Follower

Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Tuesday, June 30, 2009

Sabtu dan Ahad

SABTU

assalamualaikum semua..rasa malas je nak hapdet blog dalam minggu ni..mb sb penat sgt kot then dalam masa 2 hari tu memang xsempat pun nak buka lappy..dalam masa 2 hari ni memang xda rest langsung sebabnya sepupu umie datang dari Sarawak sb nak g register anaknya masuk UiTM Shah Alam..sepupu umie ni ambik jurusan Ijazah dalam Sains, Matematik dan Komputer dan seorang lagi ambik Medic..sepupu umie mukanya ala-ala mat saleh sikit tp mata sepet...dan seorang lagi anak pakcik umie tp xda dalam gambar ni yang ambik medic tu ala-ala cina mukanya..


nila kolej dimana sepupu umie ni di tempatkan..tinggi nyer asrama ni..memang kurusla kalu dok tingkat atas sekali..kalu umi rasanya sekali turun dan sekali naik je tangganya..kalu nak naik 2-3 kali maunyer kaki umie ni kejang..hahahaha..ni Kolej Mawar..


Pernah x tengok sejenis makanan ni..umie baru 1st time tengok tau..xpernah lagi umie jumpe..ni kat KOOP Kolej Mawar Uitm..Namanya Dorayaki..ala...makanan yang Doremon suka makan tu..ni perasa Blue Berry..sedap la jugak..rasa mcm baulu gulung tu..lembut..harganya rm1.40

Lepas je balik register sepupu di UiTM, ktorg pun terus ke KL. Tp sebelum tu nak kena parking kereta dulu kat Bandar Tasik Selatan sb xnak stuck jam KL..so ktorng tinggalkan kereta di sana..xsanggup rasanya nak menempuh kesesakan KL tu..maunyer kaki hubby umie kejang dok asyik pijak break je je..kesian hubby umie tau...saper x sayangkan suami kan...ktorg naik LRT ke Bandaraya(sogo)...umie ni kalau naik transport awam memang terer..tau je transport apa nak pakai..bus, KTM, ERL,Putra Line, Monorel..semua umie dah naik..kapal terbang pun dah banyak kali...hahhahaha. dah sampai Sogo tu ktorg terus pegi makan, tu la menu yang ktorg makan..cuba teka yang mana pinggan umie...hehehehe



AHAD


Ni pulak aktiviti umie hari Ahad...Hari ni ktorg keluar lambat sikit dari rumah..1st sekali pegi Pasar Borong Selangor sb nak cari keropok kering then balik rumah masak sblm keluar lepas Zohor tu..2nd detination ktorang adalah Alamanda..sepupu umie nak cari serunding daging dengan ayam untuk persediaan puasa nanti..so dia beli la serunding dan x lupa gak kurma madu...umie sempat la merembat selipar Diadora kat Al Ikhsan...kedua-dua sepupu umie ni kerjanya cikgu di SMK Belawai..diaorg ambik cuti 2 hari Jumaat dan Isnin...dengan peluang yang ada ni diaorg bershopping..balik dari Alamanda, next destination kitaorg adalah Nilai 3...kat sana diaorg dah target dah nak beli kain, comforter dan hiasan dinding rumah mereka..byk jugak barang yang dibelinyer..sampaikan bonet kereta dan ruang duduk belakang pun penuh ngan barang..pandai sungguh diaorg ni bertawar harga kat tauke kedai tu...sampai di nilai tu kira-kira kul 4 then keluar dari Nilai 3 tu lebih kurang pukul 830 mlm..bayangkan umie ngan hubby boleh tertido dok menunggu diaorg bershopping sakan..malam tu jugak umie ngan hubby terus hantar diorg berdua ke KLIA sb kesesokan harinya diaorg naik flight ke Sibu awal pagi...Tengok je la brg diaorg beli tu..siap bawa troli 2 lagi tu dan kena charge bawa lebihan muatan sebanyak rm200..berbaloi ke x berbaloi tu..lu fikir la sendiri..hahaha


so ni jela umie nak hapdetkan ri ni...penat la rasanya...rasa mcm wat karang 1000 patah perkataan time umie Tahun 6 dulu..hahaha..k..

