Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Tuesday, August 31, 2010

Ramadhan: Day 20 Simple menu


Ramadhan ke 20..menu berbuka umie yang simple..kalu nak tau resepinya meh terjah
dapur umie

mesti u all fikir..resepi mee goreng pun nak letakkan..bukannya apa...bukan semua org boleh memasak...gitu gak ngan umie..resepi yang umie wat ni pun utk rujukan umie jugak....



ok..selamat menjamu mata...hehhehe

Monday, August 30, 2010

Kenapa le lemau...??

assalamualaikum dan selamat tengahari u all...
tengahari gini baru ada hati nak wat n3..dari pagi tadi nak wat tp..lemau memang lemau la ni...
entah hari ni rasa mcm x bermaya jer..mata ngantuk...

ok..tu jer la nak update...nanti rajin umie update lagi k..ada n3 nak wat pasal aktiviti umie jenjalan hari sabtu dan ahad ri tu..

ok..chow chin hau...



Saturday, August 28, 2010

Ramadhan: Day 17

Assalamualaikum...
hari ni dah 18 hari kita berpuasa..dan thn ke 2 umie berpuasa sebagai isteri...
tahun ni...umie lebih suka memasak dari berbuka di luar dan membeli makanan di baazar sb sekali umie beli makanan di baazar, rasanya x sama seperti masak sendiri..dan masak sendiri lebih jimat, berbaloi dan ikut selera sendiri...hehhee

so..untuk berbuka petang semalam umie masak daging kicap berlada...simple jer lauk berbuka petang semalam...hehhehe
.
.
.
.
.
.
.
.


so..kalu nak tau resepi daging kicap berlada ni...meh ke --->>>>>>> Dapur Umie


Friday, August 27, 2010

Still cuti lagi....

Assalamualaikum....
hari ni dah ramadhan yang ke 17..alhamdulillah...dalam seminggu lebih lagi nak raya...kek, biskut, baju raya...semua xdan nak wat lagi...thn ni raya kat sini...kalu thn sebelum ni raya di Sarawak, umie x bingung sgt pasal semua benda ni sbnya..kek, biskut semua dah ada sb kakak dan kakak ipar umie memang wat bisnes kek n biskut...baju lak..kakak sulong umie yang jahit baju...

sejak kawin ni...umie wat kek n biskut sendiri dan thn ni...insyaAllah..baju pun umie jahit sendiri...biasanya biskut dan kek yang umie wat akan umie antar ke kak ipar dan rumah mertua...then kalu balik sarawak ni..mengangkut lak kek n biskut dari sana...hehheh...bijak x?

dalam beberapa hari ni..rasa mcm x dan nak blogwalking n nak update n3 ni...almaklumla sibuk sikit..tp sibuk kenapa pun umie xtau..hehhehe
hari ni umie still cuti lagi...

semalam umie pun cuti gak..g KL..ambik stok tudung org tempah...
dah la puasa..nak jer rasa nak teguk air...hehhe...alhamdulillah...iman still kuat lagi..tp padahal tekak dah rasa perit...itu pun beberapa jam jer kat KL..entah mcm manala org boleh berjalan dari pagi..sampai ke tengahari panas terik time bulan puasa ni...kalu time bukan puasa tu lainlah kan...??? kat jln TAR tu..punya la ramai gak org...org berjual pun ramai gak kiri kanan...umie sempat lagi g SOGO..ada gak la sale nyer..tp...xda yang berkenan....almaklumla..hari tu pun dah shopping kat BP Mall..so window shopping jerla..hehhee...

