Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Monday, September 28, 2009

Kek Raya

Bismillah...

alhamdulillah..raya tahun ni meriah...1st time mr. hubby beraya sebagai seorang suami...dan 1st time beraya di rumah umie....kesian gak mr. hubby...umie xnak provok dia lebih-lebih..karang menitis gak airmata dia tu nanti dan tahun ni jugak ibu mertuaku pun x beraya di Batu Pahat tp beraya di KL bersama anak, menantu dan cucunya di KL dan sekaligus dapat gak ziarah kubur saudara mara di sana....
1st time mr. hubby beraya di Sarawak..mesti rasa pelik kalu tengok adat org sarawak beraya..mana x nyer..kalu bersalam ngan mak ayah kena cium kedua-dua peha...mr. hubby tersengeh je nengok nyer...hehehehe..
seperti biasa...pagi raya dah kena wajib bersalam ngan mak ayah..minta ampun dan maaf...halalkan makan minum..segala bagai...lepas tu g beraya pulak ke rumah nenek..tula satu-satunya nenek umie yang tinggal...rasa sebak la jugak...
main point umie nak cerita kat sini adalah mengenai mr. hubby...diakan 1st time beraya di Sarawak..so byk la kek yang dia x pernah tengok dan makan...so apalagi..setiap rumah dia pegi..mesti dia akan tanya dan rasa kek tu...bukan main suka lagi dia makan....seronok betul..yerla..kek yang ada kat sarawak ni mcm-mcm jenis dan nama pun ada....kek kat rumah umie pun tak ketinggalan...ni la sebahagian kek yang dihidangkan time raya.....

ada kek lapis cheese, american cheese, sisik ikan, masam manis, evergreen kukus, mimpi laila dan 2 lagi kek yang berwarna warni tu kak ipar umie yang beli..saje-je nak try....biasanya kalu raya..kitaorg memang xkan beli kek sbnyer kak ipar dan kak umie sendiri yang buat..lagi pun diaorg wat bisnes kek dan biskut..so xperlu lah nak beli...jimmmmaaatttt.....


Image Hosted by ImageShack.us

Sunday, September 27, 2009

Raya bersama Si Kembar

Bismillah....

Tahun ni..rumah umie meriah la sb semua adik beradik balik beraya di kampung dan tidak ketinggalan si kembar yang x seiras ni..kembar ni memang x seiras langsung..kalu org xtau mesti dioarg kata bukan kembar sebab sorang kecik dan sorang lagi besar..memang berbeza sgt..dalam family umie dah berpuluh org dah kembarnya start dari nek datuk moyang umie dulu memang dah ada kembar...so kitaorg ni sampai ke generasi ke berapa xtau dah...stp family sebelah ayah umie memang ada genetik kembar ni..so x mustahil la fimaly umie pun ada...kebanyakkannya..1 family ada 1 kembar...semuanya kembar lelaki dan kembar perempuan non ada lagi..hehehe...mb umie kot...insyaAllah...


ni la wajah si kembar tu..umurnya..4 tahun lebih dah..


namanya Afiq Arfan dan Afiq Akram


berbeza sungguh wajahnya...


sebagai selingan...ni adik bongsu si kembar ni..namanya Arini Fatri...comelkan..hehehe...teringinnya nak ada anak perempuan....



Image Hosted by ImageShack.us

Hari Raya ke 3 - Bertunang

Bismillah....

Serimah bertunang...bukan umie yang bertunang tau tp kawan umie..namanya Serimah lias...dia ni seorang cikgu mengajar di Sekolah Rendah Saai di Daerah Daro, Mukah....bakal suami dia pulak pegawai polis...Serimah dan Sarip

sekarang ni sah la Serimah dah jadi milik org...time ni tengah bersalam ngan bakal mak mertuanya

Sarip ni senior umie time di Politeknik Kuching tp umurnya muda dari umie 2 tahun...Serimah ni kawan baik umie sejak dari umur 13 tahun lagi...diantara kita org berkawan, umie lah yang 1st mendirikan rumah tangga so Serimah pulak, insyaAllah menyusul selepas umie..alhamdulillah...

ada juga jodoh untuk dia...Harap2 la berkekalan hingga ke akhir hayat...ammmiinnn...

wajah yang berseri-seri...

kitaorg memang berkawan rapat...marina, Serimah, Quistina n umie

walaupun umie dah ada suami..tp kawan-kawan umie xkan lupakan...nasib baik la mr. hubby pun support umie nak wat apa aje dan dia pun kenal kawan umie...atas dorongan mr. hubby ni la umie sampai gak la ke Kampung Selalang di mana majlis pertungan ni di adakan...dah agak lama gak umie x datang ke kampung ni...dan secara tidak langsung umie g la bawa mr. hubby beraya ke rumah kawan-kawan umie dan rumah kak ipar umie...
InsyaAllah..majlis perkahwinan Sermah dan Sarip ni akan diadakan pada cuti Raya Cina nanti....harap2 ;a umie boleh balik Sarawak time tu....



