Follower

Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Monday, August 31, 2009

Citcat Green Zone

Bismillah...

Citcat Green Zone....saper pernah guna benda ni? sila angkat kaki..hehehhe....meh umie cerita sikit pasal Citcat Green Zone ni...Citcat ni kegunaannya adalah untuk translate Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Cina dan Indonesia..so sesiapa yang kurang pasti dengan perkataan yang dibaca tu boleh la gunakan Citcat ni untuk menterjemahkan bahasa tersebut...so apa tunggu lagi...try la...

just click kat sini..... Citcat Green Zone:minimo_03:


Image Hosted by ImageShack.us

resepi tart nenas

Bismillah...

Saper yang pernah wat tart nenas angkat tangan..hehehehe....umie pernah..hari sabtu minggu lepas umie ada try wat tart nenas...alhamdulillah..menjadi juga akhirnya...syukur pada Allah sb mengurniakan umie tangan yang boleh wat kek dan biskut..hehehe....alhamdulillah berkat doa mr. hubby umie boleh dikategorikan terer masak berbanding umie yang sebelum ni..hehehe.

Memang di akui..umie sblm ni x pernah nak try wat segala jenis kek dan biskut ni sb semua nak harapkan kakak yang wat kek dan wat biskut lak kakak ipar umie...diaorg wat bisnes...tu sbnyer kalu raya jer..penuh la meja ngan biskut dan keknyer..xpayah nak beli..sb tu la kalu ada org jual biskut dan kek kat ofis umie menang x heran la nak beli sb umie x akan beli melainkan kalu tart nenas dan batang buruk je umie akan beli..disebabkan umie ngan mr hubby suka makan tart ni..umie telah berusaha gak nak dapatkan resepinyer...so kalu nak tau lebih lanjut pasal tart yang umie wat....:



Makanan Berbuka

Bismillah....


Assalamualaikum....Dah seminggu berpuasa then xda pun n3 pasal makanan yang umie masak untuk berbuka kan..so..kalu nak tengok sebahagian apa yang umie makan time berbuka..so:




1 Malaysia


SELAMAT HARI KEMERDEKAAN
DARI
UMIE DAN MR. HUBBY

MERDEKA!!

MERDEKA!!

MERDEKA!!



Image Hosted by ImageShack.us

Thursday, August 27, 2009

hati-hati membeli kurma

Bismillah....

Selamat berpuasa...

umie ada menerima email dari seorang kawan tentang kewujudan kurma ni di pasaran..so..sila baca dengan teliti yer..umie xnak komen byk2..so u all boleh baca sendiri la kan.....ambik la iktibar dari perkara ni dan berhati-hatila semasa membeli kurma...


Email yang dihantar oleh seorang hamba Allah:

Dear all my fren,
beware wit dis product sbb ofismate aku baru je kene bende ni....last 2 days dia g service kete kat naza (setapak)....so naza bg free give kurma ni kat dia..smalam dia dtg ofis bwk kurma ni...ingatkan nak share ngan kteorg sumer...tapi ble tgk btul2 gamba kat kotak(gamba kat bawah), mcm gamba mother virgin mary...so kteorg sumer decide xnak makan sbb tanda hala pun xde.....kteorg pun bagi la kat ofismate lain(cina)...even cina tu sndiri pun xbg kte org islam mkn sbb dia kate tu gamba mother....ble dapt email ni dari org lain,kteorg sumer terkejut...alhamdulillah la kteorg beware ngan gamba yg ade kat kotak kurma tu...so yg lain2, please beware dgn gift yg org bagi di bulan2 puase ni....