Hari ni walaupun cuti..tp bukannya nak dok rumah..relax2..tp ada jer kerja nak dibuatnya..hehhe..pagi ni nanti nak g ofis jap..nak antar stok tudung org pesan...almaklumla...Isnin ni mungkin ramai yang cutikan...so..antar jerlah ke ofis...tp isnin depan lak umie kerja....kalu ikutkan nak jer umie cuti Isnin ni tp memandangkan mr. hubby kerja..kerja jer la..kalu ikutkan nak ambik gak cuti isnin depan tp dah member mr. hubby lak 2 org cuti...so xda org nak ambik alih kerja...so..dia ambik la cuti minggu ni tadi...

oklah..setakat ni jerlah nak update..nanti umie update lagi k....hehehhe



erm..dah lama x tayang muka kat sini..biasanya tayang makanan berbuka jer kan..hehehhe


Thursday, August 26, 2010

Kepingin ini ayam...

Salam Ramadhan yang ke 16 u all....
lepas sahur je td umie terus on lappy then mr. hubby lak tengah packing barang nak pos petang ni...

u all petang semalam berbuka makan apa?
umie lak..balik lewat ckit...530ptg baru kuar ofis...tunggu mr. hubby sampai bis wat kerja...
kalu dah balik rumah ni..alamatnya x sempat nak masak sb menu pun x terfikir lagi ni...
so..umie ajak mr. hubby makan kat luar....then dia kata tapau jerla...ok..umie on jer...

so menu berbuka umie adalah ayam penyet
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


mr. hubby tapau 4 set utk 2 org makan...
sahur td pun ada tinggal 1 set lagi..tu la makan time bersahur tadi...alhamdulillah....


nota kaki: hari ni umie cuti...nak shopping ke KL...

Wednesday, August 25, 2010

"Duit raya" RM500 untuk kakitangan awam, pesara

alhamdulillah..rezeki di bulan ramadhan 15....

berita harian


apa dah jadi ngan Geng Blogger ni???

apa dah jadi ni...
umie refresh balik web geng blogger tu jadi gini lak..asa sesiapa yang boleh bagi tau x??
apa masalahnya ni???



x sabar dah ni...

assalamulaikum u all..dah makan tengahari?? oopppsshhh..salah tanya lak..hehhe..sajer je nak gurau...
boring jer umie rasa hari ni..kerja ada nak wat tp dah settle..baru jer dapat kerja byk sikit tp selesai cepat..hari ni..mcm kurang air dalam badan lak..ke hulu ke hilir cari org nak g kursus kat JPM...air liur pun dah kering ni..hehehhe

hari ni hari Rabu...
esok umie cuti..lusa pun gitu gak...
esok nak g KL...nak shopping raya..beli barang sikit...
hari Khamis lak jalan-jalan...org biasanya bulan puasa dok rumah ker...tp umie ngan mr. hubby tetap jugak nak jenjalan...
tulat lak..nak wat makan-makan berbuka bersama family mr. hubby pun ok gak..
biasalah..family kan jauh..family belah mr. hubby jer yang ada kat sini...

thn ni insyaAllah beraya di BP...
tp hopefully...mana tau..plan berubah ker..hehehe..
semoga mr. hubby berjaya...kalu mr. hubby berjaya...so thn ni akan turn umie lagi..kalu thn ni pun balik Sarawak..2 thn lepas tu pulak stp raya pertama di BP...ohhhh...tidak....
xperlah..bertolak ansur jer la kan...u all pun doakanlah semoga mr. hubby berjaya yer..berjaya sb apa tu...??? xperlah...nanti2 la umie cerita k..kalu berjaya la..hehhehe

oklah...tu jer lah nak taip kat sini..dah masuk waktu solat Zohor dah ni...tp azan x berkumandang lak kat speaker ofis hari ni..mana tukang azannya yer...hmm...xperlah..jom solat....



