Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Thursday, September 30, 2010

Ramah Tamah 2010

Sejak kerja di ofis sekarang ni..dah 4 kali umie g majlis ramah tamahnya ni..
kebanyakkannya kat PICC la....

sejak tahun 2006 hingga la sekarang ni umie x pernah missed nak g beraya dan kdg2 janji ngan kawan nak pakai baju tema yang sama....

kalau u all tegok gambar lama umie....mesti ada perbezaannya...bukan perbezaan dari segi apa tp beza bentuk badan..hahahhaha

ni 1st time raya...thn 2006 wat kat Perbadanan Putrajaya....kurus jer masa ni...hahhaa
almaklum jerla baru masuk kerja....


ni lak gambar raya thn 2007..kat PICC gak..hehehe..time ni we all wat tema pakai kain songket...1 team pakai songket...teamnya ada 4 org jer..hahahha..merah la mak ngah....
time ni badan maintain lagi...



ni pulak raya thn 2009
time ni badan dah nak start naik...tegok la chubbynya...time ambik gambar ni masih kat ofis lagi..tp syg nak bergambar kat PICC x ingat nak ambik lak..hehhe..

diorg ni ofismate umie...masih ada lagi kecuali yang pakai baju merah tu..dia dah pindah ke ofis lain....
ni lak gambar raya thn 2009..kat PICC gak...ni gambar dah jadi kawin...
biasanya umie g beraya ni jarang nak ikut smr. hubby..
sb mr. hubby benarkan umie pg ngan member..kdg2 dia dtg lambat...

Hari Selasa tu...ofis umie wat ramah tamah lagi..still gak kat PICC..dah kiranya, tiap-tiap thn kat PICC...
so..u all layan jerla gambar we all k....
*
*
*
*
*
*

nilah wajah yang sengaja membeliakkan mata..hahahhaa



ni la member yang pg sekali ngan umie hari tu...ayu jer..hahaha


hahhh..ambik..sekali ayu dah bertukar ngan mcm2 watak....mcm2 ada..tp yang tetap ayu..Maizatul....ibu mengandung kena ayu...Gayathiri pun maintain jer ngan gambar seblm ni...hehehhe


ni pulak zue...puteri mimik muka..mcm2 mimik muka dia boleh buat tp tetap cute..hehehhee


akhir sekali..sblm balik..dia minta umie ambikkan gambar dia bersama pelakon Cina ni...umie pun xtau namanya ni...
everything time majlis tu ok cuma makanannya tidak memuaskan....

Wednesday, September 29, 2010

India Street Kuching

Siapa yang xtau India Street....kalu org Kuching sendiri yang xtau tu..xtau la nak kata apa....
sesiapa yang dtg ke Kuching mesti tau mana letaknya tpt ni....
dulu time masih belajar di Poli..ni la tempat ulang alik nak balik rumah pakcik di Kpg Boyan...
time ni umie tengah tunggu kakak n makcik umie shopping...beli baju untuk anak saudara...masing-masing minta belikan baju....hahhaha....
kedainya begini la...byk jual baju...kedai alat kek pun ada dan umie pun ada gak beli 1 acuan kek 8 x 8..tambah lagi koleksi acuan..hehhe...

dulu..ada 1 kedai di India Street ni menjadi feveret umie n Kak Fara(member 1 poli)..
nak tau kedai mana..kalu org kuching mesti tau kedai ni....
*
*
*
*
*
*
*


Sin Nam Fatt Trading

tengah duduk di kerusi tu terpandang pal kedai tu..teringat zaman belajar di poli dulu...
time poli glamour la org pakai OLAY...dulu umie memang pakai Olay pun..dan di kedai ni jugak la..byk la kedai yang jual jenama kosmetik gini dan harga pun lebih murah berbanding kedai lain..kalu nak beli keperluan lain pun kat sini la tptnya...

tp sekarang dah lain dah..kedainya dah byk berubah..pakcik yang jaga beg tu still org yang sama...cuma brg yang dijual tu dah makin berkurang...berselerak gak la upa kedainya...tp kedai tu memang byk la kenangan....masuk jer kedai tu memang muka budak poli jer yang ada..hahhaa...

next time kalu ada peluang lagi nak g bercuti kat Kuching..xkan lepaskan peluang tu lagi....

