebih kurang 6 tahun kemudian barula dia ada anak..itu pun selepas dia ambik anak angkat..anak angkat dia ni dah berumur 17 thn..selepas sebulan ambik anak angkat..kakak umie disahkan mengandung..alhamdulillah...dapat lak anak perempuan...dan anak perempuannya tu dah berumur 16 thn....


ni la dia..nenek umie....yang sekarang ni dah berumur dekat nak 80-an dah...
nilah tuan rumahnya...dia sekrang dah xleh nak jalan jauh...turun dari tangga rumah pun dia x larat...dulu time dia still sihat..dia boleh ikut umie ke Kuching nak attend umie punya konvo di Politeknik Kuching....Hopefully nenek umie ni dipjgkan umur..dimurahkan rezeki dan sihat tubuh badan...amin....