Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Monday, December 21, 2009

hobby baru....

Bismillah...

Selamat menyambut Maal Hijrah...diharap tak terlambat untuk umie wish tahun baru ni...
tahun baru ni la kita nak start sesuatu yang batu, baik san semoga tahun ni memberikan kenangan baru untuk umie dan keluarga...amin....

o..so berbalik kepada tajuk n3 umie kali ni...wah..umie ada hobby baru tau...
b4 ni kan umie parnah maklumkan yang umie beli mesin jahit..so..now..u all can see..umie dah siapkan 2 pasang baju kurung...dulu..kalu nak wat baju kurung ni ambik masa 2 hari baru nak siap..tp kali ni alhamdulillah..boleh siapkan dalam beberapa jam je tau..

untuk pengetahuan u all umie x pernah pun blajar jahit baju...tp umie pernah la tengok org gunting..jahit..umie blajar dari permerhatian umie sendiri..baju yang umie pakai sebelum ni pun kakak umie yang jahitkan..so insyaAllah..raya tahun ni..baju raya boleh jahit sendiri dan umie dalam proses nak blajar lak wat baju melayu untuk mr. hubby umie tu pulak la...



ok..nila 1st baju kurung yang umie jahit dalam tahun ni...alhamdulillah...menjadi juga akhirnya...



ni pulak second baju yang umie jahit..ni pun umie jahit dalam cuti 3 hari tu..


now..hari ni..umie dah pakai pun bajunya ke ofis..baju umie nni umie wat besar sikit..xyah la nak bingung pasal ketat lagi dah..lagi pun mr. hubby dah mention soh buat baju besar sikit....sejak bulan Disember ni umie dah beli 9 pasang kain termasuk sutera, yang 2 dah siap jahit..2 lagi dah siap jahit tepi..2 lagi dah antar tempah kat org wat kurung moden, 2 lagi masih dalam plastik bag..ingat nak antar balik kampung soh kakak jahitkan baju jubah dan kurung dan 1 sutera tu wajib antar soh kakak jahit..mahal tu..x confident nak soh org lain jahitkan..nangis x berlagu karang kalu silap jahit...kalu kakak sendiri wat silap xper...adik beradik..hehhehe...so..next n3 umie update lagi k....


nota kaki: umie xambik tempahan yer..jahit baju sendiri je..xnak ambik risiko sb takut nanti tersalah potong lak kain org yer...


Image Hosted by ImageShack.us

4 comments:

  1. wah...jimat ler camtu ummie.....yelah...sekarang nie upah jahit pun rasa2nyer dekat harga sepasang kain tu kan....

    zana nie...mak tukang jahit...tp zana x reti2 nak mejahit..jahit baju koyak tu reti ler kan...he he he....padahal..kalau belajar ngan mak kan senagn...hu hu hu..ntah bila ler tu

    ReplyDelete
  2. jimatkan kalau tau jahit sendiri.. rege tempah skrg nih mahal lg dari rege kain .. tak berbaloi .. sis nnt leh bt post tutorial buat baju kurung.. sure kite student yg pertama sekali.. hehe

    ReplyDelete
  3. wah bagus2 umi, kadangkala upah jahit lebih mahal dari kainkah? tahniah..

    ReplyDelete
  4. zana: cepat2 la belajar..lebih jimat kalu jahit sendiri..tiap2 minggu boleh pakai baju baru...hehehhe...

    Lana:nak post tutorial wat baju ni la payah sikit sb sis pun x blajar tp just tengok kakak gunting dan jahit je..selebihnya blajar sendiri...heeee

    kak yati:tulah ka..tu yang umie wat sendiri je la baju tu..

    ReplyDelete

meh la kongsi pendapat korang kat sini...