Image Hosted by ImageShack.us

Sunday, June 28, 2009

nanti la..

salam....hujung minggu ni td umie sibuk sikit. xda masa nak hapdet blog kerana kebizian melanda dan dah x larat dah...so tunggu je la n3 yang umie nak hapdet minggu ni peringkat by peringkat k..mengantuk dah ni..nak tdola dulu yer...

Image Hosted by ImageShack.us

Thursday, June 25, 2009

Putrajaya Lake Club @ Kelab Tasik Putrajaya


hari ni hari pay day...so my x boss nak belanja makan disebabkan dia bekas boss umie then telah dinaik pangkat ke M48 so she decided belanja kitaorg makan..tau x kat mana? kat sini la...Putrajaya Lake Club. Ni la1st time umie jejak kaki ke kelab tasik ni walaupun umie sekarang memang dah tinggal di Putrajaya...


Ni la menu yang kitaorg makan td..tengok je la ye...


kalu nak try datang la ke Putrajaya



tengok..dah habis dah...meja ktorg xda yang kuat makan..sb tu la still ada sisa-sisa yang boleh di makan lagi ni..dah kenyang sangat, xsanggup nak masuk lagi dah dlm peyut ni..hehehe

sempat lagi nak take pic time nak balik td..hehehe


td Umie, Gaya, Kak Ain dan Shidah 1 kereta..umie drive kereta gaya sb gaya x berapa nak sihat..kesian dia..mula-mula takut la jugak nak drive kereta org ni..nasib baik la keretanya sama mcm kereta umie..then pusing la kejap Putrajaya ni sb gaya x pernah jalan2 Putrajaya..yang dia tau..jalan ke ofis je..klakar la pulak..hahahah...so setakat ni je la utk kali ni ye..nanti umie hapdet lagi..

Nak komen sikit la pasal makanannya..makanannyer biasa je..rasanya sedap lagi umie makan kat Perantau tu..hehhehe...tpt ni exclusive tp makanan x la tip top..biasa je..cuma view tpt makan ni menghadap ofis Perdana Menteri dan Masjid Putrajaya je...anyway..thanks Puan Hallie Tan sb belanja makan....hehhehe


nota kaki: hujung minggu ni sepupu umie datang dari Sarawak sb sabtu ni nak antar anak sepupu umie tu ke UiTM nak register kat sana...B4 ni dia kat Matrikulasi UMS..nanti umie hapdet pasal ni pulak ye..

Image Hosted by ImageShack.us

Meeting


meeting..meeting..meeting..umie sebenarnyax suka sangat nak g meeting...membosankan..lebih-lebih lagi kalu kita pulak yang nak catit minit menyuarat. 2 hari lepas umie kena hadir utk meeting di tingakt 7 ofis umie..pada mulanya umie memang dah bagi byk alasan dah xnak g meeting ni sb umie tau mesti membosankan..
betul x kata umie..siap ada org tido lagi tu time meeting..ni sebenarnya meeting BPSMPA je..sb nak tengok kembali sistem yang telah dibangunkan then bagi la komen-komen yang bernas supaya pembangun sistem tu mengubah sistem tu seperti yang minta oleh pegawai berkenaan..kitaorg bawahan yang hadir meeting tu tercanguk je la..dengar..bukan boleh nak komen papa pun..dah la umie memang dah mengantuk..nasib baik la duduk disebalik tiang dalam bilik mesyuarat tu, boleh la jugak umie charge mata umie yang memang dah nak tertutup ni..member umie yang dok sebelah umie dah nyenyak tido dah...moral of the story..kalu mengantuk tu..tdo jelah ye...hehehe..boleh x gitu???




