Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Wednesday, March 31, 2010

xda masa

Bismillah...

dah 2 hari umie x berblogging..just blog walking jer
dah 2 hari ni sibuk la pulak sb nak preparekan semua benda utk Induksi bulan 5 ni..
azam baru ni..nak kena settlekan urusan Induksi ni..biasanya dekat² nak kursus baru nak bertungkus lumus...mana nak cukup masa

pagi tadi umie ikut pegawai g survey tempat then nak confirmkan tempat tu utk Induksi bulan 5 ni..so far tempat tu ok then pegawainya pun senang nak berurusan..
tempat yang umie maksudkan adalah Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia, Air Molek Melaka..kalu org Melaka tu mesti tau mana tempatnya kan? tadi masuk sana mcm jauh je tempatnya...mula² tengok sign board 15km dari Bukit Katil..jumpa sign board 10km...jalan lagi..dah jumpa 10km..nampak lagi sign board 6km...eh..napa xsampai-sampai lagi..kot kot la jalan ni sukat ikut helikopter kot..hehhe...last-last jumpa 4km pulak..baru la ktorg sampai ke tempatnya...kata pegawai kat situ..kalu nak ke bandar ambik masa selama 20 minit ikut lebuhraya AMJ..tadi lebuhraya tu pun xnampak...so we all balik terus ke Putrajaya...umie sampai ofis kul 4 ptg lebih...then 430ptg umie dah balik rumah..sekian saja laporan dari umie..hehehhe


Monday, March 29, 2010

Bapa Merogol anak sendiri

Bismillah....


umie nak minta pandangan u all la pasal tajuk n3 umie ni..

"BAPA MEROGOL ANAK SENDIRI" tanpa pengetahuan org lain..telah merogol kedua-dua anaknya dan mengugut akan membunuh anak tersebut dan telah dirogol sejak berumur 12 tahun sehinggalah berusia 18 thn??

dari segi pandangan u all kan ..nak wat mcm mana tu...??

patutka si ibu menceraikan suaminya?

sekiranya si ibu tidak ingin menceraikan suaminya tp membiarkan anak membunuh diri atau melarikan diri?

apakah masa depan anak tersebut??

patutkah kedua-dua anak tersebut dipersalahkan keran menghumban bapa sendiri ke penjara??

patutkah keluarga sebelah bapa tersebut menyalahkan kedua-dua anak tersebut dan menganggap mereka bodoh kerana memenjarakan bapa sendiri??





GB dah ok...

Bismillah...


alhamdulillah..GB dah sihat seperti sedia kala atau umie je yang baru tau sb hari ni baru terdetik kat hati nak tengok GB...

rindulak rasanya nak blogwalking ke blog kawan²..jap lagi nak tawaf blog u all k...



Permata Hijrah...sapa pernah try??

Bismillah....


sekarang ni rmai dah org kata/guna permata hijrah ni..umie pun x melepaskan peluang gak nak try ni...mana tau...insyaAllah...dengan izin Allah..xyah la umie nak pakai spek lagi dah..
kalu dah pakai spek mata ni..susah dah nak tanggalkan sb kalu umie rabun sb xleh nak nampak benda jauh xper tp umie ni rabun jauh + silau..dah hari makin silau..lagilah umie kurang nampak..harga spek yang umie pakai ni pun dah makin naik..dari harga 1st umie pakai spek umie 18thn dengan harga rm120..then sekarang ni dah cecah harga rm700. Baru tahun lepas umie tukar spek lagi sb silau umie dah tambah..kalu spek lama xleh nak cover sangat silau ni...dulu...umie beli..harga bingkai mahal dari lens..sekarang ni..harga lens yang lebih mahal...tergetar-getar jari nak bagi duit kat tauke spek tu..hehhe

so..petang semalam g PKNS nak g survey Permata Hijrah then jumpala satu ekdai yang menjualnya...