Assalamualaikum, Agak2 korang la kan, kurma ni halal ke x? Member aku bwk balik dari opis,
ade customer bagi. Kurma ni dtg sekali dgn kurma2 halal yg lain. Klau korang peka, gambar depan tu mcm gambar Virgin Mary. Dikatakan, kurma ni diperam ngan holy water. So, beware my friends!! (sediakan payung sebelum hujan jer...al-maklum ler sekarang ni banyak sangat kes pelik....) "Ya Allah, selamatkanlah umat Islam yg sedang sengsara di Lubnan, Palestin, Afghanistan, Iraq, Chechnya serta diseluruh pelosok dunia akibat dari angkara mungkar dan kekejaman musuh-musuh Mu. Peliharakanlah mereka, lindungilah mereka, kasihanilah mereka dan berikanlah rahmatMu ke atas mereka. Amin, ya Rabbal A'lamin."









P/s: lepas ni..hati-hatila membeli barang..pilih la cap HALAL Malaysia..


Image Hosted by ImageShack.us

Monday, August 24, 2009

Ramadhan ke 3

Bismillah...

alhamdulillah..hari ni dah masuk hari ke 3 kita berpuasa..syukur alhamdulillah puasa umie pun 3 hari gak...harap2 la tahun ni x tinggal byk..kalu x jenuh gak nak qada puasa lepas ni....
tahun ni adalah tahun pertama umie berpuasa bersama mr. hubby..umie rasa bersyukur sangat -sangat..akhirnya umie bergelar seorang isteri juga...
dah masuk 3 ramadhan dan 3 kali solat tarawih bersama-sama...umie dan mr. hubby just bertarawih di rumah je...alhamdulillah..mr. hubby juga yang menjadi imamnya...
umie rasa bertuah sgt sb bukan org lain yang menjadi imam solat umie tp suami umie sendiri...sungguh bertuah rasa hati sb ditakdirkan, dijodohkan dengan mr. hubby ni..apalagi seorang isteri inginkan dari seorang suami melainkan mendapat seorang suami yang boleh memimpin diri umie yang lemah ni...
umie berharap di bulan yang mulia ni...Ya Allah..berkatilah ibadat kami ini, limpahkanlah rezeki kepada kami, panjangkan lah umur kami semoga dapat menambahkan lagi amal ibadah kepadaMu....aaammmmiiinnnnn




Image Hosted by ImageShack.us

Sunday, August 23, 2009

sehari sebelum..

Bismillah...

hari Jumaat lepas..umie balik kerja 4.30..bekejar-kejar g pasar malam putrajaya sb dah janji ngan mr. hubby nak beli barang basah seperti sayur..pada mulanya xda la plan nak cepat beli barang ni..di atas sb2 ada org nak blanja we all 1 unit so..harus la pegi..pada mulanya susah gak nak bagi keputusan nak ikut serta..last2 beranikan diri gak minta izin dari hubby...

yelah..kena minta izin dulu..bukan beritahu tp minta izin tau..beritahu dan minta izin ni perkara yang berbeza..biasanya sesetengah org akan beritahu je kat suami..bukan minta izin pun..dah pegi baru nak bagi tau..si suami pun xtau nak kata apa kalu dah si isteri blah gitu je...xbaik gitu puan-puan..sesiapa yang dah berkahwin ni tau la mcm mana kan...umie pun selalu beringat pada diri sendiri...apala pulak umie bebelkan ni ek..ni bukan bebel tp nasihat tau...kalu tak nak dengar sudah...

we all petang jumaat tu ada makan2 kat Taman Warisan..makan satay kajang..ni encik azman yang blanja sb dia dapat APC..so dengan niat nak blanja we all makan...

terima kasih yer encik azman...lain kali boleh blajan lagi..meh umie cerita serba sedikit mengenai encik azman ni...