Image Hosted by ImageShack.us

Wednesday, June 24, 2009

Masa Dulu...dan sekarang



Ni la gambar umie time umie masih berkhidmat sebagai jurulatih Khidmat Negara dulu...ni time awal tahun 2006 sebelum umie dapat kerja yang sekarang ni..dulu dok kat kem ni boleh la slim sikit..kalu dibanding sekarang ni umie masih rasa bersyukur..tp kalu dapat kembali seperti dulu kan best..dulu umie aktif, sukan air, darat, tali tinggi semua umie buat...kalu time sukan air paling best dapat berkayak atau berkanu melawan arus sungai..penat ooo...
kalu dah wat aktiviti ni xleh kasi tau mak umie..nanti dia x kasi umie wat semua benda ni..sb umie pernah bagi tau dia, umie just wat aktiviti kelas..aktiviti luar kelas ni umie x ikut sb jurulatih lain yang buat..padahal..semua aktiviti umie ikut...time balik lepas bercuti kira2 1 bulan tu baru la umie cerita kat mak apa yang umie wat kat dalam kem tu..mak umie just ternganga je..mcm x percaya umie wat semua tu..dulu umie pernah nak g interview polis..tp mak umie x restukan sb dia takut terjadi papa kat umie...almaklum jela anak bongsu..kalu ikutkan kawin ngan org jauh ni pun mak umie fikir byk kali sb dia takut anaknya x balik kalu raya..hahahha..mak, sekarang ni zaman moden...xdala org zaman dulu...diaorg x balik sb tiket kapal terbang mahal..sekarang ni..tiket boleh dapat free..hehehe..guna waran kerajaan la...


Sekarang umie telah bergelar isteri org...insyaAllah tahun ni raya 1st balik Sarawak then setelah setengah bulan beraya kat kpg balik Batu Pahat pulak, rumah hubby umie...
adil x gitu..hehehe...adil tau sb hubby umie pun dah setuju..on je la kan..kan..kan...hahhaha
sejak dah kawin ni umie dah semakin nampak bulat tau..tengok la perbezaan pipi tu..mengembang bagai di pam je tau..hahaha. xtau la umie nak wat macm mana lagi dah..lagi pun umie xleh nak bersenam mcm dulu lagi dah sb umie ada masalah kaki..kalu x umie larat berjogging lagi..kalu nak lari pun boleh lagi..tu yang frust tahun ni tadi x leh nak join sukan ofis umie..ok..tu jela umie nak update tok kali ni...lain kali umie nak update time umie g outstation pulak...see ya...




Image Hosted by ImageShack.us

Tuesday, June 23, 2009

Cute Tote Bag

klik kat banner di bawah ni
|
|
|
V




Effie's Telekung Bag

n3 umie kali ni nak cerita pasal Tote Boutique yang Cik As yang wat Giveaway kali ni..Ni la 1st time umie berkenan untuk sertai Giveaway yang mana-mana blogger anjurkan. Umie tengok tote bag ni dari blog Idayu..dah banyak kali dah masuk blog dia kalu ada giveaway tp umie pulak xda
pulak berkenan nak masuk tp kali ni..umie nak join jugak.
tote bag ni cute sgt..warna hijau pulak tu..Beg ni dah disediakan poket-poket kat tepi tu..so memudahkan kita nak letak barang-barang kat dalam beg ni..selain dijadikan beg telekung..boleh gak wat beg nak ke klinik..hehhehe
kalu umie dapat tote bag ni kan best boleh la umie melaram ngan beg mcm gini sb umie x suka bawa beg sandang..kalu boleh bawa beg kat tangan je then jalan mcm mak datin..hahahha..boleh x gitu Cik As??

update:
Cik As telah menambah 1 beg lagi..umie suka tengok kain nyer..mcm ana sui...lawa..beg ni berbeza dari Effi`s Telekung bag tu sb talinya panjang dan ada riben lagi tu..suke-suke..hehhee



Image Hosted by ImageShack.us

Monday, June 22, 2009

Lucky Day...

Best nyer hari ni td..inila second time umie dapat bunga dari member umie..before ni umie dapat bunga rose merah dari kak shar, time tu dia g bercuti ke Cameron Highland..then hari ni jugak umie dapat bunga lagi dari ofis mate umie iaitu tasha@zue...dia bagi umie bunga lily putih dan rose orange dari Cameron jugak..so sweet..nampak berseri-seri je meja umie tau..then bunga yang dah kering tu pulak adalah bunga yang kak shar marina bagi kat umie last year..rasanya dah dekat setahun jugak la bunga tu sebelum dia berpindah ke Bahagian Pinjaman perumahan Presint 2. Thanks tasha..kalu pegi lagi tu jgn lupa roger kat kak umie lagi k...


