Menu

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Sunday, May 31, 2009

Umie Sapidah invites you to connect

this email was sent to you by an automated system - please do not reply directly
Yahoo! Messenger
Join Umie Sapidah on Yahoo! Messenger.
Hi! Come join me on Yahoo! Messenger so we can chat, share files, watch videos and more.

Stay in the loop with all your friends. Get started

  • Stay connected at home, at work, or on the go
  • Have fun with games, emoticons, and more
  • Join a community of over 100 million people from around the world
Join Your Friends
Y! Get easy, one-click access to your favorites. Make Yahoo! your homepage.
Trouble with the button above? Click the link below or copy and paste it into your browser's address bar:
http://invite.msg.yahoo.com/invite?op=accept&intl=my&sig=mbVRmJUnPQ1kqguneuNQwdg_i5DfKodwrM5VELwalDWd4NrGl4gV7d4-

Friday, May 29, 2009

Geng Keras


Fraser's hill memberi umie byk kenangan dan satu pengalaman yang best kepada umie..ni la muka-muka geng keras time induksi kursus bulan 11/2007 di Silver Park Holiday Resort.. Setahun dah berlalu..tp kitorg still calling-calling lagi...ni la muka-muka geng keras tu...

post signature

secret lagi...

dalam bulan ni dah 2 kali umie makan kek secret recipe..alhamdulillah..murah rezeki.. kek ni hubby umie yang bagi..cheese cake tu hubby umie bagi then kek 1 lagi tu kek birthday ofismate dia yang sambut birthday utk bulan 4 dan 5...termasukla hubby umie..Mana x nyer umie makin bulat kan..tengok jela lepas kawin ni makin la nampak berisi..


post signature

Selamat Hari Gawai



Perayaan Gawai disambut oleh masyarakat Iban dan Bidayuh di Sarawak untuk meraikan tamatnya musim menuai padi. Pesta Gawai juga dikenali sebagai Gawai Dayak. Pesta Gawai pada kebiasaannya disambut pada akhir bulan May atau awal bulan Jun setiap tahun. Pesta Gawai di Sarawak disambut dengan meriah di bandar-bandar dan di desa dengan persembahan tarian, minuman tuak 'arak beras', dan bersuka-ria. Pesta Gawai di Sarawak telah disambut secara besar-besaran semenjak 1964.

Pada hari pesta Gawai, pelbagai jenis makanan dan air tuak akan dipersembahkan kepada Dewa Padi dan Kekayaan. Satu puisi khas untuk Pesta Gawai akan dibacakan oleh salah seorang daripada mereka sebelum merenjiskan darah ayam jantan ke atas bahan persembahan. Bahan persembahan yang basah dengan darah ayam jantan itu dianggap sebagai pembuka rasmi Pesta Gawai.

Setelah upacara persembahan telah selesai, perayaan Gawai secara tradisi dimulakan. Seluruh masyarakat berkumpul sekitar 'ranyai' atau pokok istiadat yang dibawa masuk kedalam dan diletakkan di serambi umum di rumah panjang. Perayaan berpusat sekitar ranyai dengan makanan dan minuman tuak. Perayaan Gawai merupakan masa untuk semua orang bersuka-ria sambil menjamu hidangan bersama air tuak.

Salah satu acara paling menarik pada perayaan Gawai adalah Ngajat Lesong. Penari akan menunjukkan kekuatan dengan mengangkat lesung menumbuk padi dengan menggunakan giginya.

Ketika perayaan Gawai, perhiasan tradisional Orang Ulu yang diperbuat daripada manik-manik yang diwarisi turun temurun dan tidak ternilai harganya, akan dipakai untuk dipamirkan. Anak dara orang Iban juga akan mengenakan perhiasan perak yang menonjolkan lagi kecantikan paras rupa mereka.

Pesta Gawai dianggap berakhir apabila ranyai atau pokok istiadat dibuang.

nota kaki: kalu kat sarawak time ni memang dah meriah dah sambutan perayaan ni..memandangkan umie dok di luar kawasan Sarawak so..xdala nak merasa kemeriahannya..so..Selamat hari Gawai buat kawan-kawan umie nun jauh di Sarawak..

post signature

tag daRi Cik Daz

Tag ni adalah dari Cik Daz..

  1. Apa Perasaan Anda Sekarang?
    sangat gumbira


2. Saya nak makan?
kek secret recipe..hehehe

3. Saya tak suka?

org hipokrit...