Tuesday, September 28, 2010

Ayam Penyek a.k.a Ayam Penyet

baru berkesempatan nak update blog..pagi tadi...malas nak online kat ofis...jam 11 dah kuar..nak g ramah tamah raya ofis kat PICC...pagi tadi nak cepat punya pasal..DSLR tertinggal kat rumah..lupa nak bawa..sblm bertolak ke PICC sempat lagi ambik camera kat rumah...

ok...ni dah lari dari taju..nak cerita pasal ayam penyek tp tercerita pasal benda lain lak....
ni adalah n3 yang umie nak wat yang pasal trip umie ke Kuching time raya ke 8 hari tu...skip dulu intronya yer..kita terus ke apa yang umie makan time kat Kuching....

actually....1st time umie dengar ayam penyet ni adalah dari Kuching..time tu kat KL ni..x glamour lagi...sampaikan kakak umie kat kpg pernah makan ayam penyet ni sedangkan umie dok bandar pun xtau pasal ayam ni...

so hari tu..time kat Kuching..makan tengahari umie akan cari ayam penyet....4 hari 3 malam di Kuching...asal tengahari jer cari ayam penyet..tp lain-lain tempat..tp Raja Ayam Penyet jer umie xsempat nak g makan..next time la...

so..1st kafe yang umie g adalah Kafe Bunda...kat Jalan Hj Taha..x jauh dari menara Ambank...tu lah petunjuk ynag umie tau..dan kakak umie pun pernah makan kat situ....

ni adalah buku menu yang di kafe ni....



ni pulak adalah ayam penyek tu..bukan ayam penyet k...hehhehe...memang nampak ianya di penyekkan..hehehhe
ni pulak namaya ayam penyet...ni umie makan kat Bimmers..kalu warga kuching memang tau la mana tempat ni...harga di Kuching memang jauh bezanya di Semenanjung...tp rasanya sedap lagi yang di Semenanjung..sana...sambalnya x pedas...cara memasak ayamnya lain.....memang berbaloi la harganya...

kalu berkesempatan tu...meh la cuba..x rugi..hehhehe

Monday, September 27, 2010

Sambung Belajar..

assalamualaikum....selamat malam...
u all dah makan? umie dah...tadi petang balik kerja terus keluarkan udang dari dalam peti sejuk...
udang goreng kentucky jer...paling simple dan senang nak wat..hehhehe

mlm ni....1st day mr. hubby ada kuliah....alhamdulillah....umie bersyukur sangat-sangat....
sejak dia menikahi umie..dia ada berazam nak sambung belajar dan umie xpernah nak menghalang segala yang dia fikirkan terbaik utk diri dia dan juga diri umie..
terima kasih Ya Allah....kerana memberi peluang utk suamiku...

umie akan sentiasa mendoakan dia dapat menamatkan pengajian selama 2 thn setengah dan menggenggam segulung ijazah...dia gembira umie pun akan turut gembira...
apa yang dia usahakan..itulah yang akan dia dapat...

....GUD LUCK MR. HUBBY....




Sunday, September 26, 2010

i'm come back...

assalamualaikum...selamat hari raya..
dah 2 minggu umie update blog ni...
dalam masa 2 minggu tu juga umie balik beraya ke Sarawak selepas 4 hari beraya di rumah mertua umie...
hari raya ke 5 umie lak terus balik beraya ke Sarawak....