Image Hosted by ImageShack.us

Saturday, September 26, 2009

Duit Raya @ angpaw

Bismillah....

Syukur pada Allah...dapat lagi umie mengupdate blog ni...sepanjang raya ni xda pun n3 raya dari umie kan...xperla...umie akan hapdet sikit-sikit dulu yer...1st thing yang umie buat slm nak tiba raya ni adalah...kena prepare duit raya supaya xda sorang pun anak saudara, sepupu sepapat, kakak, kak ipar dan abang ipar yang tertinggal untuk di beri duit raya ni...tahun ni duit raya lebih sikit dari tahun sblm ni...
sblm kawin..umie biasa sediakan rm200 je nak tukar duit kat bank...tp tahun ni banyak sikit...umie dah sediakan rm500 untuk duit rm10, rm5 dan rm1...rm 50 pun ada tp khas utk org yang tertentu je la yer...nak kata bajet banyak tu xdalah...alhamdulillah...semua tu rezeki dari Allah...
raya tahun ni 1st time umie beraya beramai-ramai ke rumah makcik dan pakcik umie...kita org naik 2 buah kereta g beraya..dan ni la 1st time umie beraya bersama mr. hubby....


RM1 ni umie tukar je kat bank..mana tau nak bagi budak-budak yang beraya ke rumah tp last-last ayah umie pulak yang bagi...ayah kat...xyah bagi..biar dia je yang bagi..bagusnyer...hahahha



RM5 ni oulak umie bagi budak besar sikit...anak saudara yang kecik dan masih bersekolah rendah lagi...



RM10 ni pulak umie bagi kat mak/bapa saudara umie, anak saudara yang masih bersekolah menengah..adil x gitu...ikut kemampuan umie je la...


Image Hosted by ImageShack.us

Wednesday, September 23, 2009

ABC

Bismillah...

Ni la ABC yang umie idam-idamkan selama ni...ABC ni mak umie jual..ni umie banch sendiri je...sedap tau..hehehehe...so jamu la mata..kepada sesiapa yang teringin nak makan ABC ni..g la kedai yang berdekatan yer...kalu nak makan ABC yang mak umie watkan ni boleh jugak...datang la ke Sarawak....



yummy.....

Image Hosted by ImageShack.us

Raya ke 4

k

Bismillah...

assalamualaikum semua...dah bersawang gak la blog umie ni..sejak balik kampung memang x berupdate pun blog ni...ciannnnnyer....so..lepas ni umie nak kerap update la blog ni..memandangkan hari ni dah Raya Ke 4..so ada la masa sedikit nak jenguk-jenguk blog ni..lagi pun hari ni dah ramai ang start bekerja..so..selamat bekerja yer u all semua...umie still bercuti lagi ni..walaupun org sibuk beraya...umie dan mr. hubby sempat lagi nak jenjalan..so..ni jela umie sempat nak hapdetkan ri ni..so tunggu jela next n3 dari umie k....



layan je la gambar time kat dalam flight ni..muka sentiasa ceria...

Image Hosted by ImageShack.us

Wednesday, September 16, 2009

KLIA

Bismillah....

Now...2.45 pagi...time ni umie kat KLIA...mlm ni tido kat airport je la...sb esok flight ke Sarawak...umie akan menuju ke Sibu Airport-Sarikei-Tanjung Manis-Belawai..Jauh lagi perjalanan ni...mata ngantuk tp rasa x selesa nak tido..so layan je la gambar umie time kat KLIA nie yer..



Laaaaaaaayyyyyyyyyyaaaaaannnnnnnn....


muka ceria nak balik...hehehhehe


Image Hosted by ImageShack.us

Sunday, September 13, 2009

Selamat Bercuti

Bismillah...