umie dan mr. hubby dah beli ni...yang cecair tu umie yang belikan dan spek tu pulak..mr. hubby yang offer diri nak blanja..hehhe..lagipun dia pun boleh pakai gak...


sedap je mata kena urut..hehhehe...harganya Rm119.00



ni la yang umie beli..umie kalu driving malam pun pun silau gak..bukan sb silau matahari je tp sb lampu kereta pun umie boleh silau...lampu kat rumah kalu terang sgt pun sakit mata gak..

yang botol hitam tu utk kegunaan waktu malam dan botol hijau tu utk siang....harganya RM119...harap-harap la mata umie pulih lepas ni..pagi tadi spray guna botol hijau tu..mata still rasa pedih lagi ni..mungkin mula-mula pakai kot...hehhe

Saturday, March 27, 2010

newspaper

Bismillah...

semua org pernah baca newspaper kan...gitu gak umie...
u all pernah baca x news ni..







ni news yang ada kat Sarawak..sblm balik hari tu sempat gak la rembat news ni dengan harga rm1 je..sb nipis je..hehhehe

Friday, March 26, 2010

makan dan makan lagi dan lagi...

Bismillah...


Mesti u all dah muak tengok umie show off makanan je kat u all kan..hehhehe
bukannya apa..umie nak share ckit la menu yang umie makan time kat kampung...
alhamdulillah...semua makanan yang umie ingin makan tu memang mak umie akan sedia upaya sediakan..biasalahkan..anak menantunya ni jarang balik..kalu balik tu teringin gak la merasa air tangan mak kan..hehhehe

so kat bawah ni antara menu yang mak dan kakak umie sediakan..hehhehe



ni bubur asyura..bukan bulan asyura pun mak umie selalu buat gak..kalu wat bubur asyura..mak umie selalu sedekahkan pada jiran²...
time umie balik..ramai la saudara mara umie akan berkumpul..makan-makan kat rumah...




ni pulak pulut nasi@nasi pulut...warna hijau gitu..hehehe...ni mak umie watkan sendiri...sedap tau..time nak balik kpg hari tu..byk makanan umie teringin nak makan...bukan mengidam pregnant tau tp mengidam sb lama dah x makan...hehhehhe






ni pulak kek yang baru kakak umie wat..nama kek ni kek internet...entah kenapa la kek ni nama gitu..tau la adiknya ni suka surfing internet..hehhehe..sedap..mb kakak umie pun baru try buat kek ni sb resepinya pun umie ndak ada lagi..hehehhe





ni pulak choklat cheese..yang puith tu cheese...akak umie suka beno wat kek cheese ni...

rumah umie...xyah tunggu raya..memang kek sentiasa ada sb org tempah memang ada...lagi pun kakak umie ni cikgu..kalu ada je time nak cuti sekolah..ada jelah tempahan dari cikgu² yang nak balik bercuti ke Semenanjung...lagi pun kek ni tahan kalu letak dalam peti sejuk...

so u all...jgn terliuq tengok gambar tu yer..kepada sesiapa yang pregnant dan mengidam tu, umie xnak bertanggungjawab lah yer...hehhehe

Thursday, March 25, 2010

dah jadi nenek dah rupanya yer...

Bismillah...

sapa yang umie maksudkan dah jadi nenek ni??
hmm...sebenarnya umie memang dah jadi nenek pun..nenek saudara...sb apa..??

meh umie explain k...

kakak umie yang sulung ada 5 org anak..anak sulung dan anak keduanya dah kawin dan dah ada anak gak..so anak kakak umie ni adalah anak suadara umie...so diaorg panggil umie mak usu...

disebabkan kakak umie ni dah ada cucu 4 org..so..umie pun dah jadi nenek jugak la tp nenek saudara...so cucu kakak umie panggil umie ni nek usu....tp neneknya ni muda lagi..hehhe...