Tuesday, August 24, 2010

i don't like asam pedas....

alhamdulillah...selesai dah berbuka puasa Ramadhan ke 14...
hari ni 1 st time umie g Baazar Ramadhan Putrajaya....
hari ni x masak pun...masak air pun xda...dah namanya semuanya beli...nasib baik air x beli..bancuh air sirap je..asi ketul jer beli..50 sen..hehhehe

mcm x boleh blah jer tajuk n3 umie kan...asam pedas dalam bahasa org puteh xtau...guna bahasa rojak jer..itu jer yang dan..hehhehe
umie ni kawin ngan org Johor...Johor kan glemer ngan asam pedas...tp malangnya..umie kawin ngan org Johor pun kejohorian x boleh mengatasi lidah kesarawakian umie tu....mana x nya...umie x suka asam pedas...serius u all...umie memang x suka...umie boleh lagi kutuk kalu mr. hubby beli...almaklum la..isterinya ni pernah masak 2x jer asam pedas ni..tu pun asam pedas ikan pari..
nasib baik la mr. hubby ni makan ikut dan dia jer...kalu balik Bt Pahat..dia memang akan p cari asam pedas ni kat Bukit Pasir....



gambar search dari google...thanks mr. google...

tadi berbuka..mr. hubby pun makan asam pedas...beli kat baazar...tp ikannya kurang masak tp mr. hubby kata sedap...umie lak makan laksa penang tp x sedap..xkaw rasanya..rasa pelik..lagi sedap laksa mcm kat kafe ofis...lepas tu umie beli chicken chop..nampak sedap tp..........................................kuahnya bukan rasanya blackpepper....tp.....backpapar...hehhehe.....
moral of the story....masak lebih baik dari beli....so..lepas ni...xyah beli...masak je..walaupun makan nasi dengan telur goreng...hehheheh..x membazir..hehhee

Monday, August 23, 2010

Cucur Padouk

sapa tau cucur padouk tu apa??? hehhehe
cucur cempedak tau x? hehhehe




Rutin Setiap Bulan

Hari ni dah puasa yang ke 13...dan puasa umie baru 9 hari...
time u all baca blog umie ni..umie masih berada di BP...hari ni cuti..then hari ni jugak la umie akan balik ke Putrajaya...

nilah rutin stp bulan..hampir setiap bulan umie akan ambik cuti balik BP..gitu gak ngan mr. hubby...rutin ni adalah sb nak temankan my MIL g bank..teman kan g pos office ker..telekom ker..kadang2 bercuti pun bulan hujung bulan je..kdg2 awal bulan...tengah bulan atau hujung bulan..asalkan balik jer....

ok..tu jerlah umie nak update....


notakaki: auto publish...



Sunday, August 22, 2010

Buhsan yang melanda...

selamat petang u al...dah prepare lauk berbuka ker atau nak beli jer kat bazaar ramadhan tu jer?
time ni umie masih di BP..esok baru balik sb ambik cuti esok hari..

hari x kuar g mana-mana...buhsan dah ni...dah la line tenet ni mcm ciput jerr...pakai broadband..nak update FB dan Blog pun susah...nasib baik ada hp boleh nak jadi bahan utk ukar broadband tu...

hari ni xtau nak masak apa dah...mr. hubby nak ajak g bazaar ramadhan kat Parit Sulong...
kejap lagi kot...1/2 jam gak perjalanan nak ke sana...kat BP ni pun ada gak baazar nyer..sekadar nak menghabiskan waktu jer nak g jauh-jauh...hhahahha

oklah...tu jer la nak update..ada masa nanti umie update lagi k...



Saturday, August 21, 2010

Berpuasa di BP

Assalamulaikum...selamat berbuka puasa...
gigih jugak umie nak wat n3 ni sb apa..ni live dari rumah mak mertua umie di BP...
almaklumla kat sini susah sgt nka cari coverage line internetnya...

umie sampai mlm tadi..balik kerja terus pecut ke sini..berbuka pun dalam kereta..makan KFC jer...non ada gambar okay...hari ni pun buka puasa simple jer...

ni pun jap lagi dah nak buka puasa...so selamat berbuka puasa yer kawan-kawan...