Salam u all....agak lama jugak umie x hapdet blog ni..i'm so sorry la yer..almaklumla ada kerja nak kena selesaikan sblm bercuti ni..hari Rabu...umie kerja setengah hari je sb g klinik..x sihat..doktor bagi time slip sampai kul 5 petang je...padahal umie balik kerja kul 4.30...keesokan harinya pulak umie pagi g kerja..kul 830pagi umie g klinik kat presint 9 sb kalu nak g klinik kerajaan..maunyer umie dah terlentok liuk dah menunggu sb ramai org..tau x umie sakit apa...demam dan sakit tekak...tekak ni memang dah perit sgt..nak telan air liur sendiri pun dah x boleh dah...kesian umie tau..hanya Tuhan je lah yang tahu...sahur pun minum air je..nak telan makanan pun xboleh...last-last umie makan biskut berendam ngan air susu je...hari Khamis lepas umie dapat mc..nasib baik..kat rumah memang rest betul-betul minum air byk..telan pil panadol, antibiotik dan pil sakit tekak..alhamdulillah..pulih jugak akhirnya...hari Jumaat masuk ofis seperti biasa...

Hari Jumaat tu kerja umie dok mengemas meja je..mana x nyer..umie nak bercuti lama ni..lepas raya ni ofis umie nak wat renovation la pulak..so brg-brg yang x perlu kena bawa balik rumah..dan semua buku-buku kena masukkan dalam kotak dan wat label sb takut org tersalah ambik lak nanti time berpindah randah tu...nasib baik la dapat siapkan sebelum balik.

Sebelum balik...umie kena la bersalam dan bermaaf-maafan ngan dak ofis...seperti biasa..time morning prayer awal pagi..boss umie dah siap wish selamat hari raya ngan umie sb umie yang akan 1st bercuti...dia jadi la alwakil kepada semua staff bawah dia...tp umie sblm balik tu dah salam dah ngan semua org....

Time umie tengah wat n3 ni..umie kat rumah mak mertua umie di Batu Pahat..kena la ziarah dia dulu sblm balik Sarawak...so..Isnin ni bermula la umie bercuti dan beraya sakan...anyway, walaupun umie bercuti..n3 tetap ada...


SELAMAT BERCUTI



Image Hosted by ImageShack.us

Tuesday, September 08, 2009

Kebaya Lawa

Bismillah....

dalam minggu ni umie asyik promote blog kawan-kawan je kan..ni ha..umie ada sorang kawan lagi yang wat bisnes online..iaitu baju kebaya..dulu umie minat gak baju kebaya gini..tp sayang , xsempat nak pakai sb badan dah mengembang..hehehe..
u all kat luar sana yang cantik lawa tu boleh la pakai baju kebaya gini..mesti lawakan..sebenarnya umie berminat gak nak pakai..tp masalahnya sekarang ni dah x sesuai nak pakai pakaian gitu dah...nanti mcm pembalut nangka pulak jadinya...hahaha
so kepada sesiapa yang minat dengan baju kebaya ni..meh la terjah blog ni..----> Mega Kebaya dan Kurung
umie ni just tolong kawan promotekan bisnes dia je..boleh gak ada n3 umie nak masukkan kat dalam blog umie ni..x salahkan..??
kepada customer dan blogger yang berada di Sarawak tu boleh la menempah kebaya ni sb blogger ni pun berada di Sarawak...harga pun berpatutan.



umie suka yang ni..merah la mak ngah...ada sulam burung merak lagi tu....kalu nak tau lebih lanjut boleh la click sini.....


Image Hosted by ImageShack.us

Barang Baby

Bismillah...

Best kan dunia blogging ni..boleh tambah kawan, ada mcm-mcm kawan dan yang paling penting jumpa kawan lama...secara kebetulan kawan umie tengah godek-godek tenet..entah mcm mana dia boleh terjumpa blog umie..nasib baik la umie ada sertakan sekali email umie kat situ..
1st tu terkejut la jgak mcm mana dia dapat email umie then terus YM umie..rasa bersyukur sangat-sangat..
now, dia dah berkeluarga dan sekarang menetap di Kuching..InsyaAllah, raya ni boleh la jumpa dia..
sebenarnya..dia ni pun ada gak blog nyer..dia wat bisnes online baju baby..so kepada sesiapa yang dok area kuching tu boleh la beli secara onle atau pun direct kepadanya..org luar dari semenanjung pun boleh..kan sekarang ada kemudahan pos laju dan barang boleh sampai ke depan rumah...so apa tunggu lagi...jom click kat bawah ni....
.
.
.
.
bbjeans2nd
.
.
lil-people2luv

Image Hosted by ImageShack.us

shopping time...

Bismillah....