Selain dapat bunga..umie pun dapat cupecake..cupcake ni pun sweet jugak..suke-suke..sedap tau..ni ofis mate umie yang bagi gak, ana namanya..minggu lepas dia balik kpg kat Perlis..kakak ipar ofis ana yang watkan cupcake ni..anyway..thanks ana..sedap tau..thumb up utk kakak ipar ana...


Image Hosted by ImageShack.us

Sunday, June 21, 2009

Lenka - The Show

Meh kita sama-sama nyanyi lagu ni...hehhee

video

Image Hosted by ImageShack.us

Jubah

Petang semalam...umie ngan hubby g jalan-jalan ke PKNS Bangi..ingat nak survey je jubah kat situ sb kat sini memang byk kedai yang jual jubah...umie teringin la jugak nak pakai jubah ni.. time belajar Form 6 dan poli dulu pernah gak pakai jubah g kelas...memandangkan sekarang ni baju umie byk dah ketat..boleh kira ngan jari je baju yang boleh dipakai..semenjak kawin ni..berat badan umie makin la bertambah-tambah..gitu gak ngan hubby umie tu..
mula-mula ingat nak g tempah baju je..lepas tu fikir balik..tempah ngan harga jubah ni pun bukan jauh beza sangat..kalu tempah pun ambik masa 1 bulan gak..kalu nak beli baju kurung pun garenti x muat gak sb dah survey byk kedai dah..baju jubah yang umie beli pun saiz 54 baru nampak ok..bukan apa...
sebelum ni..hubby umie pernah galakkan jugak umie pakai jubah g kerja..tp umie fikirkan la dulu kan..nanti terkejut la pulak org nengok nanti..tp kalu budak ofis umie..memang x kisah sb diaorg tau dah hubby umie mcm mana orgnyer..x mustahil la umi pakai gitu..then 1 lagi dia request kat umie nak soh pakai tudung labuh...InsyaAllah..kalu dibukakan pintu hati umie..memang umie akan pakai..sblm ni pun umie pernah ckp kat mak umie nak pakai tudung gitu tp mak umie x kasi tu pun sblm kawin..umie tau dia sebagai suami memang berhak ke atas umie..alhamdulillah,umie bersyukur dapat jumpa dan di jodohkan dengan hubby umie...dan ramai org kata muka umie ngan hubby memang seiras..ada org kata dah mcm adik beradik..sblm kawin kalu jalan-jalan ke KL pun org ingat dia suami umie padahal time tu bertunang lagi..org kata muka seiras ni jodohnyer pjg...aaammmmiiiinnnn...umie tau segala apa yang dia lakukan adalah untuk kebaikkan umie dan hubby untuk dunia dan akhirat...
Image Hosted by ImageShack.us

Saturday, June 20, 2009

Happy Father`s Day...



Happy father`s Day khas buat bapa umie di Sarawak..semoga dipajangkan umur..dimurahkan rezeki dengan rezeki yang halal dan semoga sihat selalu..
tidak lupa juga kepada bakal-bakal bapa dan yang telah menjadi bapa...semoga menjadi seorang bapa contoh kepada anak anda semua...aaammmmiiinnnn...



Image Hosted by ImageShack.us

donut

Dunkin' Donut bukan...Big Apple pun bukan..ni la donut sedap namanya..hehehehe..umie saje je nak bagi nama tu..kalu x pun donut umie pun boleh gak..sarapan pagi td umie watkan donut ni untuk hubby umie sbnyer...ri tu hubby request nak makan donut yang umie buat sb dia makan donut yang dia beli tu keras...so ri ni la umie berpeluang nak watkan donut utk dia...pagi td dah call kakak nak resepi donut ni..rupa-rupanyer senang je nak wat nyer..just tepung, telur, ibu roti dan majerin/planta dan air susu...senangkan...? kalu senang wat la..hahhaha