so...kat bawah ni la 3 org cucu saudara umie...kesemuanya ada 4 tp 1 lagi umie xda gambarnya...hehhehe



ni namanya Balqis Zulaikha binti Mohamad Shaharini...
ayahnya Balqis ni sebaya umie..maksudnya umur anak saudara umie ni 29 thn dan sama-sama bersekolah dari tadika sampai ke sekolah menengah dengan umie...hehhehe

ni pulak adik si Balqis..namanya Mohd Eiman Zafri bin Mohamad Shaharini...
dah namanya adik beradik..muka pun lebih kurang je kan..hehhehe

yang ni pulak anak kepada anak saudara umie yang kedua...anak saudara umie ni perempuan yang berumur 26 thn..dia pun ada anak gak dan ni anak keduanya...anak pertamanya pun lelaki gak berumur 7 thn...
yang dalam gambar ni namanya Mohd Asfar..ni bukan gegirl tau..tp boy..rambut je mcm perempuan...hahah...umur baru 3 tahun...tp mulutnya...badan je kecik tp mulut mcm bertih jagung..xpandai nak diam..kalu jerit..mahunya sakit telinga...

u all perasan x..muka diaorg ni mcm muka cina..hahhaha....ramai gak org katala..bukan umie kata tau..org melanau ni mukanya mcm cina..ye ker? naper muka umie x pun...hehehe..u all nilai la sendiri yer....


My Best Friend Wedding...

Bismillah...

Ahad minggu lepas..umie dan mr. hubby menghadiri majlis persandingan kawan umie di Kg. Selalang, Sarikei Sarawak....

Tahniah Serimah dan Sarip...umie doakan kalian di murahkan rezeki, bahagia dunia dan akhirat serta mendapat zuriat yang ramai...amin...



ni lah wajah pengantin perempuannya...Serimah ni school mate umie semasa di SMK Sg. Paoh Sarikei sejak dari Tingkatan 1 hingga la sekarang ni dan masih berkawan rapat lagi...


sweet je muka dia kan..hhehe




nilah pengantin lelakinya...namanya Sarip...diaorg make up ni di rumah kawan umie...




suka tengok gambar ni..hehhe...candid...
Sarip ni senior course umie time di Poli dulu..dan diaorg ni memang dah lama kenal...


dah la time majlis ni elektrik xda berpenuh² la pengantin...



ni la wajah-wajah best friend umie.....marina, Serimah dan Tina.....




i like...gamabr ni pun umie suka gak...





last sekali gambar we all sebagai hadiah dan tanda persahabatan...we all collect duit then belikan Serimah cincin belah rotan dan siap tulis nama lagi kat dalam cincin tu dengan SQMN 190310...
time umie kawin hari tu pun dapat gak cincin daripada diaorg...



klik sini




Selamat Pengantin Baru Serimah dan Sarip

makan dan makan...

Bismillah...


Sepanjang bercuti di kampung..kerja nya asyik makan je...
ni a sebahagagian daripada sarapan gi umie....
u all layan je la gambar ni k..hehhehe


karipap..kak ipar yang buat


serunding udang mak buat



pulut pangang mak yang buatkan...


putu mayam..sepupu umie yang buat...hehehhe

Belangkas....

Bismillah...


Minggu lepas umie kan cuti..umie bercuti balik ke Sarawak...x lama..x ambik cuti alma pun..just 6 hari termasuk sabtu dan ahad...rasa x puas je balik masa singkat gitu sb masa byk habiskan di tempat lain..dan bulan di rumah...