Sabtu ri tu umie dan mr. hubby g shopping ke KL..bertolak dari rumah kul 11..memang ramai giler org g sogo..dahla hari tu ada members day sogo....dah banyak kali sogo wat members day tu tp umie still gak x wat lagi member kad nyer...



ni la keadaan luar sogo dari seberang jalan umie berdiri tu...tak kuasa umie nak berasak-asak kat tempat sesak gitu...fening den...fening....maunyer umie terus tumbang kat situ dengan keadaan org ramai...mood nak bershopping pun dah terbantut....


tujuan sebenar umie g KL tu sb nak beli barang yang dipesan dan beli sikit la ole-ole untuk makcik yang ada di kampung....almaklumla..kt ni datang dari jauh..kenala bawa sekali ole-olenyer...
umie just beli tudung ni je la untuk diaorg...kat sini murah...boleh dapat rm5 gitu..kalu kat kampung still harga rm15-rm10..kalu kat pasar tani Putrajaya pun harganya rm9-rm10 gitu.
berbaloi gak g KL kalu beli banyak gini...umie beli 10 helai je...sikit je tu...

ni pulak tudung yang kakak umie pesan. dia nak warna putih dan warna biru....anak perempuan dia tengok mms yang umie antar pun berkenan gak..mb esok atau tulat nak g pasar tani tu lagi la nak beli tudung tu...ada ke tidak ekk..?? mau harganya berbelas rm gitu...ni pun umie beli rm10 je...ada 1 kedai kat stesen LRT Masjid Jamek tu jual tudung murah je..kalu nak beli borong pun boleh...nama kedainya MUAZ tp time umie dah nak balik dan tudung dah byk beli baru terjumpa kedai tu...nasib la...


ni pulak baju umie punya...kat sogo umie sempat rembat sehelai baju je..Cheetah Plus...Cheetah ni je yang boleh umie pakai..kalu baju lain..mau nyer umie macam pembungkus nangka pakai baju tu...hhehehehe..insaf dah nak pakai...hihihihi...then g Maju Junction nak beli skrit hitam dan seluar...g nagoya beli kain untuk baju jubah umie....shawl dan tudung...untuk umie sendiri pun dah berabis nak ke rm200...untuk mak dan ayah umie pun ada gak...blm lagi barang2 lain...xterasa la bawa duit byk tu...
Image Hosted by ImageShack.us

Monday, September 07, 2009

Biskut...

Bismillah...

Ahad lepas umie wat biskut ni...kalu nak tau lebih lanjut..

click gambar kat bawah ni.....




Image Hosted by ImageShack.us

Emas ?? Intan?? atau Delima??

Bismillah....

Yang mana u all pilih, emas?? intan?? atau Delima??
umie rasanya nak delima je la...syukur alhamdulilah..
aiiittt....umie bukan ckp pasal barang kemas tau tp pasal yang ada kat bawah ni....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


mungkin sesetengah org x pernah tengok buah delima kan...ni ha umie tunjukkan kat sini. umie baru kali ke2 makan buah delima ni...1st time kat Sarawak tu pun buah ni susah nak dapat.
ri Sabtu umie dan mr. hubby keluar..nak beli barang nak bawa balik Sarawak. setiap kali umie keluar rumah, umie memang berharap dapat la jumpa buah delima ni...tp last2 xda...
tp entah kenapa, sabtu lepa..umie g KL, xda niat pun kat dalam hati nak makan buah ni sb berapa kali dah keluar nak p cari xdapat...alhamdulillah...Tuhan makbulkan juga niat umie nak makan buah ni..semenjak kawin ri tu..kenapa umie asyik fikir pasal buah ni je..dah pesan kat kawan ofis, kalu jumpa tolong belikan untuk umie tp xda juga...diaorg kata..kat chow kit ada la jual buah ni..mcm mana nak g sana, jejak kaki kat sana pun xpernah...



Time on the way nak balik ke Stesen LRT Masjid Jamek tu..umie lalu kat depan mydin sebelah Maybank tu..kalu dah memang rezeki umie...alhamdulillah dapat juga umie beli buah delima tu 2 biji..sebijinya Rm5.00..then jurujual tu mendoakan umie semoga ada rezeki untuk umie...umie Ammminnn kan je...insyaAllah...
so apa lagi, lepas berbuka tu umie makan la buah delima ni dengan lahap yer...hehehehe...xda tinggal 1 pun..umie habiskan..umie bagi 1 butir buah delima tu je kat mr. hubby...boleh gitu...?? hehehe...dia yang xnak makan..so umie habiskan lah...
biji buah delima ni seperti gigi..suka tengok...mula-mula nak makan, rasa sayang je..last2 telan jugak akhirnya...lepas ni xda umie nak ngigau-ngigau nak makan buah ni lagi sb dah sampai hajatnya..semoga Allah akan memberi rezeki dan memakbulkan doa umie semasa time makan buah tu sb buah delima ni adalah salah satu buah yang terdapat di dalam syurga..kenala memakannya dengan penuh perasaan dan menghayati makanan tu heheheh...
so kalu nak tau lebih lanjut mengenai buah delima ni meh la clik kat bawah ni...
.
.
.