Friday, August 20, 2010

Ramadhan: Day 9 Roti Sardin

Alhamdulillah....hari ni dah 10 Ramadhan..ada 20 hari lagi nak sambut raya..
u all dah beli baju raya...umie??? non ada lagi..x g shopping pun lagi...hehhee
InsyaAllah...minggu depan umie nak g shopping sb Isnin ni umie cuti then khamis dan Jumaat pun umie cuti...so Selasa dan Rabu lak umie kerja...time tula nanti nak kejar masa nak siapkan langsir, nak pos langsir ke Sarawak..nak siapkan jahit baju dan sebagainya...

so..petang semalam...xda idea nak masak sebenarnya...so..umie wat jer la Roti sardin ni.... tiap2 hari makan nasi..jemu la pulak..satunya pulak kena fikir menu apa nak masak lagi...so..menu paling simple semalam adalah roti sardin jer..umie nak habiskan stok roti ni sb 2 3 hari xda kat rumah..balik rumah mak mertua..berpuasa di sana lak..so kena la habiskan stok yang ada...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



nila roti sardin yang umie wat tu....hehehhehe

time puasa gini xda lak org nak g melancongkan...hehhee...
kalu all la..time puasa gini nak ker g melancong? nak g mana ek? tempat apa yang sesuai?


Thursday, August 19, 2010

Ramadhan: Day 8

Hari ni dah puasa yang ke 9...alhamdulillah..still berpuasa
tp kesihatan x berapa nak mengizin kan sgt ni...pagi2 jer selsema..pagi ni umie dah start batuk dah..alhamdulillah..dugaan semuanya tu....
asal lepas berbuka jer...start la pening...

pagi semalam perut umie dah sakit..sakit kat hulu hati..takut jer gastrik dtg balik..sahur umie makan..bukannya x makan pun..dah time berbuka tu..start la pening..sb mungkin angin dah masuk kot..kdg..makan sikit tp air minum banyak...sb umie selsema dan batuk ni pun sb kurang air dalam badan...biasanya time waktu kerja start dari kul 7.30pg hingga 4.30 ptg..umie kena habiskan air dalam botol umie tu 2 liter...tp dah bulan puasa ni...kurang lak minum air..time sahur pun byk gak umie minum....

ok..berbalik kepada juadah berbuka umie semalam....umie masak kari ikan kembung...
teringat la pulak time outstation ke Alor Setar, Kedah...ada sorang pegawai tu bawa ktorg makan kari ikan kembung ni kul10.00pagi..time tu thn 2007..umie baru setahun kerja kat sini...minum pagi makan heavy gitu..tp u all x tau..kari ikan dia memang sedap..sampai ke la ni pun umie masih ingat..ikannya fresh dan kari dia memang sedap..almaklum jer la..tpt tu on the way ke Kuala Kedah, so dekat la ngan nelayan kan...dapat gak ikan fresh...

disebabkan teringat kat kari ikan tu la umie masak kari ikan tu mlm tadi...hehhehehe
biasalah rasanya x sama la seperti org tu buat...sekurang-kurang nya dapat gak nak lepaskan anak tekak ni merasa..hehhehe...nasib baik x mengidam kari ikan ni..kalu x..naya la nak p kedah nak makan kari ni..hehhe
.
.
.
.
.
.
.
.
.




Wednesday, August 18, 2010

Bukan Kain Raya


asal malam hari jer..bunyi la mercun..
asal masuk ofis jer dengar lagu raya...
kuih raya x beli pun...tp wat sendiri jer...
kain raya x beli lagi..xtau nak tema apa thn ni...
thn lepas pun xda tema gak memandangkan baju raya x siap thn lepas..kak jahit..
tp thn ni..insyaAllah nak jahit baru sendiri...memang jahit baju sendiri pun thn ni sb dah byk gak la umie jahit baju sendiri..heehhe
kat bawah ni.....bukan kain utk baju raya yer...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