1st time beraya di tempat lain...memang rasa lain...perasaan sedih tu xda cuma berbeza jer suasana beraya di rumah sendiri...segala juadah raya my SIL yang sediakan...umie just tolong hubby g beli barang jer....

raya thn ni..xda yang menarik sgt....gambar raya umie pun xda...xdan nak ambik..ambik ambar org lain ada la...sedih jer rasa..ingat nak ambik gambar kat studio jer atau ambik gambar sendiri jer..boleh...hehhehe....xperla....

dalam 2 mingu bercuti di kampung umie sempat lagi bercuti ke Kuching....
ni nanti umie akan cerita la kat next n3 umie k....
lagi pun hari ni umie nak kemas rumah dulu...dan thn ni..mungkin xkan wat open house di rumah...mb umie akan wat open table jer kat ofis...hehehe..boleh???

oklah..tu jer umie nak update hari ni...see ya....



Monday, September 13, 2010

Syawal 4

Assalamualaikum..selamat hari raya...raya lagi kan..syawalkan sebulan so..still raya lagi la tu..hehehe
now umie dah balik ke Putrajaya petang semalam...bertolak dari BP sebelum kul 2..sampai rumah dekat nak kul 7...bayangkan lah..biasanya kul 5 gitu dah sampai rumah....
jammed gak dari Senawang ke Nilai...kereta bergerak 20 - 30km/j jer....mata ngantuk...nasib baik hubby dah tido time kat Jejantas Ayer Keroh....umie lak x tahan..kat Seremban umie dah terlelap...hahhaa...cian mr. hubby layan jammed...hahha...
Hari ni tadi umie dan mr. hubby g KL...
nak renew lesen P umie tu...cari kat Bangi xtau kat mana..last2 terus g KL..then dah tau dah kat MJ(maju junction) ada JPJ kat situ...actually kalu nak renew lesen ni biasanya 3 hari sebelum..memandangkan umie nak balik Sarawak..so kena la renew awal...
nasib baik boleh renew seminggu lebih awal..sb kalu ikutkan tarikh last nyer 19/8 ni...
so..renew jer utk setahun....
g Kl bukan nak beli stok tudung tp sajer jer jalan-jalan...jalan raya pun lengang jer..
shopping complex pun org x ramai..kedai kat jalan TAR pun byk tutup lagi..entah bila la nak buka tu...
g SOGO...ingatkan nak beli baju atau seluar tp xda yang berkenan...yang ada umie belikan handbag utk kakak n mak umie jer....umie beli handbag 5 buah..ehhehe...byk x??? murah jer harganya..sb tu la beli sampai 5 buah..heheh...nanti la umie upload gambar bag tu yer...lepas ni nak g kemas barang sb pagi esok umie dah bertolak ke LCCT nak balik Sarawak..hehhee...Yahhhooooo.................



Sunday, September 12, 2010

Syawal 3

Selamat Hari Raya u all
Hari ni dah raya ke 3....

then tinggaal 2 hari lagi nak balik Sarawak...tu yang best nyer tu..hehehe
hari ni pulak nak balik Putrajaya...hari Ahad...mesti jam highway ni...
Hopefully dapat sampai dengan selamatnya...

Tahun ni tema baju raya warna purple...
walaupun 1st time beraya di rumah mertua tp alhamdulillah...semuanya ok..
sibling mr. hubby pun ramai yang balik...

hari raya pertama we all konvoi 6 buah kereta g beraya....
mula2 gi beraya di rumah mertua kakak ipar di badar BP...then bertolak ke Pt. Yusof ke rumah mertua adik ipar dan last sekali ke Pagoh....jarak dari rumah ke rumah ni memang jauh....
last seklai ke Pagoh tu dapat la merasa makanan org Jawa....ada lodeh, nasi impit, sambal goreng, sambal kerang dan byk lagi la..memang sedap...hehhehe

hari raya ke 2 lak g Rengit...Kampung Sungai Dulang...
beraya ke rumah mertua abg ipar....
makan tengahari lak kat situ...ada ikan terubuk goreng, asam pedas, samabal belacan, telur goreng....walaupun makanannya simple tp dah makan ramai-ramai..best la pulak...hehhe

u all lak mcm mana???