4. Impian saya?
inginkan sebuah kelurga yg lengkap dan bahagia...

5. Haiwan yang saya tak suka?

ulat..geli la

6. Saya harapkan?
keluarga umie di murahkan rezeki

7. Jika boleh putarkan masa?
umie nak berbakti kepada kedua ibu bapa umie


8. Saya pada 10 tahun akan datang?

sy dah mempunyai keluarga yang lengkap...ada anak

9. Handphone saya adalah sebuah?
soalan apa ni..hehehe..hp sy adalah 1 alat komunikasi utk umie berhubung dgn org lain..boleh x bagi jawapan gitu..hehehe

10. Saya pernah bercinta sebanyak?
banyak kali tp cinta paling best adalah cinta kepada A
llah dan suami umie...

11. Saya suka pada?
suka pada sesiapa saja as long dia tak sakitkan hati umie


12. Kawan-kawan saya?
sgt baik hati dan bertimbang rasa


13. Pernah dikhianati?
x pernah kot..sb umie sorang yang baik hati..klau org buat jahat kat umie pun..umie still boleh maafkan lagi..biarla Allah swt je yang menghukum nyer...

14. Apa yang anda hendak lakukan terhadap orang yang mengkhianati anda?
done is done..so maafkan je la then hope xkan tengok muka dia lagi..


15. Senaraikan 8
orang untuk di Tag:

Xnak tag sape2 la sb ramai dah jawab tag nie...


:15::21:


post signature

Thursday, May 28, 2009

Sedap ker?

sedap ker?? balik kerja ptg semalam umie singgah kat Taman Warisan Pertanian kat Presint 16..hubby umie ckp nak makan kat luar..umie ikut je la...then hubby umie decide nak makan satay..tp masalahnya sataynya x berapa nak sedap la...satanya keras..nasi impit keras..air kelapanya mcm rasa air kelapa tua..lai chee kang pun x sedap..sedap lagi kat perantau tu..just roti john tu jer yang sedap..byk2 makanan yang umie wat n3 dalam blog ni..ni je yang rasanya x berkenan..siap hubby umie ckp..kalu letak kat blog nanti ckp x berapa nak sedap tau..sb tula umie cerita kat sini..hehehehe..entahla..selera masing-masingkan...

post signature

Wednesday, May 27, 2009

Perantau

25 mei 2009 kan hari gaji..umie ngan hubby mula-mula nak masak je kat rumah sb nak singgah mydin sblm balik ke rumah..sekali tengok ramai giler org park keta depan mydin..mesti ramai org..then x jadi la nak masak dan beli barang dapur... last-last terus g makan kat luar je..

umie ngan hubby selalu makan kat perantau sg. merab tu sb... entah la..tu je kedai makan yang rasanya menepati selera ktorg...umie suka makan lai chee kang kat situ..kadang-kadang umie order 2 sb..kalu 1 mangkuk tu x berapa nak sedap..umie akan oder 1 lagi...hehehe..meh tengok apa yang umie dan hubby umie makan....

.

.

.

.

.

post signature

saje je...

entah pape la tajuk entry ni..hehehe..umie xtau nak bagi tajuk apa untuk n3 umie kali ni..Tengahari semalam ofis umie ada wat perhimpunan merangkap sambutan harijadi our big boss..mula-mula ingat xnak g perhimpunan tu sb rasa mcm boring then kerja pulak byk nak kena wat..last-last pegi gak sb rasa mcm dah lama umie x pg perhimpunan tu sejak bulan 3 hari tu..lagi pun perhimpunan bulanan ni asyik tangguh je je...

sampai je kat dewan tu..terkejut jugak sb xtau la pulak ada sambutan harijadi siap ada makan-makan lagi tu..kenyang la perut..nasib baik la ada makan-makan..kalu x kebulur la sampai ke petang sb kafe kat area ofis umie ni tutup...

seperti biasa..tengok je la gambar ye..x byk pun..2 je..hehhe..saje nak penuhkan blog ni dengan gambar ni...

owner blog

umie dan maya

kalu nak kenal member umie ni..meh terjah blog dia yang baru nak blajar ni

klik je kat gambar dia tu....

post signature

HP

tag ni dari Arina...sori la sb lambat sgt nak publish tag ni...
jenama handphone anda? Dan sila googlekan imej handphone.
w910i...Sony Ericsson.....

Sudah berapa lama anda menggunakan handphone tersebut?
baru je pakai start dapat hantaran kawin bulan 3 ri tu...