ini kain utk umie wat baju kerja tp xjahit-jahit pun lagi...ada 4 pasang lagi ni..
mlm tadi dah potong dan jahit tepi dah kain pink tu...tp masalahnya jahitan jahit tepi umie tu mcm x kemas..fed-up lak membuatnya...pink tu adalah kain cotton viskos..yg oren tu cotton biasa, yang hitam tu pun kain biasa dan yang purple tu lak kain lycra...umie ingat nak wat baju pesak gantung kecuali yang purple tu..nak wat baju kaftan(bukan baju tidur yer....) atau nak wat jubah biasa jer..pun tengah fikir idea ni...
insyaAllah..mb hujung minggu ni nak balik berpuasa kat kpg mr.hubby..so kat sana nanti nak cari kain utk wat baju raya lak..sb thn ni..mr.hubby nak umie sendiri jahit baju melayunya..hopefully umie berjaya membuatnya...hehehhe...

Tuesday, August 17, 2010

Ramdhan: Day 7

Hari ni dah puasa ke 8..alhamdulillah..kita still berpuasa lagi....
Semenjak bulan puasa ni...n3 umie memang pasal makanan jer sb time ni..ideanya tentang makanan jer....hehehhe

time puasa gini xdan nak g jalan ke mana-mana..nanti haus..hehhe..kalu umie haus..mesti la badan lembik..hehhe

semalam...umie masak menu yang simple jer iaitu Nasi Lemak...



nak tau lebih lajut jom click dapur umie

Hospital lagi....

no..no..no...kali ni bukan nak g jumpa doktor tp nak g farmasi ambik ubat...
semalam memang sepatutnya umie ambik bekalan ubat kat hospital...tp..hehehe...
balik dari exam x teringat pun nak g hospital..mlm sblm tu mr. hubby dah tanya bila nak ambik ubat..umie memang ingat tarikhnya...tp sampai ke hari nak g ambik ubat boleh pulak terlupa...
umie perasan pun time kul 3 ptg gitu..nak g pun antara 2 sb umie takut kalu dah sampai sana farmasi tutup lak nanti...

so petang semalam..ambik mr. hubby kat ofis sb kereta umie bawa..umie sendiri sukarela nak p ambik walaupun ada motorsikal tinggal kat ofis..
so..hubby kata jom g hospital mana tau farmasi buka lagi...tau jerlah petang-petang balik kerja..mesti jalan jam kan...so, umie dan mr. hubby ikut jalan luar/highway nak g hospital..nasib baik sampai sana sempat lagi..umie antara org the last ambik ubat..org kat kaunter tu pun dah muncung jer...apa la...xkan sekejap tu pun nak muncung dah..bukan sengaja pun nak ambik lambat kan..lagipun umie terlupa sebenarnya...
entah la..sejak akhir2 ni umie ni dah makin pelupa..kenapa ek...




nilah keadaan farmasi time tengah tunggu turn umie nak ambik ubat..time ni pun kul 5++..umie pun x sure tutup kul brapa farmasi ni..

My Puding Karamel...


Selamat Berpuasa yang ke 7 u all...untuk umie juga..hehhee
so..now..resepi yang ingin umie nak kongsikan kali ni adalah puding karamel...

ni la 1st time umie masak puding ni..
dari mlm tadi dah nak wat...tp mr. hubby kata selesaikan satu-satu...
so balik exam petang semalam umie terus g Mydin belikan bahan-bahan nak wat puding ni...
done dah beli barang..then resitnya umie claim kat mr. hubby..boleh..hehehhe





so kalu nak tau resepinya...
jom terjah ---- dapur umie

Ramadhan: Day 6

Hari ni memang mencabar keimanan betul...tp alhamdulillah...itu semua dugaan...