Tuesday, September 07, 2010

Award

rasanya dalam thn ni baru 1st wat award ni..lagi pun thn ni mcm kurang jer org bagi award..kot-kot umie kurang blogwalking ker...almaklumla blog umie mungkin org xtau..sb mungkin jarang berupdate..hehehe

so award kali ni datangnya dari kak irtiyah dan deem
thanks sb bagi award ni kat umie...


Disebabkan umie baru terima award ni so umie nak jawab la soalan-soalan tu....


Soalan 1
Apakah yang bermain difikiran anda sekarang?

1. Nak balik beraya di Sarawak...
2. Rasa nak ambik setengah hari jer hari ni sb
balik rumah nak kemas rumah, wat kek,
jahit baju dan jahit langsir...

Soalan 2
Apakah nama samaran anda?
umie

Soalan 3
Siapakah 3 orang yang paling kamu sayang?

1. Mr. Hubby
2. Mak dan bapak
3.Mak Mertua, adik beradik, saudara mara..
dan org yang sayang umie..umie pun sayang dia jugak..boleh..hehehe

Soalan 4
Panggilan untuk si dia?
Abang

Soalan 5
Hadiah yang anda impikan daripada seseorang yang istimewa?
apa-apa jer...dah namanya org yang istimewa yang bagi...so..everything is istimewa...heheh

Soalan 6
Blog mana yang anda selalu lawat?
blog yang suka update umie suka lawat..hehhehe

Soalan 7
Tag 15 orang blogger

sikitnya nak kena tag...
umie x nak mention nama boleh..kalu sesiapa yang g datang blog umie ni..ambik la award ni k..hehhhee
ikhlas tau...

Anak Kembar yang Cute...

gambar-gambar ni umie dapat dari email..
so umie publish la kat sini...
actually..umie memang suka anak kembar...dalam family umie pun ada gen kembar sb umie ada anak saudar kembar iaitu..anak abg umie sendiri..stp family sebelah ayah umie memang ada kembar gak..dalam family belah ayah umie dah ada 4 pasang semuanya..semuanya lelaki 8 org ...paling tua pun umur dah cecah 30-an dah...

jom layan gambar jap....


cute jer kan...



siap peluk lagi...


agak-agak ni baby boy ker gegirl?

ermmm....


sweet jer kan....



cantik la rambut dia...



ni cekci la pulak..ehhe



ni kembar dah ramai..ayahnya siap lagi tanda kat pampers yer...takut tersalah..hahaha

nilak...kembar ker...heehe
yup..diaorg ni kembar tp saiz badan xsama..hehhe...
ni anak abg umie..kembar gak...tp kalu org xtau mesti ingat bukan kembar...
sorang gemuk dan kurus..
yang gemuk namanya Afiq Arfan dan yang kurus namanya Afiq Akram....

Duit Raya oh Duit Raya....

assalamualaikum....
mood raya xdatang lagi..tp mood cuti yang mengatasi semuanya...
walaupun mood raya x dtg..baju raya dah diap..kek lapis pun dah siap....
duit raya pun dah tukar gak..hehhe...
entahla..thn nikan raya rumah mr. hubby...rasa nak balik kampung sendiri tu mengatasi semuanya...