pagi td umie kejutkan hubby bangun dari tido nyer sb umie cakap la umie nak g mydin nak beli donut dah siap...umie saje je ckp gitu sb nak soh dia bangun..umie cakap la umie blend gula je...selain gula umie wat sambal pedas untuk hubby kalu x nak gula..cicah je kat sambal pedas tu......muka dia pun blur-blur je..selesai je mandi hubby terus g dapur then tengok umie tengah gorengkan donut untuk hubby..apa lagi happy la hubby sb boleh makan donut yang umie wat sendiri..hehehee..bahagia nyer rasa..Biasanya kalu hubby umie request nak makan something..umie akan buat jugak tp kalu betul2 ada masa free umie akan buat, contohnya mcm waktu holiday sabtu dan ahad ni...


Image Hosted by ImageShack.us

Thursday, June 18, 2009

Model Bertudung

Contest Model Bertudung oleh ummie_mirahaziq
.
.
.

Syarat2nya adalah seperti berikut:
1. Add blog ummie_mirahaziq di bloglist anda dan menjadi FOLLOWER ummie_mirahaziq~~~DONE
2.Upload banner contest kat sidebar anda~~~DONE
3.Buat entry khas ngan tajuk " Model Bertudung" & upload gmbr anda.~~~DONE



ni la 1st time umie join contest kat blog..Thanks iza sb iklankan contest ni kat blog iza dan umie berminat la pulak nak join sb suka-suka..then thanks gak wat ummie_mirahaziq sb buat contest ni. Contest ni jela umie boleh masuk sb byk2 contest yang blogger lain wat kebanyakkannya pasal anak dan hari bapa..malangnya umie xda anak lagi then hubby umie pulak blm berpeluang menjadi seorang bapa...
Ni la wajah model tu..hehehe..diri sendiri pulak tu..ni umie pakai utk g kerja ri ni td..then terus ambik gambar sblm buka tudung..ni pun dah sampai rumah then sempat lagi nak posing gambar tudung nyer..umie start dari belajar kat poli lagi memang dah biasa pakai shawl ni then dah kerja pun pakai gak.


4. Dalam entry itu pastikan anda link kan ke ummie_mirahaziq..Bila dah siap..tinggalkan komen di entry ini. ~~~DONE
5. Pemenang akan dipilih berdasar kan dan gambar yang kreatif dan menarik..
6. Hadiah untuk pemenang..adalah koleksi tudung...

PERINGATAN : Pastikan hanya satu gambar sahaja ntuk satu penyertaan..
jadi...tunggu apa lagi...jangan lepaskan peluang ini...

Image Hosted by ImageShack.us

Wednesday, June 17, 2009

Daim @Daia

Petang ni baru ada mood nak wat n3 lagi..hehehe..umie ada 1 cerita klakar la hari ni..ni semua cerita pasal coklat la..dialog nya begini..ni percakapan antara ktorg 1 unit...

umie: saper yang habiskan coklat ni..tinggal coklat kisses putih je ni...
shidah: saya kak umie...shidah yang ambikkan coklat daia tu...(dengan muka tercengang umie, gaya, kak ain dan zue masing-masing terpandangan satu sama lain...)
umie: DAIA???? (ada ke coklat daia???)

ktorg ramai-ramai gelakkan dia..rupa-rupanya bukan coklat daia tp sebenarnya DAIM..tp dia tersalah sebut..DAIA...(ingat serbuk pencuci ker???..hehehe)



nota kaki: confident tu penting walaupun tersalah sebut..hehehehe







Image Hosted by ImageShack.us

Sunday, June 14, 2009

~~Linut @ ambuyat~~

Petang td umie ngan hubby minum petang ngan benda alah ni..sb apa umie cakap ni benda alah sb xda makanan ni kat semenanjung..yang ada nya di sarawak saje...
last 2 week member umie balik kampung di Igan, Mukah..so umie pesan kat dia soh belikan benda alah ni...nasib baik dia ada bawa sebungkus tepung tu..ada gak la umie merasanya..sebungkus tepung ni harganya RM1.oo je..murahkan..boleh makan ramai-ramai..
tp nak membuatnya la payah sgt..time wat benda alah ni ada pertuanya jugak..kalu umie time wat benda ni x boleh banyak ckp la..entah la..petua masing-masing..kalu dibandingkan dengan wat kek dengan nak wat benda ni..umie lebih rela wat kek sb apa tau x?? penat la tangan nak kacau benda alah ni sampai jd mcm agar-agar...kadang jadi..kadang-kadang x..anyway..temgok je la gambar tu ye..kalu nak try makan..datang la ke Sarawak..hehhehe



Image Hosted by ImageShack.us

ice Age

saper suka tengok cerita kartun ni...umie suke..suke..suke...comel je watak kartun dalam cerita ni..mlm td umie tengok ngan hubby sampai habis ceritanya kat TV2...