Apakah wallpaper yang terpampang di skrin handphone anda. Dan terangkan mengapa anda memilih wallpaper ters ebut.
wallpaper tu gambar umie ngan hubby time kat KLIA. Umie guna wallpaper tu sb sweet sgt gambar nyer...umie suka tengok hubby umie senyum..hehehe

berapa jumlah ‘contacts’ yang terdapat di dalam handphone anda?
453/500 ajer....ada 47 lagi nak diisi..hehehe

Sila masuk ke ‘contacts’ dan pergi pada huruf M. Berapa kenalan anda yang namanya bermula dengan huruf ‘M’?
47 ajer...hehehehe

Sekiranya diberi peluang, nombor telefon artis mana yang anda mahu? Kenapa?
xnak la..bukan dia kenal umie pun...

Berapa jenis handphone yang anda telah guna, selain handphone yang terkini?
5 je..hehehe

Rangkaian telekomunikasi yang anda gunakan? Nyatakan mengapa?
celcom..sb kat kpg umie just ada line celcome je..

Soalan terakhir.. Nama orang tersayang (bf/gf) yang anda set dalam handphone?
nak kena bagi tau ker..xyah la ye..semua org dah tau dah..hehehe

post signature


Tuesday, May 26, 2009

sukan..sukan..sukan...jelesnyer umie tengok org bersukan..bukannya apa, tahun ni x join 1 game pun sb atas sbb yang tertentu..konvensyen nanti pun umie x pegi..jaga ofis je..
Tahun lepas, sukan wat kat Perak..dulu umie main sukan bola tampar, bola jaring dan ping pong..ingat lagi kenangan tarik tali tahun lepas..umie injured sb terhentak semasa tarik tali..coach bola tampar time tu adalah Puan Junipah..dah la time tu bola tampar zon B masuk final..umie memang sakit belakang sampaikan time rest main bola tampar tu umie spray belakang ngan ubat muscle pain tu..hanya Tuhan saje yang tahu...Tahan je la...Last game ktorag lawan zon selatan..kalu x silap umie ktorg menang 25 - 7..hebat x??? hehehe... 1 team ngan umie time tu adalah kak fazida, shita, kak shima, kak misha, wani, dan beberapa lagi pemain simpanan..umie pun xingat dah namanya..bola jaring pun sama gak...org yang sama jugak sb kurang pemain..jd muka-muka ni jugak la yang main..time ping pong lak umie main single..1st time lawan ngan pemain dari Perak..memang nerves giler la sb 1st time then org dok kerumun tpt tu sb 1 game utk hari tu...nadib baik la menang...Zon B dapat nom 3 dan untuk bola tampar dan bola jaring pulak johan..Tahun ni..Zon B telah bertukar ke Zon A pulak..tahun ni umie xleh nak jangkakan kemenangan untuk Zon A..anyway..umie harap tahun ni Zon A akan dapat mengekalkan kejuaraan bola tampar dan bola jaring k..caiyok!!!..caiyok!!!




post signature

Monday, May 25, 2009

Cuti Day..

Jumaat lepas umie cuti sb nak celebrate birthday hubby umie..mb ada sesetengah org xkan ambik cuti sekadar nak celebrate birthdaykan...tp bagi umie lain..birthday hubby umie kali ni memang cukup bermakna sb we spend time together walaupun hari jumaat masa singkat je... pagi Jumaat tu bangun awal cikit..1st thing yang dibuat..pg JPA nak antar borang pencen mak mertua umie..then jam menunjukkan belum pukul 10..umie ngan hubby gigih gak nak g alamanda nak beli pizza ngan kek...tengok jela kat gambar atas ni..alamanda putrajaya yang masih lengang..ada org lagi then kedai baru nak buka..


umie ngan hubby beli 3 slice kek je sb xda org nak makan sb kt 2 org je yang nak makannya nanti..mula-mula ingat nak wat kek sendiri..dah memikirkan kesuntukan masa..so beli jela beberapa slice kek tu..

selain dari beli kek..ktorg makan pizza..beli pizza ni bagai nak bagi makan 5-6 org tp yang makannya 2 org jer..hhehehe

satu perkara yang umie ngan hubby xpernah wat adalah tengok wayang...mb jarang kot org dengar..kalu bercinta ju wayang memang tpt yang biasa pegi kan..tp umie lain..sepanjang umie ngan hubby kenal, xpernah sekali pun jejak kaki ke panggung wayang...tp umie redha je la..selalunya hubby umie akan bagi alasan..xbaik g wayang..nanti kena tangkap..hehehe...umie klakar pun ada gak dengar alasan dia gitu...almaklumla..hubby umie ni berkopiah..nanti pelik lak org tengok..lagi pun rumah umie ada subwoofer..bunyi pun macam dalam panggung wayang...tu yang xkisah nak g tengok wayang kat panggung wayang..beli cd jer..tp 1st time g tengok wayang ngan dia pun rasa janggal la jugak sb dia pakai kopiah masuk panggung wayang..nasib baik la dah kawin..hehehe..x kisah la kena tangkap...