encik azman ni perwatakan dia ni seperti ayah we all...stp bulan ada je la dia blanja..kalu ada rezeki lebih..dia memang ada rezeki lebih pun tipa-tiap bulan..hahaha..dia memang mampu nak bagi kan...dia ni sebaya ayah shidah tu yang shidah suka panggil dia ni ayah dia..hehehe


umie dok sebelah ayu..makan satay..umie makan 4 cucuk je...wat rugi je kan bawa umie g makan..umie dah kenyang sebenarnya..dari pagi tadi org blanja...sarapan pagi nasi lemak mak marezan sedekah kan kat BPSM..then kul 10 pulak ada makan2 lagi..majlis kesyukuran..sapa yang dapat APC tu diaorg collect duit then wat makan2 kat BPSM...petangnyer pulak makan satay..sblm g makan satay tu umie dah melantak apam balik dah dengan mr. hubby dalam kereta on the way nak balik rumah..so perut kenyang..makan satay pun sikit...kalu makan satay ni..susah benar umie nak habiskan 10 cucuk...umie suka makan nasi impit dan kuah kacang je....

so..thanks yer encik azman sb blanja we all makan...semoga dipjgkan umur dan dimurahkan rezeki kita semua yer...ammiinnn..insyaAllah...


Image Hosted by ImageShack.us

CAVENZI

Bismillah...

balik kerja terus g jalan-jalan ke Alamanda ngan mr. hubby..tau x apa tujuan nyer g sana?? wait n see je lah ye...layan je la gambar umie kat bawah ni..ni la muka keboringan menunggu..siap duduk kat kerusi display kat cavenzi ni...nasib baik la saleman tu x marah..kalu boleh rasa nak golek=golek je kat situ..hahahha



Image Hosted by ImageShack.us

APC

Bismillah....

Ni cerita hari khamis minggu lepas...hari rabu tu umie coti..so hari khamis tu pulak umie ditugaskan untuk penyampaian hadiah..umie xnak la..bagi je la kat muda-mudi yang single mingle je yang sesuai dok bagi hadiah tu...so..umie just susun hadiah je..

APC ni buat kat Auditorium JAKIM..so dekat je la ngan ofis umie..boleh jalan kaki je g sana...pelbagai anugerah telah disampaikan oleh Ketua Pesuruhjaya dan Menteri dari JPM yang datang...ada anugerah APC, anjakan gaji, anugerah khas dan yang dapat pingat ni pun ada..

seronok la sesiapa yang dapat anugerah tu...lepas ni..umie nak struggle la betul2 jawab PTK bulan 10 ni..mana tau dapat gak anjakan gaji tahun depan ker...Amin..insyaAllah...kalu ada rezeki umie adalah tukan..u all jgn lupa doakan utk umie sekali k..hahaha



Auditorium JAKIM

Lepas je majlis tu ada makan-makan kat dewan B2 ofis umie...so ni la muka2 yang semeja ngan umie....Kak mazida, wani, shidah, zue, kak maz, kak ain, ina, gaya dan x lupa umie..hehehe

selesai je makan..kul 2.30 ptg umie n the gang g la auditorium JAKIM tu balik sb nak tanggalkan sticker yang ada pada label kerusi kat situ..sb..yelahkan..dah kita guna dewan org..kena la buat seperti kita sendiri punya dewan kan..karang xpasal2..diaorg xnak pinjam lagi sb kita x jaga kebersihan....

ok, tu je la dulu umie nak hapdet ri ni..tunggu petang karang la umie hapdet lagi sb nak rest jap...kul 10 ni nak g Carrefour Alamanda nak beli barang dapur untuk bulan depan...so..see ya...


Image Hosted by ImageShack.us

Saturday, August 22, 2009

tag dari Ladykiki...

Bismillah


tagged dari LadyKiKi

Dah lama rasanya xda kena tag ni..dan umie masih berhutang lagi 1 tag..tp InsyaAllah akan umie ajwab gak ye....
Tag kali ni datangnya dari Gadis Sarawak iaitu Ladykiki...Kiki ni umie baru je kenal tp selalu gak la jenguk blog dia just jadi silent reader je..then now dah jd follower dia...

1.copy award ni untuk diletakkan dalam blog anda.