hari ni tadi umie ada exam PTK kat MAEPS...
time tengah duduk borak ngan rakan yang lain..boleh pulak sibut 'b*bi" masuk dalam umie punya beg buku umie..habis umie punya slip peperiksaan siput tu makan..nasib baik x kena kat no. angga giliran...umie time tu tengah duduk kat tepi bunga tu..adala tempat duduk sikit..dekat setengah jam gak la umie dok situ...done cerita ni...


masuk dewan peperiksaan lak...
mula-mula duduk tu lega gak la sb ada aircond..dah 10 minit umie duduk dalam tu..menggigil rasanya..sejuk giler..dah la x bawa baju sweater..nak harapkan baju kurung tu..nasib baik umie pakai kasut..boleh la cover jari kaki...tp jari tgn lak xleh nak cover..kalu cover kang..mcm mana nak menuliskan..hehhehe

so far..exam hari ni soalannya susah tp jawapannya senang...bukan umie nak bongkak sebenarnya....maksud umie..soalannya boleh tahan tp tp jawapan ikut done umie jer lah...jawab sesedap umie baca jer...dah la jawab dalam masa 30 minit jer 40 soalan..lepas tu blah...sb umie ambik 1 paper jer..entah apalah resultnya nanti..hehhehe

untuk menghilangkan rasa gusar kata hati ni
balik rumah..nak sediakan menu berbuka..tekak ni terasa nak makan susu jagung+laici la pulak...
so, menu berbuka umie kalu nak tengok lebih lanjut..jenguk la kat

dapur umie





Monday, August 16, 2010

Resepi Ketam Bersos(4 ekor)


nilah main menu umie berbuka puasa 5 Ramadhan...

kalu u all nak tau resepinya..umie dah kongsikan resepinya di ----- dapur umie



Sunday, August 15, 2010

Ramdhan: Day 5

Alhamdulillah...
hari ni puasa penuh sampai petang..
puasa umie baru jer sehari..hehee...org lain dah berhari-hari...

pada n3 sebelum ni umie ada mention nak g Klang kan...tp umie x jadi nak g sana...
tp umie dan mr. hubby g ke Mydin USJ....hehhe...
dah byk perubahan dah Mydin ni...b4 ni umie g ngan kawan umie..Lea dan suaminya...
dulu kawasan parkingnya x berbumbung...berjalan pun berpanas jer..tp sekarang alhamdulillah...dah ada jalan berbumbung untuk pejalan kaki....cuaca memang tetap panas..umie jalan pun tercungap-cungap dan berpeluh...dah la puasa...tahan jerlah....hehhe

u all masak apa untuk berbuka tadi...
umie mcm biasalah..ada ajer menu lain stp kali berbuka..time ni idea tengah banyak..dekat nak setengah puasa nanti dah xtau nak masak apa...setakat ni umie x pernah g lagi baazar ramadhan..lagipun mr. hubby pun xda ngiaw-ngiaw nak g ke sana...hehhe

hari tadi umie berbuka ngan nasi putih, ketam bersos, sayur bendi, mangga+rojak buah dan air bandung....kalu nak tengok menu umie masak just click...dapur umie




Terconfius kejap...

Sapalah pulak blogger dari Sudan yang baca blog umie ni yer??? faham ke idak dia bahasa dalam blog ni..hehehhe...terhairan sekejap....

anyway..thanks la datang lawat jenguk blog umie sb sb dah meramaikan blog ni....
kalu boleh tu kenalkanlah diri yer..sapa blogger dari Sudan ni...mana tau org Malaysia yang belajar kat sana ker....hehhehe...

ini blog umikgadismelanau




ni lak second blog umie dapur umie @ http://dapurtemurun.blogspot.com sampaikan 50% jer dari Sudan...hehhehe

Analitik Lokasi Pengunjung dari Nuffnang..Thanks Nuffnang...