x sabar nak tunggu raya ke 5 sb nak balik sarawak..yaaa...hoooooo......
thn ni raya ...1st time rumah MIL....
xpernah lagi sepanjang hidup selama 28thn ni..then sebulan lagi umur nak masuk 29 thn..xpernah beraya kat tempat lain..dan inilah kali pertamanya....entah mcm manala perasaannya nanti...
umie dah bagi warning kat mr. hubby jgn nak provok² lagu raya kat umie...
wat nada sedih pagi raya..nanti banjir Kampung Tongkang Pechah tu then terus naik tongkang tu balik Sarawak..hahha



ok..xmau la cerita sedih² ni..meh kt cerita pasal duit raya lak...
u all dah tukar duit raya blm..? umie tukar dah 2 minggu lepas tp dapat duitnya seminggu lepas tu...thn ni umie dan mr. hubby tukar duit biasa jer..mcm thn sblm ni gak...Rm750.00...ni duit raya utk anak saudara dan makcik pakcik...diorg pun kena bagi gak..walaupun diorg ada kerja tetap...kena kenang jasa diorg bagi duit belanja time blajar dulu...

dulu...time sebelum kawin..walaupun dah bekerja..still ada gak org bagi duit raya...dah kawin pun ada gak bagi..org tu adalah mr. hubby..dia bagi duit raya utk umie..sblm raya bagi duit belanja shopping..nanti pagi raya boleh minta duit raya lagi x mr. hubby...umie tau..dia baca blog umie..boleh kan boleh kan sayang...hehehhe....

Monday, September 06, 2010

Selamat Hari Raya

Selamat Hari Raya u all....
tinggal beberapa hari jer lagi Ramadan akan hilang tp Syawal yang akan muncul...
berat jer rasa nak meninggalkan bulan Ramadan ni..rasa xpuas je nak menikmati bulan yang mulia ni...bulan-bulan lain pun mulia gak tp yang lebih mulia bulan Ramadan kerana pada bulan ni la kita meningkatkan amalan kita supaya dapat di bawa terus ke bulan-bulan yang seterusnya...insyaAllah....



Dikesempatan ini umie ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri...Maaf Zahir dan Batin...
Maaflah seandainya dalam masa berblogging ni ada la terkasar bahasa ker...terkomen membuatkan u all terasa ker..
Di harapkan Ramadan yang kian hilang ni akan kita nikmati saat-saat tersebut dengan amalan yang mulia..sempat lagi nak tambah amalan sblm datangnya Syawal ni...
semoga kita semua dimurahkan rezeki...amalan kita diterima olehNya...amin....



Selamat Hari Raya....Maaf Zahir dan Batin



bersawang dah ni....

assalamualaikum....hai u all...
aduh...dah beberapa hari gak umie x hapdet blog ni ni
..bukannya apa..bz sikit la lately...
hujung minggu..memang masa dihabiskan ngan menjahit baju jer..alhamdulillah...baju melayu "cekek musanng" mr. hubby pun siap..bukan cekak musang yer...sb dah tukar nama dah sb baju tu memang susah la nak wat lagila org amatur mcm umie ni nak menjahit baju tu...
x pernah dalam sejarah umie jahit baju cekak musang tu memang mencekek la...bayangkan u all..memang susah la nak wat...1 time jahit baju tu..mr. hubby beria-ria jugak nak baju tu..umie siap offer lagi nak belikan jer baju melayu dia tp apakan daya dia nak jugak isteri dia yang amatur ni nak jahitkan baju dia tu....

selain tu baju kurung pesak gantung umie pun dah siap..baju jubah pun dah siap cuma cover jubah tu dalam proses lagi...insyaAllah..by tonight siap la..kalu ada kesempatan nak sambung jahit baju lain lagi sb kat rumah ada 3 helai lagi x berjahit..mb nak wat jubah 1 lagi dan yang 2 lagi ttu mb wat baju kurung atau pesak gantung..sekarang ni umie minat lak nak pakai baju kurung pesak gantung ni..hehhee..sukaaaa....

petang balik kerja ni ingat nak singgah mydin sb nak cari tekekung baru...then nka beli buttercup "golden churn" nak wat kek lapis 1 @ 2 biji lagi...semuanya nak wat...tp x memang tangan dah..nasib baik ada 2 kek dah siap dah..dan dah di hantar ke kakak-kakak ipar di KL..memang dah rutin..kalu raya haji pun wat kek lapis gak..hehehe...

hopefully..sblm bercuti ni..semuanya selesai..
ni pun tengah prepare 4 induksi khusus nanti di INSTUN, Tg. Malim, Perak
umie akan bercuti selama 17 hari termasuk sabtu Ahad...
start cuti dari 8hb - 24hb....
14 hb lak fly to sarawak..
then 25hb fly balik ke putrajaya.....

so....selamat bercuti u all dan selamat hari Raya.....