2.nyatakan 6 fakta menarik tentang pemberi award ini:

::6 fakta yer:

1: dia lawa, fotogenik, nice person

2: umie suka tengok dia kalu rambut panjang...rambut pendek ni pun ok gak sb nampak dia lagi kebudakkan...hehehe

3: nampak mcm very friendly..mukanya seakan mirip makcik umie je..tu yang suka tengok dia....


4: x suka shopping...betul la..sepanjang umie baca blog dia jarang tengok dia shopping...

5: dia pun sarawakian mcm umie

6 : always smile...


3.setiap blogger mesti menyatakan 9 fakta/hobi diri sendiri:


1: i'm married with the person i love..i call him mr. hubby..i love u sayang

2: umie suka jalan-jalan ngan mr. hubby..

3: mr. hubby la segala-galanya bagi umie..teman, suami untuk selama-lamanya

4: pendengar yang baik...

5: umie sometime boleh jadi baran tp now..sejak kawin ni dah boleh control selagi umie x kacau org lain..tp ingat....so jgn la nak try kacau umie k..

6: suka surfing internet dan suka masak sb mr. hubby suka kalu umie masak daripada makan kat kedai..

7: suka maka..that`s why la umie chubby...

8: umie suka tegur org yang baru 1st time umie kenal..

9: suka berkawan dengan sapa je..

cukup la yer..

4.pilih 10 orang penerima award dan describe tentang mereka:

ni la soalan yang payah sangat umie nak jawab ni...ok umie bagi klu je lah ye..sapa yang rasa klu yang umie bagi ni..ada kaitan dengan dia..so sila la jawab yer...


1: bapa saudara umie

2: nama bermula dari Q dan berasal dari Sabah

3: adik/abg kepada kakak ipar umie


cukup la3 yer..kebanyakkan nyer ada dah kena tag

selamatttt menjawab!




Image Hosted by ImageShack.us

Tago 9

Bismillah...


dah agak lama umie x hapdet blog ni..sebenarnya ada n3 nak wat tp penyakit M tu yang menguasai diri umie..so..start dah puasa ni kena la merajinkan diri x kisahla nak update blog atau wat kerja rumah...

ni kisah n3 umie minggu lepas...last week umie terima panggilan telefon dari kakak umie yang jauh di sarawak nun..dia nak minta umie belikan spare part peti sejuk singer nyer yang dah rosak tu..spare part tu xda kat sibu so dia kena la minta tolong adik dia ni..nasib baik la ada adik yang dok kat KL ni tp masalahnya dah 3 tahun umie dok sini tp jalannyer masih xtau gak..almaklumla...bukannyer suka sgt naik kereta g KL tu..jammed..x kosa umie nak meredah lautan kereta..bukan lautan ikan yer..hehehe

sesat gak la nak cari tempat tu..sampai masuk terowong Penchala lagi tu...umie dah nerves dah sb mana pulak la tempat ni...umie ngan mr hubby naik fly over...then tengok masuk terowong lak...jalan dah betul tp salah masuk lorong...patah balik....cubaan yang kedua...ikut bawah fly over tu td..sekali tengok...salah lagi..patah balik..nasib baik la tol rm1 je..kalu la tol nya mahal...mau nyer kopak jugak umie nak bayar nyer...then cubaan yang ketiga baru berjaya..then sampai la umie ke jalan Tago 9, Sri Damansara tu...kat sini kawasan kilang je...

umie ngan mr hubby siap bawa lappy lagi kat dalam kereta sb nak tengok mape..tp masalah nyer umie ni xreti baca mape..sb apa??? umie blajar geografi setakat form 3 je..hahaha..mana nak ingat dah nak membaca nyer mcm mana kan...


sepanjang umie sesat tu..dah 3 kali umie lalu kat one utama ni tp sayang..just lambai je la tangan..sb xleh nak singgah sb ada misi yang belum selesai nak kena wat...

ni la bangunan yang umie cari tu..Tago 9 tp masuk je lorong terus nampak bangunan ni..bangunan ni berhadapan ngan Power Root Marketing...ni la terletaknyer tempat org baiki apa2 barang Singer yang rosak tu...