Ramadhan: Day 5, 1st puasa


Alhamdulillah...baru jer selesai bersahur..
jap lagi nak solat subuh berjemaah bersama hubby...
hari ni dah hari kelima kita berpuasa tp bagi umie..hari ni la 1st day umie berpuasa..hehehe..boleh??

almaklum jerla kita ni perempuan....faham-faham jerlah yer...
hopefullly..hari ni puasa sampai berbuka...
Puasa di bulan ramadahn ni lain sikit kalu kita berpuasa time biasa-biasa...
time ni jugak la dugaannya byk...so kena la berwaspada...xpasal-pasal puasa yang yok...tengahari kang buka periuk.....oh! no..no..no... umie bukan begitu...
biasanya umie kalu dah time puasa ni biasa perut memang akan sakit la..bukan sb lapar tp pedih ulu hati a.k.a gastrik la...hopefully xda papa...

hari ni hubby kata nak ajak g jalan-jalan...dah semalam seharian dok rumah jer..hari ni janji nak g jalan-jalan ke Klang...umie x kisah sebenarnya..time bulan puasa ni nak dok rumah ker..nak kuar jenajalan ker...kalu hubby kata keluar..keluar la..kalu nak dok rumah pun ok..

Lagipun esok umie ada exam PTK..buku pun xbaca lagi..entah apa la soalan yang kuar nanti...
ni pun nak membaiki aras...nak dapat Aras 4 pun payah gak ni...PTK ni nanti umie ambik 1 paper generik jer...harap-harap la ada harapan utk umie....amin....
u all doakan utk umie sekali gak k...hehheheh...thanks....




Saturday, August 14, 2010

Resepi Roti Sosej

dah lama umie x wat n3 pasal resepi kan...yer la..biasa yang umie masak semuanya umie dan u all tau kan...

so untuk kali ni umie nak wat resepi untuk roti sosej ni...

kalu nak tau resepinya..just click dapur umie



Ramadhan: Day 4 Juadah Berbuka


alhamdulillah....
syukur di atas rezeki pemberian Allah...

umie pun dah selesai berbuka....

nak tau apa juadah berbuka umie...just click kat dapur umie

Ramadhan: Day 4 selamat berbuka


assalamualaikum....
1st n3 lepas bersahur dan 2nd n3 lak dekat nak berbuka...
u all dah siap masak ker? umie pun dah siap masak tp just tunggu roti sosej umie siap dibakar jap lagi ni...xsabar nak tunggu roti tu kuar dari oven..hehhehe

hari ni umie masak nasi....of coz la ada nasikan..hehhee
kari ayam...feveret umie dan mr. hubby...kalu ada lebih nak makan ngan roti boom..malam tadi makan roti boom ngan susu..so hari ni dah masak kari boleh makan ngan kari lak yer..hehhehe
then umie ada masak lagi 1..iaitu telur masak merah....telur masak merah yang simple jer..x guna cili kering dan bahan-bahan lain tp just bawan gbesar dan sos cili sahaja..hehehe...nyummm..nyum...

xper..selesai makan nanti umie publish kat sini atau kat blog dapur umie k....
ok..nak offline dulu yer..nanti sambung lagi...k...

selamat Berbuka yer kawan-kawan....



Ramadhan: Day 4

assalamualaikum....

n3 ni bukan nak membangkitkan selera tuan-tuan dan puan-puan sekalian yer..bukan nak wat puasa u all makhruh tp..just untuk tatapan jer...hehhehe...boleh...??

umie dapat gambar ni dari seorg kawan..dia tag kan gambar ni kat umie...di kampung umie byk gak la juadah dan kuih-muih yang dijual..ni la sebahagian darinya...
byknya kuih yang umie suka kat sini...


tp..thn ni xda nak merasa semua kuih ni sb apa..thn ni xbalik berpuasa kat sana...
umie sampai habis puasa pun kat sini jer...
kalu nak balik raya pun raya ke 5 baru boleh nak balik...kesian kan umie...
begini la lumrah hidup...kena ikut turn..turn kali ni kat Bt Pahat...kena beraya di Bt Pahat dulu lepas tu baru boleh balik Sarawak....yang penting..mak pernah pesan..kena balik gak Sarawak time raya..x kisah la raya ke berapa..asalkan balik..so kena ikut..kalu ikutkan hati umie mau nyer balik raya 1st day tiap-tiap thn boleh??? hehehhe...tp mcm x adil lak kan..xper..ikut jerlah...

ok..kalu u all nak tengok kuih yang umie suka...jom terjah dapur umie lak...