Rabu..kul 4 umie bertolak ke LCCT menaiki taxi... mr. hubby booking abg jaafar nak antar ke airport kul 4 pagi...biasanya umie dah berada di airpoat kul 11 mlm tp memandangkan byk barang x kemas lagi..so..bertolak la awal pagi...

sampai sibu..naik lak express ke Tanjung Manis...kul 230ptg baru sampai rumah...penat gak tu..
kalu umie memang dah biasa dah kalu perjalanan gini tp yang kesianny mr. hubby..kalu x cukup tido..mau jadi demam dan selsema...

sampai rumah...terus tanya mak masak apa...sb dah kepingin sgt nak merasa air tangan mak..hhehehe..tanya masak apa..hhehehe..

then kakak umie soh buka tudung kauli tu...bukak je..umie terus menjerit..
"kari belangkas"


mungkin ramai jugak org x pernah makna belangkas ni kan..belangkas ni ikut musin gak..kalu memang ada rezeki boleh la kita makan dan jumpa ni kat tepi pantai...
belangkas ni kawan mak umie yang jual..nasib baik ada..umie memang teringin nak makan kari belangkas ni..nasib baik ada dan belangkas ni pun bertelur gak...
mr. hubby pun suka..bukan apa..dia suka kari yang mak umie masak...hehheh..tp memang sedap tau mak umie masak..hehhehe


Wednesday, March 24, 2010

suprise..........i like...

Bismillah...

umie ni x habis-habis lagi pasal anniversary ni kan...
actually..ingakan umie je yang ingat anniversary umie tp best friend umie pun ingat gak...

so pada hari persandingan member umie(pasal persandingan member umie, next n3 k) kawan umie ada wat suprise....

ni lah member umie yang umie maksudkan tu....



namanya Marina tp panggil Menna...




ni pulak Quistina tp panggil Tina...




diorg ni member umie sejak dari sekolah menengah lagi


so ni la suprise yang diaorg buat....




diaorg belikan kek utk umie dan member umie yang baru kawin tu...
alhamdulillah....umie bersyukur ada kawan mcm diaorg....
umie mendoakan semoga diorg akan dapat jodoh yang baik-baik sebab mereka terlalu baik...amin...



selain dapat suprise dari member umie...suprise yang paling penting adalah daripada mr. hubby....thanks mr. hubby sb bagi rantai tu...
awal-awal pagi sblm pergi majlis akad nikah member umie di Majlis Islam Sarikei...dia ajak umie g kedai emas...then dia suruh umie pilih apa yang umie suka...hehhehe
jadi umie pilih la yang umie pakai tu....
thanks sayang....






Before Anniversary...

Bismillah...

hehehhe...u all ingat lagi tak n3 pasal anniversary umie....???
kalu x ingat tu..meh



klik sini

Hari Rabu lepas..last day umie kerja sb esoknya(khamis) umie nak bertolak balik ke Sarawak dan bercuti.

Tengahari tu...mr. hubby kata dia nak kuar..nak beli ayam penyet...ok..no hal la kalu dia nak kuar..
umie sebenarnya x espect apa-apa pun kalu mr. hubby kuar sb mesti ada tujuannya then umie jenis yanng tak kisah...tp yang umie kisah sgt ni time balik kerja....
boleh pulak dia keluarkan semua barang dalam beg belakang yang dia usung tiap-tiap hari tu...barang dalam beg tu dia masukkan dalam plastik...apa kejadahnya suami umie ni wat gitu...
so timbul la rasa kepelikkan dengan perangai mr. hubby...

umie nak sentuh beg tu pun dia x boleh..masuk je kereta..dia letakkan beg dia dalam bonet..ringan je umie tengok beg dia tu...hehhehe

sampai rumah dia terus masuk dalam bilik...then dia terus g mandi..umie geledah la bilik tempat dia tukar baju tu...xda papa yang umie jumpa..still mcm biasa je...

so..mlm pun berlabuh...nak tido dah ni...umie tau jam 12 tengah malam...genap la setahun umie mendirikan rumahtangga... umie xespect apa² pun mr. hubby bagi umie apa²..masing² dah wish then mr hubby keluar then dia bawakan umie bunga ros dan anniversary card tu...
rasa terharunya hati time tu..dan hanya Tuhan je yang tahu....
Thanks God sb umie dijodohkan kepada mr. hubby...

umie siap tanya lagi mana dia beli bunga tu...
umie baru teringat..dia pernah la pergi kedai bunga kat PKNS tu..
dia dah survey harga kat tauke kedai tu...then x jauh dari situ pun ada kedai juak kad...
patut la petang Rabu tu umie minta temankan masuk PKNS dia xnak..rupa²nya dia takut bertembung dengan tauke kedai bunga tu then takut rahsianya terbongkar...hahhahaha

anyway...umie nak ucapkan terima kasih lah kepada kawan-kawan yang wish kat umie...

next n3 ada 1 lagi kejutan dari member umie utk anniversary umie ni..tunggu k...