Image Hosted by ImageShack.us

Saturday, September 05, 2009

Penat

Bismillah....

hari ni umie penat sungguh..nak update n3 pun dah xlarat ni..umie just boleh nak jenguk sayur yang umie tanam kat facebook tu kat barnbuddy tu...
dah la sayur umie ada org curi..jgn la curi lagi..karang umie curi gak baru tau....hari sabtu yang memenatkan..xpe2..nanti umie update apa yang umie wat ri ni k...tunggu je next n3 umie tau...




Image Hosted by ImageShack.us

Friday, September 04, 2009

Copy Paste

Bismillah...



hari ni dah hari ke 14 Ramadhan...alhamdulillah...puasa umie pun 14 hari gak...
rasa x sabar nak tunggu syawal.. ni la 1st ramadhan dan 1st syawal umie ngan mr. hubby setelah bergelar suami isteri...Hope this Ramadhan akan memberi seribu kemanisan kepada umie dan mr. hubby...

ok, berbalik kepada tajuk n3 umie pulak..umie ada menerima 1 email.. ni pasal twin kat bawah ni... si ayah baby ni kerjanya org IT..so boleh la pulak dia nak namakan anak dia ikut sukahati dia je kan..tp mcm klakar la pulak hehehhe...

Copy Paste


mr. hubby pun org IT gak..jangan nanti kalu umie dapat anak kembar...mr. hubby jgn bagi nama mcm tu yer...hehehe...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Image Hosted by ImageShack.us

Thursday, September 03, 2009

Baby Ally

Bismillah....

Comel x baby ni...namanya Nur Allysha Irdina...mamanya bernama Sharmarina...
Geram betul la tengok dia ni...rasa nak cubit2 je pipinya..hehehe..boleh x kak shar...
umie tau mesti kak shar baca n3 nikan hahhhaa.....



alangkah bagusnyer ada baby gini..umur Allysha ni 9 bulan


Mama Allysha ni dulu pernah jadi PA kat ofis umie...orgnyer comel je mcm anaknya jugak..
berasal dari Utara..Kedah...


Time dia tengah sarat mengandungkan Allysha ni dia bertukar ke Bahagian Pinjaman Perumahan Presint 2..sehari selepas lapor diri di tempat baru..dia pun bersalin...hehehe..mcm best jerkan...tahniah kak shar sb dah dapat anak sepasang...



p/s: kak shar...baby Ally ni jadi anak angkat umie boleh x? hehehhe...


Image Hosted by ImageShack.us

sedapnyer Agar-agar

Bismillah...

N3 ni pasal hari 31 Ogos ri tu...kan cuti so umie ambik peluang la nak merajinkan diri di dapur....ri sabtu umie ngan mr. hubby g beli barang kat yummie bakery kat bangi sb nak beli bahan kek dan plastik nak simpan kek sb umie nak siapkan tempahan kek tu...
nasib baik 1 je tahun ni..kalu byk, x larat la umie nak membuatnya...

umie ni suka makan agar-agar...gitu gak ngan mr. hubby..apa yang sedap pada umie, sedap la bagi dia...tp apa yang sedap abgi dia...tp x sedap abgi umie....hehehe...boleh gitu?? almaklum je la dia asal semenanjung...umie sarawakian so perbezaan dari segi makanan tu memanglah ada..so non mustahil la perkara ni boleh berlaku..that`s normal....hehhee...

hari Ahad ri tu umie wat agar-agar, so kalu nak tengok agar-agar yang umie wat....

click sini

p/s: sori yer u all sb terpaksa soh u all click situ sb umie nak asingkan blog makanan ngan aktiviti harian umie...so jgn mare...u all buka blog umie 1 lagi, u all dapat ilmu tau sb umie bagi resepi percuma dan disamping tu nak blajar gak dari u all...hahahhaha




Image Hosted by ImageShack.us

Wednesday, September 02, 2009

macam mana nak buat?

Bismillah...

umie suka makanan yang berundurkan ayam dan udang...so salah satu makanan kegemaran umie adalah click sini...kalu boleh, sesiapa yang tau resepi ni..meh la ajar umie...boleh??



:minimo_40:



Image Hosted by ImageShack.us