Sorila x sempat nak ambik gambar spare part tu sb nak bungkus then terus nak pos laju ke sarawak..benda tu besar genggaman umie je tp harganya rm142.90...barang yang umie pos ni pun dah sampai dan kakak umie sendiri yang pasangkan..biasala dia tu cikgu KH so..brg elektrik ni dia boleh baiki sendiri punya..no hal..


So tu jela n3 umie utk kali ni..tunggu je la next n3 pulak yer...


Selamat Berbuka Puasa


Image Hosted by ImageShack.us

Friday, August 21, 2009

**Happy Puasa**

Bismillah...



Dikesempatan ini umie dan mr. hubby ingin mengucapkan Selamat Berpuasa kepada semua...semoga Ramadhan pada tahun ini akan memberi seribu kemanisan dan keberkatan daripada Allah s.w.t...Aminnnn....InsyaAllah....

Dikesempatan ini uga umie ingin memohon maaf kepada semua pembaca blog umie andai kiranya pernah terkasar bahasa, tersentuh hati, berkecil hati, tersentap ke.... pabila membaca n3 umie ni....mohon halalkan makan dan minum segala yang termakan dan terpakai...semoga kita semua dimurahkan rezeki dengan rezeki yang halal..InsyaAllah...




Image Hosted by ImageShack.us

Tuesday, August 18, 2009

19 Ogos 2009

Bismillah...

umie cuti lagi...ada appointment doktor 19 Ogos 2009...:minimo_25:so itu jela umie nak updatekan hari ni...:minimo_13:



Image Hosted by ImageShack.us
Bismillah...

Lately..umie rasa macam ada satu penyakit je berjangkit ngan umie ni..tau x penyakit apa???:minimo_18: penyakit "M"..xboleh nak sebut penuh perkataan tu karang melarat dan berjangkit kat org lain pulak..:minimo_20:tengok je la blog umie ni..mcm x berkemas je..n3 pun dah jarang nak wat..masalahnya adalah "M" nak transfer gambar dari hp ke lappy ni...
badan umie pun xbrapa nak sihat ni...:minimo_29: asyik rasa letih je memanjang..kat ofis pun nak berjalan pun umie x larat..duduk je kat tempat sendiri..:minimo_14:balik rumah pun jarang gak nak buka lappy..kalu YM umie on je:minimo_01:..ada la umie buka lappy tp kadang-kadang x hapdet blog pun tp :minimo_26:jenjalan blog org lain je....
u all jgn salahkan :minimo_34:umie tau kalu umie x hapdate blog umie ni yer..kalu ada apa-apa just tinggalkan pesanan kat chatbox atau YM :minimo_12:je umie terus k....doakan je la umie sihat kembali yer...:minimo_33:





Image Hosted by ImageShack.us

Sunday, August 16, 2009

ada gempa bumi ker?

Bismillah...

dah bersawang dah rupe nyer blog umie ni.. n3 kali ni umie mulakan dengan pertanyaan..ada gempa bumi ker???:03: malam td umie terasa mcm kena hayun je...mula-mula tu umie

sorang je yang rasa..boleh la pulak mr. hubby kata umie sorang je yang terhayun..boleh gitu? last-last dia pun mengakui jugak yang dia pun ada rasa gak hayunan tu...:07:. dari

tengahari td dah umie terperasan tp yang paling kuat time kul 9 lebih mlm td...dah la umie ni dok

tinggal 15 memang la terasa sb rumah ni dah la tinggi..petang tadi pun ada gak..umie ingat umie

yang pening...

untuk pengetahuan u all yang x baca paper tu...memang ada gempa bumi di Sumatera..yang kita

dok kat Semenanjung ni pun terasa gak...Gempa bumi bawah laut berukuran 7.0 mangnitud di

bahagian barat Indonesia....