Kenapa ngan GB ni?

Bismillah....

TOLONGGGGGGGGGGGGGGGGGG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kenapa ngan GB ni...

b4 ni umie log in guna akaun FB je...xdala pakai user ngan password lain....

mcm mana nak wat ni?

Tuesday, March 23, 2010

nak balik dah....

Bismillah....

hari ni umie nak balik Putrajaya dah...time ni masih kat Sibu Airport lagi...
kalu ikutkan jadual penerbangan balik ke sana pukul 125 ptg..tp delay lagi sampai ke pukul 525 petang...

ingatkan petang ni boleh la dah relax2 kat rumah..

apa boleh buat...syukur jugak la dah sampai airport ni....

actually..byk benda umie nak update...tp tunggu la dulu yer...ada masa nanti umie update byk2 k...




Thursday, March 18, 2010

1st Anniversary..today is the day...

Bismillah....

So excited nak wat n3 ni...

hari ni genap setahun umie bergelar seorang isteri...
so sweet...pengalaman yang cukup membanggakan dan menyeronokkan...
everything umie share dengan mr. hubby...

so u all layan dulu gambar kat bawah ni yer...


roses are red, sky is a blue



special card

Wednesday, March 17, 2010

makan laksa dan cendol...

Bismillah....

alhamdulillah...selesai gak umie makan laksa tu..hehhehe
td umie ada ckp nak ulas balik pasal laksa yang dimakan tu kan...

rasanya ok..boleh makan..lepas gak hajat hati nak makan laksa tu..

then ada tambahan lak....shidah beli cendol dan kongsi hirup cendol tu..pun sedap gak...

everythingnya sedap la..ok..itu je k...

sori la x sempat nak ambik gambar sebab dah tahap kebulur tadi nunggu laksanya...


nota kaki: selesai makan laksa...mr. hubby bawa lak ayam penyet..x dan nak makan..bawa balik je la..nanti boleh panaskan dalam microwave..hehhehe....



alahai..teringin nyer....

Bismillah....

u all dah makan tengahari ker?? makan apa tu???
meh kongsi ckit ngan umie..umie nak tau gak u all makan apa.....

time umie wat n3 ni..umie tengah tunggu laksa penang...
petang semalam g pasar malam tp tnegok laksanya mcm serik je nak beli sb kuahnya tawar dan kureng...hehhee

umie pernah makan laksa ni time kat Balik Pulau, Penang..memang kaw² giler la..ikan dia memang rasa hampas je kat dalam mulut..tu maksudnya memang kuahnya byk ikan..hehhehe...sedap...hehhe

tula sampai sekarang ni x jumpa lagi laksa sedap gitu....
naper la member umie ni balik lambat sgt..dah terliur dah nak makan ni..
petang smealam pun diaorg ada beli gak..kata sedap..tu yang nak try ni..kalu x sedap..taubat la nak beli lagi....

umie kalu makan laksa ni..1 je...umie xnak bubuh bawang..ee..x suka..x suka bawang mentah..
tadi dah mention kat kawan..kalu boleh xyah la bubuh bawang dalam laksa umie...
nanti selera umie terbantut lak time mejamu laksa tu...

nanti kalu diaorg dah sampai dan umie dah jamah laksanya nanti umie bagaitau eh..sedap ke x sedap...






gambar ni belas kasihan dari en google..lagi la makin terasa kuahnya walaupun x makan lagi..hehhehe