Image Hosted by ImageShack.us

Saturday, June 13, 2009

Pernah x makan ni???

Pernah x makan ni?? ni bukan gamat tau..ni adalah pisang yang digoreng..td umie masak ni sb rasa teringin la pulak sb lama dah xmakan ni..memandangkan pisang tu dah masak..so try la wat ni..dulu kakak umie selalu masak pisang untuk dibuat lauk..
Image Hosted by ImageShack.us

Durian Oh Durian

Petang semalam umie balik dari kerja terus g pasar malam kat Presint 2, Putrajaya. pasar ni xla jauh dari ofis umie lebih kurang 5-10 minit gitu je..tp kalu jalan x jam la..kalu jam tu kena ambik masa la sikit..ni lanya deretan gerai-gerai yang buat jualan kat pasar ni..ada yang jual baju., keperluan dapur, makanan..dan byk lagi la..semuanya ada 8 deretan gerai yang pjg dan byk..kalu nak datang..meh la datang hari Selasa dan Jumaat..tp kalu hari selasa xla byk gerainya seperti hari Jumaat..Td umie beli nasi lemak ayam goreng, nasi ayam untuk hubby umie..jeli kelapa, air tebu..semuanya utk makan 2 org tau..bukan untuk umie sorang je...

kat pasar ni td ramai la pulak org juak durian..td hubby umie pun beli durian gak..kata jurujual tu durian ni dari Pahang..tp siyes umie cakap..semuanya sedap...td umie dah prepared pinggan dah nak letak durian yang xsedap..mana la tau ada la durian yang kena rejectkan..hahah...kalu la mak umie tengok durian ni..maunya..tiap-tiap hari nak p beli..apa boleh buat..jauh nun di Sarawak..




Org jual tempoyak pun ada gak tau..umie pun beli gak la..rasa teringin la pulak nak makan tempoyak..masalahnya umie x reti la makan tempoyak mentah..so umie wat la ikan bilis goreng tempoyak..sedap tau...biasanya org selalu masak tempoyak ngan ikan ke..tp umie gorengkan tempoyak nyer..nyum..nyum..nyum..ikan bilis tu boleh gak tukar ngan udang..sedapnyer..hehehe..meh la try..


Image Hosted by ImageShack.us

Friday, June 12, 2009

Sarapan Pagi...

Hari ni umie x prepared sarapan pagi untuk hubby umie..umie just boleh sediakan air je utk dia..mesti u all tertanya-tanyakan.."habis tu..roti tu dari mana??"..dari mana ek..hehehe..meh umie cerita sikit..pagi td terkejar-kejar nak ke ofis..umie kutip je roti ni kat tepi jalan..hahaha..xdalah gitu..umie gurau je..
yang sebenarnya..roti ni hubby umie yang buatkan..pagi tadi hubby bawa kaya, roti, pembuka tin dan sudu ke ofis..so dia sediakan roti ni kat ofis la..ofis umie ada..microwave, pembakar roti, peti sejuk...dan byk lagi la..
so sweet...best nyer kalu ada org sediakan untuk kitakan..sekali sekala tu..kita dah biasa memasak..so..giliran husband kt la pulak yang sediakan untuk kita...anyway..thanks abg..sb sediakan roti ni untuk umie...i love u so much...mmmmuuuuaaahhhh...
Image Hosted by ImageShack.us

Award dari Mama Tiara



award ni umie terima daripada Mama Tiara..Thanks kak Tiara...mek kt terjah blog dia k...
Mama Tiara
Image Hosted by ImageShack.us