Hope lepas ni..we all akan kekalkan tradisi ni sampai bila2 just nak mengingati dan menghargai diri masing-masing..u all kalu nak try yang umie wat ni..wat la..spend time with the person that i almost love deep in my heart to the end of my life...insyaAllah....

post signature

Friday, May 22, 2009

saper punya...

hari ini adalah harijadi :30:suami ku yang tercinta dan tersayang...hari ni pun umie cuti sb nak celebrate birthday dia sebagai seorang suami dan ni la 1st time umie sambut birthday dia setelah bergelar isteri kepadanya..

umie doakan semoga abang dipanjangkan umur dengan ibadah, dimurahkan rezeki dengan rezeki yang halal, bahagia bersama isteri tersayang dan semoga perkahwinan kita akan kekal sehingga ke akhir hayat..aaammmmiiinnnnn...

post signature



back to normal

hehehe...tajuk bukan main lagi yer..hehehe..saje je..umie dah lama x masukkan n3 baru ni..umie sibuk sgt la minggu ni sb nak siapkan waran@ senarai perjawatan. tula sbnya 3 hari ni memang struggle nak siap kannya..

untuk pengetahuan u all..hubby umie dah balik dari outstation..bestnyer hubby dah balik...yeyeyyeye..hubby umie ada la bawa balik something untuk umie..tengok je la gambar kat bawah ni ye...


post signature

Monday, May 18, 2009

Today

hari ni umie xleh nak masukkan n3 baru sb byk kerja nak kena wat ni..utk pengetahuan u all..Hubby umie dah balik dari outstation..nanti la umie cerita..next n3 k..

:05:

post signature

Friday, May 15, 2009

happy teacher's day



selamat hari guru utk ayah umie yg lama dah x mengajar..buat kakak dan suaminya..makcik-makcik umie kat sarawak...untuk diri umie sendiri tidak dilupakan..umie pernah jadi cikgu gak tau..cikgu sandaran di sekolah menengah...

untuk sahabat-sahabat umie...tina. cmah, ani..anak saudara umie lai dan isterinya...dan x lupa gak kepada kawan2 blogger umie...Na Shari, tie..dan ramai lagi...

meh ambik award ni dan qoute ni khas utk cikgu2 di luar sana...

post signature

Thursday, May 14, 2009

Apa pendapat anda...

:20:mcm mana umie nak mulakan cerita ni yer...gini la..umie ada sorang member:09:..mungkin dari sesetengah kawan umie memang kenal nga dia ni...umie kenal dia sejak tahun 2007 lagi..Sometime dia dok asyik fikir nak berhenti kerja kerajaan je sb dia fikirkan bahawa kerja dia sekarang ni membosankan..:14: ada satu waktu tu dia fikirkan nak jadi kerani je sedangkan dia dah berpangkat besar..i don't know la dia ni..bersyukur ke tidak dengan kejayaan dia sekarang ni..

kalau umie..umie dah bersyukur dengan apa yang ada sekarang ni..mungkin kita dilahirkan dengan takdir yang berbeza-beza then rezeki kita pun gitu gak.. kawan umie ni dah byk kali gak la ckp nak berhenti kerja tp masih terfikir-fikir kalu berhenti kerja..dia nak wat per?:08:tau x dia ckp apa kat umie...dia ckp nak jual nasi lemak...boleh ker dia nak wat kerja tu..b4 ni dia pernah cerita ngan umie..kalu boleh dia nak kerja sendiri..xnak ada org arahkan dia..tp umie memang tabik spring...toiiiinnngggg...toiiinnngggg.....:04:kat dia la..kalu pasal kerja dia memang bagus..dia seorang yang berdedikasi dan komited ngan kerja..

kalu la pendapat korang dia ni..nak bagi nasihat apa kat dia ni yer..umie pun dah blur dah ni.. help me please.....:24:

post signature