Friday, August 13, 2010

Ramadhan: Hari ke 3


Assalamualaikum semua....dah kenyang??
jgn lupa g tarawih lak yer kalu dah kenyang tu..alhamdulillah...hari ni dah hari ke 3 kita berpuasa....hari ni umie mc lagi..x sihat...pagi tadi rasa x sedap badan dan g klinik..

dan alhamdulillah..hari ni umie memasak di rumah..
dah 2 hari umie x memasak..kalu sahur pun gitu...mr. hubby kata makan biskut dan air soya sahaja..

so kalu uall nak tengok menu apa yang umie masak..meh terjah blog memasak umie lak...
.
.
.
.
.
.
.

dapur umie




Thursday, August 12, 2010

Ramadhan:2nd day

Hari ni umie rasa x selesa...
nak g poliklinik An nur presint 15 tp ramai giler org..nak menunggu entah kul brapa la nak turn umie...last2 g az-zahrah bangi...time sampai sana..ramai gak org..last2 dah x tahan tunggu jerlah...
keluar ofis kul 10.30 pagi..mula2 nak pos barang then terus g klinik...

hari ni umie mc..doktor bagi ubat demam, selsema, batuk, kahak, panadol...petang tadi telan pil sb dah xtahan...lagi pun umie memang xleh puasa pun...so..dah mamai terus tido...

sebelum balik rumah..umie lak g teman mr. hubby g klinik gigi...cari punya cari kat Bangi tu klinik gigi memang ada tp tulah...masing-masing dah penuh...mr. hubby mula2 g klinik gigi an nur sebelah az-zarah tu tp boleh pulak doktor tu nak keluar..mcm x penting kan pasakit jer..then g lak klinik Lita Alis tp appointment dah penuh...

last choice ke Equine...g klinik Alam Permai...klinik yang biasa mr. hubby g..kalu time gini nak g klinik putrajaya tu..alamatnya sampai sana just utk wat appointment jer..kalu klinik swasta ni on the spot dia akan wat...kalu ikutkan mr. hubby dia nak cabut jer giginya tu tp..doc kasi advice xleh cabut time sakit..umie kesian gak tengok dia xleh tido mlm...

so..tulah aktiviti umie hari ni....menu berbuka...hehhehe..jejari ayam jer..dua-dua xlarat nak makan dan nak masak...kesian mr. hubby...



Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan: 1st Day Berbuka Puasa Ramadhan 1431H

Selamat berbuka puasa semua....
u all makan untuk berbuka makan apa ek?

hari ni...umie xsempat nak masak balik rumah....last2 makan kat luar gak..umie tapau KFC dan makan kat food court JJ Equiene tu...
actually umie dan mr. hubby nak g pos barang..3 kotak dah selamat dah umie pos ke sarawak guna pos laju kat Pos Laju Bangi...then lari lak ke JJ Equiene..dan ada lagi 2 kotak umie nak guna mel udara dan pos xpress...
sampai jer JJ tu..umie dah ckp ngan mr.hubby yang umie rasakan yang mini pos kat JJ tu mb tutup awal sb bulan puasa..tup...tup sampai atas memang mini pos tu tutup..frust gak la rasa sb xleh nak pos hari ni...
nak balik rumah..rasanya jalan jam dan time tu dah kul 7 petang..time balik dari Bangi then ke Equiene pun jalan jam..so mr. hubby decide nak makan kat situ jer...
so 1st day umie dan mr. hubby makan kat luar jer....