Thursday, September 02, 2010

Colmar Tropicale

Ni cerita hari Sabtu lepas....umie cuti start dari Khamis sehingga la hari Ahad....
Khamis umie g KL..then Jumaat dok rumah...Sabtu lak umie ke Bukit Tinggi...berjalan-jalan bersama mr. hubby...

ni la 1st time umie sampai ke Bukit Tinggi..Udaranya nyaman...sejuk walaupun ada matahari...tp sejuknya lebih dari panas matahari...Genting pun x sesejuk memanjang gitu...

Umie dan mr. hubby bertolak awal dari rumah..seawal selepas subuh dah kuar rumah...
nak mengelakkan jammed punya pasal kat Ampang tu..dah la org tengah baiki jalan..kalu dah masuk kul 8-9 tu garenti jammed...

u all tau x...? x taukan..ni ha la umie nak bagi tau ni....
umie sampai di Bukit Tinggi jam 7.45 pagi..bayangkan...tpt tu pun x buka lagi..sampai jer kat pondok guard nak masuk ke Colmar tu..guard kata xleh masuk..tunggu kul 9... baru buka...hehhe..umie dan mr. hubby lak sampai b4 kul 8..hahaa...ada sejam lagi nak tunggu...mr. hubby kata..kalu bayar awal x boleh ker? guard tu kata..x boleh...habis tu mr. hubby kata..x kan nak tunggu kat sini...so..guard tu pun bagi we all masuk...

actually..bayaran utk masuk ke sana adalah seperti berikut...hehehhe

ni ha..bayaran utk masuk ke sana....

pada hari tersebut..umie dan mr. hubby masuk secara percuma...setelah pak guard tu bagi masuk..dia kata..nanti jam 9 turun sini bayar tiket...tp masalahnya umie dan mr. hubby dah habis round dah kat Colmar tu..nak g tempat lain..penat la pulak..so we all..round kat situ jer..dah la parking kat bawah hotel tu mcm penyewa situ pulak...ahahahhah




1st sampai..terpegun la jugak tengok bangunannya....yang mcm batu bata ni adalah tempat parkingnya....



ni pulak adalah hotelnya...lawa kan.rasa mcm kat oversea la pulak..berangan jap boleh??? hehehhe....





ha...ni..tengok...serius u all..dah la sini ramai org putih...rasa memang mcm kat oversea...



ni lak pandangan dari menara atas tu..mr. hubby gayat..dah la time tu angin kuat gak la..awal pagi dengan cuaca sejuknya...dia gayat kadang2 jer..disebabkan cuaca berangin tu yang dia gayat tu..x leh nak berdiri kat tepi....



puan punya blog harus interframe...hehhehe....


dari luar..nampak mcm sama jer hotel ni..umie ingat kan hotelnya ada 1 jer..tp padahal byk gak..lain betuk rumahnya..lain la namanya....



cuba u all tengok jam yang umie tunjuk tu..time tula umie sampai kat hotel tu...awalkan..hehehhe

so..tu jerla journey umie ke Bukit Tinggi Bentong, Pahang pada tahun ni...insyaAllah..kalu ada kesempatan nak g lagi sb x habis explore lagi tempatnya tu....so..tata...


nota kaki: auto publish....

Wednesday, September 01, 2010

Akhirnya aku kecundang jua....