Ni maksudnya...dunia ni dah makin panas..bukan setakat panas kat dalam tanah tp atas muka

bumi ni pun panas....mcm-mcm dah berlaku dah sekarang ni...marila kita semua bertaubat selagi

masih ada ruang dan waktu untuk kita bertaubat...kalu kita baca paper pun..remaja sekarang ni

ramai yang mengamalkan gaya hidup songsang...bersekudukan dengan bukan

muhrim..berasmaradana sesama perempuan dengan perempuan dan lelaki sesama lelaki...

nauzubillah....jauhkanlah perkara ni dari keluarga kita...







Image Hosted by ImageShack.us

Tuesday, August 11, 2009

Kluang here i come...

Bismillah.....

umie balik kampung kali ni memang best..seronok sgt..sb apa..hehehe...sb dapat jalan-jalan...syokkkk nyer....Destinasi umie kali ni ke Kluang..dah lama umie berhajat nak g Kluang ni tp memandangkan mr. hubby balik kali ni boleh di ajak..so apalagi..umie ajak la dia g Kluang...
pada asalnya..ingat nak g econsave Yong Peng sb cadang nak g Kluang tu hari Sabtu..memandangkan time umie ngan mr. hubby keluar rumah tu awal lagi...kul 230 ptg gitu...on the way nak g Yong peng..mr. hubby pun telah memberi cadangan nak ke Kluang...umie apalagi..ikut je la...hahahaa


sepanjang perjalanan tu memang banyak la org tanam dragon fruit ni...tengok tu..besar x buah tu..hehehe...

ni la tempat yang umie teringin sgt nak g..kalu org lain pernah datang sini mb ada yang ckp biasa je tempat nyer...tp umie suka..suka sgt..lain kali nak g lagi la...
umie ngan mr. hubby singgah minum jap kat Stesen Keretapi Kluang atau nama glamour nyer Kluang Station...kat sini memang nampak la sentimental value nyer...walaupun dah ada Kluang Station kat mana-mana shopping complex tp best lagi kat sini...

ni la makanan yang umie ngan mr. hubby makan..sedap..menteganya sejuk lagi dan dipotong nipis seperti cheese dalam gambar tu...sedap time makan panas-panas..kalu la umie dapat bawa ayah umie ngan member dia g sini..mesti diaorg suka...rotinya mcm roti kawin la..ala roti yang kawinkan mentega dan kaya tu...hehhee..tp yang ni lagi sedap...tp kalu wat sendiri pun boleh tp yang membezakannya adalah air tangan org yang membuatnya....roti ada 4 then air pun ada 4 tp yang maknyer 2 org je..hahahhaa...

ni la bahagian depannyer..umie dok kat belakang sb tempat memang dah penuh giler..nasib baik la rezeki umie dan mr. hubby sampai je ada org banngun nak bagi tempat duduk..thanks kepada customer yang baik hati tu....

then dah kenyang makan roti..so umie dan mr.hubby pusing2 la Kluang tu then singah lak kat Pacific Kluang ni..besar gak tempat nyer tp kedai byk yang kosong la sb xda penyewanya..so layan je la gambar tu yer...lain kali nak g lagi la..sori la pada blogger yang asal dari Kluang tu..umie x inform nak g sb tanpa dirancang...so lain kali je la kt jumpe yer...





p/s: memandangkan mr. hubby nak ajak umie just nak g Yong Peng..so umie pakai je track bottom..xpasal2 sampai ke Kluang umie pakai gitu je...hehehe..yang penting..umie enjoy dan xda org kenal umie pun..hehehhe...ok Kluang...next time umie g lagi yer...tungggguuuuu


Image Hosted by ImageShack.us