Selamat berbuka u all..makan apa tadi...
hari ni umie x puasa pun...frust gak ni...syg betul x puasa ni...bukan sb datang period tp sb gastrik...
oh tidak...syg sgt...tp disebabkan kesihatan x mengizinkan...terpaksa gak ni...

gastrik ni dah bagi hint dah petang semalam sblm berbuka tu...dan pulak umie ni jenis yang sensitif sikit ngan teh..sesetengah org kata angin...petang semalam umie memang byk la minum air teh 0 ngan ais...sedap..memang la sedap..tp lepas tu..haaa..ambik...dah tau x leh nak minum teh..lagi nak minum..tp kalau campur teh susu boleh lak umie minum..jgn o...sudah...

pagi tadi..ingat xnak datang kerja...dah la bangun lambat..kul 7 baru umie bgun..time tu mr. hubby pun tgh siap nak g kerja..umie mandi cepat-cepat solat dan bersiap g kerja...
sampai ofis..thn jer la perut ni sakit...kejap sakit kejap x..dah xtahan sgt..umie minta kebenaran pegawai umie nak balik then g klinik...g klinik swasta jer..dekat sikit ngan rumah...nak g klinik kerajaan entah bila nak balik..kot-kot boleh pengsan kat situ....tu pun dah asyik muntah angin jer..Tuhan jer la yang tahu...

sampai rumah..makan ubat, baring, tido...kalu dah teringatkan gastrik ni memang nak dijauhkan la penyakit ni...umie ni pelik sikit..nak baik nya ambik masa sikit..paling lama 3 hari hingga ke seminggu baru nak baik....sakitnya Tuhan jer yang tahu...
sapa yang pernah kena gastrik ni memang tau la rasanya mcm mana...anginnya sampai ke tulang belakang..tu yang paling sakit...doktor tu pun kata..kdg boleh jadi cirit birit kalu kena gastrik ni...tu la yang umie alami sekarang ni..nasib baik x kerap...

hopefully esok boleh puasa..berharap sgt2 ni..
ni la dugaan time puasa...gastrik ni normal la...nak kata x makan time sahur..umie makan tau..x skip pun..cuma kuantiti tu jer la..oklah..u all pun jaga kesihatan k...



Kek Belacan


Cuti hari kemerdekaann u all wat per?
umie lak..mlm org nak merdeka tu..boleh pulak umie wat kek...
ni 1 st kek yang umie wat utk hari raya ni...
awalkan umie wat..almaklum la kek ni nak kena antar ke rumah kak ipar samada hari sabtu atau ahad ni..wat awal pun x per...boleh simpan dalam peti sejuk...

so ni lah dia kek yang umie wat..kek Belacan...
u all jgn gelak tau nama kek tu gitu...umie pun xtau naper nama kek tu adalah kek belacan..
dulu kak umie selalu wat kek ni sb keknya sedap..walaupun namanya kek belacan...
ni pun kakak umie bagi nama kek campak sb apa...kek ni senang nak wat..wat adunan dan terus kukus jer....tp yang menjadi masalah umie nak wat kek ni adalah mencari bahannya...3 hari berturut2 umie kuar mencari Cream jenama Nestle a.k.a Cream Nestle ni..last2 umie jumpa kat Warta..tinnya kecil jer...xpadan ngan harganya kalu x silap rm8.++ gitu...lepas tu..nak cari browning sugar..rupanya kalu kat sarawak memang we all panggil browning sugar...tp kat sini namanya adalah Caramel/brownie...so..kalu cari nama browning sugar...memang xkan jumpa..hehhee

actually..resepi ni umie ambik dari blog kak Hasue..tau kenapa umie suka g blog dia sb dia ni pun org Sarawak..so mesti ada kek lapis or kek yang org Sarawak watkan...so umie ambik resepi ni kat blog dia...hehhe..thanks kak sue...

so..kalu u all pun nak tau resepinya...boleh terjah ke resepi asal blog Hasue atau ke dapur umie